Какво се пие при неволно изпускане на урина?
Колко време се пие Феминхелп, Дриптан и други средства. Старческо изпускане на урина

Как се излекувах от инконтиненция. Какво се пие при неволно изпускане на урина и нощно напикаване

Какво се пие при неволно изпускане на урина? Как се излекувах от инконтиненция. Колко време се пие Феминхелп, Дриптан и други средства. Старческо изпускане на урина. Чай, сода бикарбонат, лекарства против напикаване при възрастни. Нощно напикаване при жени и през деня.

Инконтиненция е несъзнателно изпускане на урина. Неспособността да се задържи уринирането е симптом за патологичен процес в тялото. Важно е навреме да се разбере какъв е той и да се започне лечение.

По-често с проблема се сблъскват много възрастните и много малките деца, но го има и при жените над 30 г. – 38,6 % от тях страдат от една или друга форма на изпускане.

Съществуват две разновидности на изпускането – лъжливо, при дефект на пикочния канал или пикочния мехур, и истинско, при липсата на такъв дефект.

Международна класификация за Urinary Incontinence
Вид незадържанеКакво представлява
стресоваизпускане при напрежение – при кашлица, физическо усилие, кихане. Причинява се от повишено налягане в коремната кухина и недостатъчно добра работа на сфинктера на уретрата
императивнаизпускане при нетърпим позив за уриниране, често симптом на хиперактивен пик. мехур
ситуационнаизпускане при определени ситуации, например полов акт или смях
енурезазнаем го като нощно напикаване – незадържане насън

Целта на лечението е да се редуцира уринирането, да се увеличат интервалите между позивите, да се увеличи обема на пикочния мехур (ПикМ).

Незадържането се лекува консервативно, с медикаменти, и оперативно – това зависи от провокатора на проблема. Тактиката се определя индивидуално след детайлно обследване, определяне на причината и степента на инконтиненция.

Какво се пие при неволно изпускане на урина?

Съществуват лекарства за изпускане на урина от всички типове. Най-добре те работят при императивния тип – когато при позив веднага изтича урина. За намаляване на съкратителната способност на пикочния мехур и повишаване на неговия обем се приемат спазмолитици, а за отпускане на психическото напрежение – антидепресанти.

Фармацевтични препарати, изписвани по показание „изпускане на урина“:

  • Солифенацин: приема се срещу спонтанно свиване на пикочния мехур, снижава неговата активност, когато е свръхактивен. Лекарство със солифесацин се дава при често уриниране и незадържане на урина. Представлява спазмолитично средство на таблетки или сироп. Назначава се от 18 г. Други препарати със солифенацин са Солифенакон, Везикер, Везимед, Солифенакс, Трузор, Везизол, Весификс;
  • Везомни (солифенацин + тамсулозин): комбинация, която се назначава при недостатъчен ефект от лечението само със солифенацин. Предпочита се при мъже, чиито уринарни проблеми произтичат от уголемена простата.
  • Дриптан (оксибутинин): спазмолитик с миотропен (мускулен) ефект. Отпуска мускулатурата на пик. мехур и прекратява внезапните контракции. По този метод подобрява волевия контрол върху изпускането на урина
  • Толтеродин: М-холиноблокатор на таблетки, антимускарин, прилаган за терапия на ПикМ със свръхактивност. Отпуска мускулатурата на пик. мехур и така подобрява контрола върху уринирането, когато изпускането започва заедно с позива и при често уриниране. Други препарати с толтеродин са Детрузитол, Толтекон;
  • Инконтан (троспиев хлорид): М-холиноблокатор на таблетки. Спазмолитик за ПикМ. Отпуска мускулатурата на мехура и редуцира натиска върху урината, предпазвайки от неволно изпускане. Предпочита се при често уриниране и изпускане, независимо от това дали има позиви. Друго лекарство с троспиев хлорид е Спазмо-лит;
  • Фенибут (аминофенилмаслена киселина): ноотроп, който снижава тревожност, напрежение, безпокойство. Представлява аминокиселина от невротрансмитера GABA. Изписва се при психологическо натоварване, отразяващо се върху пикочния мехур.
Как се излекувах от инконтиненция (начините)!

Установяването на причината за изпускане и лечението й отнема време.

urina-04
Възрастните хора страдат от инконтиненция, но ще се изненадате, че не само те

Междувременно пациентите изпитват не само дискомфорт от намокрянето, но и срам. Когато са сред хора се притесняват, че ще им проличи, че ще се усети миризма на урина. Има решение и това са специално създадените за проблема урологични подложки.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Урологични превръзки

Те приличат на превръзки за менструация, само че са способни да поемат и задържат в пъти по-голямо количество течности. Изработват се в два анатомични варианта – за жени и за мъже. С тях няма риск от протичане, а вътре е вложен неутрализатор на миризма.

Продуктът се нарича „урологична превръзка“ и още в надписа е посочено за кой пол е предназначен. Ценово са от същия клас като дамските превръзки. Например ежедневните Тена струват 4.20 лв за 10 бройки (за лека инконтиненция), Тена Екстра струват 5.70 лв за 10 бройки (за средна инконтиненция), Тена Макси драй струват 5.70 лв за 6 бройки (за силна инконтиненция).

Мъжките продукти се „крият“ под името подложка за мъже, анатомично парче или пелена за възрастни. Пример за цена: Тена за мъже (лека инконтиненция) струват 7.20 лв за 14 бройки.

urina--06
Стресов тип инкотиненция – изпускане при усилие

Нататък лечението зависи от причината. Ще изброим стандартните причини за изпускане:

  • Разтягане и отслабване на мускулите от малкия таз, случва се главно през бременността и от прекалено напълняване. Пикочният мехур и матката се отпускат надолу. Тазовите мускули отговарят за отварянето на уринарния канал, затова загубата на еластичност пряко се отразява на изпускането. Този проблем се решава с упражнения и електрическа стимулация на мускулите с цел тяхното заздравяване. При по-тежки случаи се прилага оперативно заздравяване на тазово дъно – с поставянето на мрежа, която да поддържа органите в правилно положение;
  • Менопауза: поради липсата на естрогени лигавиците в отделителната с-ма изтъняват, намалява храненето на тазовите мускули и се нарушава функционирането им. Проблемът не подлежи на пълно излекуване, но симптомите се контролират с фитоестрогени или хормоно-заместваща терапия. Добавянето на липсващия естроген води до уплътняване на лигавичния слой и подобряване на реакциите на гладките мускули;
  • Възпаления в отделителната с-ма – в пикочния мехур или уретрата. С излекуване на възпалителния процес отшумява и проблема с изпускането. Използват се уросептици, главно препарати на основата на червена боровинка, антибиотици и противовъзпалителни средства;
  • Хиперактивен ПикМ– използват се релаксанти, които отпускат мускулатурата на органа;
  • Увреждания на нервната регулация на пикочния мехур, при които се подават неадекватни сигнали от мехура към мозъка. Това води примерно до спешно изпразване на непълен ПикМ или изпускане без предупреждение. Нервната регулация се уврежда при заболявания като диабет, Паркинсон, инсулт, множествена склероза, от лекарства за притъпяване на нервната чувствителност. Използват се препарати, подобряващи контрола на ЦНС над функциите в отделителната с-ма, главно M-холиноблокатори като солифенацин;
  • Нервни заболявания, причиняващи стресово незадържане на урина. Използват се успокоителни, ноотропи, антидепресанти – според тежестта на психическото изменение;
  • Болна простата при мъжете. Незадържането на урина е едно от последствията при проблеми с простатата от всякакъв вид. Симптомите, към които спадат още болка и парене, се овладяват при медикаментозна терапия за простатит.
    urina--07
    Неспособност да се задържи урината поради липсата на контрол – типичен случай на изпускане

Освен специфичното лечение, на пациентите се изписват растителни добавки за подобряване на контрола върху изпускането. Пример за такъв препарат е Феминхелп, създаден за жени.

ФеминХелп

ФеминХелп е съчетание от екстрахирани билки и витамини, което отрегулира работата на пикочната с-ма. Води се добавка и е създадена специално за изпускане. Отделните компоненти в нея решават различни проблеми – влияят върху мускулите, нервната регулация, евентуално възпаление, отрегулират проблемите и на клетъчно ниво.

Колко време се пие ФеминХелп?

1 кутия от 32.20 лв съдържа 56 таблетки, разчетени за 28 дни или 56 дни според това дали ще се приемат по 1 или по 2 броя на ден. Производителят не указва продължителността на лечението, защото препаратът се приема, докато има причини за него – незадържане на урина. При отпадане на проблема, отпада и нуждата от прием на таблетките. Феминхелп е натурален продукт и няма ограничен срок за използването му.

Още ТУК: За Феминхелп и други средства при изпотяване!

Противопоказания

Няма противопоказания за пиенето на Феминхелп, защото представлява добавка, а не лекарство. Подходящо за всички възрасти, за всякакво здравословно състояние.

Мнения

Към момента в интернет форумите и социалните мрежи няма споделени мнения за ефекта от лечението с добавката Феминхелп. Но има благоприятни отзиви за лечението на уринарни проблеми с екстракт от тиквени семки, какъвто стои в основата и на разглежданата от нас добавка.

Ако вие сте пили вече Феминхел, ще сме благодарни да споделите ефекта от него и за колко време е придобит. Вижте мнения и оставете своя отзив ТУК в нашия форум за ФеминХелп, изпускане на урина (инконтиненция) и напикаване!

Дулоксетин

Нексетин, Дуксет, Дулокси са лекарствени препарати с активната съставка Duloxetine. Те покачват количеството на серотонин и норадреналин в тялото. Използват се при депресия и други психически патологии. Дулоксетин е много подходящ за нервни и тревожни състояния, протичащи с изпускане на урина. Той се предписва за лекуване на стресова инконтиненция – случайно изпускане при някакво физическо усилие.

Дулоксетин повишава мускулната сила за задържане на урината. Много добър е ефектът, когато лекарството се съчетае с упражнения за подсилване на тазово дъно.

Народни рецепти

  • Тинктура от семе на агримония (лечебен камшик): смесваме 40 г семена с 1 л сухо червено вино. Оставяме да престои 10 дни, филтрираме и започваме да консумираме в доза 3 Х 50 мл;
  • Тинктура от семе на копър: отпуска мускулатурата, предпазва от спазмиране, лекува евентуални възпалителни процеси. Класическата рецепта казва да се накиснат 15 г семена в 500 мл водка. Предварително семената се запичат на сух тиган, докато получат цвят на кафе. След като изстинат, се заливат с водката. Настойват се 5 денонощия и се прецеждат през многослойна марля.
  • Отварка от просо: 10 г семена се промиват, заливат се с 1л преварена и изстудена вода и се оставят за час. Пие се само течността, в течение на 3 дни, само сутрин. Просото помага особено при енуреза в преклонна и детска възраст.
Чай при неволно изпускане на урина
urina--05
При възрастните хора изпускането + някои физиологични изменения водят до неприятен дъх, издаващ се от кожата
  • Сборен чай с коприва, корен от лечебна ружа и стрък бял равнец. Количествата са: по 100 г коприва и ружа, 70 г. равнец. Еднократно запарваме 2 с.л. от сбора, за предпочитане в термос или в добре увит в одеяло съд. Трябва да изстива бавно 6 – 8 часа. На 2 с.л. водата е 500 мл. След прецеждането приемаме многократно през деня по няколко глътки. Чаят се пие, докато спре изпускането;
  • Сборен чай с цикория, корен бял равнец и корен червен кантарион. Количествата са: по 100 г от всичко. Еднократно запарваме 2 с.л. от сбора, за предпочитане в термос или в добре увит в одеяло съд. Трябва да престои 1 час. На 2 с.л. водата е 500 мл. След прецеждането приемаме 6 Х 100 мл, докато спре изпускането;
  • Чай от живовляк. Събираме пресни листа от растението и ги запарваме за 1 час. Количеството е 1 стиска листа на 500 мл. Схемичката за този чай е 4 Х 100 мл в течение на 2 седмици;
  • Чай от ж. кантарион. Запарваме цял стрък (5-6 бройки) в 1 л вода и държим да се пари 4 часа. Пием вместо вода, без ограничение.
Сода бикарбонат при инконтиненция

Приемането на алкалната сода е прекрасно допълнение към всяка терапия на пикочни инфекции. Ако имаме цистит, уретрит или друго възпаляване в уринарния тракт, полезно е да приемаме по лъжичка сода, разтворена във водичка. Бикарбонатът е подходящ за лечение на инконтиненция, провокирана от уринарни инфекции.

Други народни рецепти и билки

Незадържането на урина поради възпаление или тумор на простатата се лекува със сурови тиквени семки – 3 Х 20 броя. Резултатите от това лечение много ще зарадват мъжете.

За силния пол е и следната рецепта:

  • 100 г кора от осика (трепетлика), събрана през пролетта. Начупваме кората на парченца по 2-4 см и ги изсипваме в 500-грамов буркан. Уплътняваме добре материала, като го притискаме с пестик или по-тънка стъклена бутилка. Заливаме с 200 мл водка, така че кората да остане изцяло под течността. Затваряме буркана и прибираме в затворен шкаф за 2 седмици. Настойката се приема 3 Х 20 капки, разводнени в 25-30 мл някаква течност. Първоначално се задържа в устата за 10-20 секунди и тогава се преглъща;
  • Рецепта с варене: кора от трепетлика този път смиламе в месо- или кафемелачка. Отмерваме 1 чаша, заливаме с хладка вода и отмерваме да ври 30 мин. Запушваме и оставяме да престои половин ден. След прецеждането се приема 3-4 Х 3 с.л.

Упражнения при изпускане на урина

Упражненията за мускулатурата в малкия таз се борят с изпускането на урина, а също така и го профилактират. Жената непременно да се упражнява, ако е раждала и приближава към менопаузата.

Най-известната система е на Кегел. Неговите упражнения държат таз. мускулатура в тонус и подреждат по местата им органите от малкия таз. Пикочният мехур, матката и бъбреците заемат анатомичното си положение.

Същността на упражнения е съзнателно напрягане и отпускане на таз. мускули.

Преди изпълняването на упражненията е нужно да намерите и усетите мускулите, които ще се тренират. Най-лесно става по време на уриниране да се спре изтичането на урина. Същото чувство да се постигне и при изпълняване на упражненията.

За да разберете кои мускули точно да се раздвижат, отидете до тоалетната и на няколко пъти спрете съзнателно уринирането, като плътно свиете сфинктера на ануса. Внимавайте да не свивате коремните мускули и бедрата.

Започваме гимнастиката. Всички се изпълняват по един начин – пикочният мехур е изпразнен напълно, мускулите се напрягат, концентрираме се, бавно броим до четири и се отпускаме, като отново броим до четири. Упражненията са само три. Желателно е да се изпълняват 10 пъти дневно с по 10 повторения на всяко. Когато станете тренирани, изпълнявайте същите упражнения от седнало и изправено положение. Щом се научите, редувайте упражненията по трите начина.

  • Упражнение 1: започваме от гръб – лягаме със сгънати и раздалечени колене, стъпалата са опрени на пода. Ръцете с длани надолу полагаме под кръста. Подпирайки кръста с китките, вдигаме таза и едновременно с това издърпваме мускулите му;kegel-01
  • Упражнение 2: все още сме на гръб, в същото положение от упражнение 1. Изпълняваме упражнение 1, но не отпускаме мускулите. Бавно изправяме единия крак, без да отлепяме стъпалото от пода. Следим силата на напрежение на кръста и напрежението на таз. мускули да не се променя. Бавно връщаме крака в изходно положение и изпълняваме същото с другия крак;kegel--02
  • Упражнение 3: обръщаме се по корем, краката са изпънати, ръцете са сгънати в лактите. Полагаме чело на кръстосаните длани. Притискаме се към пода с цялото тяло, като гълтаме в себе си корема.kegel--03

Упражненията по системата на Кегел се изпълняват, докато се формира естествена способност на тазовите мускули за рефлекторно съкращение, което води до задържане на урината. Такъв ефект може да се постигне след 2-3 месеца редовно упражняване. Дори когато тонусът на мускулите се възстанови, продължете с поддържащи упражнения.

Важно: непременно проследете след упражненията стегнатите мускули да се отпуснат напълно. Според законите на физиологията, мускули, които на са се отпуснали напълно, не са способни успешно да се свият следващия път.

Не се упражнявайте с пълен пикочен мехур, защото нарушенията ще се задълбочат.

Видео: други упражнения за трениране на тазовото дъно с обяснения (на български)

Други действия и случаи

Състоянието значително се облекчава от няколко прости промени в ежедневното поведение.

  • Най-често изпускането на урина се случва при суха кашлица. Ще избегнете закашлянето, ако не пушите и своевременно лекувате дихателни неразположения;
  • Отслабнете или следете да не покачвате тегло, защото изпускането има пряка връзка с тежестта, която се оказва върху мускулатурата;
  • Не допускайте запек, той увеличава риска от изпускане;
  • Контролирайте употребата на напитки с раздразващ и диуретичен ефект;
  • Не се товарете физически, това е най-прекият път към изпускане;
  • Не приемайте прекалено количество вода и други течности.

Трениране на пикочния мехур

Дайте мнение и Вие тук!

Тренировката се провежда с цел постепенно увеличаване на времевия интервал между уриниранията. Ако се появи позив за облекчаване, пациентът трябва да го сдържи чрез интензивно свиване на ануса. В началото се установява минимален интервал между разрешеното уриниране, но след това през 2-3 седмици той се увеличава. Започва се с 20-30 минути (според индивидуалното състояние), целта е да се стигне до 3.5 часа.

Правилно е тренирането на пикочния мехур да се провежда едновременно с курс медикаментозна терапия. Лечението продължава 3 месеца. Целта е накрая пациентът да има сформиран нов стереотип на уриниране. При успешност на лечението, лекарствата се спират, от което не трябва да следва ново учестяване на уринирането или възобновяване на инконтиненцията.

Старческо изпускане на урина

Изпускането на урина е типично за възрастта над 70 г., особено при нежния пол. Улеснява се от възрастовите изменения, свързани с климакса и прекратената репродуктивна функция, от травми на уретрата и загубен тонус на мускулатурата.

Препоръчително е жената на 50 г. да премине през профилактична диагностика – ултразвук, уродинамично изследване, цистометрия.

Има смисъл в тази предпазна мярка – до изпускане стига 45 – 60% от населението на Европа, преминало 60-годишна възраст. При това от изпускане страдат предимно жените. С времето патологията прогресира, хронифицира се и довежда до дискомфорт, неувереност и ограничаване на ежедневната активност. В един момент – и до памперси.

Какво да правим, ако възрастният човек в дома се изпуска?

По-бързо се обърнете към лекар. Урологът ще намери причината и ще изпише терапия. Възрастните не предпочитат упражнения, при тях се прилага електростимулация на тазово дъно.

Въвежда се диета без храни, които дразнят пикочния мехур – газирани, цитруси, кофеинсъдържащи, чай, пикантна, солена храна.

Активното ежедневие с лека работа и разходки благотворно влияе на мускулатурата.

Как да помогнем в бита?

Достъпът на възрастния човек до тоалетната трябва да е пределно прост и удобен. Купете дрехи, които лесно се свалят (без колани, презрамки и много копчета). При излизане използвайте урологични превръзки и абсорбиращо бельо. Следете за чистотата на спалното бельо и навреме го подменяйте, за да не се установи неприятен дъх от възрастния човек.

Ако е открито заболяване, навреме лекувайте, за да не се стигне до възпаляване и инфектиране на отделителната система.

Вижте и ТОВА:

Слаба струя при уриниране при жени и често уриниране. При мъже и деца

Какво се пие при мъжете

Най-надеждното средство срещу изпускане на урина на народните целители са жълтият и червеният кантарион. Вземат се по ½ ч.л. сухи билки и се сваряват на чай.

Полезно е да се пие и чай от кантарион – вместо вода, без ограничения в количеството. Приготвя се от 40 г сушена билка от жълтия на 1 л вода, да се запари за 3 часа.

Чаша ж. кантарион преди сън пази старите хора и мъничките деца от изпускане насън.

Друга полезна рецепта е с бял равнец – 10 г сух цвят на 200 мл, 10 минути да ври, 60 минути да се запарва. Приемът е 1 Х 100 мл.

Мъжете да не ядат целина, диня, много зряло грозде, докато усложнението с пикочния мехур не отшуми.

Погледнете и ТУК: Какво се пие при неволно изпускане на урина при мъжете?

Напикаване при децата през деня

Пикочният мехур на новороденото и на кърмачето се пълни до определен обем, а после автоматично се свива и изпразва. С времето системата „пораства“. Децата се научават да контролират уринирането – първоначално през деня, а след това и през нощта.

При мъниците по-често се случва енуреза – нощно изпускане. През това преминават приблизително 10% от всички деца. При момченцата се среща два пъти по-често, отколкото при момиченцата. Трябва да се отнемем до специалист, ако напикаването продължи след 4-год. възраст за момичетата и след 5–год. възраст при момчетата.

Има ред неболестни причини за напикаването – незряла регулация на пикочния мехур, хиперактивност на този орган, намален функционален обем, запек, стрес. Има и генетична предразположеност.

Функционалните нарушения изискват корекция на дневния режим и на емоционалната обстановка в семейството. Отстранете стресовите фактори, въздействащи на детето. Мъниците, които се напикават, имат нужда от морална подкрепа, за да не се чувстват непълноценни и виновни. Водете календар на изпусканията.

Напикаване през нощта

Преди лягане стимулирайте детето да се облекчи и напълно да отпусне пикочния си мехур. В тоалетната трябва да е топло и приятно, а не студено и тъмно.

При нощна енуреза будете детето 1-2 пъти, за да отиде до тоалетната. Не слагайте полусънено дете на тоалетната чиния – то трябва да осъзнава процеса на уриниране. Постепенно ще се формира в него биологична потребност да стане и да се облекчи.

Полезно е да се упражнява разтягане и увеличаване на обема на пикочния мехур. Веднъж на ден детето се сдържа да не уринира, колкото издържи.

За правилното лечение на дневното и нощното изпускане е нужно да се установи причината. Използват се медикаменти за стабилизиране на психическото състояние  – главно растителни успокоителни. Принципно за деца се избягват антидепресивни медикаменти. Капки за нощно напикаване

Още информация и източници на английски: Какво се пие при неволно изпускане на урина? * Лечебни средства при инконтиненция; * Упражнения против неволно изпускане на урина.

Капки за нощно напикаване

Билковите продукти, създадени за детско напикаване, повлияват неволното изпускане и цялата отделителна система. Такъв продукт е Енурезио Бимби, изцяло на билкова основа. Използват се екстракти от грозде и хмел, които регулират инервацията на пикочните пътища.

Сиропите и другите течни препарати се приемат преди лягане. Има ред хомеопатични решения за напикаване, както и нарочни капки на Бах.

Отучване

Често родителите нарочно се бавят да станат през нощта и да сменят напиканото дете и спалното му бельо. Те го оставят мокро, за да го „научат“с надеждата поради неприятното изживяване то да спре да се подмокря.

Абсолютно безсмислена практика, която нанася големи психически щети. Бебетата, отраснали с памперси, не правят връзка между облекчаването и последващия дискомфорт. Такава връзка започва да се формира след 18 месеца.

Към 2-годишнината на мъника му става некомфортно да стои в мокри панталони и подава сигнал, че иска да отиде на гърнето. Ето защо е ключово да се свалят памперсите именно в тази възраст. Отучването от памперси навреме е важна профилактика на евентуално бъдещ проблем с нощното напикаване.

И едно видео на руски по темата:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Problemno Urinirane Pri Maje 01

Проблемно уриниране при мъже – Как да се справим с него

Късна нощ е. Вие сте в леглото с любимата или вече сте потънали в дълбок …

3 Мнения

  1. Теменужка

    Ужасно е това неволно изпускане на урина, да си го кажем напикаване. Наслоява се тежка миризма, която не се маха при чистене. Просто не знам какво да се прави, наистина е ужасно!!!

  2. Петрана Златарева

    Аз ще споделя за Феминхелп, пих го 3 месеца. Действа, но е като добавка, а не като лекарство. В смисъл става помощно, но само с него не става. Аз съм на 53, в менопауза, за протокола.

  3. Нора Панова

    Добро за инконтиненция е Дриптан, на бабата го изписаха за някакви проблеми и веднага се овладяха нещата. Само да ви го изпише лекар, не се взима ей така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *