Обезболяване при гинекологични и акушерски операции

При акушеро-гинекологични операции могат да се прилагат разнообразни техники на анестезия.

Най-общо тези техники се разделят на такива, при които пациентките спят – обща анестезия, и такива, при които пациентките не спят – регионална анестезия. Всеки вид анестезия има предимства и недостатъци, както и рискове, с които трябва да сте запозната от Вашия анестезиолог. Акушеро-гинекологичните операции, извършвани през корема, често изискват обща анестезия. Тя задължително включва>>лекарства, предизвикващи сън и липса на спомен >>лекарства за обезболяване >>лекарства, които пречат на съкращението на мускулите (мускулни релаксанти). Мускулните релаксанти са необходими за създаване на благоприятни условия за работа на гинеколога по време на операция. Те отпускат всички волеви мускули в тялото, включително дихателната мускулатура.

С отпусната дихателна мускулатира, човек не е в състояние да диша сам. Затова по време на операцията подаваме въздух през апарат за изкуствено дишане. Този апарат доставя необходимите газообразни вещества през тръба, която се поставя в гърлото. Нека това да не Ви плаши – манипулацията се извършва едва след като сте заспала и не усещате нищо. В края на операцията, когато мускулите възстановят дейността си, пациентката започва да диша сама и изкуственото дишане се прекратява.

Възможно е пациентката да дойде в съзнание преди тръбата да е махната или преди да е започнала да диша пълноценно. Това става причина за лоши спомени и чувство за трудно събуждане. Когато анестезиологът е достатъчно опитен и синхронът между него и оператора е на добро ниво, тази неприятна, но не и опасна ситуация по принцип не настъпва.

Следоперативното обезболяване започва още преди излизането от анестезия. Целта е пациентката да се събуди без болка. Дозите на медикаментите за обезболяване, както и честотата, с която се подават, са съобразени на първо място с безопасността на пациентката. Те зависят и от други фактори – възраст, телесно тегло, индивидуална чувствителност към обезболяващи, индивидуална поносимост към болка, употреба на алкохол и цигари, употреба на други медикаменти и т.н.

Обикновено болката е най-силна през първите 24 часа след акушеро-гинекологични операции. В този период често прилагаме обезболяващи лекарства чрез венозни или мускулни инжекции. Когато пациентката започне да се храни, лекарства за обезболяване могат да се приемат и през устата. Друг метод за обезболяване по време на акушеро-гинекологични операции е регионалната анестезия. При нея се постигат благоприятни условия за операция само в определена област на тялото. Пациентката остава в съзнание и запазва собственото си дишане.

Този вид анестезия се осъществява чрез инжекция в гръбнака, в областта на кръста. Предимство на тази техника е, че в гръбнака може временно да се остави тънка тръбичка, през която да се въвеждат медикаменти за обезболяване и след операцията. Друго предимство на този вид анестезия е, че пациентката получава като цяло много по-малко медикаменти, отколкото при общата анестезия. Това е важно, когато тя страда от други заболявания (например, високо кръвно налягане) и взима други лекарства.

Този вид анестезия се прилага извънредно често за обезболяване на раждането и при цезарово сечение. Тя дава две важни гаранции:в кръвообръщението на бременната не постъпват никакви вредни за бебето лекарства контактът между новороденото бебе и майка му е възможен веднага след като малкото види бял свят – не е необходимо да се чака, докато майката се събуди.

Както всяка медицинска намеса, анестезията носи рискове, които са различни от тези на операцията и с които Вие трябва да сте запозната. При обща анестезия, например, поставянето на тръбата за изкуствено дишане може да травмира гърлото или зъбите. След такава травма пациентката чувства болки, могат и да настъпят промени в гласа. В редки случаи могат да се проявят инфекции на гърлото или белите дробове, особено ако преди това е имало възпаление на гърлото. При повечето медицински намеси, включително при анестезията, може да има нежелани реакции към използваните медикаменти. Благодарение на съвременната техника и организация на работа, те днес са сведени да минимум.

Не пропускайте да съобщите на анестезиолога за всякакви прояви на свръхчувствителност (алергии) към храни, лекарства и други вещества, които са настъпвали в миналото! При регионална анестезия са възможни главоболие, гадене и сърбежи в рамките на първите 24 часа, особено при по-млади пациентки. Увреждания на гръбначния мозък са изключени, тъй като в зоната на убождане гръбначен мозък няма – там има само нервни стволове, подредени в сноп като конска опашка. Засягане на нервните стволове на теория е възможно, но на практика почти не се случва.

Те плуват в гръбначномозъчната течност и бягат от върха на иглата. Съвременните медикаменти и екипировка позволяват комбинирането на отделните методи и техники на анестезия. Така например е възможно да се комбинира регионално обезболяване с обща анестезия.

По този начин се постига спокоен следоперативен период, по време на който болката практически отсъства. Премахването на оперативната и следоперативната болка е напълно по силите на съвременната медицина. Консултирайте се с Вашия анестезиолог и се информирайте за възможните методи за обезболяване, за да получите най-добрата за Вас анестезия и следоперативно обезболяване

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Обезболяване при гинекологични и акушерски операции
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *