полиноза

Билкови рецепти при различни алергии, вкл. и студова

Предлагаме ви няколко билкови рецепти при студова алергия, алергични обриви, акариди, сенна хрема, дихателна и лекарствена алергия и алергични отоци.

При усещане на студ на крайниците, коленете, лактите и пръстите вероятно става въпрос за студова алергия. Тя предполага лесно изпълнима и безплатна рецепта.

С китка от коприва шибате студените участъци от тялото. След около 10 процедури студените участъци изчезват.

При алергични обриви.

Две с.л. от пресни или изсушени листа от къпини и малини се попарват в 600 мл бода. Полученият чай се пие по 100 мл половин час преди ядене. За да оздравеят хората, страдащи от алергия напълно, се препоръчва в продължение на няколко години вместо кафе или чай да пият прясно сварена отвара от бутрак. Билката се вари като чай и след 20 мин се прецежда и се пие без всякакви ограничения в дозировката. Основно изискване към билката е цветът да бъде обезателно златист и отварата да се пие само прясна.

При алергия и акариди.

В чаша кисело мляко се слага една трета от чаената лъжичка сяра за пиене от аптеката. За по-лесното консумиране може да се добави захар. Тази процедура се прилага 4-5 дни, като сместа се изпива един път дневно и то на гладно. Същата рецепта е подходяща за лечение и на екзема.

При алергични отоци.

Леко се препича медицинска хума и с върха на ножа се слага в чаша турско кафе. Разбърква се добре (може да се подслади). Пие се сутрин на гладно. За да се излекува напълно и да не се възобнови отново, рецептата трябва да се изпълнява поне 3 месеца.

При дихателна алергия.

Смилат се 2 ч.л. медицинска дъвка, разбърква се със седем с.л. мед и три ситно нарязани глави лук. Всичко това се залива с 250 мл вода и се вари докато водата остане наполовина. Прецежда се и се прибавя 250 г добре разбито краве масло. Приема се на гладно сутрин и вечер по една ч.л..

При сенна хрема.

Пие се чай от коприва. В 500 мл вряла вода се слагат 2 щипки коприва. Престоява докато изстине и се пият по 2, 3 чаши на ден.

При лекарствена алергия.

Ако след изпиването на някакво лекарство се получат обриви или задушаване, най-доброто средство е боровият терпентин (от аптеката). Капват се няколко капки на бучка захар и се глътва. След това се пие колкото се може повече вода. Ако освен обривите се появят и силни нетърпими сърбежи, се пие чай от лозови листа, сварени в 400 мл вода. Същият се пие след 1 час и то 4-5 пъти дневно и 1 чаена чаша преди ядене.

Хора, които страдат от полиноза, не трябва да приемат билкови смеси, без предварително да се изследват.

Това е свързано с така наречената кръстосана алергия.

“Фигурин

Прашецът, листата, стъблата, цветовете и плодовете на растенията могат да предизвикат сериозни алергични симптоми.

полиноза 01Затова винаги трябва да сравнявате ползата от такива билки с усложненията, които могат да се развият вследствие на алергична реакция.

При алергия към цветен прашец от дърветата не трябва да използвате брезови листа, брезови пъпки, елови шишарки и кора от зърнастец.

Дайте мнение и Вие тук!

Хора с този вид алергия често не понасят и брезовия сок, сливите, прасковите, кайсиите, вишните, черешите, маслините, ябълките, крушите, кивито, орехите и бадемите.

При полиноза и алергия към житните растения, са противопоказани всички настойки и отвари, съдържащи зърнени продукти, например отвара от овес.

Изключете от менюто си булгурените каши и макаронените изделия, хляба и тестените изделия.

Алергични към зърнените култури често реагират на продукти като бира, царевица, соя, бобови, фъстъци.

Много дълъг е списъкът на противопоказания за фитотерапия при алергия към Сложноцветни.

полиноза 03Не трябва да използвате такива лекарствени растения като пелин, лайка, невен, подбел, девисил, бял равнец, вратига, глухарче, синчец, цикория.

При алергия към Сложноцветни може да се появи непоносимост към халвата, горчицата, дините, листните зеленчуци и подправките.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ca

Калциев глюконат при кашлица. На ампули. Сироп

Що е калциев глюконат, какви лечебни ефекти има. Как да го вземаме при различни заболявания. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *