Как да изберем добър крем за суха кожа на лицето?
Кой е подходящият фон дьо тен за суха кожа. Лечение при дерматолог, клиники.

Суха кожа на лицето. Лечение с крем, витамини и фон дьо тен

Как да изберем добър крем за суха кожа на лицето? Кои са добрите витамини за суха кожа. Кой е подходящият фон дьо тен за суха кожа. Лечение при дерматолог, клиники. Маска за лице. Народно лечение.

Кожата е трислойна структура, външният вид на която зависи от кератоцитите на повърхността. Те съдържат кератин, който с колагена и еластина от дермата образуват водоупорен слой. Този слой е киселинна бариера и удържа влагата, която постъпва отвътре.

При повреда в системата настъпва ксероза – сухота на кожата. Тя бива тип или състояние. Тип е вродена характеристика, а състояние – увреждане, патология.

Суха кожа – разновидности
Начин на придобиванеХарактеристика
Вроденасухият тип кожа има малки пори, бледа е и няма блясък. Това я защитава от акне през пубертета, но с възрастта води до ускорена загуба на еластичността и ранна поява на бръчки. Подобрява се с козметика, но типът е непроменим
Придобитапридобитата сухата се усеща като стегнатост, дърпане. Такава кожа се лющи и е склонна към раздразнения. Показва обезводняване поради ред фактори. Поддава се на корекция и пълно възстановяване до нормален, хидратиран вид

Патологичната сухота се провокира буквално от сто фактора. Нищо чудно, че по-често се среща суха кожа. Дерматологичните, алергичните, хормоналните и всички дефицитни състояния са потенциални провокатори на трайно изсушаване.

Суха кожа - 01
Сухотата е болестен процес

Специалистите опростяват профилактиката, като направо препоръчват ранно начало на грижата и противодействие на сухотата по принцип, преди появата на конкретни белези. Козметиката за суха кожа е цяла отделна индустрия.

Крем за суха кожа

Стандарт в третирането на суха кожа са козметичните средства с голямо съдържание на хигроскопичния хумектант хиалуронова киселина. Тя превръща водата в гел, който не се изпарява през кожата и създава естествен ефект на овлажняване.

Друг подход е витаминната терапия. Витамините А + Е стимулират изработката на специфичните протеини, които участват в защитния филм и нормализират мастните жлези. Витамин С укрепва хуморалния имунитет и елиминира свободните радикали. Цинк регенерира тъканите и удържа влагата в епидермалния слой.

Интерес представлява и медицинската козметика, която оказва лечебен ефект.

Дексерил (Dexeryl) крем

Крем за суха кожа Дексерил (Dexeryl)

Той се окачествява като крем – емолиент. Емолиент значи хидратант, задължителен участник в терапията на суха кожа. Тази кожа на практика е пропусклива – през нея водата минава и се изпарява. Единствено лечение на пропусклива кожа е нанасянето на емолиент като Дексерил.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Дексерил е сложна смес от разни химически съединения и парафини, която създава механична бариера върху кожата (филм). Той задържа водата вътре и препятства досега на увреждащи фактори отвън. Така се преодоляват симптомите на ксероза.

Dexeryl е показан при дерматологичните патологии – атопичен дерматит, екзема, ихтиоза и др. Противодейства на обостряния и раздразнения.

Продава се в две опаковки по 250 мл и 500 мл.

Крем за лице за суха кожа Витамин Е

Крем за лице за суха кожа Витамин Е

Интензивна хидратация с помощта на витамин Е предоставя козметиката Бодишоп, известна с вегетарианските си продукти. Този неин продукт се афишира като един от най-успешните. Адресира се към крайно суха кожа.

Кремът осигурява 72 часа хидратирано състояние с едно намазване. Отличава се с лека текстура с бързо абсорбиране. В състава участват хиалуронова киселина и масла от ший и маслина. Всички основни компоненти допринасят за трайна хидратация.

Кремът на Бодишоп е едновременно дневен и нощен. Продава се в 50-мл опаковка.

Крем за лице за много суха кожа Коноп

Крем за лице за много суха кожа Коноп

В този продукт активният агент е само един – олио от коноп. Но самото олио е рекордьор по полезни за сухата кожа съставки. Подава високо концентрирани „омеги“ от трите вида и витамини А, Е и от група В.

Ефектът е интензивна хидратация, достойно за крайно изсушено кожно покритие. Заедно с това кремът предпазва от външни влияния. Придава на кожата мекота, без да омазнява. Ароматът не се натрапва, което позволява ползването му като лекарствено средство и комбиниране с традиционна козметика и парфюмерия.

Кремът се препоръчва за зимата и при екстремна метеорология. Веднага успокоява сухите зони.

Витамини за суха кожа

Дефицит на определени вещества провокира изсушаване на кожата. Профилактиката и лечението предполагат допълване на липсите. При проблем с хидратацията помагат витамините С, Е, В5 и Н. Ето как и в кои продукти ги откриваме.

Витамин С редуцира изсушаването от ултравиолета. Повишава местния имунитет и синтеза на колаген, намалява възпаленията и пигментацията.

Нивеа предлага серумни перли с Q10 и вит. С за енергизиране е свежест (30 мл – 26 лв). Ла Рош Позе излиза с Pure Vitamin C10 срещу стареене, който успокоява в дълбочина (30 мл – 73.90 лв). Серумът на C-Glow съчетава с витамина с ферулова к-на за силен ефект срещу пигментация (30 мл – 25 лв).

Витамин Е активира синтеза на колаген и еластин, нормализира мастните жлези, повишава увлажняването. Негов източник са растителните масла.

Бодишоп предлага нощен серум за лице с вит. Е за възстановяване, хидратация и зареждане на всякаква кожа (28 мл – 34.90 лв). Saffee предлага 7-дневна интензивна програма с ампули, които комбинират витамините Е, А и С (7 бр. – 34 лв). Now Foods продава крем с 28000 единици витамин Е за интензивно насищане с кислород (118 мл – 41 лв).

Витамин В5 под името пантенол се влага в лекарства за рани и изгаряния. Точно хидратиращият му ефект се търси при изгарянията.

Предлагат го перорално на капсули, например на Nature`s Way 100 капсули по 500 мг – 37.10 лв. Слага се и локално, под форма на серуми. Например Skincyclopedia излиза с концентриран серум, в който витаминът е подсилен с 10% хиалурон (30 мл – 11.19 лв).

Витамин Н (В7, биотин) осигурява целостта на хидролипидната мантия. Когато не достига, кожата отслабва, изсушава се, изтънява и става пропусклива. Външно се вижда сивката, лющеща се, нежизнена.

В7 се предлага на капсули, често присъства в комбинирани състави за кожа, нокти и коса. Например 90-дневна опаковка на Naturals Factors по 300 мкг за 15.28 лв. Най-високодозиран към момента на пазара е Megabiotin  по 10 000 мкг на Ecological Formulas. Производителят е направил първокласна добавка за хора с особени нужди от В7.

Фон дьо тен за суха кожа

Тоналният крем скрива недостатъците и изравнява тена. При нормална и мазна кожа изборът е лесен – само по цвят. Но при суха дерма не е така. Зле подбраният продукт подчертава лющенето, не се разнася равномерно и се сипе като сняг. Непременно гледайте указанието на производителя за конкретния фон дьо тен.

Estée Lauder изпъква с продукта си Double Wear Stay-in-Place – устойчив и дълготраен фон дьо тен със SPF 10. Не запушва порите, не пропуска влага. Произвежда се в 55 нюанса. Сега в Нотино е на намаление от 108 лв на 74.90 лв.

Pupa Wonder Me Fluid Waterproof Foundation е отличен продукт за суха кожа. Флуидът е в удобен флакон с дозатор. Водоустойчив, отлично се държи на кожата и издържа цял ден. Покритието е леко, прикрива неравности. В състава няма спирт и минерални масла – алергени. Негов плюс е, че не омазнява, минус – прекалено течен и има риск да запуши порите със силиконите в състава си. Цена за 30 мл – 39.39 лв.

Сред бюджетните средства открояваме Collagen Moisturizing на Paesе. В момента в Е-маг цената е промоционална – 16.89 лв за 30 мл. Световните ревюта казват, че този фон дьо тен за суха кожа се предпочита и от професионалистите. Той добре скрива торбички и петна, не се усеща и не се изтрива.

Бебешка козметика

Мнозина предпочитат бебешка козметика за хидратиране, защото вярват в качеството на съставките и високото ниво на контрол.

суха кожа 02
Козметиката на бебета отчита първо сухотата и се бори с нея

Интерес представляват хидратиращите млека. Например това на Уриаж подхожда за всеки ден и предоставя перманентна хидратация. Текстурата му е крайно приятна. Подхранва и предпазва от сухота. Съставките са на 97% натурални. Цената също е добра – 37.59 лв за 500 мл.

В ниския ценови клас привлича вниманието хидратиращото мляко на Арома, което струва 5.25 лв за 250 мл, а в момента във веригата Гален е с 15% намаление. Продуктът подава витамини (вкл. В5) и фитостероли от зехтин. Немазната текстура попива незабавно. Осигурява хидратация за цялото денонощие.

Начини за хидратиране

Дерматологът първоначално определя причината за сухотата. Може да е дисфункция на ендокринен орган или чревна дисбактериоза. Дори обикновената козметика се подбира адекватно, когато се знае същността на процеса на изсушаване.

На втори етап се избира медицинска козметика и средства за грижа и овлажняване. Самостоятелно тези препарати са добри, но при патологична сухота са недостатъчни за окончателно излекуване.

Дайте мнение и Вие тук!

Третата стъпка е подбор на апаратни процедури за проникване в дълбоките тъкани. Отлично коригират сухотата микротоковете – фоно и йонофореза, хидратиращи комплекси с регенеративна функция – мезотерапия, плазмолифтинг, биоревитализация.

Биоревитализация е снабдяване на клетките с кислород чрез въвеждане на хиалуронова к-на. Чрез нея се подобрява качеството на сухата и тънка кожа. Процедурата се изпълнява в дерматологични клиники и струва между 200 и 250 лв на зона на сеанс. Добавянето на стволови клетки оскъпява до 280 лв за цяло лице.

Хиалурон и други активни препарати се въвеждат и с мезотерапия. По този начин се инжектират още витамини, аминокиселини, колеген и микроелементи. Процедурата е популярна поради по-разумните цени, а и често се предлага на намаление. Цената зависи от влагания продукт и варира от 30 до 300 лв за процедура. Салоните правят отстъпки за количество.

Парафинната терапия възстановява водния баланс, дава веднага положителен резултат. Заедно с парафина се влагат още масла, екстракти, водорасли, витамини. Средната цена за процедура е 50 лв.

Място имат още пилингите за обновление и регенерация на кератоцитите. Провежда се химически или механично, с вакуум, лазер и микродермоабразио.

Маска за лице за суха и чувствителна кожа
  • CBD маска на полската Bielenda е предназначена да подхранва, за успокоява раздразнениея и да хидратира. Цена 2.38 лв;
  • Въглеродната Carbo Detox е за чистене на изсушена кожа, за детокс, матиране, подхранване,  хидратиране. Цена 2.14 лв;
  • „Мед и тапиока“ е маска с гъста консистенция на мед, която идеално се разлива по кожата и отпуска деликатно. Успокоява и хидратира. Цена 2.05 лв;
  • Кремообразна маска на Ziaja подхранва, успокоява и хидратира за 2.08 лв;
  • Granola Bowls пилинг маска на AA Cosmetics се адресира към уморена кожа. Естествени екстракти допълнително насищат с полезни нутриенти и антиоксиданти. Цена 3.11 лв;
  • Подхранваща Rose Nourishing осигурява правилна хидратация. Цена от 3.74 лв
  • BingoSpa предлага дълбоко овлажняване за дехидратирана кожа Moisturizing Mask за постепенно възстановяване на епидермиса и противопоставяне на процесите на стареене. Цена 12.80 лв;
  • Овлажняваща маска комбинира ефекта на роза и масла. Екстракт от роза успокоява чувствителното покритие, растителни масла подхранват в дълбочина. Незабавно подобрява еластичността. Цена 27.65 лв.
Маска за лице Кафе

Маска за лице за суха и чувствителна кожа

Маската загрява и енергизира уморена кожа. Действа с кафеен екстракт, олио от сусам и масло от ший. Събужда кожата за регенерация и дава ефект до няколко минути. Нежно премахва мъртвите клетки. Отпуска порите и позволява да се почистят докрай. Ароматът на кафе въздейства отпускащо и на психиката.

Основа за грим за суха кожа
  • Nouba To Prepare е професионален продукт с хиалурон и c eĸcтpaĸт oт жeнcĸo билe. Подготвя кожата за грима и увеличава неговата трайност до един  пълен ден. Изглажда по-изразителните бръчки. Специална формула за суха кожа. Цена 45 лв;
  • Матиращата All-in-one Instablur предоставя 12-часов ефект срещу лъскане и падане на грима. Съдържа вит. Е от марули за копринено изглаждане и хидратиране. Формула срещу петна. Цена 26.32 лв;
  • ZAO Organic е за сух епидермис. Комбинира качествата на основа и на дневен крем със защитна функция. Съдържа масла за естествено оводняване. Нанася е самостоятелно, без грим. Цена 76 лв.
Сапун за суха кожа

Изсушеният епидермис не понася всякакви миещи средства. Най-добрите изделия са с мек състав. Едновременно почистват, подхранват и овлажняват. Предпочитат се клемообразните консистенции с меки овлажняващи компоненти като вазелин и глицерин.

Лидер в сектора са продуктите са много суха кожа на американската марка Clinique. Формулата е създадена от лекари дерматолози с цел професионално ниво за домашно приложение.

Препаратът за особено суха кожа е кремообразна текстура във флакон с дозатор. В състава присъстват хиалуронова к-на и масла. Иновационното вещество трехалоза осигурява оптимална овлажненост на епидермиса. Деликатно средство с качества на хидратиращ крем. Цена 34.84 лв.

Avene Cold Cream е свръхобогатен сапун за едновременно почистване и подхранване. Не разрушава естественият преграден филм на кожата. Представлява „сапун без сапун”, адресиран към чувствителен епидермис. Цена 9.85 лв.

Интерес представлява антибактериалният Gigi Lipacid, който има приложение върху тялото и като шампоан. Подхождат и продуктите за атопична кожа, например успокояващият течен продукт на Bebe за моментален комфорт. Имат място някои артикули за бебета, например Mustela, който е в ниския ценови сектор, но предоставя отлични качества.

Симптоми за суха кожа

Главните признаци, по които се определя сухота, са: малки, почти невидими пори; изтънено покритие, минимално омазняване, липса на мазен блясък дори в горещо време, лющене и усещане за стегнатост.

  • Дехидратация. Обезводняването е патология, която не зависи от типа кожа, среща се и при мазна структура. Признаци са загуба на еластичността, повишена чувствителност към външните фактори, повяхнал вид, тъмни петна под зоната на очите;
  • Лющеща се кожа, груба повърхност. Сухота + излющване са белези на алергични реакции. Наблюдават се при почти всички заболявания на кожата като себорея, псориазис, екзема, атопичен дерматит, ихтиоза. Понякога показва възпалителна етиология. Типичен признак на ксероза е загрубяване на повърхностния слой;
  • Напукана кожа. Болезнено напукване се наблюдава обичайно на ръцете, рядко се случва върху по-нежното покритие на лицето. Това е признак на ксероза, често свързана с автоимунни изменения;
  • Сърбеж по кожата. Алергия, патологии (екзема, себорея и др.), механични травми са сред обичайните причинители на сърбеж. Има и физиологичен сърбеж поради механични и химически дразнители. Лечението е неизбежно, ако симптомът продължава над 2 седмици и се съчетава с други патологични прояви;
  • Болезненост или парене. Тези усещания възникват при чувствително покритие дори при липсата на патологичен фактор. Провокира се от синтетика и от козметични продукти;

Инфекции по кожата

Сухата кожа често е и възпалена, но кое е първото? При ниско съдържание на вода роговият слой губи пластичност и в него се отварят микроскопични пукнатини. Те са врата за инфекции – проникване на микроорганизми и ответна възпалителна реакция.

Атопичният дерматит например е хронична възпалителна дерматоза поради слаби бариерни свойства на роговия слой.

Противовъзпалителните и антибактериални препарати дават нестабилен ефект. В условията на постоянен недостиг на влага вратата за инфекции стои отворена. Решението е възстановяване на бариерните свойства и вдигане на влажността до оптимално ниво.

Причини и рискови фактори

Сухотата се причинява по две причини: трансепидермална загуба на течности поради повреждане на хидролипидната мантия и дефицит на себум поради хипофункция на мастните жлези. А факторите, които водят до тези две причини, са доста повече.

Суха кожа - 03
Светът е агресивен и увреждащ кожното покритие
  • Гореща вода. Водата изсушава кожата и измива само до 35% от замърсяванията по нея. Водопроводната вода е хлорирана, което нарушава pH и баланса на влага. Кожата не обича и температура над стайната, а горещата вода е крайно вредна;
  • Климатици. Зимата кожата се изсушава не заради студа, а заради климатизацията в помещенията. Сухият въздух изтегля влагата от тъканите и дехидратира клетките;
  • Детергенти. Анионните детергенти и разтворителите са сред най-увреждащите агенти;
  • Химикали. Агресивните химически средства са част от ежедневния бит, те контактуват с кожата и я изсушават;
  • Замърсяване. Изгорели газове от автомобилите, отпадни газове от промишлеността, замърсени води и почви, улична прах – всичко негативно повлиява епидермиса. Контактът с негативните фактори се случва и на закрито;
  • Триене в облеклото. Има понятие травматичен дерматит – възпалителна реакция на кожата в отговор на механично въздействие като натиск и триене. Синтетичните тъкани не пропускат въздуха, нарушават естественото вентилиране на кожата и водят до прегряване.

Лечение при дерматолог

Сухотата и стегнатостта на кожата са признаци първите два стадия от ксероза. Без лечение, се минава към трети стадий – дермална хипотрофия, и четвърти – атрофия. Образуват се язви, които се инфектират. За предпочитане е да се започне лечение в началните стадии, но у нас не е разпространена практиката да се търси дерматолог за суха кожа.

А какво би направил специалистът? Той установява източника на проблема, за да се прекрати влиянието на увреждания фактор. И назначава адекватно лечение за конкретния пациент. Провежда епидермална рехидратация и възстановяване на защитната функция.

Добри дерматолози и клиники

Дерматологичните отделения в болниците се ангажират с инфекции, алергични и автоимунни патологии на кожата. Проблемът ксероза се решава приоритетно в дерматологични кабинети и клиники. Вторият вариант е за предпочитане, защото в дерма клиниките се провеждат и апаратни процедури.

Dr. Denkova Dermatology е център по естетична дерматология с две клиники в София и една във Варна. Адресите в столицата са Симеоновско шосе 62 и Оборище 10, във Варна – 8-ми Приморски полк 50.

Екип от специалисти следва най-високите стандарти в естетичната дерматология. Провеждат се интензивни терапии като хидратираща (100 лв), хиалуронова (150 лв) и Ultra (160 лв). Те са конкретно насочени към пациенти с дехидратация и сухота. Ревитализират покритието и премахват фините линии. Отделно се предлагат хидратиращи мезотерапии (350 – 950 лв) и други специализирани помощни процедури.

Infinity са специализирана за естетична дерматология. Базирана е на столичния  бул. Черни връх 99. Отличава се с последно поколение апаратура. Предлага фракционна ревитализация на кожата (500 – 1300 лв) и биоревитализация чрез инжекционна мезотерапия (200 – 280 лв).

Aestheline е софийска клиника с локация ул. Йордан Йосифов 1A. Провежда комплексна HydraFacial MD терапия от почистване до антиейдж регенерация и хидратация (180 лв).

Derma Plus в Пловдив (ул. Сан Стефано 97) провежда ултразвукова терапия с хидратиращ и регенериращ серум (70 лв). Д-р Ася Данчева (Сф, ул. Бяло поле 3) провежда хидратираща анти – ейджинг (професионална) терапия REJUVI (70 лв).

Хидратиращи процедури предлагат почти всички дерма и естетични центрове в страната – Pro Art Clinic, Дерма Акт, Меди Дерма, Дерма Вист, Dias Dermatology и много други.

Възможни усложнения

Сухата кожа не е естетичен проблем, а патология. Тя се развива и задълбочава, обхващайки все по-големи зони и проявявайки повече симптоми. Нелекуването води до:

  • Възпалителен процес;
  • Атопичен дерматит;
  • Инфекции;
  • Хронична алергия;
  • Бързо стареене;
  • Кожни обриви и акне;
  • Рани, язви и белези.

Видео: домашна маска за мега изсушен епидермис.

Как да се грижим за суха кожа

Грижата е невъзможна без правилно поведение (да не се уврежда повече) и подходящи препарати (да се поправят щетите). Абсолютният минимум са пяна (крем) за измиване и овлажняващ крем. Често те не са достатъчни. Трябва премахване на вроговените люспи, нормализиране на рH, работа с раздразненията, укрепване на бариерата.

При избора на козметика търсим антиоксиданти в състава (вит. С, зелен чай), AHA-киселини за излющване, масла (бадем,кокос, ший, жожоба) за отразяване на агресивни фактори и задържане на влагата в клетките, хигроскопични субстанции като хиалурон, глицерин, пантенол, които притеглят молекули вода.

Като процедура ежедневната грижа включва демакиаж (не се спи с грим), неагресивно почистване, тонизиране и възстановяване на рH след досега с вода, допълнително овлажняване и хранене. Нощният крем възстановява през отдиха.

Интензивната грижа включва пилинг през 10 дни и маски.

Апаратни процедури: масаж (връща тонуса и еласичността), биоревитализация (насища с хиалурон), мезотерапия (въвежда инжекционно полезни коктейли), лифтинг с конци при изразени признаци на стареене (връща контура).

Народни и домашни средства

Ще започнем оттам, че настоятелно НЕпрепоръчваме подръчните средства. Не сме достатъчно запознати с качествата на продуктите и не можем докрай да осмислим как ще въздействат на увредената кожа на дълбоко ниво.

Тук ще изброим приемливи и сравнително безопасни домашни средства с уговорката да се наблюдава реакцията на кожата. Възможно е те да не работят добре за конкретния епидермис.

  • Кисело мляко. Универсална основа за маски при всякакво кожно покритие. За суха кожа се избира най-висока масленост. Добавя се витамин А за противовъзпалителен ефект. Полезна добавка са фурмите (2 с.л. пуре от меката вътрешност) за витаминно тонизиране и маята, която директно атакува сухотата;
  • Зехтин. Маските с масла, вкл. зехтин, се предпочитат при лющеща се кожа. Те допълват недостига на собствени липиди и създават повърхностна бариера, която удължа влагата. Добри добавки са меката вътрешност на авокадо заради мастните му киселини, витамини Е и С;
  • Мед. Препоръчва се на притежателите на крайно суха кожа. Предоставя антиоксидантен ефект. Добре се съчетава с белтък и растително масло;
  • Кокосово масло. Подхранва и овлажнява. Избор №1 при прекалена сухота на лакти, пети, длани. Допуска директно намазване, без други съставки;
  • Авокадо. То е избор №1 за възрастна пресушена кожа. Дълбоко въвежда мастни к-ни и витамини А, D и Е, успокоява раздразване и – което е ключово, стимулира синтезирането на колаген и се бори с възрастова пигментация;
  • Алое вера. Наричат го панацея, прилага се независимо от типа. Има уникален ефект при крайно чувствителен и изсушен епидермис. Накратко успокоява възпаляване и зачервяване, намалява чувствителността, омекотява загрубелите зони, зарежда с нуетриенти, възстановява микроскопични повреди, хидратира, регенерира, осветлява, тонизира;
  • Сол. Внимание – тя подхожда единствено като скраб, приложена нежно и за кратко време. Избираме морска и я смесваме с кисело мляко. Консистенцията да остане леко течна. Подхождат масла от жасмин, жожоба, лавандула.

Видео: Трик за повишен ефект от хидратиране с маска или козметика.

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Atop

Атопичен дерматит (невродермит): как да се лекуваме

Невродермит и екзема като прояви на атопичен дерматит. Обичайното лечение. Какъв крем (мехлем) да използваме. …

3 Мнения

  1. Тонка Донкова

    Да ви кажа, мойта кожа е ултра суха , изкупила съм козметиката на света, почти нищо не поправя нещата завинаги. Докато мажеш, има полза. Спреш ли, конец!

  2. Василева

    Хубави са козметиките на Уриаж, Авен, Юсерин, CeraVe, тези съм ги ползвала и са добри наистина.

  3. Даниела

    Търсете козметика с ниацинамид , това е панацеята за суха кожа. Има го в SVR, Transparent и горе долу толкова са.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *