хомеопатия при зъбобол

Изтегляне на гной от зъб. Антибиотик при подуване от зъб. Гнойна торбичка на венеца и подут венец

Какъв антибиотик при подуване от зъб се пие? Изтегляне на гной от зъб. Лекарства за сваляне на оток от зъб и гнойна торбичка на венеца. Как да предизвикаме по-бързо спукване. Абсцес и подут венец. Народно лечение.

Абсцес на зъба е локално събиране на гной в зоната на корена, което се вижда като торбичка с ясни граници. Провокира се от бактериална инфекция, развиваща се в меката, често мъртва пулпа на зъба. Може да е свързана с нелекуван кариес, счупване на зъб или патология на пародонта.

Развиващата се в корена инфекция представлява значителен риск за пациента. Тя има свойството да прониква в костта и да се разпространява в прилежащите тъкани. Ако абсцесът не се дренира, бактериалната инфекция тръгва към други участъци на главата и шията и води до усложнения.

Посоката на разпространение зависи от локализацията (таблица).

Разрастване на инфекциозния процес при абсцес
Първоначална локализация на инфекциятаОбласт на разпространение
Горна челюст, предни зъби и премолари на долна челюств пространството между бузата и венеца
Горна челюст при перфорация на костта над мускула на бузатав тъканите на бузата в дълбочина
Задни зъби на долна челюств тъканите край долна челюст
В коя да е област, ако не се проведе лечениефасциални пространства назад и надолу по шията

Гнойта трябва да се изчисти, тя няма да се разсее сама. Абсцес не минава без лечение. Възможно е торбичката да се отвори самостоятелно, при което болката спада и настъпва облекчение. Създава се усещане за „оправяне“, но то не отменя нуждата от стоматологично лечение. Вижте това бързо видео за спиране на зъбобол за 5 минути и продължете надолу с четенето:

Начини за изтегляне на гной от зъб

В случай на абсцес стоматологията казва: хирургия и антибиотици. За официалните подходи в лечението ще разкажем по-долу.

Народната медицина има свой подход за изтегляне на гнойта и обеззаразяване. Доколко е разумно самолечението, мненията са раздвоени. Някои специалистите са категорично против. Пациенти в остро състояние се приемат при спешен стоматолог без час и ред. Други допускат самопомощ като временна, спешна мярка, в случай на липсата на бърз достъп до стоматолог.

Абсцесът е инфекция на опасно място, която не минава напълно с народни методи. С тях купираме симптоматиката, ограничаваме разрастването и забавяме процеса.

Най-важна е дезинфекцията на мястото. В домашни условия това се прави със следните антисептични разтвори:

absces-01
Абсцесът се появява близо до корена, а болката върви по троичния нерв
  • Сода и/ или сол срещу възпаляване: на 200 мл вода разтваряме 1 ч.л. бикарбонат и/ или 1 ч.л. йодирана сол. С разтвора се жабури дълго, течността задължително се плюе, тя силно се заразява при процедурата;
  • Кислородна вода: вземаме разтвор от 3% и разреждаме с равна част топла вода (50:50). След жабурене старателно се изплюва;
  • Чаено дърво (карамфил, мента, риган): ползваме силните антисептични свойства на етер. масло (вземете от аптека, 10 мл – 6.70 лв за ч. дърво). На 100 мл слагайте по 1 ч.л. от маслото, нанесете върху абсцеса с тампон и след 20-30 мин. изплакнете устата с остатъка;
  • Готов разтвор на Chlorhexidine digluconate, съединението има мощен антибактериален ефект. Тази съставка присъства в някои води за уста, например на Астера – нарича се Chlorhexidine (300 мл, 6.20 лв) и  Перио – Ейд (500 мл, 18.60 лв);
  • Оцет: най-слабата възможност, но е за предпочитане пред никаква обработка. На 100 мл вода слагаме 2 с.л. оцет, жабурим по 5 минути, трябва да е начесто, защото оцетът има крайно слаба дезинфекцираща способност.
Локум за изтегляне на гной
absces-02
Подуването на бузата е ясен признак за проблем със зъб, но не винаги сочи гнойна торбичка
Демир бозан за безсъние

Локум и домат са народните способи за теглене на гной от дълбочина. Но те действат върху кожни рани, които са плитки. Налагането на локум върху венеца на мястото на подуване няма да свърши работа, защото гнойта е на голямо разстояние. Не губете време да опитвате.

Лед при оток на зъб

Запомнете, че при съмнение за гной е категорично забранено затопляне на мястото. Високата Т°С активира гнойно-некротични процеси и ускорява разпространението на инфекциозните агенти. И обратното – натриване с лед и изстудяване забавя бактериалното размножение и разрастване на инфекцията.

Лечение с билки
  • Апликации с алое: срязваме и почистваме парче от листо, леко го изстудяваме и налагаме на мястото. След известно време разрезът се подновява, като се отделя тънък слайд от повърхността на прилепване;
  • Изплакване с лайка: 2 с.л. от сухата билка само се запарват за двайсетина минути, може в термос. Лайката обеззаразява и успокоява възпаляването;
  • Карамфил: облекчава болката и редуцира хиперемията. Взимаме млян карамфил или го смиламе в кафемелачка. 1 ч.л. от прахчето разтваряме с 1 ч.л. вода, да стане гъста паста. Нанасяме върху абсцеса и пазим да не се отмие;
  • Куркума: в съчетание със сол подправката обеззаразява и облекчава. Смесваме 2 с.л. куркума с 1 ч.л. сол, леко разводняваме до пюре и намазваме върху венеца за 30 мин.;
  • Чеснова паста за ограничаване на бактериите: изцеждаме сок и с тампон обработваме венеца на мястото на подуване. Може да сгъстим сока със сусамово или обикновено брашно, за да се задържи по-дълго на мястото;
  • Черен чай: той има стягащо действие. Сварете филтърно пакетче, охладете го (никога не се слага топло!) и го притиснете към мястото на абсцеса.
Как да предизвикаме по-бързо спукване на гнойна торбичка на зъба?

Лечителят Димков препоръчва при абсцес в устата, вкл. на гърбото, парна баня с лайка. Да се отвори устата и мощно да се поемат парите. Още по-добре е, ако се диша над комбинирана отварка от лайка, лечебна ружа, самобайка, слез, жълт минзухар, разводник и ов. слама, всички в равни пропорции по 2 с.л. на баня.

За бързо спукване на торбичката с гной се слага тампон с отварка от ж. кантарион. Друг начин е да се наложи разрязана синя слива или разрязана смокиня. Заедно с това болният пие чай от слез (1 с.л. на 250 мл, варят се 5 мин.).

Пукане с игла

Пробиването на торбичката с игла, за да изтече гнойното съдържание, е логично действие, но за жалост то няма да доведе до поправяне на ситуацията. Причината е, че източникът на гнойния ексудат се намира в пулпата на зъба и той е недосегаем без инструментариума на стоматолога.

В допълнение самостоятелното разкриване на гнойната торбичка крие риска от присъединяване на вторична инфекция. Така че да се пукне торбичката с игла е възможно, но не е препоръчително.

Ако все пак го направите, направете множество обилни промивки на мястото със силен обеззаразяващ разтвор. Лайката не е подходяща. Ползвайте като минимум сода, най-добре – хлорхексидин.

Още в текста: Как да предизвикаме по-бързо спукване на гнойна торбичка на зъба? Изтегляне на гной от зъб. Антибиотици и лекарства при абсцес на зъб – домашно лечение. Как да пукна гнойна торбичка на венеца?

Домашно лечение на подут венец около зъб

Възпаление и кървене на венците възниква при ред патологии като стоматит, гингивит, пародонтит. В такива случаи е нужно овладяване на възпалителния процес, спадане на отока и укрепване на зъбите. Нужно е да се действа бързо, защото всякакво възпаляване в устата се усложнява от локалната микрофлора.

absces-05
Няколко разпространения на огнище с гноен ексудат
Гаргара при подут венец

Обща схема за лечение в домашни условия.

  1. Започваме с отока и възпалението, като използваме стягащи и антимикробни с-ва. Пр. жабурене по 2 пъти дневно с разтвор на сол или на кислородна вода, с отварка от кора на дъб или корен от аир, апликация върху възпаленото място с масло от амарант за 20 мин.
  2. След 4 до 6 дни променяме препаратите. Щом отокът и възпаляването започнат да стихват, включваме кератопластични препарати. Ако няма алергия, идеалното е масло от прополис (не тинктура) – апликация върху болния венец при ставане и лягане. Между тях апликации с масло от шипка или морски зърнастец.

Продължаваме с маслото от амарант, но сега добавка към компресите е вътрешен прием 2 по 1 с.л. заедно с прополиса.

Ако въпреки мерките процесът прерасне в периостит (гнойна торбичка в периоста), прекратете домашното лечение и потърсете стоматолог.

При подуване на венеца заради дразнене от коронки помага жабурене с отварки от цвят на бял равнец, лист на горска ягода или бял бъз. Избраната билка се вари за 15 мин. и се настойва 40 мин. С отварката се жабури през 2 часа.

При леки възпаления е подходящо жабурене с лайка и невен – приготвят се отделно и се редуват. Тук става и прополисова тинктура – 20 капки на чашка вода.

  • Мед и морска сол бързо свалят възпалението и успокояват. Смесваме 1 ч.л. мед и 4 ч.л. сол, без разреждане. С естествения скраб разтриваме венеца.
  • Сок от черна ряпа е подходящ за промивки и жабурене, когато заедно с възпалението имаме и кървене.
  • За успокояване и стягане едновременно варим кора от дъб (2 ч.л. смляна) и цвят от липа (1 ч.л. цвят). 1 лъжичка от сместа варим в 200 мл за 2 мин. и запарваме 20 мин.
Джоб на зъб

Представлява отлепване на венеца, в което се отлагат отпадъци и се размножават бактерии. Първото при откриване на джоб е да се премахне зъбният камък – източник на патогени. Самият джоб също се изчиства. В домашни условия той е трудно достъпен, но при по-плитки джобове добре изчистват познатите и описани дотук средства като сода, сол, прополис и др.

След изчистване следва противовъзпалителна терапия – промивки с антисептици и обработване с гелове против възпалението. Домашната терапия тук показва чесън, прополис и др. антибактериални средства и налагане на компреси с противовъзпалителни билки като лайка, невен и др.

Какво е абсцес на зъб, лечение

Най-често абсцес започва с обостряне на хронично възпаление на тъканите, които свързват корена на зъба с костта, на тъканите около пробиващ зъб, при абсцедиращ пародонтит – възпаление на венците с образуване на гнойно огнище.

В тази случаи в поразената област възниква постоянна болка с различна интензивност. При натискане на проблемния зъб болезнеността видимо се засилва, засяга съседни зъби и се разпространява по хода на троичния нерв (вижте го на снимката).

Постепенно лигавицата около болезнения участък се зачервява, отича и в устата се появява остър неприятен мирис. На езика се образува налеп, слюнката се сгъстява.

Ключово звено в развитието на абсцес е смесената микрофлора, обикновено микроорганизми, живеещи в отсъствието на кислород.

absces-03
Ето как изглежда процесът отвън и на рентген

Провокиращи фактори са травми при чистене на зъбите или от твърдо тяло (напр. рибена кост), оток на венеца заради зъбен камък и активиране на патогени, некоректно чистене на зъбен камък, разпространение на бактериална инфекция от коренов канал, перфорация на корена или счупване – най-честата причина а абсцес.

Абсцесите заемат 85% от случаите на остро инфектиране в устата и напоследък често се наблюдават усложнения. Това е свързано с изменение на микрофлората, предизвикваща заболяването, нейната устойчивост към антибиотици и увеличение на възрастните пациенти с хронифицирали проблеми като диабет, атеросклероза и др.

Принципи на лечението

То зависи от тежестта на процеса. Оценката се прави по наличието на болка, нейното разпространение и скоростта на прогресиране, наличието на оток (размер и характеристики при палпация) и наличието на ограничение при отваряне на устата (показва въвличане на дъвкателните мускули).

Освен това се прави оценка на имунитета. Търсят се заболявания и препарати, потискащи защитата.

Лечението се забира на две неща – хирургично разкриване и премахване на гнойното огнище и антибиотична терапия.

  • Операцията е единствен метод за лекуване на абсцес. При нея се премахва причината (некротичната пулпа на зъба) и се дренира гнойта, отложила се в областта на абсцеса. Не е достатъчно да се почисти само събраната гной, а да се осигури извеждането на новите количества, които ще се образуват в близко бъдеще, преди антибиотиците да дадат резултат.

Операцията е проста – когато в канала на корена се влезе през коронката на зъба, и сложна, когато се налага разрез и дрениране на меки тъкани, въвлечени в инфекциозния процес.

Абсцес на зъб при дете

При децата също се наблюдават гнойници. Обикновено те са разположени в проекцията на корена на млечен зъб. Вътре са запълнени с гной, а отвън се виждат като жълта издутина. Най-често са свързани с възникване на кариес и пулпит, които са оставени без лечение. Други причини са механична травма, например при падане на детето.

Лечението на гнойници при млечни зъби се отличава от подхода към постоянните. Постоянният зъб се лекува и се цели неговото запазване. Преходният зъб направо се отстранява. Причината е, че коренът на млечния зъб или още не е сформиран, или вече дава признаци за резорбция.

Антибиотик при подуване от зъб (абсцес)

Антибиотиците са единствените лекарства, приложими при гноен процес. Гнойта винаги свидетелства за бактериално инфектиране. Въпросът е да се намери точният препарат, който да съответства на бактериите – причинители. А в устата присъстват много видове.

В стоматологията антибиотиците се назначават „емпирично“ – тоест без микробиологично изследване, обяснява д-р Чаушев, от нашата класация за добър зъболекар във Варна. По реакцията се преценява неговата ефикасност.

Аугментин

При абсцес избор №1 е амоксицилин с клавуланова к-н (Амоксиклав, Аугментин).

Дайте мнение и Вие тук!

Много съвременни патогени реагират на амоксицилин, а киселината повишава ефикасността и пази от резистентност.

  • Дозата за възрастен е 2-3 Х 500 мг
    absces-04
    Стоматологът прониква до гнойното огнище през коронката, а хирургът – през меките тъкани

    , зависи от изразеността на възпалението, обичайно 5 дни, при нужда – 7 – 8 дни.

Оспамокс

Този препарат съдържа само амоксицилин, без добавена к-на. Това го прави недостатъчно добър избор. Днес самостоятелното приемане на амоксицилин е безсмислено.

Някои пациенти все пак предпочитат Оспамокс по финансови причини. Той е по-евтин вариант, напр. 12 таблетки по 500 мг струват 3 лв срещу 7.55 лв за Амоксиклав 16 таблетки.

В такъв случай се препоръчва комбиниран прием на

Оспамокс с антибиотика метронидазол (Флажил, Арилин)

  • При гнойни инфекции се приема по същата схема – 3 Х 500 мг за 5 – 7 дни.

Само при комбиниране на антибиотиците може да се очаква приемлива ефикасност от лечението.

Но включването на втория антибиотик оскъпява лечението и премахва основанието за избор на Оспамокс вместо Амоксиклав, Аугментин, Медоклав, Неоамоклав, Амоксигард, Климокс и др. препарати с клавуланова к-на.

Още по темата ТУК: На колко часа се взема Оспамокс 1000? Прием за подут зъб. За какво друго се използва?

Втори предпочитан и ефикасен препарат е ципрофлоксацин.

Ципрофлоксацин

Ципринол, Ципробай, Цитерал, Ципрофлоксацин – различни търговски наименования на този нескъп и популярен антибиотик, който се отнася към флуорхинолоните от второ поколение.

  • Приема се по схема 2 Х 500 мг за 5 дни при възрастен пациент.

При него рискът от развитие на диария поради антибиотично лечение е по-нисък в сравнение в бета-лактамите като Амоксиклав и Аугментин.

Тинидазол

При продължителен апикален периодонтит, особено при наличие на торбичка с гнойно съдържание в проекцията на корена на зъба и оста болка, оптималното е да се назначи комбинацията от:

Ципрофлоксацин + тинидазол

В някои страни се продават комбинирани препарати, но за жалост у нас няма комбинация от два антибиотика в едно хапче.

  • Налага се да се вземат отделно в дозата от 500 мг ципрофлоксацин и 600 мг тинидазол за 5 дни.

По-скоро лечението ще се проведе за 4 дни, защото в опаковката на Актавис са включени 4 таблетки (6.55 лв).

Тинидазол е особено ефективен против анаеробни микроорганизми, които са особено много в гнойния ексудат в зоната на възпалението.

Отличен е срещу Clostridium difficile и perfringens, които са виновни за възникването на диария на фона на антибиотично лечение. При комбиниране на един антибиотик с тинидазол диарията е напълно изключена.

Видео: Педиостит – преминаване на гнойния процес от зъба във венеца (рисунки).

Азитромицин

Азитрокс, Азакс, Азитромицин, Сумамед, Азатрил, Азибиот, АзитроФорт и др. препарати с азитромицин не предписват при алергия към бета-лактами като амоксицилин. Съществуват разни схеми за прилагане, като оптималната е:

  • 1 ден – еднократно 1000 мг
  • още 2 или 3 дни – 1 Х 500 мг.

При усложнения от кариес, периодонтит, оток и гной във венците, гнойно огнище на лицето пиенето на азитромицин не е оптималното решение. Ефикасно се отбелязва едва в 50% от случаите, а при останалите има ниска чувствителност на микрофлората.

Линкомицин, Клиндамицин

Те са отдавна използвани – линкозамиди.

Клиндамицин е по-ефективният от двата, спрямо някои бактерии – до 10 пъти. Добри са при засягане на костната тъкан. Друг плюс е ниската цена. Минус е тесният спектър на действието и това, че причиняват диария.

Доксициклин?

Назначава се при тежко възпаление на меките тъкани, гингивит, гранулома, увреждане на корените на зъба. Този тетрациклинов антибиотик не е сред предпочитаните, защото спрямо него има достатъчно резистентни щамове.

Тетрациклин и доксициклин се ползват в домашната терапия за жабурене. Хапчето се разтваря във вода и с него се правят многократни промивки. Особено ефикасен е при кървене.

Погледнете и ТУК: Мнения за Доксициклин Стада. Как се ползва при зъбобол и при гнойна торбичка (оток на зъб). Прием.

В обобщение:

Антибиотик първи избор са ципрофлоксацин + тинидазол, на второ място Амоксиклав или Аугментин.

Помнете, че приемът на антибиотик самостоятелно, без назначение от лекар и без оценка на конкретната ситуация в устата, води до сериозни рискове. Освен това антибиотикът не е основно лечение, а следва хирургичното лечение, за което няма алтернатива.

Вижте и ТОВА: Широкоспектърен антибиотик за зъбобол без рецепта и с рецепта. Лекарства при зъбобол при деца. Хапче за силен зъбобол.

Антибиотик при зъбобол?

Антибиотикът няма аналгетичен ефект. Той намалява болката поради редукция на възпалението, но този ефект се развива продължително, няколко дни.

Затова срещу болката се взима друго лекарство – нестероидно противовъзпалително, напр. Нурофен, или силен аналгетик, напр. Аулин.

Антибиотик при гъбички?

При агресивен пародонтит, както и при заболяване от средна тежест в пародонталните джобове присъстват не само бактерии, но и гъбична флора, кандида. Гъбичките имат важно влияние върху ефективността на антибактериалната терапия на венците. Кандида прави бактериите нечувствителни към антибиотици.

Има само два антисептика, едновременно ефективни против обикновените патогенни бактарии и кандидата. Това са 2% хлорхексидин и като резерв, много по-малко ефективен – 0,1% хексетидин (Хексорал).

2% хлорхексидин се съдържа в разни препарати. Внимавайте да е предназначен за употреба в устата. Например Gluco Chex (19 лв) е със стоматологично приложение за почистване на кореновите канали. Не оцветява зъбите.

Още информация и източници на английски: Изтегляне на гной от подут венец (зъб); * Стандартни начини за лечение на абсцес на зъб.

Хомеопатия при зъбобол

Хомеопатичните средства облекчават протичането на болестния процес и подобряват прогнозите. Използват се следните наименования:

  • Хепар сулфур – при наличия на гной, когато болката утихва от изплакване с топло;
  • Силицея – при гной, за хора с бледа кожа и слаба мускулатура;
  • Апис – при пареща, остра болка без локализация – блуждаеща и ирадираща към съседни области;
  • Плантаго майор – при остра, нетърпима зъбна болка;
  • Стафизагрия – при повишена чувствителност, болка от най-малко докосване, разрушаващи се зъби;
  • Хамомила – при повишена чувствителност дори към несилна болка. Характерен признак е зачервяване на едната буза и бледност на другата;
  • Аконит – при активни проявления като втрисане, сълзене, пристъпи на страх;
  • Купрум металикум – болката стяга и отпуска, втрисане със забавен пулс, метален вкус в устата;
  • Магнезиа фосфорика – при остра болка, усилваща се от студено и намаляваща при топло и горещо, при отичане на езика;
  • Меркуриус Солубилис – при възпаляване на лимфни възли и слюнни жлези.

Видео

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Тетрациклин от прыщей

Тетрациклин – познатият антибиотик, ползи и предупреждения

Лечение с тетрациклин – какви са важните инструкции за прилагане. Как се избира подходящата форма …

3 Мнения

  1. Антон Малинов

    Казаха ми идея за изтегляне на гной от венеца с живовляк. Намерих, налагах цял лист, сложих раздъвкано листо, не стана. Пробвах с разрязано алое, нищо. Пробвах с пакетче зелен чай, с черен чай, нищо. Накрая ме го цепнаха и мина за 2 дни. Съжалявам, че не отидох веднага и да се свърши.

  2. Не съм съгласна, че гнойна торбичка минава само с операция. Аз на два пъти се оправям със сол и сода, плюс жабурене със силен чай от риган. Гнойта излезе на парцали!

  3. Мирослав

    Значи имах абсцес на зъб, Като стиснах с пръсти и изстисках гнойта от венеца. После жабурих с клеева тинктура и вода за уста с хлорхексидин и нямаше зор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *