Защо магнитните бури причиняват инфаркти? Сърце и магнетизъм

Връзката между нашето сърце и магнитните бури.

Учените от Института за космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките (РАН), съвместно със специалистите от Института по физика на Земята при РАН и Московската медицинска академия изследвали степента на въздействие на геомагнитните бури върху здравето на хората, съобщи представителя на ИКИ РАН Юрий Зайцев.

«За главна «мишена» на въздействието на геомагнитната активност винаги са се смятали сърцето и сърдечно-съдовата система. Но степента на вредата, която магнитните бури нанасят на здравето на човека, се оказа различна. Изследванията показаха, че най-пасна за хората е микропулсацията на геомагнитното поле, чиято честота съвпада с честотата на биене на сърцето», – казва Ю.Зайцев.

Той пояснява, че когато човек се намира в електромагнитни полета с ниска и много ниска честота, това предизвиква дестабилизация на сърдечния ритъм, която може да доведе до внезапна смърт от аритмия или инфаркт.

«Например, медицинската статистика в Москва показва, че наличието на микропулсация по време на геомагнитни сущения в седемдесет процента от случаите се съпровожда с аномално нарастване на броя на инфарктите на миокарда – с около 13% и инсултите на главния мозък – със 7,5%», – съобщава Ю.Зайцев.

По неговите думи, изследванията, проведени с участието на учени от ИКИ под ръководството на доктора на физико-математическите науки Тамара Бреус, показват, че не всички магнитни бури са се съпровождат от микропулсации, а само около половината от тях. «Микропулсациите са най-характерни за предварителната фаза на бурята, когато се наблюдават само незначителни изменения на геомагнитното поле, основно на големи ширини, и за възстановителната фаза, когато геомагнитното поле възвръща нормалната си стойност», – казва експертът.

Тъй като, по неговите думи, микропулсацииите започват още час преди магнитните бури, «медиците, най-накрая успяха да обяснят аномалното количество смърти от инфаркти точно преди магнитни бури».

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Защо магнитните бури причиняват инфаркти? Сърце и магнетизъм
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *