Цена, Мнения за термовизуална диагностика бг мама
термовизуална диагностика цена

Термовизуална диагностика, цена, мнения

Какво представлява модерната термовизуална диагностика и как се прилага при различните заболявания. Супер подробна статия по темата!

Температура – най-универсалното отражение на жизнената дейност на човека. На практика при всички болести измерването на температурата е първият симптом, който ни насочва към вида на заболяването. Температурните реакции, по силата на своята универсалност, възникват при заболявания от всеки тип: бактериални, вирусни, алергични, нервно-психични и др.

От години измерването на температурата, както телесната, така и на отделните органи е използвано за разпознаване на характера и тежестта на протичане на заболяването. Този фактор обуславя интереса на лекарите към изучаване на температурата. Този интерес е довел учените в областта на медицината и физиката до разработването на термовизуалната диагностика.

Как да видим температурата.

От физична гледна точка температурата е мощността на инфрачервеното излъчване. То е невидимо за човешкото око, а само нажежените тела излъчват вълни в границите на светлинния диапазон. Телесната температура на човек определяме по субективни усещания или посредством живачен термометър. През 70-те години развитието на технологиите позволи създаването на апарат, сензорът на който улавя инфрачервеното излъчване и го преобразува във видима за окото информация, изобразена на екрана на монитора или на фотолента.

Така получихме възможността да виждаме разпределението на температурата по повърхността на човешкото тяло. Но апаратурата от първо поколение беше с ниско качество на изображението, неудобна за работа, шумна, а интерпретирането на резултатите се възлагаше изцяло на лекарите, като липсваха средства за математическа обработка на резултатите.

Това ниво на топловизионната техника обуслови известно песимистично отношение на медицинската общност към метода по принцип.

Но нали и рентгенът не е въведен веднага във всички медицински заведения! През последните години бяха конструирани бързодействащи уреди, които позволиха изучаването на динамиката на разпределяне на температурата в реално време, и това даде нов, мощен импулс за развитие на методите за топловизуална диагностика.

Днес разполагаме с висококачествено цветно изображение, превъзхождащо по редица параметри ултразвуковата снимка, с мощна система за математически анализ на термограмите, а размерите на апарата станаха съизмерими с тези на ръчната видеокамера.

Абсолютно безвредна и „красива” диагностика на повече от 150 болести.

Няма медицински диагностичен уред, който да е абсолютно безопасен за пациента и оператора. Всяка апаратура излъчва нещо, и това лъчение в една или друга степен въздейства на околните. Такава диагностика физиката нарича „активна”. Колкото по-дълго се ползва даден метод за активна диагностика, толкова повече научни данни се събират, които свидетелстват за вредното му влияние.

Като пример може да се посочи нарастващото през последните години количество на публикациите на нежеланото въздействие на прегледите с ултразвук. По-горното в никакъв случай не се отнася за термовизуалната диагностика – единственият днес метод за пасивна инстрементна диагностика. Апаратурата нищо не излъчва – само пасивно приема излъчваните от всяко нагрято тяло вълни в инфрачервения спектър, т.е. не е по-вредна от фото или видео снимка.

Изключително важно е и това, че пациентът лесно и бързо разбира принципа на изследването – регистриране на изменението на топлинното излъчване на тялото. Нагледността и простотата на процеса за диагностициране (красива цветна картинка на различните части на тялото) в 100% от случаите убеждават пациентите в необходимостта от именно този вид диагностика.

Разбира се, опростявайки ситуацията, може да се каже, че болестта на пациента и динамиката на заболяването му винаги можете да му покажете с курсора на монитора или с пръст на разпечатката на принтера.

Демир бозан за безсъние

Нееднократно в различни страни сме провеждали наблюдения с един и същи резултат: пациентът, незапознат с цената на дадения вид изследване, след запознаване с възможностите на метода, определя цена, значително по-висока от икономически изчислената. Не по-малко важно е и това, че нито един от съществуващите методи за диагностика не притежава такъв широк спектър от диагнозируеми болести – над 150 нозологични форми.

Ето защо, термовизуалната диагностика с нашата апаратура е един от най-печелившите видове медицински бизнес!

Това наистина е елементарно и разбираемо! И така, днес разполагаме с работеща в реално време апаратура за регистриране на разпределението на температурата по повърхността на кожата на човека. Всичко става вече наистина просто, нагледно и разбираемо.

Ние получаваме топлинния „портрет” на човека, виждаме участъците с повишена и понижена температура и въз основа на видимите аномалии правим заключение за възпаление или нарушена функция на съответните органи и тъкани. Но зад видимата елементарност на процеса се крие колосален дългогодишен труд на физици, инженери, лекари и програмисти, създаващи за вас надеждна и удобна за работа апаратура, удовлетворяваща строгите ви критерии.

Създаденият апаратно-компютърен комплекс ТВ-03К е съвременно високотехнологично оборудване, отговарящо на високите стандарти за контролно-измервателни уреди и апаратури. Той е изключително прост и удобен за използване. Малките размери на комплекса позволяват използването му при всякакви условия: в клиниката и линейката, на операционната маса и в спалнята, на борда както на кораба, така и в самолета – изисква само електрозахранване и малко течен азот.

Икономичният вграден термос ни позволява да работим непрекъснато до 8 часа, а при необходимост вие можете да дозаредите „в полет”.

Подготвяне на пациента за термовизуално изследване фактически не е необходимо – трябва само да се оголи съответния кожен участък 5 – 7 минути преди изследването. Няма диети и клизми!

Разработването на ТВ – 04 компютърна програма, дава възможност за лесна настройка и задаване на параметри по ваше желание. Базата данни за пациентитие не е ограничена по брой и обем на записите. Системата за търсене ще ви позволи лесно да намерите картона на интересуващия ви пациент по всеки един (който и да е) от параметрите.

Основното достойнство на програмата е наличието на мощна система за математическа обработка на термовизуалните изображения. Тя позволява да оперирате с изображението, да променяте според виждането си цветната палитра, да извлечете и видите скритите участъци на термоаномалии и да построите различни графики на температурата за избрани участъци от изображението. Системата за статистически анализ ще ви позволи всякакъв анализ, както по картона, така и от термограмите, ще ви даде възможност да установите новите термографични симптоми на заболяването и да уточните диагностичната достоверност на наличните симптоми.

Това е много важен момент, доколкото в хода на широко клинично използване на нашата апаратура в редица страни от света, установихме известни различия в термограмите, свързани с географските особености.

Отчитайки потребностите на практикуващия лекар създадохме за вас удобна и лесно настройвана система от шаблони за печат на текстова и графична информация.

С нейна помощ може да разпечатате диагностичното заключение и статистическия отчет, да подготвите постер за демонстрация на колеги. Ние постоянно работим над усъвършенстването на апаратурата и програмното обезпечаване. За ориентир ни служат отзивите и препоръките на лекарите – практици и най-новите разработки в областта на фундаменталната оптика, физика и технология.

Допълнително в комплекта на доставката е включен лазерен диск с мултимедиен електронен учебник по термовизуална диагностика, в който ще може да намерите отговор на всеки интересуващ ви въпрос на медицинска тематика. За да се убедите в необходимостта да си набавите компютърно – апаратния комплекс ТВ – 04 ще ви убеди демострационната програма, разкриваща всички изброени по-горе, а и някои други функции на нашата система.

Може да я получите от нашите официални представители в редица страни от света или чрез Интернет. Вижте колко е разбираемо , опитайте колко е просто и го покажете на колегите си.

Хайде да погледнем на… кръвоносните съдове.

Прегледът на вените на долните крайници е класическа илюстрация на предимствата на термовизуалната диагностика пред всички други инструментални методи на изследване. Проблем номер едно в клиничната флебология е въпросът за ранно разпознаване на варикозните разширени вени на краката. При това разпознаване по време на стадия, когато е все още възможно без хирургическа намеса лечение на това твърде разпространено заболяване.

До скоро това не можеше да се постигне. Единствен метод за пряко наблюдаване на съдовете беше флебографията – рентгеново изследване на вените след инжектиране в тях на контрастен материал. Но никому не би хрумнала идеята за задължителна флебография на всички лица над 30 год. възраст.

Тази задача блестящо се решава от термографията.

Термовизуалната диагностика може да показва не само видимите случаи на варикозни вени и тромбофлебит, но и скритите им форми, тогава, когато при външен оглед липсват видими изменения на вените. Имаме приятен подарък за хирурзите. Сега в арсенала си имат обективен визуален метод за определяне на състоянието на кръвоносните съдове.

Това дава възможност да се прецени риска от развитие на следоперативни усложнения и да бъде избран най-ефективния метод за лечение на варикозните разширени вени и тромбофлебит. С помощта на топловизора може да се даде добра преценка за състоянието не само на венозния, но и на артериалния кръвен поток.

Това в ръцете на лекаря е сигурен метод за диференциална диагностика на заболяванията на периферните артерии, която позволява леко, нагледно и безопасно да контролира ефективността на провежданото лечение, обективно да определя тежестта и прогнозата на заболяването.

Практикуващите лекари често се сблъскат с проблема за бърза диагноза на болезнени възпалителни процеси в коремната област. Грешката при такива ситуации може да струва живота на болния. Термовизуалните признаци за остър апендицит – повишаване на температурата на червейообразния израстък на сляпото черво – са ясно изразени.

Информацията, която носят може да се заличи само посредством мехур с лед върху корема. Особено актуален е този проблем в педиатрията и геронтологията, когато клиничната картина е била пренебрегната, а болният сам не е в състояние правилно да изложи оплакванията си. Термовизуалната диагноза на остър апендицит е достоверна около 96% и се поставя за 3 мин.

Така внедряването на термовизуалната експрес – диагноза на „остър корем” позволи да се намалят операциите около 4 пъти.

Честа причина за болки в корема е възпалението на жлъчния мехур и жлъчните канали. Ултразвуковата диагностика дава само структурно описание на стените на жлъчния мехур и жлъчните канали, а лабораторното изследване на жлъчния секрет е неприятен процес и изисква специална подготовка.

Топловизорът ни дава резултат веднага – това е петниста хипертермия в проекцията на черния дроб и „горещ” жлъчен мехур.Няма друго заболяване, при което да се наблюдава такава картина. При гастрити, дуоденити и язвена болест откриваме изменение в температурата в проекцията на тялото или в областта на пилора на стомаха.

При това характерът на изменение на температурата съответства на типа на жлъчния секрет, а характерът на градиента й – на степента на тежест на възпалителния процес. Това е качествен, а не количествен метод на диагностика. Но неговата бързина и безвредност са доводи в полза на широкото му внедряване в клиничната практика, особено в педиатрията.

За едно дете особено 3-5 годишно, процедурата за взимане на жлъчен секрет често е съпроводена с море от сълзи и общи вегетативни реакции, включително припадъци.

Вече не говорим за необходимостта да бъде подготвен пациента за прегледа (опитайте да държите дете гладно 12 часа, да го накарате да глътне ужасно безвкусната сонда и на всичкото отгоре в продължение на 1 час да отделя стомашен сок!).

Термовизулната диагностика не предизвиква такива негативни реакции, не изисква никаква специална подготовка преди прегледа и изследването, а резултата лекаря получава само след 3 минути, а не утре или след почивните дни. Напоследък рязко зачестиха случаите на дисбактериоза на червата, дължащо се на неправилно хранене.

Това заболяване по актуалност е на първо място сред болестите на храносмилателния тракт. За диагностичен термовизуален критерий за това заболяване служи откриването на зони с понижена температура около пъпа – по хода на дебелото черво.при което степента на температурния градиент и площта на хипотермията е право пропорционална на тежестта на заболяването.

Този симптом се появява още на субклиничните стадии на развитие на дисбактериозата, когато още липсват видими разстройства на храносмилането.

Както и при гастрита, тази диагностика е качествена, тя не може да определи какви бактерии са повече ,а какви по-малко. Но по-бързото, евтино и безопасно термовизуално изследване позволява използването му за масови профилактични прегледи и експрес-контрол на провежданата терапия.

Единственият пряк метод за диагностика на дисбактериоза, бактериологичната посявка на съдържанието на правото черво е трудоемък, изисква изключително внимание, а бактериите растата бавно – около месец.

Този период на очакване не позволява своевременното контролиране на ефективността на провежданата терапия посредством лабораторното изследване. В този случай термовизуалната диагностика е много удобна и дава достатъчно информация.

Освен това масовите профилактични прегледи за наличие на дисбактериоза на червата посредством бактериологична посявка са реалност само в рамките на малки селца, населени с истински патриоти за тази дейност.

Ракът на млечната жлеза.

Ракът на млечната жлеза е сериозен онкологичен проблем. Във връзка със замърсяването на околната среда нарастване на това заболяване се наблюдава най-вече в икономически развитите страни.

Това заболяване не трябва да се омаловажава. Рентгеноложкият преглед на млечните жлези – мамографията, по данни на Reversz (1978 год.) дава информация при масовите профилактични прегледи само 23%. Статистиката през последните години очертава същата картина.

Освен това трябва да се отчете и облъчващата доза – около 1 рад., която сама по себе си може да предизвика развитието на злокачествен тумор. Това облъчване увеличава риска от развитието на рак с 1%, а при ежегодната мамография, на 1 милион жени може да се предизвикат до 6700 случаи на рак в следствие на самия преглед.

Във връзка с това Националният институт за борба с рака в САЩ от 1977 год ограничи използването на мамография при жени до 50 год. без определени показания. През 1977 год. Световната организация по здравеопазване официално призна мамографията за един от рисковите фактори предразполагащи към образуването на злокачествени тумори на млечната жлеза.

Дайте мнение и Вие тук!

Методите за разпознаване на туморите на млечната жлеза са разработвани още от възникването на метода.

Натрупан е огромен клинично – статичен материал потвърждаващ правилността на избора. Така ефективността на термовизуалната диагностика при скринингово изследване, по данни на редица автори е от 67% при изолираната до 98% ( Heimental, 1981год ) при комбинираната методика.

Ще напомним, че става дума за бърза, абсолютно безвредна и евтина диагностика. Термовизуалната диагностика на туморите на млечната жлеза е застъпена в голяма част от литературата, има разработени и внедрени в клиничната практика схеми за провеждане и организиране на прегледите. Добре е изучена и систематизирана термографската картина на нормалните млечни жлези.

Редица термографични симптоми веднага се набиват на очи – например хипертермията над областта на разполагане на злокачествения тумор и обратно, понижаването на температурата в проекцията на доброкачествено новообразувание. Някои симптоми, такива като термоасиметрия, изискват особена предварителна математическа обработка със средства, установяването на някои термоаномалии изисква допълнителна информация (възраст, анализа ).

С термограма може достоверно да се различи злокачествения от доброкачествения тумор, да се установят признаците на мастити и да се очертаят границите на възпалителното огнище. В резултат от внедряването на компютърните технологии, достоверността на термодиаграмата в системата на туморите на млечната жлеза се повиши до 82%.

Диагностика на кожните новообразувания.

Диагностиката на туморите на кожата въпреки очевидността и до сега е трудна. Не всички лекари се решават на биопсия, тъй като взимането на парче от тъканта на тумора може да провокира бурно разрастване и смъртоносни метастази. Най-опасната форма на рака е меланомът. Термовизуалната диагностика позволява разпознаването на тази форма на рак на кожата в най-ранен стадий от развитието му.

По-точно да бъдат определени действителните граници на разпространение на тумора, когато не рядко са на значително разстояние от видимите граници на новообразуванието.

Топловизорът ще Ви покаже скритите огнища на метастазите, за наличието на които никой не подозира. Това ще спаси живота на вашите болни. Туморите на кожата винаги са като „гръм от ясно небе”. Не винаги се отдава своевременно да се забележи на око измененията на „обичаната от детството бенка”.

Топловизорът може ясно и безпристрастно да фиксира това, и ще има възможност своевременно за радикално лечение и дълги години спокоен живот. С помощта на топловизора може сигурно и безопасно за пациента да се следи състоянието на доброкачествените новообразувания по кожата.

Границите на гъбестите, кръвоснабдените, разположените по кръвоносните съдове новообразувания обикновено не се покриват с видимите граници на тумора. Случва се да се разпростират на далече и в дълбочина, прораствайки в съседните тъкани. На термограмата се вижда действителната картина на разпространение на процеса, а това позволява на хирурзите да изберат правилната хирургична намеса и оперативна тактика.

Заболявания на щитовидната жлеза.

Болестите на щитовидната жлеза не са толкова редки. След аварията на Чернобилската АЕЦ този проблем в граничните райони стои още по-остро. Еталонен метод за разпознаване на болестите на щитовидната жлеза е сканирането с помощта на радиоактивен йод. Тази процедура е опасна по отношение на дозата на радиационно облъчване, изисква специализирана лаборатория и скъпи реактиви.

Тя е неприложима за деца и бременни. Многогодишният опит от използване на термографията убедително потвърждава достоверността и ефективността на този метод и той по нищо не отстъпва на радиологичния.

Още повече че термографията може да се използва за целите на профилактиката и на динамичните прегледи без каквито и да било ограничения. Увеличената щитовидна жлеза с повишена функция – токсична гуша – се проявява като хипертермия в проекцията на жлезата, равномерна при дифузионен процес или огнище при възлова гуша.

Според динамиката на изменение на температурата в хода на лечението, лекарят може да направи извод за ефективността на медикаментозното лечение, хирургът получава представа за точната локализация и размери на възела.

Заболявания на прешлените на гръбнака.

Заболяването на прешлените на гръбначния стълб – остеохондроза – се среща почти при всеки над 40год. Клиниците често забелязват разминаване:има болки,а няма рентгенологични данни за остеохондроза, или обратното – всички прешлени са „ошипени”,а няма болка. Това е нагледен пример за разминаванията между структурната и функционалната диагностика.

Болките в гърба възникват не от отлагането на соли като такива, а защото тези отлагания притискат нервите и кръвоснабдяващите ги съдове. В отговор на нарушения кръвен поток възниква болката. Термографията по силата на техническите си особености много добре показва зоните на намаляване и увеличаване на кръвния поток, онагледявайки разпределението на кръвоснабдяването.

Така може да се прецени разпространението и тежестта на остеохондрозата, което определя и лечението. Такъв контрол е полезен и по време на терапията. Рядко, но все пак се срещат тумори на гръбнака и гръбначния мозък.

Те се отнасят към едни от най-трудните за диагностика, тъй като дълго време заболяването протича под маската на остеохондрозата, а при рентгеновото изследване се вижда в най-последния стадий на развитие. Термовизуалната диагностика, отговаряйки на въпроса за остеохондрозата, веднага ще анализира възможността за онкогенна причина за болките в гърба и в случай на подозрение Вие ще можете да насочите болния по единствено верния път.

Диагностика на болки в ставите.

Ставите и костите се виждат много добре на рентгеновите снимки, но „удоволствието” се заплаща с поемането на облъчваща доза. И какво да правим ако всеки трети пациент се оплаква от болки в ставите? Нашите методи за термовизуална диагностика позволяват разпознаването на характера на протичащия, в която и да е от ставите, патологичен процес: деструкция (артроза) или възпаление (артрит).

В този случай всичко е просто – при възпаление ставата е гореща. и колкото е по-гореща, толкова е по-силно възпалението, което отразява процеса на намаляване на кръвния поток. Много деца на определена възраст се оплакват от болки в ставите.Най-често това е в резултат на неравномерния растеж на организма – растежа на костите изпреварва този на ставните връзки. В този случай термовизуалната диагностика ще Ви помогне веднага да установите истинската причина за болките в ставите и има ли въобще такава.

Диагностика на заболявания на белите дробове.

Почти половината пациенти от пулмологичните отделения на болницата са с възпаление на белите дробове. На всички за поставяне на диагноза е правена рентгенография, особено на малки деца, изисква да се преценят всички „за” и „против”.

Този проблем сваля от дневен ред динамичния термовизионен преглед. Сега можем дори ежечасно да наблюдаваме как протича пневмонията без каквато и да била вреда на болния. Уточнени са достатъчно характерни термовизуални признаци за белодробна туберкулоза и за някои други заболявания на дихателния апарат и поставянето на дневен ред на въпроса за внедряването на метода на термовизуалната диагностика за това заболяване.

Днес за целта се използва рентген, но той по известни причини не може да се използва при деца и бременни – голяма група от населението. И така, термовизуалната диагностика ни дава температурен „портрет” на повърхността на човешкото тяло, на базата на който може да правим заключения за структурата и функцията на много от органите и тъканите.

Това е много добре, но как да постъпваме с дълбоко разположените органи, как да определим действителната температура на черния дроб, бъбреците, сърцето? Последните успехи на фундаменталната физика и постиженията в областта на високите технологии ни позволиха да получим и тази информация. Хайде заедно да навлезем в новата област на медицинската диагностика – дълбочинната радиотермометрия!

Първоначално публикувано на:12.07.2007 @ 13:09

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

3 Мнения

  1. Румен Янков

    Имах невероятно преживяване в центъра за термовизуална диагностика на д-р Маринов. Технологията е наистина впечатляваща и неинвазивна. Д-р Маринов и екипът му бяха професионалисти и обясниха всичко ясно. Отидох на преглед и термичното изображение разкри някои ранни признаци на възпаление, които не се виждаха иначе. Благодарение на техния опит, проблемът беше решен незабавно.

  2. В началото бях малко скептичен към термовизуалната диагностика, но след като посетих клиниката на д-р Маринов, вече вярвам. Процесът беше лесен и безболезнен, а резултатите бяха изумителни. Откриха проблем с кръвообращението, за който нямах представа. Д-р Маринов отдели време, за да обсъди констатациите и препоръча допълнителни изследвания. Оценявам тяхната отдаденост на ранното откриване.

  3. Термовизуалната диагностика, предлагана от TERMOVISIONPULS във Варна, е иновативен и напреднал метод за ранно откриване и проследяване на различни заболявания. Тя може да бъде особено полезна за разпознаване на злокачествени и други често срещани заболявания. Безконтактният характер на този метод го прави подходящ за разнообразни групи пациенти. Също така специфичните сведения, които предоставя за кръвоснабдяването, метаболизма и функционирането на органите са ценен добавен инструмент към другите образни методи за диагностика. Изпитано е!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *