лекарство за лош дъх, антибиотик
Сода бикарбонат и домашни рецепти при халитоза, лош дъх.

Хомеопатични лекарства за лош дъх. Антибиотик и др. хапчета

Кое е доброто хомеопатично лекарство за лош дъх? Кой антибиотик изписват? Видове хапчета и пробиотици. Стандартно лечение на постоянен лош дъх в устата (халитоза).

Лошият дъх от устата (халитоза) възниква при здрави хора след сън, пушене, храна с остър аромат. За 85% от повтарящите се случаи причината е болестна и се намира в устата и гърлото – болни зъби или сливици, хронични УНГ-инфекции, проблеми по храносмилателния път.

Лошият дъх се прикрива козметично, но разумното е да се лекува причината за него. Ако имате халитоза, първата ви спирка са стоматолог и лекар УНГ. При нужда те ще ви насочат към друг специалист, ще се назначи ендоскопска, рентгенова и лабораторна диагностика.

В таблицата даваме видовете специалисти, които може да потрябват в търсене на източника на лошия дъх.

В търсене на причините за лошия дъх
Вид специалистВъзможна причина
Стоматологтой е нужен за професионално изчистване на зъбите и за пролекуване на евентуални патологични процеси
УНГтой проверява за възпалителни процеси в гърлото, носа и синусите. Обичайно огнище на миризми са инфектирани сливици
Гастроентерологна трето място по честота са проблеми с храносмилането и органите от тази система. Признаци за проблеми са киселини, оригване, трудно преглъщане и болки
Ендокринологред болести на обмяната причиняват образуването на зловонни съединения, например диабет
Психиатърпациенти с депресия улавят само неприятни миризми и не чувстват приятните. Някои патологии са свързани с рецепторни халюцинации

Лечението обхваща хигиената в устата + медикаменти или хирургия, според конкретния провокатор.

Търсим лекарство за лош дъх

Не съществува лекарство, което лекува лош дъх. Необходимо е да се лекува причината, която го поражда. Истинските лечебни подходи са разнообразни, доколкото виновникът може да се намира в устата, гърлото, стомаха или на друго място.

Специалните продукти срещу лош дъх неутрализират отделяната миризма.

  • Гъм халиконтрол за смучене. 10 бройки – 5.20 лв. Те дават резултат на момента и имат продължителен ефект. Стимулират слюноотделянето, освежават дъха, премахват патогени и отпадни продукти. Американският продукт разчита на циклодекстрин и цинков лактат, които повлияват директно на дъха и неутрализират сяра и нейните съединения. Другата субстанция е етерична, тя се справя с патогенната среда;
  • Интерфреш на Хелт Ейд – капсули за въздействие в стомаха при лош дъх поради проблеми с храносмилането или приети храни с агресивен аромат. Цената на опаковка с 60 капсули е 23.90лв;
  • Брет Yotuel спрей – патентована комбинация, която неутрализира неприятната миризма и противодейства на гнилостните процеси в устата. Активната съставка е ксилитол. Цена за 15мл – 10.60 лв;
  • Бриит Rx 2 спрей – освежител във флакони по 8 мл. Цена за 2 броя – 16.00 лв.

За неутрализиране на лош дъх са създадени освежители, дъвки, ленти, разтвори за уста. Всички те имат предимно козметично въздействие.

Лекарства, които действат върху симптома – самия дъх, без да се интересуват от причината, това са антисептиците и сорбентите. Те усвояват локално микроорганизми и вещества, които подсилват лошия дъх.

duh--02
Лошият дъх създава социални проблеми

Дезинфекциращо работят антиплакови средства с карбамид педиоксид, триклозан, цетилпиридин. Помагат хигиенни разтвори с хлорхексидин. Ако за момента не сте купили нещо специално, разводнете в 200 мл 1 ч.л. кислородна вода и жабурете 4-5 пъти дневно. Добри дезинфектанти са отварките от противовъзпалителни билки като лайка, мента, копър, бял равнец, смрадлика, а също и разтворите на прополис. Обеззаразяващо действат разтворени етерични масла.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Визираните средства се борят с болестотворни микроорганизми в устата. Същото се постига с пастили за болно гърло, в чийто състав има евкалипт, мента, ментол. Подобни препарати премахват бактериите, раздразнението по лигавиците и подобряват дишането. Подходящи наименования: Нео Ангин, Фитолор, Хербал септ, Ангал, Кармолис и много други препарати за смучене при възпаления в устата и гърлото. Тези бонбони дават продължителен ефект.

Пробиотици, Био гая

Лошият дъх нерядко се причинява от болестотворна флора, която прекомерно се е разраснала. Затова първото реално лекарство срещу халитоза е пробиотикът, който връща здравословния баланс между полезни и патогенни микроорганизми.

duh--06
Снециално създадени срещу лош дъх

Има една тънкост обаче! Пробиотиците действат в различни зони на тялото, на нас са ни по-добре познати тези за чревната флора. В случая стандартният тип пробиотик не помага. Нужен е препарат за флората в устата, гърлото и стомаха. Това са таблетки, които се смучат и отделят полезни бактерии, живеещи в устата и по пътя на храната.

Орални пробиотици са Био Лактис (30 дози за 37.80 лв), пробиотична формула на Суонсън (30 дъвчащи за 53 лв), таблетките с живи бактерии на БиоГайа. Последните са във форма за смучене с ментов вкус – 20 бр. за 29.90 лв или 10 броя за 13 лв. БиоГайа има и чревни пробиотици, но те са дъвчащи.

Още по темата ТУК: Мнения: Как давате Биогайа, капки за колики. Запича ли и има ли странични ефекти? Как се приема Биогая Бебе, как се пие?

Сорбенти

Активно средство срещу лош дъх са сорбентите – лекарствени средства, които поемат в себе си отпадни вещества и ги извеждат от тялото. Подобни препарати са полезни след препиване, прием на лоша храна, а и дори само за по-основно изчистване.

Най-прост и евтин препарат от този вид е активният въглен (таблетки на Алфа – 30 броя за 2.30 лв).

Още в текста: Търсим лекарство за лош дъх. При деца. Постоянен лош дъх от стомаха, причини. Сода бикарбонат и домашни рецепти при халитоза. Антибиотик и хомеопатия. Пробиотици

Сред най-ефикасните е Сорболонг, в който са комбинирани сорбент и пребиотик. Препаратът е чудесен за изчистване и подобряване на бактериалната флора. Има широк спектът на ефективност срещу метаболитни отпадъци, алергени, токсини, алкохол и др.  Задейства се за 15 мин. след приемането. 12 бройки струват 21.80 лв.

Добър препарат е Sorbex duo, който заедно с изчистването оздравява черния дроб чрез екстрахиран бял трън. 20 капсули струват 15.50 лв.

Антибиотик Азатрил?

В устата и гърлото има маса бактерии, потребяващи протеини от хранителни остатъци и отмиращи тъкани. Те отделят непоносими газове, най-неприятният сред които е сероводород. Бактериите в устата благоденстват при липсата на въздух и достатъчно слюнка (без кислород). По тази логика антибиотиците също са средство за противодействие.

duh--05
При лош дъх са нужни орални пробиотици

Само наличието на лош дъх не е причина да се пие антибиотик, защото той има системен ефект и нанася вреди върху тялото. Все пак инфекции в устата и гърлото дават повод за антибиотично лечение. Подходяща разновидност са препаратите с азитромицин, които приоритетно изчистват дихателния и храносмилателния път.

Антибиотици с азитромицин са Азатрил, Азитрокс, Азитромицин, Азакс, Сумамед, Азибиот и др.

Още нещо интересно ТУК: Азакс, Азатрил 500 или Азитрокс? Кога започва да действа? Мнения за антибиотиците и какво лекуват.

Средства за лош дъх при деца

Първата мярка е да се изключи или сериозно да се ограничи консумацията на сладки храни. При най-малките това е типичен провокатор на лош дъх и затова той се проверява най-напред. Захарта се заменя от мед, поставя се акцент на киселите плодове, които подобряват отделянето на слюнка.

Ако лошият мирис остане и след това, непременно заведете детето на зъболекар и УНГ. Междувременно действайте с антисептични пастили, които имат дозировки за деца. Такива са например Стрепсилс и Септолете.

Още преди лекарския преглед спокойно се включват пробиотици. Те са от полза по всяко време. От оралните няма специални за деца, но BioLactis например се дава от 3-годишна възраст, а Bactojoy е подходящ за бебета.

Хомеопатични лекарства

При неприятен мирис с произход устата са от полза препарати като Анакардиум, Калкарения, Аргентум нитрикум, Хелидониум, Кали карбоникум. При момичета през пубертета и ранички по венците – Аурум.

Гнилостен привкус предполага избора на Барита сулфурика, Креосотум, Бовиста, Аурум, Бриония. Привкус на плесени насочва към Кроталус хоридус. Мирис на урина – Графитес. Мирис на мърша – Хиосциамус.

При зловоние рано сутрин – Беладона, при събуждане – Ликоподиум, постоянно – Кастореум, след обяда – Хамомила, вечер в леглото – Пулсатила.

Препарат се избира и според източника на лошия дъх. Например при разранен език – Боракс. При източник дихателната система – Natrium muriaticum. При източник устата – Капсикум. При стомашни проблеми – Арсеникум албум, Карболикум ацидум. При позиви за повръщане – Крокус.

При слуз и кървене на венците – Лахезис, при обилно слюноотделяне – Меркуриус.

Nux Vomica

Предписва се при зловонен, гнилостен, трупен мирис от устата, основно след ядене и сутрин на гладно. Предпочита се също така при причини в стомаха.

Дайте мнение и Вие тук!
Спрей за уста Air-Lift

Air-Lift спада към средствата за дентална грижа. Има го под формата на спрей за впръскване и таблетки за дъвчене.

Видео: как се работи с четка за зъби.

Пасти за зъби и води

Серията Халиконтрол е създадена точно за неутрализиране на лошия дъх. Включва паста и вода за уста, отделно са неутрализиращите таблетки със същото име.

Пастата дава моментен ефект и после продължително въздейства върху причината. Преобразува зловонните съединения в устата. Дава усещане за хлад и свежест. Цената й е 13.50 лв. Разтворът за изплакване има подобно действие. Цена – 15.19 лв за 300 мл.

Други неутрализиращи продукти са:

  • Colgate® Total Pro, комбинация от триклозан и сополимер с антибактериален ефект и неутрализиране на летливите серни съединения. Има умерени антисептични свойства срещу патогени;
  • PRESIDENT Defense работи с хексидин, цетилпиридин, прополис и растителни екстракти. Има отличен бактерициден състав, ефикасен срещу патогенната флора. Препоръчва се на курсове по 1 месец с прием на пробиотици между тях + разтвори за уста с цинк.

Принципно всички зъбни пасти и разтвори имат за цел неутрализиране на лоши миризми. Това е тяхната задача.

Хапчета Септинум

Срещу 9.40 лв получаваме 20 таблети за дъвчене с цинк и салвия, които изчистват лигавиците в устата, гърлото и надолу по пътя на дъха и храната. Облекчават малки ранички и възпаления, повишават местния имунитет. Ментолът създава усещане за свежест.

Домашни рецепти за лош дъх
  • Лимон, лайм – дъвчене. Те не отстраняват зловонието завинаги, но го премахват за няколко часа. Лошото е, че влияят зле на емайла и рушат зъбите;
  • Кафе – кофеинът убива неприятният мирис, но не и чрез пиенето на топлата напитка. Вземете няколко цели зърна и ги дъвчете бавно, за да получите ефект с продължителност от 7-8 часа;
  • Копър, магданоз – хипертониците и сърдечно болните по-добре да дъвчат зелени подправки, а не кафени зърна. Копърът дава свежест за 8 часа и изчиства от бактерии;
  • Карамфил – зелен стрък или зърна от подправката дават специфичен аромат заради своето ет. масло. Освежава и подобрява настроението;
  • Кисела ябълка – тя премахва налепите от зъбите и отрегулира храносмилането;
  • Прополис – ½ ч.л. обезмирисява и регенерира лигавичните покрития. Предпочита се при възпаления;
  • Сол или олио – при липсата на друго, разтвор на сол също убива донякъде миризмите, като потиска бактериите в устата. Същото се случва и при жабурене с олио или зехтин. Тези средства действат 2-3 часа.
Сода бикарбонат

Содата неутрализира киселата среда и има бактерицидни свойства.

duh-01
Евтино и бързо – сода бикарбонат. Но тя работи само за момента

Тя въздейства върху някои от причините за зловоние от устата и гърлото. При хронични инфекции като гингивит, афти и др. содата потиска патогенната флора и намаля интензивността на възпалението.

Сода срещу лош дъх се използва чрез жабурене и гаргара (1 ч.л. на 200 мл вода), за масажиране на венците и зъбите, както и вътрешно. При пиене на разтворена сода се регулира телесното pH.

Официални начини за лечение

Започва се от преглед на устата за изключване на проблеми от стоматологично естество. Необходимо е да се пролекуват възпаления и всякакви болестни процеси в устата. Задължително се прави професионално почистване за премахване на налепи и микроби.

  • Намаляване на зъбните налепи – прави се по механичен и химически път. Стоматолозите премахват микробните плаки с ултразвук, като проникват в дълбочина под венците. Препаратите срещу плака са за домашно приложение, те стъпват на антисептици като хлорхексидин, цетилперидин и др. Плаките се редуцират още с антивъзпалителни гелове, пробиотици и др. препарати за отрегулиране на флората в устата;
  • Правилна хигиена – единствено редовното почистване е способно да намали трайно съдържанието на летливи съединения на сяра, диамин и други лошо миришещи вещества;
  • Метални съединения – йони на метали като цинков лактат или ацетат превръщат серосъдържащите газове в нелетливи съединения без мирис. Още по-добър ефект се отбелязва при комбинация с антисептик. Някои антибактериални агенти като триклозан имат и пряк ефект върху летливите серни съединения;
  • Прикриване на лошия дъх – в това отношение козметичната индустрия се представя добре. Създадени са десетки продукти за приятен дъх. Повечето разчитат на ментата – спиртен или маслен извлек. Реалната им полза е, че увеличават производството на слюнка, но работят за кратко.

Погледнете и ТУК: Как да лекуваме халитоза с лекарства и билкови хапчета. Лечение с антибиотик и други таблетки.

Възможни причини за постоянен лош дъх

Как се образува неприятният дъх?

duh--03
Орална халитоза се диагностицира при източник в устата и гърлото. Има физиологична и патологична форма

Незначителен неприятен мирис се разнася от повечето хора при събуждане – това е физиологична норма и се обяснява с намаленото слюноотделяне на сън и сгъстяването на епителни клетки при намалено приемане на течности.

  • Налепи по зъбите – главен източник на миризми е гниенето на хранителни остатъци. Те доставят аминокиселини на бактериите и се преработват в опасни за емайла съединения. Още по-вреден е зъбният камък, по който се налепват вредоносни микроорганизми;
  • Обложен език – това е микробен налеп по меките тъкани, типичен виновник за зловоние. Езикът е идеална ниша за анаеробни бактерии, полепване на епителни  клетки и отлагане на слой от белтъци и въглехидрати. По езика активно протичат процеси на гниене. Затова чистенето на устата задължително трябва да обхване и езика;
  • Възпалени венци – продължителната микробна активност в устата неизменно води до възпалителни процеси. В началото повърхностни, впоследствие те се задълбочават до степен на разрушаване на костта. Навременното лечение предотвратява пародонтит и загуба на зъби;
  • Възпаление на мъдрец – последните зъби пробиват с труд и нерядко остават частично прикрити от лигавица. Между нея и коронката се създава джоб, в който се размножава гноеродна флора. Тя е постоянен източник на зловоние, който може да остане незабелязан с години;
  • Кариес при гниене под коронка – кариозните дефекти са любими места за гниеродни бактерии, тъй като в тях остават частици храна. При лош дъх първата работа е да се провери за болни зъби. Източник на миризмата може да е остаряла коронка, която се е раздвижила или е станала къса. Коронките се нуждаят от периодична подмяна;
  • Афти – раничките са логичен източник на лоша миризма заради възпалителния процес. Лекуването им бързо премахва неприятното последствие;
  • Миризма от зъбни протези – зле поставените протези позволяват да влезе и да се застои храна на невъзможни за почистване места. Бактериите се събират и стават източник на инфекции.

Острият мирис винаги е свидетелство за патология. В устата се създават летливи съединения и мастни к-ни, благоприятствани от анаеробни и грамотр. Бактерии + положителната Stomatococcus mucilaginous. Живеейки, тези микроорганизми разграждат аминокиселини и отделят сероводород, метилмеркаптан и други злемиришещи съединения. Тези аминокиселини винаги присъстват в устата, но при лоша хигиена те се концентрират и количеството им рязко нараства.

Още информация за лечението на лош дъх и източници на английски език: Причини за лош дъх; * Народни средства за лечение на лош дъх; * Лекарства против лош дъх.

Лош дъх от стомаха

Стомахът е не по-малко вероятен източник на миризми от устата. Такива се пораждат при киселини, оригване и повръщане. Получават се при патологии като рефлукс (връщане на храна в хранопровода), свиване на входното отверстие на стомаха, проблеми с диафрагмата, язва и дори новобразувание.

Ако устата е чиста и здрава, второто нещо е да проверим дихателния път, а третото – стомаха.

Вижте и ТОВА: Лечение на лош дъх от стомаха и в устата. Дъх на мърша и на гной. Мнения.

Други причини, болести извън устата

Има ред системни заболявания, които пораждат неприятна миризма. Причините са специфични. Например при диабет възниква кетоацидоза, при бъбречни патологии се отделя амоняк.

duh--04
Паразитите са неочевиден виновник за зловоние. За тях трябват антипаразитни препарати

Често лошата миризма се асоциира с ацетон, сладникав мирис на гнила ябълка. Това е симптом на повишено съдържание на кетонови тела в кръвта. Причините са две – или диабет 1 тип, или особености на храненето (диета, гладуване, прекаляване с мазни храни, недостатъчно течности). Кетоацидоза се развива на фона на соматични, инфекциозни, ендокринни патологии и поражения на ЦНС.

Типична причина за лош дъх е инфекция по дихателния път. Подобен проблем възниква при хронична хрема, атрофичен ринит, полипи в носа, тонзилит, бронхит, гноен синузит и др.

  • Кисел мирис от устата се издава при бронхиална астма и кистозна фиброза на б. дроб;
  • Амоняк (пикочна к-на) се разнася при хронифицирала недостатъчност на бъбреците;
  • Миризма на риба се отделя при триметиламинурия;
  • Специфичен мирис на екскременти се издава при цироза и снижаване на чернодр. функции. Част от метаболитите се отделят през б. дроб, откъдето идват и миризмата;
  • Мирис на развалени яйца насочва към нарушен обмен на цистина;
  • Мирис на гнило говори за язви и некрози по лигавиците, например гингивит;
  • Мирис на фекалии идва при нарушена проходимост на червата.

При децата в 40% от случаите на лош дъх се диагностицира дишане през устата. При това лигавицата пресъхва (заради ускорено изпарение), върху нея се отлага налеп, в който се множат бактерии. Дишането през устата ускорява и отлаганията върху зъбите, както и дисбактериоза.

Дишането през устата е симптом на постоянно възпаление в носа или синусите. Възможно е да се е изкривила носната преграда. В случая ще помогне УНГ – специалист.

За жалост, постоянна сухота в устата се наблюдава и при дишане през носа:

  • При ксеростомия – падане на обема секретирана слюнка на фона на лекарствена терапия, например против високо кръвно, депресия и др. Така действат диуретиците и антихистамините. Опасни са и нестероидните противовъзпалителни.
  • При обезводняване – то е патологично при диабет, автоимунни болести и при липсата на апетит;
  • При прекалена хигиена – честата употреба на спиртни разтвори за уста и спрейове също води до изсушаване на тъканите;
  • В старческа възраст – физиологично изменение, възникващо при остаряване.

Ксеростомията се лекува с изкуствено хидратиране на лигавиците и със средства за изработка на слюнка.

Неболестна причина за лош дъх са храните с остра миризма, която се изменя при храносмилането и става неприятна. Такива са лук и чесън.

Лошото е, че при всмукване в червата, определени съединения попадат в кръвния поток, оттам в дробовете и придават своята миризма на издишвания въздух. Ето защо подобни миризми не се отстраняват бързо и на момента с външни средства. Необходимо е да се изчисти и кръвта. Ще ви разочароваме, но за това помага само времето.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ez

Обложен език? Разберете защо е така !

Възможни причини за обложен език. Видове налепи по езика и други симптоми. Какво означават? Почистване …

5 Мнения

  1. Милен Ангелов

    Имам проблем от години и твърдя, че пробиотиците не помагат, поне не директно да сдъвчеш хапче Био Гая и да се махне миризмата. Опитал съм всякаква козметика, ефектът е временен. Само Азатрил не съм пил, то само това остана!

  2. Моя колежка имаше това нещо, ужас. Оказаха се камъни в бъбреците. Като ги изкара, миризмата изчезна! Исках да кажа, че тя постоянно дъвчеше антибактериални дъвки Микросилвър.

    • Иван Велков

      Имам този проблем от дете. Според мен причината е крива носна преграда и постоянно стичане на гноен секрет (сополи) от носоглътката в стомаха.
      Въпрос: Трябва ли задължително първо да се направи операция за изправяне на носната преграда или може да се започне лечение и без операцията? Възможно ли е задържане на гной поради деформациите в носните кухини?
      Благодаря!

      • Румен Янков

        Отговорът на вашия въпрос зависи от няколко фактора, включително тежестта на кривината на носната преграда, наличието на други медицински състояния и вашия личен избор.

        В някои случаи, когато кривината на носната преграда е лека, може да се постигне подобрение на симптомите с консервативно лечение, като например:
        Използване на капки за нос, които да разреждат секрета
        Изплакване на носа с физиологичен разтвор
        Физиотерапия на носа
        Ако консервативното лечение не е ефективно или ако кривината на носната преграда е тежка, може да се наложи операция за изправяне на носната преграда. Операцията се нарича септопластика и обикновено се извършва под обща анестезия.
        Възможно е задържане на гной поради деформациите в носните кухини. Това може да доведе до възпаление и инфекция, които могат да причинят лош дъх.

  3. Нина Калоферова

    Чистя езика със специалната четка Тонги клинър. Вземам Септинум, Глимбакс, препоръчвам пробиотика Хеликобаланс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *