Как се прави масаж на корем при запек?
За високо кръвно и ниско кръвно. Ценни масажори против целулит и болки в кръста.

Акупресура и точков масаж при запек, точки на краката, за отслабване и 20+ др. случаи!

Как се прави масаж на корем при запек? Точки на ръцете и краката против главоболие, паник атаки, при безсъние. За високо кръвно и ниско кръвно. Ценни масажори против целулит и болки в кръста. Точков масаж на коремчето на бебе. Самомасаж за отслабване и акупресура

В човешкото тяло съществуват биологични точки. При правилно въздействие върху тях се достига всеки орган, облекчава се болка, лекува се запек. Точковият масаж, наричан на Изток акупресура или шиацу, ускорява процесите на възстановяване в тялото.

Тази методика от Древността се разпространява по всички континенти заради своята ефективност, лесно изпълнение, безопасност и безболезненост. Днес има достатъчно информация за т.нар. болеви точки. Можем сами да ги обработваме, за да облекчим зъбобол, да укрепим имунитета или да си намалим апетита.

Точковият масаж е подходящ за всички възрасти – от най-ранна бебешка до старини. И все пак въздействието има противопоказания, даваме ги в таблица.

На кого вреди обработката на биоактивни точки
Засегнати системи и органиКонкретни патологии
Туморни образуванияПри онкоболните съществува повишен риск от повреждане на тъканите, кръвоизлив и съдово запушване вследствие на натиска. Манипулация в близост до тумора създават риск от пряко засягане
Сърце и съдовевсички патологии в тази област са противопоказание за точков и друг вид масаж, особено при наличие на тромби в анамнезата, нарушено съсирване и др. проблеми с кръвта. Особено опасен за хора, които са предразположени към образуване на тромби, защото натискът може да освободи съсирек
Стави и мускулиАртрит, счупени кости, ревматоиден артрит, травма на гръбнака и костни патологии могат да се влошат от физически манипулации. Не се прави акупресура заедно с терапии, включващи движение на стави и мускули
Бременноствлияние върху определени точки е способно да провокира контракции
ИнфекцииНе упражнявайте тази техника при втрисане, висока Т°С, всякакво възпаляване, открити рани, туберкулоза, язви, инфекциозни кожни заболявания
Други противопоказанияотравяния, венерически заболявания

Масаж на корем при запек

Има десетки техники за облекчаване на храносмилането, действието на червата, за тяхното изпразване и лекуване на запек. От Изток са дошли точковият масаж, акупунктура и акупресура. У нас също има утвърдени традиции, само че са ползвани основно за малки деца. И днес бабите масажират коремчето на бебето, за да се изходи или да му премине болката.

Ще дадем първо нашенския масаж, а после и чуждестранните начини.

Класически масаж при запек на бебе

Най-честа причина за запек при най-малките е недостиг на течности и целулоза в храната, липсата на добри навици за редовно изпразване на червата, потискане на позивите за дефекация по време на игра.

При честа поява на запек обогатете менюто с влакнини, зехтин, домати, сушени сливи. Предлагайте на детето вода, за да изпива достатъчно количество. Поставяйте го на гърнето в един и същи час, за да придобие навик за ежедневно изхождане.

И ако всичко това не стига, масажирайте коремчето, за да подпомогнете изпразване. Съчетание от масаж и упражнения повлиява налягането в корема, моториката на червата и жл. мехур, укрепва мускулите и помага за изпразване на червата.

Масаж на коремаzapek-02

  1. Кръгово поглаждане. Движението на ръката е по хода на червата. С дясната ръка описваме кръг по корема в дясна посока, правим го 5 пъти;
  2. Насрещно поглаждане. С дясната ръка поглаждаме лявата половина на корема в посока отгоре надолу, а с лявата ръка поглаждаме дясната половина в обратна посока – отдолу нагоре. Повтаряме 5 пъти.
  3. Косо поглаждане. Обработваме косите мускули на корема. Двете длани обработват едновременно двете страни на корема, като се срещат при пъпа. Отново 5 пъти.
  4. Разтриване. Сгъваме пръстите на едната ръка и разтриваме с тях със спираловидни движения зоната около пъпа, като едновременно описваме кръг около пъпа в дясна посока. Изпълняваме 5 кръга.
  5. Пощипване. Стимулираме корема с пощипване в кръг. Така се активизират мускулите на коремната преса. Обикаляме корема 5 пъти;
  6. Заключително поглаждане. Приключваме с кръгово поглаждане, описано под №1.
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Лечебна гимнастика

За бебетата под 1 годинка са подходящи пасивни упражнения, а за тези над 1 г. е нужно да се добавят и активни.

  1. Хванете коленете на детето, изпънете краката и след това ги сгънете в ставите едновременно, като ги приведете към корема. Изпълнете 5 пъти;
  2. Повторете движението от №1 с разминаване на краката – когато единият е сгънат към корема, другият е опънат и обратното. Имитира се каране на велосипед. Изпълнете и противоположното движение. Повторете 8 пъти;
  3. Сгънете крака и с коляното докоснете противоположната ръка, сгъната в лакътя. Да се докоснат лакът – коляно. След това противоположно. Повтаряме по 6 пъти;
  4. Изпънете крачетата и ги вдигнете нагоре под прав ъгъл. Поддържайте колената, да не се сгънат. Отпуснете докато докоснат повърхността. Изпълнете 5 пъти.

Точки за масаж при запек

Точковият масаж води до бързо облекчение, но ако проблемът е при бременни, може да предизвика раждане. На хроничните страдалци се препоръчва интегриране на масажа с диета и физически упражнения.

  • Как работи точковият масаж при запек: поправя дисбаланса на енергиите в тялото, които са довели до това положение. Чрез натиск се освобождават енергийните меридиани в тялото и се дава път за нормално протичане на енергията.

При запек точковият масаж дава незабавно облекчение, а при редовно прилагане предотвратява нова поява на симптомите. Изисква минимум знания и спокойно се практикува от лаици.

Биологични точки за лекуване на запек

Тези симетрични точки се обработват последователно. Натискаме в течение на две минути или повече на точка, ако е приятно, но никога повече от 5 мин. Превключваме на другата симетрична точка и тогава минаваме към следващата.

Колко често се масажират точките: идеалното е 3-4 пъти дн.

  • Точка №1 на дланта. Напипваме я в основата на палеца. Тя стои на мислената линия от показалеца, намира се лесно, защото е вдлъбнатина. Отначало масажираме точката кръгово и след малко започваме да създаваме някакъв натиск. Редуваме с почукване с пръста и пак масажираме с натиск.
  • Точка №2 на небесната морска енергия. Разположена е на корема, на три пръста под нивото на пъпа. Счита се за централна точка на тялото, принася чувство за равновесие на личността. Централната точка има две опорни точки – те са на три пръста от пъпа наляво и надясно.zapek-01

Как се масажира точка №2: първо се отпуснете. Използвайте показалеца, средния и безименния пръст, за да натискате последователно централната и двете опорни точки. Дръжте всяка точка под натиск примерно за 30 сек., отпуснете. Може да обработвате и в кръг. Минаваме през всяка точка по 3 пъти.

Стимулирането на тези три точки води до дефекация след няколко минути. Но ако изпитате болка, веднага прекратете масажа.

  • Точка №3 на лакътя. Сгъваме в лакът под прав ъгъл. Намираме гънката от вътрешната страна на лакътя. Точката е разположена на външния край на тази гънка. С палеца натискаме точката и движим в кръг, като постепенно усилваме натиска. Може и да почукваме по точката или да редуваме натиск с почукване. Стимулираме точката 30-40 сек. на всяка ръка.

Регулярната стимулация на тези точки облекчава запека в дългосрочна перспектива.

Китайски масаж на корема

Ако страдате от хронично заболяване или не знае точният проблем, може само чрез обработване на корема да облекчите състоянието си. Това е китайски метод за облекчаване чрез активните точки на корема.

Минете с ръка по корема и търсете възли и уплътнени участъци. Трябва да ги накарате да се отпуснат или разнесат, тогава и болката ще премине (а може и болестта). Този масаж отнема 5 – 10 минути и е достъпен за всеки. Методът се нарича „туйфу“ и се изпълнява в леглото при лягане и ставане.

Защо се масажира именно коремът, а не гърба или ушите? През корема минават 12-е енергийни канала. С масаж въздействаме на всички едновременно. Това прави туйфу универсална техника за множество различни по същността си проблеми.

Удобното при туйфу е, че не работи с биоактивни точки. Не трябва да се търси и запомня местоположението им. Винаги се търси атипичен участък на корема, а такъв непременно има при застоял живот, много работа и грижи.

Главното при масажа е да се изпълнява бавно и осъзнато. Вижте във видеото как се изпълнява.

Видео: туюфу обработка на корема при неразположение

Легнете на гръб и се отпуснете, успокойте дишането. Започнете бавно да опипвате корема от слънчевия сплит до гениталната зона. Постепенно обходете страните и се върнете към центъра. Старайте се леко да натискате, а не просто да гладите.

Областта на слънчевия сплит е много важна. Там често се задържат замърсявания. Замърсяванията са три вида – мръсна Ци, това са газове, с изкарването на които сме свършили работата на 80%. Застарелите изпражнения ще ги последват; патогенна слуз и стари изпражнения.

При откриване на уплътнение (възможно е да е болезнено), останете на мястото и масажирайте в кръг, за да не възникне остра болка. Постепенно уплътнението ще започне да се отпуска и разнася. Това е нужният ни ефект.

Когато освободите всички уплътнения, ще почувствате топлина и отпускане, както и прилив на сили.

Акупресура на стомаха и др.

Меридианът на стомаха в китайската медицина е един от 12 активни меридиани, най-активен между 7 и 9 часа сутринта, времето за закуска. Най-слаба е активността му между 19 и 21 часа. Затова в Китай не се хранят в тези часове.

Меридианът на стомаха започва от очите и завършва в пръстите на краката. Върху него са разположени 45 активни точки.

  • На кои органи влияе: на стомашно-чр. тракт и непосредствено на стомаха. При нарушена енергетика възникват язви и гастрити, киселини, газове, запек, ентероколити, диспепсия, повръщане, диария, болка на разни места из корема. Всички те са свързани с нарушена циркулация на енергията в този канал.

Чести симптоми на нарушена енергетика по този канал са главоболие, зъбобол, оток на лице и крака, неврит на лицевия нерв, възпаления на УНГ, щитов. жлеза, органи на дишането, междуребрена невралгия, болки в гърдите, разстройства в половата и пикочната сфера и др.

Ако по хода на меридиана има брадавици, петна, папиломи и подобни образувания, обърнете внимание на стомаха си.

Основни точки на каналаzapek-03

  • Точка E36  на дълголетието. Разположена е на 1.5 пръста под коляното. Помага при проблем с храносмилането, липса на енергия и за удължаване на живота. Върху нея се работи при гастрити, колити, язви, метеоризъм, незадържане на урина, диария и др.;
  • Точка E1 под очите. Задейства се при очни заболявания и възпаления по главата и лицето;
  • Точка E41 на глезена, в средата на линията на сгъване отпред, на една линия с втория пръст. Натиска се при нарушено храносмилане, повръщане, запек, издуване на корема, липса на апетит.
  • Точка E45 е крайна точка. Обработка се при отоци, студени крака, болка в слабините, нарушен сън и кошмари.

Точков масаж. Най-важните точки

Точковият масаж оздравява, повишава тонуса, отстранява безсъние и стрес, работи по конкретни оплаквания. Подходящ е за включване в комплексното лечение на всякакви болести. Особено ефикасен е при неврологични страдания, болки, патологии на храносмилането и дишането, при чести простуди, стрес, депресия, влошена мозъчна дейност, при засягане на двигателните функции заради остеохондроза, артрит, ишиас, радикулит и др.

Самомасаж за отслабване

Акупунктура изчиства тялото от шлаки, подобряваме метаболизма, увеличава запасите от енергия, ускорява кръвообращението, подкрепя храносмилането и притъпява глада.

Кои точки отговарят за отслабването? Не са множество. Повечето се намират на краката. Има такива на ръцете, лицето, корема и на ушите. Всяка отговаря за определен орган.zapek-04

  • На ушите – за намаляване на апетита и отслабване се масажира точката на глада, едновременно на двете уши. Така постепенно се нормализира количеството изяждана храна;
  • На лицето – точка, контролираща глада, се разполага в центъра между носа и уста. Тя се натиска два пъти дневно по 5 минути;
  • На ръката – точка в зоната на лакътната става отговаря за червата. Обработвайте я двукратно по 1 минута, за да подобрите работата на червата и да стимулирате изчистването им от вредни вещества;
  • На крака – под коляното се намира точка, който е най-ефективна за отслабване. Всеки ден, в който я масажирате, ще сваляте по 0.5 кг.
Точки за сваляне на температура

Основната точка е между издатините са 7-и шиен и 1-и гръден прешлен. Наклонете глава напред и 7-я прешлен ще изскочи над другите. Масажирайте точката със средния пръст, ако работите над себе си, и с палеца, ако обработвате друг човек. Не бързайте, леко натискайте и въртете в кръг надясно докато болката е лека и приятна. Работете 5 минути.

После масажирайте надолу по гръбнака от 7-я шиен до 5-я гръден. Това ще смъкне Т°С, но и ще се подобри тонуса на болния. Тази точка работи при простудни заболявания и подобрява имунитета.

Внимание! Не разчитайте само на този метод при темп. над 39°С.

zapek-05

Точки за главоболие и масаж на главата

Помага масажирането на точките от схемата, които са на лицето, шията и врата. Шийните и вратните точки се масажират интензивно, до болка, за да се достигне до дълбоко разположените мускули, а тези на лицето се обработват по-леко. Работим с възглавничките на пръстите с натиск от китката.

Други точки, които помагат са:

  1. На дланите, в меката зона между палеца и показалеца. Намалява болки и на други места, дори болката от контракциите при раждане;
  2. Точка на кутрето на крака, отстрани точно до нокътя. Премахва всякакво напрежение. Обработва се 1 минута.
Точки за високо кръвноzapek-06

Постоянният масаж на точките, повлияващи налягането в съдовете, позволява да се регулира проблема на енергийно ниво и реално да се хармонизират стойностите. Всяка от точките в схемата се обработва по 40-50 сек., в момента на криза или профилактично през равни периоди от време.

Точки при ниско кръвноzapek-07

Потърсете първо точка №1 зад тила и я обработете с дясната ръка. Масажирайте ушите (№2). Минете на точка №3 между веждите и на точка №4, която е на слепоочията. Завършете с петата точка, която е показана на схемата. На всяко място отделете по 40-50 сек. и повторете при липсата на ефект.

Точки за сън, при безсъние

Най-ефективните масажни точки за сън са следните:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Цзин-со – на линията на сърцето между гръбнака и плешките;
  • Трето око – в средата между веждите;
  • Фън-фу – в основата на черепа, където има естествена вдлъбнатина;
  • Тян-чжу – малко под основата на черепа, на 1 см. от гръбнака;
  • Шен-май – намира се на глезена, в естествената ямка под издадената кост;
  • Фън-чи – в основата на главата, там, където е първата линия на окосмяването;
  • Тан-чжун – в центъра на гръдния кош.

Масажирането на тези точки е подходящо за всеки, без значение от възрастта.Особено е ефикасно при безсъние, причинено от стрес и умора.

Окажете натиск върху точките вечер, когато ви се иска да спите, но не успявате да се отпуснете. Масажът помага в дни без физическа активност и при необходимостта да се спи на неудобно място.

Тялото се избавя от натрупаното дневно напрежение и се отпуска за почивка.

Точки за масаж на краката

Краката изпитват огромно натоварване. Максимумът се понася от ходилата. Затова умората започва именно от тях. Масажирането на тази зона позволява навременно купиране на болката, придава бодрост и подобрява настроението.

Още ползи от масаж на краката: благотворен за общия статус, оздравява, подобрява имунитета, нормализира кръвообращението и лимфния поток, подобрява тонуса на мускулите, усилва метаболизма, премахва отоци, повлиява благотворно стомашно-чр. тракт и други системи и органи.

Точковият масаж на краката премахва умора и стрес, помага при безсъние, стимулира отслабването.

На ходилата
zapek-08
Биологически активни точки на ходилата: схема на разположението

Върху ходилата има рефлексни зони, свързани с всички органи. Те имат ясни граници и логика. Свързани са с енергийните меридиани. Масажът премахва нарушенията в циркулацията на енергия по тези меридиани, поради което са възникнали и съответните болести.

Точките на стъпалата са плътно разположени една до друга. Докосването на техния точен център е резултат от знания и опит. Но при желание бихте могли да се научите.

Някои принципи:

  1. Зоната на петата отговаря за работата на половите органи и репродуктивната функция;
  2. Зоната над петата отговаря за пикочната с-ма и тазовите органи;
  3. Централната част на ходилото е свързано с храносмилането, червата, гръбнака и целия опорен апарат;
  4. Зоната на пръстите е проекция на нервната с-ма, палецът отговаря за мозъка;
  5. Зоната под пръстите съдържа нервни окончания, повлияващи щитов. жлеза.

Не всички биоактивни точки са симетрични. Енергийните входове към органите и системите са различни на двете стъпала. Например центърът на лявото стъпало е свързан със сърцето, а на дясното – с жлъчката и апендицита.

Принципно дясното стъпало е свързано с дясната половина на тялото, а лявото – съответно с лявата.

Масажирането на точки по стъпалата се изпълнява без кремове и масажни масла. Прави се пръсти, основно с палец, показалец и среден . Техниката се демонстрира във видеото.

Точки при паник атаки

Има четири ключови точки при паника:

  1. Чи-Цук в центъра на главата, където се съединява линията от носа до центъра на тила и линията от крайчетата на двете уши. На практика това е най-издадената точка на върха, тя е изпъкнала и лесно се напипва;
  2. Кар-Нак-Цем в центъра на гърдите, в центъра на линията между гръдните зърна. Ако поставите палец в ямката под шията, върхът на средния пръст ще попадне точно в тази точка;
  3. Ан-Тон-1 се намира над седмия шиен прешлен. Когато наведем глава напред и надолу, този прешлен изпъква най-ясно, а точката е точно над изпъкналото;
  4. Ан-Тон-6 се намира на 6 прешлена под точката Ан-Тон-1.

При паник атака пострадалият трудно би се масажирал, но странично лице би могло да помогне като оказва натиск последователно на четирите точки.

Точки при кашлица и настинка

Въздействаме с кръгови движения надясно 15 пъти и наляво 15 пъти. Започваме с ръката и минаваме на главата.

Най-ефикасната точка в китайската медицина е  кожата между палец и показалец. Казват й точка на болката. От нея се овладяват повишената Т°С, замайването и болката;

Следващата точка е в средата на гърдите. Не е нужно да я намираме с точност, защото тя се разтрива с движение нагоре и надолу. Просто движим пръсти във вдлъбнатината между гърдите, а това намалява кашлицата и стимулира дишането;

Притискаме точките от двете страни на ноздрите, за да стимулираме обонянието и да свалим отока от носната лигавица;

Преместваме се върху двете ноздри, за да подобрим кръвоснабдяването и да направим дренаж на синусите.

Завършваме с точката пред ушната мида, точно на нивото на слуховия канал. Масажът в този пункт ни предпазва от усложнения с ушите и лекува отит.

Точки при стрес

Ще визираме една ключова рефлексна точка. Тя е над китката.

Обърнете дланта нагоре и вижте линиите на китката, отбелязващи се при сгъване. Оттам отмерете 4 пръста – на мястото прозират две големи вени. Положете палец и добре натиснете, докато почиствате лека болка. Масажирайте точката, като балансирате натиска. Същото се изпълнява и на другата ръка.

Натискайте точката всеки път, когато се чувствате под стрес. Това успокоява, отпуска и намалява кръвното.

Точки при зъбобол

При болки в зъбите натиснете точката за болка между палеца и показалеца, която описваме няколко пъти в този материал. Преместете се на симетричните точки на бузите, които са в средата между ъгълчетата на устните и костта. Преместете се 1.5 пръста нагоре, по линията на челюстта. Обработете всяка точка по 1 минута и се върнете за втори кръг, ако няма разлика в болката.

При повръщане

Ще се изненадате, но най-ефикасната точка срещу повръщане е точката за стрес над китката. Описахме я по-горе в раздела за стрес. Другата точка, която намалява рефлекса за изпразване на стомаха, се намира на ушните обички – меката част. Натискайте внимателно, без болка. Завършете с масаж на слепоочията, като ги натискате и отпускате по 25 – 30 пъти.

Масаж при шум в ушите

Меко обхващаме ушните миди и ги изтегляме назад. Задачата е да се отпуснат мембраните. Задържаме половин минута. Хващаме мидата за върха и я изтегляме нагоре, а после и настрани. По този начин се активизира слуховия канал. Внимателно, без болка разтриваме цялата външна част на ухото, без да го извиваме.

Във втората част от масажа минаваме на тила, за да въздействаме на тилните кости. Намираме вдлъбнатините от двете страни на гръбнака и им въздействаме въртеливо. Масажираме във всички посоки – надолу, встрани, нагоре.

Следващата зона се намира под ухото. Тя е във вдлъбнатина, точно под меката обичка. Ще усетите с пръст костта на долната челюст. Изтеглете надолу, притеснете и фиксирайте напрежението за няколко вдишвания.

Впрочем последната точка отпуска негативните емоции. Мястото се блокира, когато изпитваме злост, негодувание и обида.

При мигрена

Като при всяка болка, и мигренозната се повлиява от пресиране на точката на болката на дланта. Освен нея, масажирайте и други точки по главата, показани на снимката.

zapek-09
Точки при мигренозна болка

Тъй като мигрената е опасно състояние, препоръчваме първият сеанс да направите при професионалист, за да видите точното място на точките. Ще научите и повече начини за въздействие от тези, които даваме тук.

При синузит

При възпалителен процес в синусите е ефикасно да се започне от връхната точка на главата – най-издаденото място.

zapek-10
Точки при синузит

След това обработете двете ямки на тила, които са симетрично разположени на границата на окосмяването. Преместете се към специфичните точки на лицето, дадени на снимката.

Още информация и източници на английски: Кои са най-важните точки на акупресурата при гадене, паник атаки и главоболие? * Колко дълго се натискат точките на ръцете и на краката? * Има ли странични ефекти акупресурата?

При болки в кръста и гърба

Има три вълшебни точки за премахване на болките в гърба. Ще се изненадате, но те се намират на краката. Ще  ги видите на снимката.

zapek-11
Тези точки на краката въздействат пряко върху гърба

Те са в сгъвката под тазобедрената става, в средата на бедрото и върху задната повърхност на крака – също в средата. Масажът на тези точки въздейства върху кръста, индиректно и върху гърба. Разбира се, енергийно.

Още по темата ТУК: Масажиране с Рефригеранс за животни (ветеринарно конско мазило, масажен крем за кръст).

Добри идеи за масажори

Отдавна е доказан положителният ефект от прякото точково въздействие на мускулните тъкани. За тези, които не могат или не желаят да полагат усилия са създадени масажори – уреди за почти автоматично обработване на нужните зони. Масажорите са така проектирани, че при правилно заставане работните повърхности попадат точно на рефлексните точки. По този начин се масажират всички зони – глава, врат, гръб, крака, ходила. Повечето такива уреди се наричат шиацу, но има и по-прости, включително механични приспособления

При целулит

Домашните масажори против целулит не използват точковата техника. Те са или ръчни, или вакуумни, или вибрационни. Нерядко представляват колан, който обхваща проблемните зони. Под натиск се усилва лимфният и кръвният поток, премахва се отичането.

По-съвършени са уредите с електрически ролки, които обработват повърхността, но тази разновидност се определя като шиацу-масажор.

Погледнете и ТУК: Ефикасен антицелулитен масажор. Мнения. Уреди за премахване на целулит в домашни условия. Силиконови вендузи.

Шиацу масажори

Този тип апарати оказват точково въздействие, малко по-силно от натиска на човешките пръсти. Стимулират биологичните точки на различни принципи, най-често натискат еднократно или три пъти поред за 5 – 7 секунди. Шиацу премахва мускулния хипертонус, активизира кръвния поток, отпуска мускулите и въздейства точно като ръчния точков масаж.

ТУК: подробно е описана работата и ползите от шиацу масажорите. Вижте и ТОВА: Мнения за шиацу масажори за врат и гръб. Отзиви, цена, видео.

Видео: точков масаж при запек

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ето кои са добрите упражнения при запек. Гимнастика за изхождане. Как да се изакаме. По-лесно ходене по голяма нужда.

Упражнения при запек за бързо изхождане | 3 идеи

Ето кои са добрите упражнения при запек. Гимнастика за изхождане. Как да се изакаме. По-лесно …

5 Мнения

  1. Светлана Петрова

    Синът ми е на хомодиализа от 9 месеца. Има много страшен проблем със запек, който три пъти ни отведе до Пирогов с подут корем, аритмия и понижено кръвно. Опитал е всички възможни лекарства. Сутрин приема овесени ядки с настъргана ябълка, но не може да пие повече от 500 мл. вода на ден.
    Никой от лекуващите го лекари не предлага помощ.
    Как да постъпим ?
    Спешно е.

  2. Паунка Божинова

    Много полезна е статията с указания за ползване при бебета и при възрастни. Само на картинките с точките на ръцете, ако можеше да са по-ясни надписите

  3. Костадинка

    Много пъти опирам до масаж при запек и съм доволна, но не става само с масаж, трябва да се прави и диета, а понякога да се сложи свещичка.

  4. Владимира Иванова

    Моля дайте точните точки за масаж на краката с акупресура, имам болки в мускулите, бързо се уморявам и ми се подуват. Мажа с Лиотон, но явно трябва и нещо друго.

  5. Йоана Трачева

    Искам да правя самомасаж за отслабване, като съм готова да отделям по 1 час на ден. Въпросът е с шиацу масажор ще стане ли или трябва ръчно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *