Лекарства за катаракта (перде на очите)

Лекарства за перде на очите (Катаракта)

Обикновено при катаракта се предписват различни видове лекарства и капки за очи, които обаче лекуват катарактата не пряко, а по-скоро помагат за управлението на симптомите и усложненията, свързани с нея. Някои от тези лекарства могат да включват:

  • Капки за очи с антибиотици: Като офталмичен Ципрофлоксацин (Цилоксан), офталмичен моксифлоксацин (Moxeza, Vigamox), Бесифлоксацин офталмичен (Besivance), Левофлоксацин офталмичен (Quixin) и други. Те се използват за предотвратяване или лечение на инфекции, които могат да възникнат след операция за катаракта.
  • Кортикостероидни капки за очи: Например Дексаметазон/tobramycin (ТобраДекс, TobraDex ST). Те помагат за намаляване на възпалението и отоките след операцията.
  • Капки за очи с антиинфламаторни свойства: Например Тобрамицин/loteprednol офталмичен (Zylet). Тези капки могат да се използват за контролиране на възпалителния процес след операция за катаракта.
  • Антиоксидантни и противвъзпалителни добавки: Някои съставки, като C-KAD, се използват за предпазване от окислителен стрес, който може да допринесе за развитието на катаракта.

Още няколко вида лекарства и добавки при перде на очите:

  • Антиоксиданти и витамини: Витамин C, E и други антиоксиданти могат да помогнат в намаляването на риска от развитие на катаракта. Въпреки това, те не се използват за лечение на вече развила се катаракта.
  • Капки за очи с карнозин: Някои проучвания предполагат, че капки за очи, съдържащи карнозин, могат да предложат известна защита срещу катаракта, но учените все още не са напълно уверени в ефективността им.
  • Стероидни капки: В редки случаи, стероидни капки могат да бъдат препоръчани за контролиране на възпаление, но те обикновено не лекуват самата катаракта.
  • Нестероидни противовъзпалителни капки (НПВК): Те се използват в някои случаи за облекчаване на болка или възпаление, свързани с окуларни заболявания, но отново не лекуват самата катаракта.

Важно е да се подчертае, че лекарствата не могат да върнат обратно формиралата се катаракта, а единственият ефективен начин за отстраняване на катарактата остава оперативната интервенция. При наличието на катаракта и решение за лечение, е от съществено значение да се консултирате с квалифициран офталмолог, който да определи най-подходящия подход за вашето състояние.

Катаракта – пердето, което затъмни очите на половината земляни

Съгласно медицинската статистика катаракта е едно от най-разпространените очни заболявания.

С днешна дата от това заболяване страда почти половината от населението в света, навършило 40-годишна възраст. Тя е основна причина за влошаване на зрението при хора, навършили 65 години. Катарактата прогресира за определено време, затова е добре да бъде открита в ранен стадий и навреме да се започне лечение.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В ОКОТО при катаракта.

В резултат на изменение на биохимичния състав на лещата, също и поради нарушение на нейното кръвоснабдяване и хранене, тя става плътна и непрозрачна. Светлинните лъчи трудно проникват през такава помътнена леща и човек започва да вижда околния свят като през запотено стъкло. Постепенно катарактата се увеличава, а остротата на зрението отслабва още повече.

Вижте и ТОВА: Как да изберем добри лещи при катаракта?

Впоследствие човек престава да различава очертанията на предметите и вижда само светли петна. Обикновено катарактата засяга и двете очи, въпреки че едното може да се разболее няколко месеца преди това.

Причините за катарактата са много:

  • генетична предразположеност (в тази връзка – вродената катаракта се среща при 1 от 10 000 новородени);
  • интоксикация, предизвикана от лекарства и от инфекции;
  • нарушена обмяна на веществата – при захарен диабет, заболявания на бъбреците или на щитовидната жлеза;
  • авитаминоза;
  • въздействие на йонизиращото излъчване и електромагнитните вълни;
  • травми;
  • лоша екологична среда и напреднала възраст.

При такъв вид катаракта (придобита) факторите на риска са женският пол, тъмният цвят на очите, затлъстяването, тютюнопушенето, алкохолизмът и тъмната кожа. При най-малки подозрения за катаракта трябва да се обърнете към специалист. Той ще проведе необходимите изследвания – ще провери остротата на зрението, ще прегледа очите със специални лампи и ще определи типа, формата и мястото на изменението в лещата.

Видове катаракта.

  • Най-често срещаният вид е възрастовата катаракта. Първите начални помътнявания в лещите се появяват, когато човек вече е преминал 40-50-годишна възраст. Но в последно време се забелязва, че болестта може да започне и в по-ранна възраст.
  • Вторичната катаракта представлява помътняване на задната капсула на лещата. Тя не е следствие от некачествено проведена операция. Тези помътнявания могат да се появят в ранен или в по-късен следоперационен период, дори няколко години след това.

БОЛЕСТТА катаракта НЕ СЕ ПРЕОДОЛЯВА С ОЧИЛА

Признаците на това заболяване са следните:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Неочаквано влошаване на зрението – пред очите е буквално като мъгла, изображенията са размазани, – което не се поддава на корекция с очила.
  • Отдалечените предмети се различават трудно.
  • От време на време околните предмети се раздвояват.
  • Очите стават много чувствителни към светлината.
  • Черната зеница може да изсветлее.

ЛЕЧЕНИЕТО на катаракта ОСНОВНО Е ОПЕРАТИВНО

Демир бозан за безсъние

Повечето офталмолози смятат, че консервативното лечение на катарактата е целесъобразно, но само в начален стадий на болестта. Консервативното лечение трябва да се провежда след като се вземат предвид причините, предизвикващи помътняването на лещата – например дали това е следствие от захарен диабет или е просто старческа катаракта. Препаратите представляват капки за очи, които съдържат комплекс витамини, биогенни стимулатори, неорганични соли.

Когато лекарствата вече не са в състояние да помогнат, единственото ефикасно лечение на катаракта е хирургичното отстраняване (екстракция) на помътнената леща. Доскоро се смяташе, че лещата трябва да се отстрани чак когато катарактата “узрее”. Но благодарение на усъвършенстването на техниката, която се използва при тези операции, необходимостта от пълното помътняване на лещата вече е отпаднала.

Затова оперативната намеса може да бъде извършена на всеки един стадий от заболяването. При подготовката и извършването на операцията се взема предвид степента на работоспособност на човека. Оперативното лечение на катарактата е една от най-честите очни операции. Резултатите са благоприятни в 95 на сто от случаите.

КОЛКО ВИДА СА ОПЕРАТИВНИТЕ МЕТОДИ при катаракта.

Те са:

  1. Интракапсулна екстракция, при която се отстранява лещата заедно с капсулата.
  2. Екстракапсулна екстракция, при която се отстранява само помътнената леща, а капсулата се запазва и впоследствие се имплантира изкуствена леща. Тук единственият недостатък е, че се налага по-голям разрез, което може да има някакви последствия.
  3. Факоемулсификация – най-безопасният метод, при който отстраняването на лещата става чрез много малък разрез – най-много 3 мм. Този метод дори може да се извършва в амбулаторна обстановка и след операцията пациентът си отива в къщи. Освен това, както казахме, катарактата вече се оперира и на по-ранен стадий, а това позволява да се запазят 50-60 процента от зрението.

РИСКОВЕТЕ ПРИ ХИРУРГИЧНАТА НАМЕСА

  • По принцип такава операция протича успешно, но съществуват някои рискове. Както и при всяка друга хирургична намеса, и тук съществува риск от инфекции и от кръвотечения. Обаче в днешната хирургия това се случва много рядко.
  • След операцията остротата на зрението може и да не е толкова висока, колкото се е очаквало. Но това обикновено се случва, когато се открие и друго заболяване (особено свързано с ретината), което преди не би могло да бъде диагностицирано, именно поради наличието на катаракта.
  • След операцията обикновено възниква необходимост от предписване на очила. Това е свързано с евентуално отклонение по отношение оптичната сила на изкуствената леща. Но в последно време използваната апаратура все повече се усъвършенства и не се появяват почти никакви отклонения.
  • Съществува определен риск поради това, че задната капсула на лещата може след време също да помътнее.
  • Съществува и минимален риск (само 1 процент) от отлепване на ретината след операция от катаракта. В редки случаи след операцията може да се появи временен оток на ретината.

КАКВО СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРИ НАПРЕДНАЛА КАТАРАКТА

  • Необходимо е да се следи състоянието на вътреочното налягане, както и да се консумират продукти, богати на витамин А и витамин В.
  • Препоръчва се силен зелен чай.
  • През нощта клепачите се натриват с разтворен във вода мед. Това се прави цяла година, а курсът се повтаря след 5 години.
  • Лечебното гладуване помага, но да се провежда само след консултация с лекар.
  • При катаракта или при временна загуба на зрението, вследствие на нервен шок, сварете едно яйце и го разрежете наполовина. Докато е топло, махнете жълтъка и сложете топлия белтък на окото за няколко минути. Белтъкът трябва да прилепне плътно.

КАКВО НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА при катаракта.

  • Ако използвате рибено масло за лечение на катаракта, трябва да имате предвид, че е противопоказно при бъбречни болести.
  • Не се препоръчва операция, ако: пациентът не желае такава, ако зрението, което постига с очила, е удовлетворително, ако нормалният живот на болния не страда и ако операцията е невъзможна поради други здравословни причини.
  • Забранява се прекаленото физическо натоварване.
  • Към факторите на риска спадат и алкохолът и цигарите. Тютюнопушенето увеличава риска от това заболяване два пъти, а при всекидневна консумация на алкохол рискът се повишава с 30 процента.
  • Медикаментозното лечение на вродената катаракта не е ефикасно. Във всички случаи се налага операция.
  • При едностранна зряла катаракта, със запазване на функциите на другото око, трябва да се избърза с операцията, защото може да се получи т.нар “мързеливо око” от неизползване на другото.
  • Желателно е да се премине на сурова храна, да се ядат орехи и зелени зеленчуци. Изключете продуктите от животински произход.
  • Ако между храненията правите продължителни прекъсвания и страдате от запек, ако преяждате и пресолявате храната си, трябва да знаете, че това увеличава вътреочното налягане.
  • Наднорменото тегло увеличава риска от заболяване от катаракта.
  • Хората, които не употребяват каротиносъдържащи продукти, по-често боледуват от катаракта. Те се съдържат в зелените зеленчуци, в плодовете и в зеленчуците с червен и с оранжев цвят.

Виж още за болестта катаракта:

  1. Имам катаракта – ще ослепея ли?!
  2. Катаракта и глаукома: Не чакайте пердето да узрее.
  3. Катарактата може да доведе до слепота;

Първоначално публикувано на:17.07.2007 @ 7:39

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

катаракта операция противопоказания

Катаракта: Противопоказания за операция, причини, диагностика

В превод от гръцки “катаракта” означава “водопад”. Именно така древните елини са наричали болестта на …

Едно мнение

  1. Моя близка се оперира от катаракта и ослепя съвсем с това око. След две години отиде при друг лекар и той препоръча операция и на другото око със същия вид леща от хиляда и двеста лева. И с второто си око вече не вижда съвсем. Питам, може ли да се направи нещо да може да вижда поне с лупа? Възможно ли е да има несъвместимост към лещата? И въобще какво може да се направи – сигурно има някакъв начин!? Чувала съм, че когато няма възможност за закупуване на леща, може да се махне повредената леща и да се ползват очила с дебели стъкла (според диоптрите).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *