Метеоризъм на червата. Лекарства и билки, чай.
Трайното лечение на метеоризъм.

Метеоризъм

Метеоризъм на червата. Трайното лечение на метеоризъм. Лекарства и билки, чай. Симптоми и причини за газове в червата. Хроничен метеоризъм

Нека започнем с това, за което хората постоянно питат: Откъде да купим пробиотик и добавки за метеоризъм?

Пробиотик и добавки за метеоризъм на най-добра цена
Пробиотик за метеоризъмДобавки за метеоризъм
Пробиотик за метеоризъмДобавки за метеоризъм
Виж ценаВиж цена

Метеоризъм е натрупване на газова в храносмилателната система поради две причини – усилено образуване и недостатъчно бързо отвеждане. Обикновено се съпровожда от диспепсия, коремна болка, изменено изхождане. Чести провокатори са нарушаване на храненето, болести на храносмилането, урогенитални патологии и такива в коремната кухина.

Има множество препарати за облекчаване на метеоризъм. Някои решават проблема на момента и носят облекчение от отпускането на червата. Други се целят в причината. Винаги трябва корекция на храненето.

Диета при метеоризъм
Целнамаляване на гнилостните и ферментационни процеси в червата, отрегулиране на микробиома, нормализиране на моториката
Водещи правиладробно хранене 6 пъти, без напитки, без горещо и студено,
Разрешени хранипостни меса и риби на пара или варени, яйца, растителни масла, сухари, варени картофи, каши, ориз, от млечните само извара
Изключени хранимазни меса, животински мазнини, обработени, консервирани храни, всички бобови, груби каши (овес), целулозни зеленчуци (зеле, ряпа), тесто с мая, сладки неща, алкохол

Диетата при метеоризъм е ефективна само при наличие на диагноза и провеждане на лечение на причините.

Какво е метеоризъм на червата? Значение

Метеоризъм е натрупване на газове в определен отсек от червата. Представлява подуване на корема, съпроводено с тежест, болка, куркане, оригване, чревен спазъм. Облекчава се при изхождане, както и от изпускането на газовете.

Само по усещанията може да се установи в кои черва са натрупани газовете.

В близост до далака струпването се проявява като болка в ляво подребрие с отдаване към сърцето, общо подуване на корема. В близост до черния дроб се проявява като препълненост и болка в дясно подребрие, отдаваща се към дясната лопатка, рамото и половината  шия. За газове в тънките черва е типично общо подуване, за дебелото черво – странична препълненост.

Продължителният метеоризъм влошава живота, комуникацията и ограничава активността на пациента.

Лекарства при метеоризъм

При изразен метеоризъм с нарастваща болка, задържане на изхождането или неукротима диария спешно се отнесете към медицински специалист.

Метеоризъм 2023 03
Ключови причини за газообразуване
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Честото газообразуване е достатъчна причина за консултиране с гастроентеролог. До поставяне на диагноза състоянието се облекчава симптоматично – с лекарства, които разбиват мехурчетата, и пробиотици, които се противопоставят на газообразуването.

Лекарства за незабавно облекчение

  • Препарати със симетикон – Дегазин, Силаксис, САБ – Симплекс, Колинокс и др. Симетикон разбива излишните газове, премахвайки мехурчетата и извежда съдържанието им по естествен път. Противопоказан при обструктивни заболявания и непроходимост;
  • Еспумизан е представител на групата препарати със симетикон. Прави се в разни варианти – на капсули, в саше, на капки, измежду които се избира според възрастта на пациента;
  • Боботик Форте – симетикон за кърмачета. Приемът е разрешен от 28-я ден. Полският препарат облекчава още колики и оригване, както и стомашни разстройства;
  • Препарати с ензими – Мезим Форте, Ензи – Мил, Анти – Газ ензими, Панкреатин, Магназайм, „Храносмилателни ензими“ на разни фарма компании. Вариантите в тази група са десетки. Ензимите разграждат компонентите на храната. Облекчавайки и регулирайки процеса, те предотвратяват разстройване на функционалността като газове (метеоризъм);
  • Антиациди (Стоп Ацид и др.) с киселинонеутрализиращо, адсорбиращо и защитно действие пазят чревната лигавица и способстват за пасивното отделяне на газовете. Някои препарати за направени за детска възраст.
    Метеоризъм 02
    Как да се предпазим от газове

Подкрепящо действие имат диосметкит (Сметка), ако има диария, пробиотици за отрегулиране на чревната флора, растителните и хомеопатични продукти.

Пробиотик при метеоризъм

Бактериите в дебелото черво генерират чревен газ при ферментацията на несмлени остатъци от храна. Затова дисбаланкът на микробиота на червата може да породи или да влоши подуването на корема.

Някои групи бактерии са по-склонни към газообразуване от други, например Ентеробактерия и Клостридия. Против прекомерното им разрастване се приемат пробиотици. Те директно облекчават симптомите, нормализират моториката, потискат гнилостните процеси.

Положителен ефект се получава от бифидобактериите B. infantis, B. Animalis и техни смеси с лактобактерии. При използване на L. Rhamnosus и B. breve за 6 месеца намаляват наполовина случаите на подуване, метеоризъм, куркане. Пробиотиците не действат веднага. Средният срок за постигане на стабилен резултат е 4 – 6 седмици.

Прокомбо

probiotic-meteorism-300

Препаратът подава едновременно живи бактерии и храна за тях (пребиотик). Отличава се с двуетапно освобождаване на съставките в капсулата. Този момент е ключов, защото бактериите биха загинали в киселата среда на стомаха. Те трябва да преминат през стомаха и да се „отворят“ в червата.

Про Комбо подава лактобактерии – Аcidophilus и необходимите за растежа им олигозахариди. Показанието е превеждане на чревната флора към нормално състояние. Дозировката е 1 брой за ден.

Още по темата ТУК: Мнения за Прокомбо. За какво помага? Цена при Марешки и др. Линекс или Прокомбо?

Хомеопатия при метеоризъм

Има над 20 хомеопатични препарата, показани при метеоризъм.

Първи избор е Аса Фоетида, особено при наличие на диспепсия, оригаване, пулсация под лъжичката.

Арсен се предпочита при увеличен и болезнен корем. Барита Карбоника е за колики, запек, тежест, твърдост и напрегнатост на стомаха. Колоцинтис е при режещи болки и усещане за студ в корема, с течни изпражнения. Колхикум е при газове с куркане и гадене. Ликоподиум е при препълване от малко храна. Нукс вомика е избор за подуване в епигастриума. Пулсатила помага при повръщане с метеоризъм, Хина – при газови колики.

Гастрокинд

Това е комбинирана хомеопатия в готова форма за употреба при газове. Подава четири различни хомеопатични средства, които се борят с гадовете. Гастрокинд е насочен за малки пациенти, които имат чревни функционални разстройства с болки, повръщане, диарични изхождания. Подхожда при захранване на бебета, при първо опитване на твърди храни, през периоди на адаптация към детски заведения и обществени кухни.

Дайте мнение и Вие тук!

Въпреки че е хомеопатия, Гастрокинд работи като спешна помощ. Очаква се да даде краен ефект до 3 дни от приема, в противен случай се сменя. В острия период се взема през 1 час.

Биодобавки

Голяма част от препаратите в тази група разчитат на билки като анасон и мента, за да противодействат на газообразуването. Във Фиберминт е ползвано масло от мента, Актива Плюс съчетава мента с резене анти колики и артишок.

Хималая Газекс използва комбинация от 7 индийски билки за оптимизиране на храносмилането, противодействие на газообразуването и за резорбиране на вече натрупани газове. Бързо премахва дискомфортната симптоматика в коремната кухина. Избира се при газове с киселини и диспепсия. 50 табл. струват 4.60 лв.

dobavki-meteorism-300

Активен въглен на таблетки дава адекватна, бърза и ефикасна помощ при газове на ниска цена. Тук конкретно представяме Карбо активатор на американски производител с цена от 3.50 лв за 20 таблетки.

Препаратът сработва адекватно при интоксикации, отравяния и диспепсии, но достатъчно добре и бързо реагира на простите газове. На практика въгленът ги поема в себе си и ги изхвърля с фекалиите.

Активен въглен и детокс

Активен въглен се продава и на капсули, и на прах. Той е удобен за детокс на чревния тракт и на стомаха. Ако за премахване на газове се приема по 1 таблетка на 10 кг от телесното тегло, то за чревен детокс следвайте указанията на опаковката.

Билки при метеоризъм

Горчица, хранителна сода, ябълков оцет са знаменити народни средства против газове. Сред билковите такива се отличават мента, чесън, джинджифил, анасон, копър на семена.

Анасон при метеоризъм

Семената от анасон се продават в аптеките. Те се справят бързо с чревни спазми, извеждат газовете и препятстват образуването на нови. Запарват се като семена на копър – 1 ч.л. на чашка. Дава се топло, 3 – 4 пъти по 1 ч.л. на децата и по 2 с.л. за възрастен.

Метеоризъм 01
Готови “анасонови” решения при газове

Анасонът не се харесва на малките пациенти, затова се влага в комбинирани състави или се прибягва към други билки.

Чай при метеоризъм

Чай с мента се приготвя от сушени и пресни листа, пие се по 30 мл за дете, 100 мл за възрастен, честичко. Добре се комбинира с джинджифил.

Ако газовете мъчат бебе, добавя се малко лайка, тя премахва спазмите и извежда газовете, като заедно с това успокоява детенцето. Непременно купете лайка от аптека, не събирайте самостоятелно (ако е за бебе). Чаят от копър е знаменит с действието си против колики. Вари се както указахме горе за анасона.

Още една щадяща възможност за страдащите от газове е маточината. Приема се от 4 месеца. Използва се отделно или в смес в лайка. Запарват се по ½ ч.л. от двете билки.

Симптоми: Газове в червата и др.

При засиленото газообразуване има предимно субективни усещания. Пациентите ги описват като тежест, притискане на коремната зона или обратното – сякаш коремът ще се взриви от вътрешно напрежение, чувство за разкъсване. Някои усещат дискомфорт в зоната на сърцето и задушаване.

Обективни симптоми са куркане и оригване, отвеждане на газове с тежка миризма, периодично разстройване на изхождането.

Метеоризъм при бременност

Газообразуването е често явление след зачеване. Провокатор е прогестеронът, който отпуска чревните стени (съставени от гладки мускулни влакна) и забавя перисталтиката. Затова бременните често имат забавено храносмилане и пълнея, а също така страдат и от газове.

Метеоризмът се засилва в последните месеци, когато матката започва да притиска органи в коремната кухина, вкл. червата.

Трайното лечение на метеоризъм

Същинското лечение се отнася към патологичните процеси, които се изразяват с газообразуване. Подуването на корема е сред симптоматиката на колит, гастрит, дуоденит, панкреатит, холецистит, заразяване с паразити, язва, чревна непроходимост, остри чревни инфекции.

Вижте и ТОВА: Диспепсия и други храносмилателни разстройства. Как да се справим с метеоризма.

Видео: Анимирано визуализиране на процеса на газообразуване в червата.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как?

За какво помага Прокомбо. Мнения, цена на пробиотици

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как? Мнения и цена …

2 Мнения

  1. Христина

    Пробиотици не се пият постоянно, нито се пият само в деня на проблема. Пият се на курсове по 2-3 месеца, иначе нищо не става, а струват маса пари.

  2. Галя Иванова

    Страдам от газове от години и няма и няма лечение, какво ли не опитах. Горе долу на момента с Еспумизан, но после пак става и пак се подувам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *