лимфни възли
Подутите лимфни възли алармират за проблем

Възпалени лимфни възли в корема, подути или увеличени ингвинални възли

Ингвинални лимфни възли: Разположение и размери. Възпалени лимфни възли в корема. Възли на врата (шията). В корема и зад коляното.  На какви се дължи тяхното увеличаване и как да действаме?

Лимфната система е ключов компонент на имунната система на тялото и играе важна роля в борбата с инфекции и рак. Лимфните възли са малки, овални структури, които се намират по цялото тяло. Те действат като филтри, които задържат и унищожават бактерии, вируси и други вредни агенти, преди те да се разпространят в организма.

Лимфните възли се намират на различни места в тялото, включително в корема, шията, зад ухото и в слабините. В зависимост от тяхното разположение, лимфните възли могат да бъдат изложени на различни видове инфекции и заболявания.

Причини за възпалени лимфни възли

Инфекции и бактерии

Възпалението на лимфните възли често се дължи на инфекции, причинени от бактерии или вируси. Някои примери включват стафилококови или стрептококови инфекции, вируси като мононуклеоза и грип, а също и паразитни инфекции като токсоплазмоза.ingvinalni-limfni-vazli-01

Автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания като ревматоиден артрит и системен лупус еритематозус могат да причинят възпаление на лимфните възли. При тези заболявания, имунната система атакува собствените клетки на тялото, водейки до възпаление и увеличение на лимфните възли.

Рак (лимфома)

В рядки случаи ракът може да причини възпаление на лимфните възли. Лимфом е вид рак, който засяга лимфната система и може да доведе до увеличаване на лимфните възли. Въпреки че това е рядка причина, е важно да се консултирате с лекар при продължително увеличение на лимфните възли без очевидна причина.

Симптоми и разпознаване на увеличени лимфни възли
Болка и подутина в областта на лимфните възли

Увеличените лимфни възли обикновено са болезнени на допир и може да се усетят като подутина или твърди топчета под кожата. Те могат да бъдат локализирани в определена област като корема, шията или слабините, или да засягат повече от един лимфен възел в тялото.

Приложение на лекарско изследване

Ако имате симптоми, които ви навеждат на мисълта за увеличени лимфни възли, е важно да потърсите медицинска помощ. Лекарят ще извърши физическо изследване, за да определи размера, консистенцията и местоположението на увеличените лимфни възли. В някои случаи може да бъде необходимо допълнително проучване, като кръвни анализи, рентгенови снимки или биопсия на лимфния възел, за да се определи точната причина за увеличаването на лимфните възли.

Ингвинални лимфни възли

Разположение и размери на ингвиналните лимфни възли

Ингвиналните лимфни възли се намират в слабините, което е областта между най-долната част на гръбначните мускули и горната част на бедрото. Те са част от лимфната система и играят важна роля в отстраняването на токсини и отпадъци от тялото. Обикновено размерът на ингвиналните лимфни възли е между 0,5 и 2 см в диаметър, но той може да варира в зависимост от индивидуалните различия и здравословното състояние.

Подути и увеличени ингвинални лимфни възли
Причини

Подути и увеличени ингвинални лимфни възли могат да са резултат от няколко различни фактори. Най-честите причини включват:

  • Инфекции: Бактериални, вирусни или гъбични инфекции в непосредствена близост до слабините могат да доведат до увеличаване на ингвиналните лимфни възли.
  • Рак: Ракови заболявания като лимфома или метастази от други органи могат да засегнат ингвиналните лимфни възли.
  • Автоимунни заболявания: Болести като ревматоиден артрит или системен лупус еритематозус могат да предизвикат увеличение на лимфните възли.
Симптоми и разпознаване
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Симптомите на подути и увеличени ингвинални лимфни възли могат да включват:

  • Болка или натиск в областта на слабините
  • Усещане за твърди топчета или подпухнали области под кожата
  • Чувство за тежест или напрежение в слабините
  • Червена кожа около увеличените лимфни възли
  • В редки случаи, повишена температура или треска

За разпознаване на увеличени ингвинални лимфни възли, лекарят ще извърши физическо изследване на областта на слабините. Това може да включва палпация на лимфните възли, за да се определи тяхната консистенция, размер и болезненост на допир. В някои случаи се предвиждат допълнителни изследвания като кръвни анализи, ултразвук или компютърна томография. Те може да са необходими за определяне на причината за увеличението на лимфните възли.ingvinalni-limfni-vazli-02

Лечение на възпалени и увеличени лимфни възли

Медикаментозно лечение

Лечението на възпалени и увеличени лимфни възли зависи от причината за тяхното увеличение. При инфекции, причинени от бактерии, вируси или гъби, могат да бъдат предписани:

  • Антибиотици: За борба с бактериални инфекции
  • Антивирусни медикаменти: За лечение на вирусни инфекции
  • Антифунгални лекарства: За контрол на гъбични инфекции
Промени в лекарствата при лекуване на автоимунни заболявания

При автоимунни заболявания, причиняващи увеличени лимфни възли, лекарят може да промени лекарството или да предложи допълнително лечение, което да помогне в контролирането на симптомите.

Хирургическо лечение при рак

В случай на рак, като например лимфома може да бъде необходимо хирургическо лечение. Това може да включва корекция на засегнатите лимфни възли или метастази, последвано от радиотерапия, химиотерапия или имунотерапия, в зависимост от стадията и типа на рака.

Превенция на възпалени лимфни възли (имунизации, поддържане на добра хигиена, безопасен секс)

За да предотвратите възпалени и увеличени лимфни възли, важно е да следвате няколко основни принципа:

  • Имунизации: Имунизирайте се срещу инфекции като грип, пневмония и детски паралич
  • Поддържане на добра хигиена: Редовно миене на ръцете, избягване на контакт с болни хора или предмети, които може да са контаминирани с микроорганизми
  • Безопасен секс: Използвайте презервативи и практикувайте безопасен секс, за да предотвратите полово предавани инфекции, които могат да доведат до увеличени лимфни възли
  • Здравословен начин на живот: Поддържайте здравословна диета, правете редовно физически упражнения и спазвайте адекватен режим на сън
  • Профилактика на рани и наранявания: Прилагайте антисептични мерки при рани или наранявания, за да предотвратите инфекции
А сега малко по-подробно:

Лимфните възли представляват многобройни образувания от клетки по хода на лимфните съдове. Те играят важна роля в защитните функции на организма. Когато са увеличени, това може да се дължи на инфекция, вредни вещества или друго заболяване на организма.

В лимфните възли се съдържат левкоцити (бели кръвни телца) и се образуват антитела, които се борят с инфекциите. Освен това те прихващат и разрушават причиняващите инфекция микроорганизми, раковите клетки и други частици, попаднали в организма.

Когато са увеличени поради наличието на инфекция, лимфните възли са чувствителни и болезнени, главно тези на шията, под мишниците или в слабинните гънки. При локална инфекция, например инфектирана порезна рана, лимфните възли в съседство със засегнатата област могат да се увеличат.

Проблемът най-често се предизвиква от вирусни инфекции при настинка, грип и възпалено гърло. Той е и главен симптом на инфекциозната мононуклеоза, която е вирусно заболяване. Увеличаването на лимфните възли може да се дължи на бактериална инфекция, например на гърлото, а в редки случаи на рак на кръвта или на лимфната система.

ПРОФИЛАКТИКА

Вземете мерки за предпазване на организма от инфекции, които могат да доведат до увеличение на лимфните възли.

  • Консумирайте храни, укрепващи имунната система, т.е. богати на фолиева киселина, флавоноиди, мед, йод, желязо, магнезий, селен, цинк, незаменими мастни киселини, лецитин, бета-каротин и витамини от групата В, витамин С, D и Е
  • Ограничете приема на рафинирани въглехидрати като захар и бяло брашно.
  • Правете редовно физически упражнения, за да повишите имунитета си.
  • Избягвайте алкохола и цигарите.

ЛЕЧЕНИЕ

  • Осигурявайте си достатъчно почивка и сън.
  • Всеки ден яжте суров чесън.
  • Приемайте ехинацея и/или ципесто сграбиче или гьби шийтаке, които укрепват имунната система. Екстракт от плодовете на бъз или хидрастис помагат в борба с инфекциите.
  • През първите 1-2 дни налагайте студени компреси върху засегнатата област. След това я затопляйте периодично, например с термофор, докато симптомите изчезнат.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

  • Ако леко увеличените лимфни възли останат подути по-дълго от седмица.
  • Ако след 3 дни лимфните възли продължават да се подуват или стават по-чувствителни при допир.
  • Имате висока или упорита температура.
  • Появяват се главоболие, болки в мускулите или в корема, жълтеница, обрив или бактериална инфекция, например ангина (възпалени сливици).

Лимфни възли в корема

лимфни възли
Подутите лимфни възли алармират за проблем

Увеличените лимфни възли винаги са тревожен сигнал, но ако става дума за лимфни възли в коремната област, безпокойството е особено остро (revita.bg). За разлика от други, “по-удобно” разположени лимфни възли, тези не могат да се опипат поради разположението си и заради подкожната мастна тъкан.

Ултразвуковите изследвания обаче установяват промените, както и компютърната томография.

Увеличените лимфни възли в коремната област могат да насочат към сериозни диагнози от рода на лимфогрануломатоза, неспецифичен лимфаденит, метастази от онкологично заболяване – на яйчниците или на тестисите, туберкулоза на лимфни възли.

В слабините и около ануса при мъжете и жените (ингвинални)

Възпалените и уголемени лимфни възли в слабините (ингвиналните гънки) са на първо място сигнал за възможни инфекции от полово предавани болести, инфекции на гениталиите или инфекции на долните крайници. Тази обезпокоителна промяна лесно се установява и погрешно се правят опити за самолечение с различни компреси или мазила.

Въпреки неудобството, което много хора чувстват в подобни случаи, най-верният път е колкото може по-бързо да се посети специалист. Точен ориентир дава хематологът, който може да препоръча примерно преглед при гинеколог или друг специалист, компетентен в посочените случаи (revita.bg).

Подуването на лимфни възли в слабините съпътства почти винаги заболявания от рода на генитален херпес, мек шанкър, сифилис, СПИН (puls.bg).

Промени в тази група лимфни възли, както и в разположените около ануса, могат да настъпят при неопластични процеси в ректума и ануса. Различните форми на рак на ануса също водят до подуване на лимфните възли в слабините и около ануса (framar.bg).

Ако ви се случи нещо подобно – не се предавайте на отчаянието, защото може да става дума само за възпалителен процес, т.н. ано-ректален абсцес. Не е безобидно, но е лечимо: при него ингвиналните лимфни възли също са подути и болезнени.

Зад коляното

лимфни възли
Лимфните възли сигнализират за заболяване на най-близко разположените органи или за обща инфекция

Това е доста необичайно място, но както се оказва – уголеменият лимфен възел зад коляното е симптом за киста на Бейкър. Тя е образувание, изпълнено с течност, чиято поява е резултат на травма на хрущяла или артрит (lechenie.bg).

Освен уголемения лимфен възел, симптом е болката при натоварване, както и при свиване и изпъване на крака в коляното. След проведено лечение на кистата – консервативно или оперативно, възпалителният процес отшумява и настъпва успокояване на засегнатите лимфни възли.

При ангина

Уголемените лимфни възли в областта на шията се самодиагностицират най-лесно и често са повод за немотивиран страх – че става дума за злокачествено заболяване.

Всъщност тази група лимфни възли реагират най-често при заболяванията от ангина. Реагират лимфните възли по шията, непосредствено под челюстите – това е обяснимо, тъй като те са най-близко разположените до възпалените сливици.

Колкото по-сериозно е възпалението на сливиците, толкова по-болезнено се усещат отеклите лимфни възли. Гнойните ангини са редовна причина за промени от описания вид, със силни болки и подути лимфни възли (doctorbg.com).

Лечението на ангините, по-специално на гнойните – при тях възпалението и болезнените промени в лимфните възли са най-добре изразени – това лечение по условие включва антибиотици и при точна диагноза и адекватна терапия заболяването се овладява максимално бързо.

Възстановяването на лимфните възли в първоначалната им кондиция е по-бавен процес; хората с такъв здравословен проблем трябва да са информирани, че понякога е необходимо да измине време за пълно възстановяване. И че все-още-увеличените лимфни възли са преходно състояние към оздравяване, а не нова инфекция.

При алергия

Възможни са състояния, причинени от алергичен дразнител, при които настъпват възпалителни процеси и това активира прилежащите лимфни възли. Най-често се наблюдава подуване и болезненост на лимфните възли под долната челюст и шията при алергичен ларингит, фарингит или ринит.

Възпалените лигавици не просто създават дискомфорт – те са отекли, уязвими и е възможно да станат обект на вторична бактериална инфекция. При такива случаи обикновено реагират 1-2 от най-близките лимфни възли и след овладяването на алергичния пристъп, при отсъствие на други усложнения, проблемът затихва.

Саркоидоза на белите дробове и лимфни възли

Саркоидозата е специфична инфекция, която може да засегне практически всяка тъкан – но обикновено поразява белите дробове.

При саркоидоза на белите дробове в тях се образуват множество грануломи. Има успешно лечение на въпросните грануломи, но понякога те се изчистват и без него. В някои случаи обаче инфекцията обхваща органите трайно и причинява трансформации на тъканта им, превръщайки я във фиброзна; настъпва “втвърдяване” на белите дробове (medical.bg).

При девет от десет пациенти със саркоидоза заболяването се развива в белите дробове; разпознава се по дихателни проблеми – недостиг на въздух и кашлица, тежест в гърдите.

При саркоидоза на белите дробове се засягат лимфни възли по цялото тяло, но най-често по шията и в гръдния кош. Видими и разпознаваеми при острите състояния са отеклите и болезнени лимфни възли по шията. Лимфни възли в гръдния кош в болестно състояние могат да бъдат открити само при рентгеново изследване (framar.bg).

Гъбички

При гъбички на краката (нокти и кожата на стъпалото) могат да се получат увеличения на лимфните възли в ингвиналната област (vita.bg).Такъв тип отражение могат да дадат и вагинални гъбични инфекции. Решението е да се проведе лечение срещу патогените (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Гъбичните инфекции в устната кухина също са първопричината за реакция от страна на лимфните възли; при ларингит от подобно естество например реагират лимфните възли на шията, непосредствено под долната челюст (medik.bg).

При грип

Вирусната инфекция (грип) често е причина за реакция на организма чрез лимфните възли. Тъй като в случаите на грип инфекцията атакува дихателните пътища, реагират лимфните възли под брадичката, по шията и около ушите (lechenie.bg). Обикновено тази реакция се изразява в леко подуване и болезненост, която при правилно лечение на вирусното заболяване не бележи развитие.

При силна имунна зашита такива състояния се преодоляват без антибиотично лечение.

При рак на гърдата

При рак на гърдата реагират лимфни възли под мишницата. Възможно е дори в самата гърда да няма ясно изразено туморно образувание, но в съседните лимфни възли да се диагностицират злокачествени клетки (ednaot8.bg).

Всяко изменение в гърдата или в най-близките лимфни възли е знак, че без отлагане трябва да се иде на лекар. Специалистите неслучайно казват, че ранната диагностика определя резултата и шансовете за излекуване.

При болна щитовидна жлеза

При болести на щитовидната жлеза един от вариантите за промени е появата на специфични възли.

Диагностиката и изследването на щитовидна жлеза с възли проследява и лимфните възли в съседство, т.е. шийните лимфни възли. Уголемяването им впрочем може да бъде причина за изследване на щитовидната жлеза, ако не е обърнато внимание на други симптоми като промени в гласа, затруднено преглъщане, нервност, влошено качество на съня.

Промени в щитовидната жлеза при увеличени шийни лимфни възли – това може да е свързано и със злокачествен процес (24chasa.bg).

При болен черен дроб

лимфни възли
При рак на гърдата се възпаляват лимфни възли под мишниците

Здравето на черния дроб се “оглежда” в лимфната система. Появата на увеличени лимфни възли може да е знак за протичането на болестни процеси в черния дроб, включително злокачествени.

Освен това паралелни симптоми като увеличен черен дроб и увеличени лимфни възли могат да са ориентир за сериозна диагноза като левкемия. Тези симптоми, както и други специфични, са присъщи и на острата лимфобластна левкемия и хронична лимфоцитна левкемия (zdravenchas.org).

По правило тези процеси засягат лимфни възли в коремната кухина, но и по видими зони на тялото, както и далака.

Сред заинтересованите от тази тема е популярно твърдението, че болезнените лимфни възли не са страшни – а тези, които са уголемени, но не болят. Съвет от потребителските коментари – непременно се консултирайте с лекар: може би става дума за метастази.

При болен зъб (мъдрец)

Както е добре известно, подуването на лимфен възел на първо място е причинено от инфекция в съседна зона или орган. Ако ви се подуе лимфен възел под брадичката или в горната част на шията, най-вероятно става дума за болен зъб.

Причината често е тази дори ако нямате зъбобол или не усещате някакъв дискомфорт в устната кухина – част от стоматологичните проблеми могат да се развиват без специфичните симптоми. Ако се чувствате като цяло добре и единственото ви притеснение е този лимфен възел, може направо да идете при зъболекаря си (doctoronline.bg).

При зъбни инфекции размножаването на болестотворни микроорганизми става много бързо и са възможни усложнения – особено ако става дума за болен мъдрец. Точно по тази причина знаковото възпаление на лимфни възли предупреждава да не чакате проблемът “да мине”, а без отлагане да идете при компетентните да го решат.

При болни сливици

Подутите лимфни възли са част от симптоматиката при болни сливици (puls.bg). Възпалението на сливиците може да бъде причинено от различни вируси и бактерии. Вирусните протичат малко по-леко, но и при тях се наблюдава оток на лимфните възли в горната зона на шията.

Човекът с проблемни сливици усеща болки в гърлото, преглъща трудно, възможно е главоболие и температура. Ако причинителят е стрептокок, нещата са по-сложни, развиват се гнойни процеси и се налага прилагане на антибиотици с бактерицидно действие.

При херпес

Заразените с херпес вирус могат да развиян херпес на устната кухина или на устните – дискомфортно и болезнено състояние, при което по външната страна на устната или в самата устна кухина – вътрешната стена на устната, венеца или езика, се появяват болезнени обриви.

Мястото на обрива, който се изразява в няколко мехурчета с водниста течност, става чувствително, отича и изтръпва; усеща се парене до болка. При херпес в устната кухина, който винаги протича по-тежко, се наблюдава и оток на шийните лимфни възли (puls.bg).

По подобен начин се развиват и гениталните херпеси, чието развитие ангажира лимфни възли в ингвиналните гънки (слабините).

При варицела

Вирусът, който причинява това “задължително” детско заболяване, е от една и съща група с причинителите на описаните по-горе заболявания. Преболедувалите от варицела продължават да носят в себе си вируса в латентно състояние. В редки случаи – при срив на имунната система – вирусът се активира в зряла възраст и причинява атаки от херпес зостер.

Вирусът на варицелата се “вдишва” – заразата се възприема по въздушно-капков път. От белите дробове заразата се разпространява чрез кръвта и лимфата, като белег на болестта е подуването на шийните лимфни възли. Варицелата може да протече без усложнения, но понякога преболедуването създава сериозни здравословни проблеми (medik.bg).

При туберкулоза

Туберкулоза – едно инфекциозно заболяване за което се смяташе, че е кошмар от миналото, поне в България. В последно време обаче броят на болните от туберкулоза отново се увеличава (medik.bg).
Патогенните микроорганизми, които причиняват болестта, при определени условия се настаняват в тъканта на белите дробове и започват да се развиват. Заразата сравнително бързо обхваща близките лимфни възли – тези в гръдния кош, и причинява туберкулоза на лимфни възли с лимфни възпаления, лимфаденит.
Промените на лимфни възли в гръдния кош могат да се установят при изследвания с апаратура, но туберкулозата могат да установят специалистите с помощта на различни диагностични методи – ултразвукови, рентгенови, ендоскопски (blitz.bg).

При лупус

Лупус или вълчанка е тежко автоимунно заболяване, при което защитата на организма не разпознава собствени клетки и ги атакува; в случая обект на имунното въздействие е съединителната тъкан (zdravnitza.com). Заболяването се проявява в остра или в хронична форма и причинява промени в кожата – поява на петна, възпалени зони, лющене, загуба на окосмяване. Настъпват промени и във вътрешни органи, а лимфни възли в различни точки на тялото се възпаляват и увеличават размерите си.
Развитието на болестта е с тежки поражения върху сърдечно-съдовата система, бъбреците и черния дроб.

Билки

Всеки специалист би препоръчал при увеличени лимфни възли да идете първо при хематолог, а сетне да решите дали да се лекувате с билки. Самолечението с билки в някои случаи е само отлагане и усложняване на заболяването, което е причинило промени в някои лимфни възли.
И все пак се счита, че има билки, с чиято помощ може да се направи очистване на лимфната система и на проблемните лимфни възли (zdravnitza.com). Сред тях са дюлята, червената детелина, гъбите шийтаке, кактусова лоза, морски водорасли и американски чай – цеанотус. Помагат също познатите билки с общ противовъзпалителен и очистващ ефект като репей, глухарче, ехинацея и чесън.
Ето и една рецепта за очистване на лимфната система с невен, червена детелина и лепка (oalium aparine): от трите билки се взема по една чаена лъжичка. Сместа се залива с чаша вряла вода и се оставя под капак за 15 минути. Прецежда се и се пие на глътки (plamenshopov.blog.bg).

Лимфомиозот

Хомеопатичен продукт със 17 съставки, с чиято помощ се нормализира състоянието на лимфната система и отшумяват отоците по лимфни възли. Подходящи са най-често при трайно увеличени лимфни възли на шията – хронични тонзилити, гнойни ангини и т.н. Таблетките се вземат стандартно три пъти дневно по три броя, като се оставят да се разтворят под езика. Медикаментът се прилага и при деца, като дозата е съобразена с възрастта им (framar.bg). Потребители с диабет или заболявания на щитовидната жлеза се консултират предварително със специалист за целесъобразността на подобно лечение. Източник.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какви инжекции се слагат против червен вятър?

Инжекции при червен вятър. Слънце и последици, усложнения

Какви инжекции се слагат против червен вятър? Как се ползва Гентамицин? Червен вятър и слънце. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *