лекарство за разстройство при бременност
и хапчета за диария. Запичащи храни. Прахчета против разстройство при бременност (диария)

Разстройство при бременност. Лечение с лекарства и бабини рецепти при диария. Лопедиум

Кое лекарство за разстройство при бременност да изберем? Как да спрем разстройство с бабини рецепти и хапчета за диария. Запичащи храни. Прахчета. Лопедиум, Имодиум, Хидрасек, Смекта, Ентерол, Тазектан, Лоперамид

Диария при бременните протича безболезнено или с гадене, оригване, повръщане и неприятни усещания в устата, коремна болка, императивни позиви за дефекация, висока Т°С, слабост, отслабване на тегло, бързо уморяване.

В търсене на причината се изследват проби от кръв и фекална маса. С първото се изключват алергични и възпалителни процеси, с второто – инфекции. При необходимост се провежда ендоскопия по съмнения за колит или тумор.

Лечението най-често е консервативно – с медикаментозни препарати и корекция в диетата.

diariya-04
Диарията често е физиологична. Бременната трябва да се храни добре и да си почива, за да предотврати разстройване на куп системи и органи

Диария е изхождане с честота 4 и повече пъти на ден с отделяне на течни или кашави изпражнения с обем над 200 мл. Не е отделно заболяване, а първи симптом. Способна е да усложни износването. В акушерството се среща с честота от 34%, приоритетно при майки до 19 години и над 35 години.

Обикновено при бременните диарията е физиологична – свързана с естествени изменения в храносмилателната, ендокринната и нервната с-ми. Диария развиват жени, които не смогват да се приспособят към повишеното натоварване на тялото.

Патологичните причини даваме в таблица.

Патологични провокатори на диария през бременността
ПричинаХарактеристика
Неинфекциозни болести на храносмиланетофизиологично намаляване на секрецията на стомаха след зачеване или болести като дисбиоза, холестатична хепатоза, хипоациден гастрит, по-рядко язвен колит, Крон, хроничен панкреатит, тумор
Особености на храненетоДо диария водят пристрастието към кафе, мазна (вкл. ядки), пикантна, люта храна, сладости и тесто, както и растителни продукти с много влакнини. Бележи хиповитаминоза заради оскъдно хранене
Хранителна непоносимостнедостатъчна продукция на ензими или алергична реакция, най-често към цитруси, безкостилкови, яйца, шоколад и др. Нерядко за първи път се проявява след зачеване
Неврогенни факторив последния триместър на бременността се повишава вероятността от синдром на раздразнени черва. Диария възниква поради продължителен психо-емоционален стрес и невропатии
Инфекции и инвазииостри чревни инфекции от всички видове или неспецифични поради ръст на условно-патогенната флора на фона на намалена имунна активност. Нерядко се съпровожда от грип. От хелминтите до диария водят аскаридите
Лекарствени препаратипрепарати с желязо, магнезий, антибиотици, антиациди, заместители на захарта, слабителни и ред добавки задействат механизми за нарушаване на стомашния тракт

По-редки причини са ендокринни патологии като диабет, хирургични като апендицит.

Как да спрем разстройство при бременност?

Лечението на диария през бременността се провежда под контрола на гинеколог.

  • В леки случаи се назначава симптоматична терапия – за отстраняване на интоксикацията и корекция на водно-солевия баланс. Дават се ентеросорбенти и орални рехидратиращи разтвори.
  • При изразена дехидратация на бременната се преминава към интензивна терапия. Специфично лечение се назначава при хронично и остро протичаща диария, като конкретната схема зависи от онова заболяване, за което сигнализира диарията.

Лекарства за разстройство при бременност?

В периода на износване една част от лекарствените препарати са противопоказани. Обаче не трябва диарията да се оставя и без реакция. Тя няма да премине сама, а само ще отслабва и отравя организма все повече и повече.

diariya-05
Най-безопасното при бременни
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Лекарите се стараят да излекуват причините с минимално фармацевтично участие, като започват от диета и безопасни препарати.

На първо място това са ентеросорбентите – те могат да се пият през бременността без вреда за здравето и без специално предписание.

Ентеросорбентите са препарати, които при попадане в тялото идентифицират „агресора“ и го извеждат по естествен път. Активните компоненти не проникват в кръвта, а действат само в просвета на червата. Някои препарати стартират действието си минути след приемането.

Ентеросорбентите чистят организма от токсини, алергени и отрови, причиняващи диария. Продават се в аптеките без рецепта. Избягвайте продукти с оцветители, ароматизатори и подсладители.

И така, докато причината за разстройството все още не е определена, състоянието на бременната се облекчава по следния начин (първа помощ):

  1. Диета – ограничаване на приеманата храна до течни каши и варено месо;
  2. Ентеросорбенти – универсални препарати са Полисорб, Ентеросгел, Смекта, активен въглен (черните таблетки), Пективит, препарати с бял въглен като Oxy Detox. За червата няма разлика между черен и бял въглен, и двата са безопасни и ефикасни. Единственото различие началната  е, че белият въглен адсорбира токсините по-активно, затова се пие в наполовина по-малка доза;
  3. Приемане на обилни количества течности или нарочни хидратиращи препарати. Например може да се пие Хидратин Алфа, при който няма противопоказания за бременни. Отлична комбинация е Хидратин Алфа и активен въглен.

Описаната схема представлява първа бърза възможност за действие. Тя действа, ако диарията е причинена от отравяне или интоксикация.

Ентеросорбенти
Смекта

Смекта прах и на саше (GO) съдържа диосмектит. Това е клей, който покрива като филм чревната лигавица, за да повиши нейната защита. С препарата лигавицата е устойчива на отделяната слуз, а самото вещество се свързва и извежда вредоносните микроорганизми и токсини.

Смекта е показана при остра диария, за предпочитане е да се приема заедно с разтвор за рехидратиране. Необходимо е да се отбележи видимо подобрение за три дни. Иначе препаратът се спира и се търси консултация. Въобще Смекта не е прахче за продължително използване, а за спешно овладяване на ситуацията.

  • Цена: 1 саше в кутия с 10 бр. струва 88 ст. Ако се купи кутия с 30 бр., цената пада на 50 ст. Единичното саше Смекта Гоу е 1.27 лв.
Ентерол

Предлага се на капсули по 250 мг (кутии по 12 и 30 бр) и на прах (сашета 20 бр.). Съдържа лиофилизирани дрожди от вида Saccharomyces boulardii. Приема се при диарии от инфекциозен характер. Типичната доза е 1 – 2 капсулки на ден.

  • Цената е 12.20 лв и 25 лв за капсулите и 22.95 лв за сашетата.
Тазектан

Този препарат е в две форми – на капсули и на саше (прахче). Има го в две разновидности – Тазектан и Тазектан Дуо. Тазектан нормализира действието на чревните стени, а Тазектан Дуо добавя като второ въздействие профилактика и лечение на дисбактериоза. И двата препарата се взема до изчистване на симптоматиката.

  • Цена: Тазектан е 15.50 лв за 12 капсули 500 мг и 15.70 лв за 20 сашета 250 мг. Дуо е 16.99 лв за 12 таблетки и 17.50 лв за 12 сашета.

На второ място след ентеросорбентите поставяме противодиарийните препарати. Кои от тях са показани след зачеване и създават ли риск за бебето – това ще разгледаме по-нататък.

С приема на антидиарийни препарати не трябва да се бърза, преди да се опита поправяне на положението с ентеросорбенти.

Лоперамид

Така се нарича активната съставка, влагана в лекарства с различни търговски имена като Лопедиум, Имодиум, Лоперамид и др.

diariya-01
Плодът измества доста органи, нарушавайки работата им, ето защо диарията нерядко е естествено следствие

Лоперамид може бързо да купира разстройство на червата, ако препаратът се приеме навреме. Този тип лекарства разчитат на активното в-во лоперамид хидрохлорид. Освен него различните производители добавят царевично нишесте, лактоза и други спомагателни компоненти.

Няма данни за тератогенен или ембриотоксичен ефект на лоперамид върху плода. Затова препаратите с лоперамид се прилагат във всички фази на бременността, с изключение на първия триместър и при кърмене. През другото време се назначават само по преценката на лекар.

Лекарства с лоперамид са Лоперамид, Лопедиум, Имодиум, Ваконтил, Стоперан, Имодиум инстант, Имомед, Диаростад, Диарид Про.

Всички тези препарати представляват таблетки с вещество от 2 мг. При остра диария статиращата доза е 2 броя – общо 4 мг, и продължаващ прием по 1 брой 2 мг след всяко диарично изхождане.

Внимание: някои производители пишат в листовките си, че препаратът не се препоръчва при бременност. Те се стараят да предпазят използването му без консултация, което е правилно – винаги бременната трябва да се отнесе до своя гинеколог преди да взема лекарства.

Лопедиум

Афишира се като средство с бърз ефект при диария. Разрешен за ползване без предписание до 14 дни и при липса на ефект да се спре и да се потърси консултиране. Препаратът предоставя симптоматично лечение при диарични изхождания.

Лопедиум не е подходящ при съчетание от диария и висока Т°С, както и ако в изпражненията има болестни примеси като кръв и слуз. Не е подходящ и за диария, следваща антибиотично лечение.

Производителят насочва бременните за консултация, преди да се взема Лопедиум.

  • Цена: 10 капсули по 2 мг в кутия струват 8.50 лв.
Имодиум

Препаратът е наличен в няколко форми – разтворими таблетки (ИНСТАНТ), капсули и сироп. Освен това има и друг тип – Имодиом Плюс, който е само на дъвчащи таблетки.

Имодиум съдържа лоперамид, а Имодиум Плюс съчетава лоперамид със симетикон, което го прави първи избор при спазми и метеоризъм (симетикон лекува газове).

Имодиум или Лопедиум? Това са търговски названия на лекарства с лоперамид. Те са еднакви по въздействие и различни по цена.

Имодиум Инстрант струва 7 лв за 6 таблетки, капсулите са 6.23 лв (отново за 6 бр.). Сиропът и двата вида Имодиум Плюс за момента не са налични в аптеките.

Дайте мнение и Вие тук!
Хидрасек

Лекарствата с рацекадотрил са подходящи при диария, причинена от възпаляване. Активната съставка работи върху чревните стени, като потиска отделянето на течности и соли (което е ефект от възпалението). Така се дава бърз ефект и диарията се спира. В същото време препаратът не влияе върху храносмилателния процес и времето за извеждане на отпадните продукти.

diariya-03
Млякото се препоръчва на бременните, но то съвсем не става при разхлабване на червата

Хидрасек е на капсули по 100 мг. Започва се с 1 капсула при закупуването на опаковката, а после се минава към схемата 3 Х 1 бр. за 7 дни. Има Хидрасек на сашета, които са само за кърмачета, и на гранули за разтвор, които са само за деца (намалени дози по 10 мг и 30 мг). За възрастни стават само капсулите по 100 мг.

  • Цена за 10 капсули: 20.32 лв.

Внимание! Бременните приемат Хидрасек, само ако гинекологът разреши. Според производителя няма данни за въздействието на рацекадотрил след зачеване.

Не бързайте с Лоперамид и другите антидиарийни средства, ако имате разстройство и повишена телесна Т°С. възможно е да става въпрос за отравяне, когато подходящото средство е ентеросорбент, активен въглен и обилно оводняване.

При отравяне страда черния дроб, затова нерядко се изписват хепапротектори като Карсил и Есенциален Форте Н, които са натурални и добре се понасят. Визираните протекторни препарати са допустими при бременност, ако ползата надхвърля риска.

Прахчета

Мнозина при диария търсят прахчета, което е доста общо понятие. Множество различни по същността си препарати се продават на еднократни дози (сашета) в прахообразна форма. Прахчето става на разтвор, който е оптимален за усвояване при визираната патология. Например в прахообразна форма са ентеросорбентите и антидиаричното средство Хидрасек. Също така на сашета се продават препарати за хидратиране, които ще разгледаме сега.

За хидратиране

Главната опасност при диарията е обезводняването. Затова наред с препаратите за „стягане“ на изпражненията, са нужни и препарати за оводняване. Те се водят медицински средства или добавки. Целта им е довеждане до нормална хидратация на тялото. Обикновено съдържат в името си добавката „хидра“, което ни ориентира към функцията им да оводняват.

  • Наименования: Стоперол Хидра, Стоперан Хидра, Хидратин Алфа.

Тези средства довеждат електролитите и глюкозата в тялото до физиологичен баланс. Отлично се съчетават с лекарства против диария и висока Т°С. Показани са при загуба на течности поради повръщане и изобилно изпотяване. Добре е да се приемат от първата минута, при изява на симптоматиката.

  • Стоперол и Стоперан Хидра са с два плодови вкусове – ягода и цитрусов. Кутия от 12 сашета струва 14.90 лв.
  • Хидратин Алфа е неутрален и с вкус малина. Кутия с 8 сашета струва съответно 4.30 лв и 4.80 лв.

Още по темата ТУК: Гентамицин на ампули и други средства против разстройство!

Пробиотици при диария

При бактериални инфекции се назначават антибиотици. Заедно с вредоносните бактерии, тези препарати унищожават и полезната микрофлора. Най-много страда флората на червата.

За избягване на дисбактериоза и свързаното с него разстройство на червата, заедно с антибиотиците следва да се пият и пробиотици като Линекс форте, Комплекс, Гастро, Лактофлор, Прокомбо, Пълноценен пробиотик, Лактобаланс, пробиотиците на Джеймисън, Вая Форте, Омни Нутришънс, Мулти Стрейн, Уебър Натуралс, Або Фарма, Биохерба и др.

Ако разстройството на храносмилането носи системен характер, вместо пробиотици се използват синбиотици – комбинации с пребиотик. Те са по-скъпи, но доставят по-ефикасни.

Приемането на пробиотици е продължително и надхвърля курса на антибиотика. Например ако антибиотичното лечение е 10 дни, пробиотици се вземат 14 дни.

  • Как се пие пробиотик: 3 часа след хапчето антибиотик.

Провокираното от антибиотици разстройство на червата може да започне 2-3 дни след приключване на лекарството. В този случай се започва нов препарат за червата.diariya-02

Например ако с антибиотика е приеман пробиотик, след това се минава на синбиотик. В оптималния случай препаратът се подбира след бактериален посев, особено при бременни пациентки. Посевът показва какви бактерия трябва да се „поселят“ в червата. Но резултатите от посявката се чакат 3-4 дни, а на диарията трябва да се противодейства веднага. Затова пробиотиците се вземат „на късмет“, но са необходими и полезни.

Някои пациентки предпочитат да попълват микрофлората не с хапчета, а с кисело мляко. Това е допустимо при липсата на алергия към млякото, обаче не е известно колко бактерии попадат в тялото. Възможно е приемането на храни с пробиотик да се окаже недостатъчно и пак да възникне диария.

Бабини рецепти против диария при бременност

Използването на билкови отвари, билкови чайове и други народни методи по време на бременност е опасно и не се допуска. Множество билки и плодове имат свойството да съкращават матката, с което провокират преждевременен родов процес или аборт.

Избрахме няколко рецепти без вреда за плода:

  • Консумация на варен орис, да остане леко водняв, или супа с ориз без бульон и запръжка. Отлична супа е зеленчуковата с морков и картоф + 1 ч.л. ориз на ½ л вода;
  • Оризова отвара – сварете ориз за 40 мин. след кипването, докато се получи нещо като кисел. Отцедете водата и пийте по 100 мл през 2-3 часа. Сол и захар не се добавят;
  • Овесени ядки – оризът се замества с овесени ядки, които се готвят по описаните по-горе рецепти;
  • Ошаф, компот от сухи плодове. Затяга, обаче изключете сините сливи и стафидите. Пие се само течността за купиране на проблема и предотвратяване на обезводняването. Доставя на тялото загубващи се при диария витамини и микроелементи;
  • Шоколад – само 2-3 парченца, не се увличайте;
  • Нишестена вода – на ½ ч.ч. преварена вода се слага 1 ч.л. картофено нишесте. Изпива се наведнъж. Приемат се няколко такива дози за деня;
  • Сухари от бял хляб – добре купират диария, добре е да заменят хляба за периода на лечение;
  • Черен чай – затяга, но и възбужда, затова по малко и внимателно;
  • Чая от кора на нар – 1 с.л. смелена кора на 1 ч.ч. вода, само се запарва 24 часа в термос.

Ефикасни билки против диария са бял равнец, овчарска торбичка, салвия, пелин, жълт кантарион, невен, дъбова кора, маточина, живовляк, лекарствена лайка, коприва и др. Те стягат, оказват противовъзпалително и успокояващо въздействие. За стягане се дава и плод калина.

Ако диарията е поради нервно напрежение на бременната, за предпочитане са лист мента и дяволска уста. Но нито една от визираните билки не се приема без стиковане с лекар, което е наясно с индивидуалните особености на пациентката.

За предпочитане е да се заложи на запичащите храни. Лечебна диета се налага в 100% от случаите.

Погледнете и ТУК:

Бабини рецепти при повръщане и разстройство. Лек и за деца

Запичащи храни

При диария на бременната особено внимание се отделя на диетата. Храната не трябва да дразни стомаха и червата, да усилва перисталтиката и да причинява ферментация.

  • Изключват се тестени произведения, мек хляб, зеле, бобови, лук, чесън, подправки, силни бульони, пържени и панирани блюда, газирани питиета, сосове и консерви. Не се пие пълномаслено мляко. Спират се повечето сурови зеленчуци. Плодовете също влошават диарията.
  • Избягвайте напитки с диуретично и слабително действие като кафе и някои лечебни чайове.

Диета при диария

Добавяйте течности чрез немазни супи. В менюто да преобладават варени и сготвени на пара зеленчуци, запечени ябълки, варен ориз, гъсти плодови кисели с нишесте, но без захар.

  • Още запичащи храни и напитки са: моркови, картофи, банани, кус-кус, юфка, чай от шипка.

Прогнозата за изход от диарията при бременните зависи от причината. При неврогенни и причинени от храненето разхлабвания оздравяването настъпва бързо и не се стига до усложнения. Инфекциите и прогресиращите патологии изискват реакция и лечение, а изходят зависи от бързината на въздействие. Максимално добре и бързо ще се излезе от ситуация, ако се съблюдава хигиена, балансирано хранене и редовно посещаване на женска консултация и се изключи безконтролния прием на лекарства и добавки.

Вижте и ТОВА:

Бяло течение при бременност: Кога трябва да се притесняваме? Норма и отклонения

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат.

Kак да се обличаме по време на бременност

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат. От …

3 Мнения

  1. Жасмина

    Нуждая се от лечение на разстройство при бременност, страх ме е от лекарства. Засега пия Банатрол, което са бананови люспи, и малко помага. Купих Би Протект, нали е безопасно?

  2. Драгомира Колева

    Много страдам от диария при бременност! Наскоро имах чревна инфекция, помогна ми Танинал с Рехидрато Бимби и Ентерофлорид.

  3. Васка Попова

    Втора бременност се оправям с Мултифибри и витамин Д на Tiens, много приятни хапчета за дъвчене! Дава влакнини и други полезни неща. Малко е скъпичко, обаче на мен ми помага и не съм имала проблеми с червата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *