Менструална мигрена. Симптоми, лечение и други важни неща

Менструална мигрена: Угаснал поглед, сиво лице, смръщени вежди и аналгетици в стомаха – това е типичният портрет на жената, която страда от главоболие, свързано с началото на менструалния цикъл.

В медицината даже има такова понятие «менструална мигрена». Какво да се прави за да се омекотят или увеличат тези физиологически страдания?«Първо– не бързайте да се хващате за таблетките! – препоръчва водещияът научен сътрудник на ДНИЦ по профилактична медицина Галина Христова. – Плътно спазвайте правилото на трите «Т»-та: топло, тъмно, тихо.

Ярката светлина, шумът и студът само усилват мигрената.Периодически масажирайте болезнените точки на слепоочията, тила и темето. Като направите тази процедура 3-5 пъти ще почувствате облекчение.Даже и да сте вътре в помещение, затоплете главата – вържете си вълнено шалче или си сложете шапка. Може след известно време да сложите на болезненото място твърдо сварено яйце или топло платнено чувалче със сол.

Тъй като менструалната мигрена има алергичен характер (разпад на белтъците на неоплодената яйцеклетка), то при много силна болка, приемете аналгетици, а не някой много силен антихистаминов препарат. В този ден – никакво пране, чистене, разходки или пътуване. Ако началото на менструалния цикъл съвпада с началото на почивните дни – просто си лежете у дома.

Ако не, по-добре си вземете почивен ден.Не става да не одите на работа? Тогава в този ден се опитвайте да изкючите всички дела, които са свързани с концентрация на вниманието, анализ, дълбоко осмисляне. Заемете се с текущи, рутинни задачи, за които се мисли, както се казва, «с гръбначния мозък».

В периода на месечния цикъл организмът на жената е особено податлив на простудни заболявания, които в този период могат да докарат повече усложнения, отколкото обикновено . Особено в женската полова сфера. Внимавайте какво обличате и обувате. За известно време не се качвайте на токчета, тъй като ако тазът е наклонен напред органите се разместват и се получава вътрешен оток, който още повече усилва болковия синдром.

В менструалния период жените, които страдат от алергични заболявания трябва да очакват изостряне на заболяването. Затова особено акуратно изпълнявайте указанията на лекуващия лекар и приемайте лекарства. Трябва да внимавате и с какво се храните.

Много продукти сами по себе си са алергенни: моркови, ягоди, малини, жълтък на яйце и т.н. За да избегнете алергичните прояви, в периода на месечния цикъл се откажете от продуктите с червен цвят – плодове, зеленчуци, месо. И ми се иска още веднъж да накарам жените да се замислят дали си струва да потушават менструалната мигрена с лекарствени аналгетици.

Просто изчислете колко от тези препарати ще изпиете на година (а после и от година на година) и си представете как от такова количество таблетки ще се чувства кръвта, черният дроб, бъбреците, стомахът…А след такива редовни «химически атаки», ще ви учудва ли, че се чувствате разбита и уморена? »

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Менструална мигрена. Симптоми, лечение и други важни неща
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *