Зъбните протези – проблеми при носене. Болки. Свикване

Всеки, на който му се е наложило да си сложи зъбни протези, знае, че да се привикне с новите зъби е доста сложно. През цялото време нещо пречи, някъде те боли, а лекарят те моли да търпиш поне месец. В кои случаи трябва да го послушаме и в кои – не, разказва стоматологът Александър Вълев.

Наистина средният срок за привикване към зъбните протези е около месец, а понякога и повече. Но има състояния, когато направо не е нужно да се търпи дискомфортът. Трябва незабавно да се обърнете към лекаря, ако например захапката ви не се затваря . Тоест когато затворите устата си, горната и долната протеза не могат напълно да се съберат или се събират някак си на една страна.

Това означава, че протезата е направена неправилно и ще трябва преработка/поправка. Не е нужно да отлагате визитата при зъболекаря и ако изкуствените зъби са се оказали прекалено дълги и пречат устата да се затваря. И разбира се, не трябва да търпите ако протезите постоянно се врязват в бузите или венците..

Ако няма такива явления, то за привикване към протезите спазвайте определени правила. Дъвчете бавно за да може поне в началото без да искате да нараните бузите, езика, устните със зъбните протези.

Откажете се за известно време да отхапвате с протезите неузрели плодове, ябълки, карамели, орехи, жилаво месо и др. На този момент по-добре отдайте предпочитание на ястия, приготвени на пара, пюрета. В продължение на първата седмица новите протези могат да ви създават трудности при разговор.

Един от най-добрите начини да преодолеете този проблем е да четете на глас. Когато четете следете за произношението дикцията като оправяйте това, което ви е сторило, че звучи неправилно.За да облекчите болката във венците, предизвикана от новите протези, масажирайте венците няколко пъти дневно.

Поставете палеца и показалеца върху венеца така, че показалецът да е откъм външната страна. Масажирайте всяка част на болезнените венци, като ги натискате и разтривате с пръсти. Това ще подобри циркулацията на кръв и ще придаде на вашите венци здрава твърдост. Начинаещите в носенето на протези често страдат или от сухота в устата, или от прекалено много слюнка.

Честото пиене на течности ще реши проблема. Излишната слюнка е в резултат на това, че отначало устата не прави разлика между храната и протезите. Не се увличайте по залепващи гелове (лепила) и пудри.

При продължителното им използване между зъбите и венците се образува слой, който не им дава възможност да образуват контактна повърхност. А ако все пак използвате «лепила» за протези всяка вечер много внимателно почиствайте от него протезите и венците.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Зъбните протези – проблеми при носене. Болки. Свикване
2.8 (55%) 8 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *