Probodni Porezni Rani Razkasni 1
Прободни, прорезни и разкъсни рани

Прободни, прорезни и разкъсни рани. Лечение и хомеопатия

Прободните и гнойни рани са причинени от проникването в тъканите на островърхи тънки предмети: пирони, игли, трески, връх на нож, пила, ножица, рога, остри кости на животни и др.

NB! Независимо, че раната на кожата понякога изглежда незначителна, нараняването може да се окаже много сериозно или фатално в зависимост от мястото и дълбочината на проникване, защото могат да бъдат засегнати жизнено важни органи!

Освен това прободните рани обикновено са бедни на признаци. Често изтичат само няколко капки кръв. Тези рани крият опасност от внасянето на инфекция. Може да се развият тетанус, панарициуми, абсцеси, перитонит (когато пробождането е в областта на корема).

При обикновените леки убождания е достатъчно да се изстиска раната, да се промие с разтвор приготвен от М.Т. на ХИПЕРИКУМ и да се направи евентуално суха превръзка.

ЛЕДУМ е лекарство №1 при прободни рани.

Веднага след нараняването се дава ЛЕДУМ 30 няколко дози през няколко часа. Ако е минало известно време след нараняването и болното място е студено на допир, безчувствено или пък с повишена чувствителност и особено ако се подобрява от студено, лекарството отново е ЛЕДУМ.

ХИПЕРИКУМ е друго хомеопатично лекарство, от което може да има нужда при подобни рани.

То е показано, ако се явят крампи около раната или пък болки, които ирадиират нагоре по хода на нерва от мястото на нараняването. Освен това, раната може да изглежда зачервена и да е много болезнена при допир.

Както вече бе споменато ЛЕДУМ даден веднага след нараняването може да предотврати развитието на тетанус, а ХИПЕРИКУМ може да излекува започващ тетанус с тризмус, болки и гърчове в засегнатата област. Такива случаи има описани в хомеопатичната медицинска практика, както при хора, така и при животни.

Но отново напомням, че в подобни ситуации човек не бива сам да се лекува, а трябва веднага да потърси квалифицирана медицинска помощ!

ПОРЕЗНИ РАНИ

Порезните рани са травмени повреди на тъканите, причинени от твърди режещи тела – ножове, скалпели, бръснач, ламарина и др. Придружава се обикновено с болка, кървене и зеене на ръбовете на раната. Силата на кръвотечението зависи от големината на разрязаните съдове.

Характерно за порезните рани е, че ръбовете им са гладки. Често се налага при по-големи наранявания зашиване на раната. Винаги трябва да се има предвид възможността за засягане на подлежащите сухожилия, фасции и нерви!

Ако порязването е повърхностно и с неголеми размери се прави превръзка с М.Т. на ХИПЕРИКУМ или КАЛЕНДУЛА, като преди това може да се поизстиска раната, ако има съвсем незначително кървене, за да може по този начин да се даде възможност тя да се изчисти отвътре навън.

“Фигурин

Разбира се, ако е срязан по-голям кръвоносен съд, например артерия, трябва да се притисне мястото над раната и да се потърси веднага квалифицирана медицинска помощ. В същото време може да се капнат върху раната няколко капки чиста тинктура от КАЛЕНДУЛА и да се направи отгоре суха превръзка.

Ако нараняването е придружено със шок или силна болка може веднага да се даде една доза АРНИКА 30, 200 или която и да е друга потенция, с която разполагаме. Ако болката продължава и по-късно може да се дадат няколко дози СТАФИСАГРИЯ 30 или 6 през няколко часа.

Дайте мнение и Вие тук!

СТАФИСАГРИЯ е отлично лекарство при рани от остри режещи предмети, включително и хирургични (т.е., когато раната е с гладки ръбове). Показана е при болка и смъдене в раната.

РАЗКЪСНИ РАНИ

При тези рани е наранена не само кожата, но в по-голяма или по-малка степен и подлежащите мускули, нерви, кръвоносни съдове и други структури. Раната няма гладки ръбове, както порезните рани. Често може да бъде замърсена. Обикновено има нужда от намесата на хирург.

Като първа помощ може веднага да се даде АРНИКА 30 вътрешно и да се направи промивка и превръзка с разтвор на ХИПЕРИКУМ -10-20 капки М.Т. на 100 мл вода. Обикновено при тези наранявания се засягат нерви и може да има силна болка. В такъв случай след даването на АРНИКА за овладяване на шока, който може да съпътства травмата, се дава вътрешно ХИПЕРИКУМ 30 няколко пъти през един до няколко часа, в зависимост от болката и сериозността на раната.

ХИПЕРИКУМ има изключителен болкоуспокояващ ефект приложен както вътрешно, така и външно.

АРНИКА също би могла отново да бъде включена в лечението, ако има нужда в зависимост от повредените тъкани – няколко дози 6 по два пъти на ден за два, три дни или да се редува с ХИПЕРИКУМ през няколко часа.

След хирургичната обработка на раната може да се направи превръзка с разтвор на ХИПЕРИКУМ.

Вижте някои по-достъпни материали за лечение на рани:

  1. Лечение на бавно заздравяващи рани;
  2. Природен лек за рани;
  3. Гнойни рани – как да ги премахнем.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво не трябва да се яде след ваксина против тетанус?

До колко часа след нараняване се бие инжекция против тетанус и къде?

Точно до колко часа след нараняване се бие тетанус, как и къде се поставя ваксина …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *