лекарства Функционална диспепсия симптоми
Лошо храносмилане лечение Стомашна диспепсия форум

Диспепсия

Диспепсията, известна още в популярния говор и като лошо храносмилане, е често срещано състояние, което се характеризира с дискомфорт или болка в горната част на корема, обикновено възникващи по време на или след хранене. Симптомите могат да се проявят като чувство за пълнота, подуване на корема, гадене или киселини.

Значение на думата: Терминът “диспепсия” произлиза от гръцките думи “dys-“, което означава нещо от рода на “лош”, “развален”, “нереден”, и “pepsis”, което означава “храносмилане”. Важно е да се каже още в началото, че диспепсията е по-скоро симптом, отколкото заболяване. Тя е сигнал, който идва от тялото ви, за да ви подскаже че храносмилателната ви система може да не функционира оптимално.

ТерминПонятие
ДиспепсияДискомфорт или болка в горната част на корема

Диспепсията може да изглежда тривиална или лесно да се отхвърли като незначително неудобство, но е жизненоважно незабавно да се обърне специално внимание върху нея. Постоянната или хронична диспепсия може да е показател за скрито храносмилателно разстройство като гастрит, пептична язва или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Освен това диспепсията може значително да повлияе на качеството на живот, като доведе до дискомфорт, намален апетит и нарушено социално функциониране. Ето защо разбирането на естеството на диспепсията и предприемането на мерки за нейното овладяване е съществена част от цялостната грижа за здравето.

Видове диспепсия

dyspepsia-02

Функционална диспепсия

Функционалната диспепсия, наричана още неязвена диспепсия или идиопатична диспепсия, е една от най-често срещаните форми на диспепсия. Тя се характеризира с постоянни или повтарящи се диспептични симптоми без установима органична причина. Въпреки липсата на видими аномалии в стомашно-чревния тракт, пациентите с функционална диспепсия страдат от значителни и твърде неприятни симптоми. Смята се, че това състояние възниква поради нарушения в начина, по който стомахът се изпразва в тънките черва, и в начина, по който функционират нервите, контролиращи тези мускули.

Вид диспепсияХарактеристика
Функционална диспепсияПостоянни или повтарящи се диспептични симптоми без установима органична причина
Диспепсия, свързана с гастрит

Свързаната с гастрит диспепсия се дължи на възпаление на лигавицата на стомаха. Често се причинява от инфекция с бактерията Helicobacter pylori, хронична употреба на някои лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или прекомерна консумация на алкохол. Пациентите изпитват дискомфорт в горната част на корема заедно с гадене, подуване на корема или чувство за пълнота.

Диспепсия, свързана с ГЕРБ

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е състояние, при което стомашната киселина често се връща обратно в хранопровода. Този киселинен рефлукс може да раздразни лигавицата на хранопровода, причинявайки киселини в стомаха и други симптоми. Диспепсията е често срещан симптом при пациентите с ГЕРБ и обикновено съпътства киселините.

СРЧ и диспепсия

Синдромът на раздразнените черва (СРЧ) е функционално разстройство на червата, характеризиращо се с болки в корема и променени навици на изхождане. Нерядко пациентите със СРЧ имат и диспепсия, което допълнително усложнява профила на симптомите и лечението на тези пациенти.

Детска диспепсия

Въпреки че диспепсията често се свързва с възрастните, тя се среща и при децата, където обикновено се нарича детска диспепсия. Подобно на възрастните, децата с диспепсия могат да изпитват дискомфорт в горната част на корема, пълнота и гадене. Важно е лицата, полагащи грижи, и лекарите да разпознават и да се справят адекватно с тези симптоми при децата, за да предотвратят хранителните дефицити и да улеснят нормалния растеж и развитие.

Симптоми на диспепсия

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

dyspepsia-03Диспепсията се изразява в различни симптоми, които засягат предимно храносмилателната система. Сред най-често съобщаваните са:

  • Усещане за пълнота по време на хранене. Възможно е да изпитвате затруднения да приключите с храненето или да се чувствате некомфортно пълни след това.
  • Постоянно усещане за подуване или пълнота в горната част на корема.
  • Гадене, със или без повръщане.
  • Разстроен стомах или киселини в стомаха.
  • Болка или дискомфорт в горната част на корема. Това може да е усещане за парене, болка или хапане.
СимптомОписание
Усещане за пълнотаТрудност при довършване на яденето или усещане за некомфортна пълнота след приключването на храненето
Постоянно подуване на коремаНепрекъснато усещане за пълнота в горната част на корема
Повици за повръщане/повръщанеУсещане, че може да повърнете, понякога действително повръщане
Напрегнат стомах/киселиниУсещане за дискомфорт или парене в стомаха или долната част на гръдния кош, често след хранене
Напрегнат стомах/киселини/td>
Болка в горната част на коремаУсещане за парене, болка или хапеща болка в горната част на корема
Кога да потърсим лекарска помощ

Макар че всеки може да изпитва от време на време чувство за лошо храносмилане, важно е да обърнете внимание на честотата, продължителността и тежестта на симптомите. Време е да се консултирате с медицинско лице, ако:

  • Симптомите ви продължават въпреки антиацидите, които се продават без рецепта, и въпреки промените в начина на живот.
  • Ако имате необяснима загуба на тегло.
  • Ако се подлагате на упорито повръщане.
  • Ако забелязвате кръв в повръщаното или в изпражненията си.
  • Това може да са признаци на по-сериозно заболяване, което изисква незабавно внимание.
Диспепсия при деца: Признаци и симптоми

Децата с диспепсия могат да имат различни признаци от тези при възрастните. Наред с общите симптоми на лошо храносмилане може да забележите:

  • Детето ви яде по-малко от обикновено.
  • Детето Ви се чувства некомфортно или изпитва болка по време на или след хранене.
  • Промени в поведението на детето ви, като например, че е по-раздразнително или по-малко активно от обикновено.

Не забравяйте, че детето може да не е в състояние да изрази адекватно чувствата си. Изключително важно е да бъдете наблюдателни и да потърсите професионална помощ, когато е необходимо.

Причини и рискови фактори за диспепсия

dyspepsia-04Диспепсията, както казахме, обикновено е по-скоро симптом, отколкото заболяване. Тя често е резултат от различни основни здравословни състояния, които нарушават нормалното функциониране на храносмилателната система. Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), пептичните язви и гастропарезата са сред най-често срещаните медицински състояния, които могат да доведат до диспепсия. Освен това някои медикаменти, особено нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), също могат да предизвикат диспептични симптоми.

Хранителни алергии и диспепсия

Хранителните алергии или непоносимост понякога могат да се проявят като диспепсия. Когато организмът не може да усвои правилно определени храни или компоненти – като лактоза или глутен – това може да доведе до дискомфорт в корема, подуване и други диспептични симптоми.

Роля на H. pylori

Хеликобактер пилори (H. pylori) е вид бактерия, която може да инфектира стомаха и е честа причина за пептични язви. Важно е да се знае, че инфекцията с тази бактерия може да доведе до диспепсия, но не е задължително. Много хора, заразени с H. pylori, никога няма да имат симптоми, но при други това може да доведе до язви и дори до рак на стомаха.

Рискови фактори за диспепсия

Някои хора са по-податливи на развитие на диспепсия поради определени рискови фактори. Те включват:

Рисков факторОписание
ВъзрастПо-възрастните хора са по-застрашени от диспепсия, отколкото децата и младите
ПолЖените са много по-рискови от мъжете
Употреба на лекарстваНякои лекарства, особено НСПВС, могат да предизвикат диспепсия
Тютюнопушене и алкохолИ двата навика могат да изострят симптомите
Влияние на факторите на начина на живот

Факторите, свързани с начина на живот, могат да окажат значително влияние върху диспептичните симптоми. Стресът и хранителните навици играят значителна роля за предизвикването или влошаването на диспепсията. Например преяждането, прекалено бързото хранене или консумацията на храни с високо съдържание на мазнини могат да доведат до лошо храносмилане. По същия начин стресът може да наруши деликатния баланс на стомаха и да доведе до дискомфорт, което илюстрира сложната връзка между ума и здравето на червата.

Диагностика на диспепсията

dyspepsia-05

Какво да очаквате: Процесът на диагностициране

Установяването на основната причина за диспепсията е от решаващо значение за ефективното лечение. Първоначално лекарят ще снеме подробна анамнеза, като се съсредоточи върху симптомите, честотата, тежестта, времето и всички фактори, които могат да подобрят или влошат тези симптоми. Освен това той ще се поинтересува от навиците на живот, като диета, физически упражнения, тютюнопушене и консумация на алкохол.
Впоследствие ще бъде извършен физикален преглед, който ще се съсредоточи главно върху коремната област, за да се провери за чувствителност, подуване или необичайни звуци. Тези стъпки могат да дадат предварителни индикации, но обикновено не са достатъчни за поставяне на окончателна диагноза.

Значение на медицинските тестове

Следващата стъпка при диагностицирането на диспепсията обикновено включва едно или повече медицински изследвания. Те могат да бъдат:

  • Горна ендоскопия: При тази процедура се използва тънка, гъвкава тръба, оборудвана със светлина и камера, за да се изследват хранопроводът, стомахът и началото на тънките черва. Тя може да открие язви, възпаления, тумори и други проблеми, които може да са причина за диспепсия.
  • Тестване за H. pylori: Тъй като инфекцията с H. pylori е честа причина за диспепсия, често се препоръчва изследване за тази бактерия. Това може да се направи чрез дихателни тестове, кръвни тестове или биопсия по време на ендоскопия.
  • Образни тестове: В някои случаи може да се назначи рентгенова снимка или компютърна томография на коремната кухина, за да се изключат други причини.
ТестОписание
Горна ендоскопияПроверка за язви, възпаления, тумори и др. в хранопровода, стомаха и началото на тънките черва.
H. pyloriТества се за инфекция с Helicobacter pylori, която е честа причина за диспепсия.
Образни изследванияРентгенова снимка или компютърна томография на корема за изключване на други причини.
Декодиране на медицинския жаргон: Разбиране на кодовете по МКБ

В областта на медицинското кодиране на всяко състояние се присвоява уникален код за стандартизирана идентификация и проследяване. Те са известни като кодове по Международната класификация на болестите (МКБ). За диспепсията съответният код по МКБ е K30, който означава неязвена диспепсия. Познаването на този код може да помогне на пациентите да разберат своите медицински документи и застрахователни документи.

Лечение на диспепсия: лекарства и терапии

dyspepsia-06

Лекарства за намаляване на киселинността: PPIs, H2-рецепторни блокери

За много хора с диспепсия лекарствата за намаляване на киселините могат да донесат така необходимото облекчение. Двете основни категории такива лекарства включват инхибитори на протонната помпа (ИПП) като Еманера и H2-рецепторни блокери.
ИПП, като омепразол, езомепразол и пантопразол, са лекарства, които намаляват стомашната киселина, като блокират ензима в стената на стомаха, който произвежда киселина.
Н2-рецепторните блокери като фамотидин и ранитидин действат, като блокират действието на хистамина върху стомашните клетки, които произвеждат киселина. Следователно те потискат производството на киселина.

Тип на лекарствотоПримери
Инхибитори на протонната помпа (ИПП)Омепразол, езомепразол, пантопразол
Н2-рецепторни блокериФамотидин, ранитидин
Прокинетични средства

Прокинетичните средства са друг вид медикаменти, използвани при лечението на диспепсия. Тези лекарства спомагат за ускоряване на изпразването на стомаха и подобряват координацията в храносмилателния тракт, облекчавайки симптоми като подуване на корема и дискомфорт.

Фитотерапия: Ролята на ментата, маслото от кимион и Iberogast®

Включването на билкови лекарства, практика, известна като фитотерапия, е обещаващо за облекчаване на симптомите на диспепсия. Маслото от мента и от кимион се използват традиционно за подобряване на храносмилането, а Iberogast®, смес от девет различни растителни екстракта, е клинично изследван за ефективността си при лечение на диспепсия и синдром на раздразнените черва.dyspepsia-10

Дайте мнение и Вие тук!
Употреба на ниски дози антидепресанти

При някои хора могат да бъдат предписани ниски дози антидепресанти. Въпреки че се използват предимно за лечение на психични състояния, те могат също така да помогнат за модулиране на възприемането на болката в храносмилателната система, като по този начин осигуряват облекчение на дискомфорта, свързан с диспепсията.

Ролята на допълнителните терапии: Акупунктура и поведенческа терапия

Допълнителните терапии също могат да играят важна роля в лечението на диспепсията.

  • Акупунктурата, метод на традиционната китайска медицина, е предложена като помощ при различни храносмилателни разстройства, включително диспепсия.
  • По същия начин поведенческата терапия може да помогне за справяне със стреса и тревожността, които често изострят симптомите на храносмилането.

Лечение на диспепсията: промени в диетата и начина на живот

dyspepsia-07

Ролята на диетата при лечението на диспепсия

Диетата е решаващ фактор при лечението на диспепсията. Храните, които консумираме, могат да облекчат или изострят симптомите на диспепсия. Идентифицирането и елиминирането на задействащите храни (тригери) от диетата може значително да подобри здравето на храносмилателната система. Ролята на диетата се простира отвъд обикновения контрол на симптомите; тя е от основно значение и за поддържане на цялостното здраве на червата, за осигуряване на организма с основни хранителни вещества и за подпомагане на контрола на теглото, което от своя страна може да повлияе положително на симптомите на диспепсия.

Най-добри храни за диспепсия

Индивидуалните реакции към храните могат да бъдат много различни, но някои храни обикновено се понасят добре и могат да сведат до минимум симптомите на диспепсия. Сред тях са постните (немазни) протеини, нецитрусовите плодове, нискомаслените млечни продукти и пълнозърнестите храни. Храните с високо съдържание на фибри могат да подпомогнат храносмилането и да помогнат за намаляване на симптомите.
В таблицата по-долу са изброени някои категории полезни храни и примери за тях:

Категория храниПримери
Постни белтъчиниПуешко, пилешко, риба
Нецитрусови плодовеЯбълки, круши, банани
Немазнинни млечни продуктиНеобезмаслено мляко, нискомаслено сирене
Пълнозърнести храниПълнозърнест хляб, кафяв ориз, овес
Промени в начина на живот: Упражнения, сън и управление на стреса

Наред с промените в храненето, възприемането на по-здравословен начин на живот може значително да подобри симптомите на диспепсия.

  • Редовните физически упражнения подпомагат храносмилането, насърчават здравословното тегло и намаляват нивата на стрес.
  • Достатъчното количество сън също е от решаващо значение. Лошият режим на сън може да изостри симптомите на диспепсия и да повлияе негативно на цялостното здраве.
  • Управлението на стреса е друг важен елемент от промяната на начина на живот. Високите нива на стрес могат да влошат симптомите на диспепсия. Въвеждането на дейности за намаляване на стреса като медитация, йога или дихателни упражнения в ежедневието ви може да насърчи здравето на храносмилателната система.
Управление на теглото и диспепсия

Управлението на теглото е неразделна част от лечението на диспепсията. Наднорменото телесно тегло може да окаже допълнителен натиск върху корема, като предизвика или изостри симптомите на диспепсия. Прилагането на гореспоменатите промени в диетата и начина на живот може да помогне за поддържане на здравословно тегло и съответно за облекчаване на симптомите на диспепсия.

Живот с диспепсия

dyspepsia-08

Дългосрочна прогноза при диспепсия

Животът с диспепсия със сигурност може да представлява предизвикателство, но е важно да се разбере, че диспепсията обикновено не е животозастрашаващо състояние. В някои случаи то може да бъде хронично, но с правилните грижи и промени в начина на живот диспепсията може да се управлява ефективно и хората да водят здравословен и пълноценен живот.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Въпреки че повечето симптоми на диспепсия са доброкачествени, упоритите или тежки симптоми не трябва да се пренебрегват. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако симптомите продължават въпреки лечението без рецепта, придружени са от загуба на тегло, затруднено преглъщане, упорито повръщане или ако има кръв в повръщаното или изпражненията. Това може да са признаци на по-сериозно основно състояние.

Домашни средства за защита и народни решения: Какво действа?

Въпреки че се предлагат много домашни средства и народни решения за лечение на диспепсия, тяхната ефикасност може да варира значително при различните хора. Някои намират облекчение с билкови чайове като лайка или мента, докато други се кълнат в полезността на практики като по-малки и по-чести хранения или избягване на хранене непосредствено преди лягане. Важно е да запомните, че макар тези средства да помагат за облекчаване на симптомите, те не са заместители на медицинското лечение.dyspepsia-09

Заключителна бележка: диспепсията е лечима

Да повторим, диспепсията може да бъде предизвикателство за живота, но тя може да бъде овладяна. С подходящите знания и подкрепа можете да поемете отговорност за здравето си и да се справяте ефективно със симптомите си. Не забравяйте да потърсите лекарски съвет, когато е необходимо, да направите необходимите промени в храненето и начина на живот и да поддържате силна мрежа от близки хора за подкрепа.

Вижте и ТОВА: Кои са най-ефикасните хапчета за киселини в стомаха и рефлуксна болест.

Източници на английски за горния материал:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Eza

Язва: причини и лечение, рискове за здравето

Лекарства и билки за лечение на язва на стомаха или дванадесетопръстника. Симптоми, диети и профилактика. …

2 Мнения

  1. Диагностицирането с диспепсия беше сигнал за събуждане за мен. Осъзнах, че трябва да променя някои навици, особено склонността си да ям бързо и „в движение“. Започнах да практикувам осъзнато хранене, отделям време да дъвча старателно и да оценявам храната си. Тази проста практика ми помогна да облекча много от моите симптоми.

  2. Вълканов

    Открих, че лекарствата, отпускани с рецепта, са най-ефективни за мен. ИПП и H2 рецепторните блокери променят живота ми. Посещавам и онлайн група на руски език за хора със стомашно-чревни разстройства и това е невероятно полезно за управление на психологическото въздействие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *