По кои признаци се съди за скорошно раждане?
Кои са сигурните симптоми за предстоящо раждане.

Симптоми за скорошно раждане. Признаци

Кои са сигурните симптоми за скорошно раждане. По кои признаци се съди за наближаващия момент? Какво означава туширане за разкритие?

Нека да започнем с най-често задаваните въпроси и после ще продължим надолу с конкретните подробности:

Кои са сигурните симптоми на скорошно раждане?

Сигурните симптоми на скорошно раждане могат да включват:

  • Редовни контракции: Контракциите стават по-чести, интензивни и редовни с течение на времето.
  • Разширяване на шийката на матката: шийката на матката започва да се разширява (дилатира) и ефацира (стеснява).
  • Наличие на кръв: Може да има малко количество кръв, примесено със слуз, отделено от влагалището.
  • Изтичане на водата: Амниотичният сак се разкъсва и течността изтича.
  • Налягане в таза: Докато бебето се движи надолу в родилния канал, може да има повишен натиск върху областта на таза.
Мога ли да усетя физически как се разширява шийката на матката?

По принцип не е обичайно жените да усещат физически разширяването на шийката на матката си по време на раждане. Въпреки това, някои жени може да почувстват чувство на натиск или разтягане в областта на таза.simptomi-rajdane-05

Дилатацията измерва ли се чрез допир?

Да, цервикалната дилатация обикновено се измерва чрез докосване по време на вагинален преглед. Акушерът вкарва пръсти в ръкавици във влагалището, за да усети шийката на матката и да оцени нейното разширение. Той ще използва пръстите си, за да измери отварянето на шийката на матката в сантиметри.

Разкритието на маточната шийка е важен индикатор за напредъка по време на раждането. Обикновено започва от 0 cm и прогресира до 10 cm, което се счита за пълно разкритие. Това че шийката на матката се разширява, това позволява на бебето да премине през родовия канал и да се роди.

Важно е да се отбележи, че разширяването на шийката на матката е само един аспект от напредъка на раждането и трябва да се оценява заедно с други фактори като силата и честотата на контракциите и позицията на бебето.

Можете ли да разширите шийката на матката с пръсти?

Не е безопасно или препоръчително да се опитвате да разширите шийката на матката с пръсти. Опитът за ръчно разширяване на шийката на матката може да причини нараняване, инфекция или други сериозни усложнения.

Маточната шийка се разширява естествено по време на раждане в резултат на хормонални промени и силата и честотата на контракциите. Някои медицински интервенции, като лекарства или процедури, могат да се използват за ускоряване на процеса на разширяване, ако е необходимо. Въпреки това, тези интервенции трябва да се извършват само от обучен доставчик на здравни услуги в медицинско заведение.

Опитът за ръчно разширяване на шийката на матката у дома или по друг начин може да бъде много опасен и никога не трябва да се опитва. Ако имате притеснения относно напредването на раждането или разширяването на шийката на матката, важно е да потърсите медицински съвет от специалист.

Как да разбера дали имам дилатация?
“Демир

Не е възможно да разберете дали имате разкритие без вагинален преглед, извършен от лекар. Въпреки това има някои признаци, че раждането може да напредва и може да се появи цервикална дилатация, които изброихме по-горе. Но ето и още подробности:simptomi-rajdane-04

Жената, на която предстои скорошно раждане, се нуждае не само от добър лекар и от акушерски грижи, но и от емоционална подкрепа и практическа помощ от близък човек.

Подгответе се за събитието – съществуват много начини, чрез които да си помогнете, да допринесете за безпроблемно раждане и да поставите стабилна основа на бъдещите взаимоотношения с детето си.

Обикновено раждането протича в болница под лекарско наблюдение, а понякога се използва и специално оборудване. Въпреки това съществуват и естествени методи за туширане на неприятните усещания и обезпечаване на нормалния ход на процеса.

Много семейни двойки посещават курсове за бременни, за да се научат как да прилагат техники за дишане и релаксация с цел облекчаване на раждането. Специалистите са на мнение, че подготовката за това събитие помага за намаляване на чувството за тревожност. Присъствието на акушерка, която да подкрепя и ободрява родилката, а в някои случаи и на бащата, влияе положително.

Положение на тялото по време на раждане

Сравнително доскоро жените раждаха, легнали по гръб, като краката им бяха закрепени във вдигнато положение. Днес обаче те имат право да избират пози, в които се чувстват най-удобно и при които контракциите се подпомагат от силата на тежестта. Изправената и полуизправената позиция имат предимството, че спомагат за разширяването на тазовия отвор. При започването на родилните болки ходенето из стаята намалява дискомфорта и ускорява процеса.

Възможно е да ви бъде по-леко да родите върху чаршаф на пода, отколкото в легло, защото е по-безпроблемно движението и смяната на позата. Дори когато трябва да сте временно в леглото, за да може акушерките да следят бебето, впоследствие отново можете да заемете по-удобна позиция на тялото.

Трите етапа на раждането
  1. Започват интензивни ритмични контракции на матката и шийката й постепенно се разширява при всяка контракция, докато се получи пълно разкритие. В този момент настъпва преходният етап.
  2. Вторият етап започва от момента, в който майката усеща напъни, и продължава до раждането на бебето.
  3. Няколко минути след появата на новороденото се отделя плацентата заедно с амниотичната мембрана, която е обвивала и предпазвала плода в утробата.
Започнали ли са контракциите?

При следните обстоятелства е вероятно контракции-те да са започнали или да напомнят за себе си съвсем скоро.

Обадете се на лекаря си, ако:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Околоплодните води изтекат.
  • От влагалището ви изпадне слизестата запушалка (възможно е да е оцветена с кръв).
  • Имате контракции, които се усещат в областта на корема, гърба или таза, поне на всеки 10 минути.
Течности и енергия

За да избегнете обезводняването по време на раждане, е необходимо да приемате течности, за да успеете да съхраните силите и енергията си.simptomi-rajdane-02

За целта:

  • По време на контракциите често пийте на малки глътки вода или плодов сок (ако ви позволят).
  • Стига да предпочитате, смучете кърпа, потопена в леденостудена вода, или натрошен лед.
  • За да запазите спокойствие и самообладание, добавете към водата за пиене „Рескю «Ремиди» на д-р Бах – стандартна смес от цветни есенции.
  • Смята се, че хомеопатичното средство Arnica облекчава болката. Вземайте по 3 капки или една таблетка от него на всеки 2 часа, ако лекарят ви разреши.
  • В началните етапи на раждането хапнете нещо, за да се запасите с енергия, щом лекарят е на мнение, че няма да се нуждаете от упойка. Подходящи храни са блокчета с мюсли, банани и други плодове, зеленчуков бульон, мед, също и таблетки глюкоза.
  • Почти сигурно е, че ще почувствате глад след раждането на бебето, затова предвидете нещо подходящо.
Справяне с контракциите
Дишане и отпускане:

Вместо да се напрягате и да задържате дъха си, когато усетите, че започва болката от контракцията, концентрирайте се върху бавното издишане през устата, като се стараете мускулите на лицето, шията и раменете да са отпуснати. След като се изчерпи всичкият въздух от белите дробове, вие автоматично ще си поемете дъх – направете го дълбоко, като отпуснете диафрагмата си надолу към корема и дишате през носа.

Това бавно коремно дишане ще ви помогне да преминете през първия етап на раждането и ще осигури поемането на повече кислород от вас и вашето бебе. Когато настъпи моментът на раждането на бебето, не се поддавайте на желанието да задържите дъха си. Вместо това дишайте бързо и повърхностно с гръдния кош, а не с корема.

Преподавателите в курсовете за бременни препоръчват да се съсредоточите върху определена точка, звук или усещане, за да можете да се отпуснете по време на контракциите. Някои жени обаче предпочитат по време на раждане пред очите им да има снимка или картинка за концентрация. Съществуват и много други способи за отпускане по време на контракциите. Например може да опитате да практикувате някои техники от медитацията или визуализацията, които сте усвоили по време на бременността. Тихата музика също действа успокояващо в периода на родилните болки, макар че някои жени определено предпочитат тишината.simptomi-rajdane-03

Масаж:

Освен че оказва успокояващо емоционално въздействие, той облекчава болките в гърба или корема. Масажът се прави с ръце или с дървен масажор, тъй като може да продължи дълго и да е уморителен. Нанесете върху кожата талк, олио или крем, но без силен аромат; по време на родилните болки жените са свръхчувствителни към миризми.

Експериментирайте със следните масажни техники:

Легнете настрани върху голяма възглавница или както се чувствате по-удобно, докато партньорът ви с помощта на посочените техники се опитва да облекчи родилните болки, Добре е да заучите масажните движения по време на бременността и да установите предварително кои от тях ви действат най-успокояващо.

  1. Продължителни движения надолу по гръбначния стълб и около ханша и бедрата.
  2. Сравнително силен натиск с юмруци или с масажор отзад на кръста или по седалището. Техниката е особено полезна при болки в гърба.

Вижте и ТОВА:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

37

37 гестационна седмица – бременност на финала

Какво се случва в 37 гестационна седмица от бременността. Признаци и раждане. Изследвания, болки – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *