Старите лекарства или няма да помогнат, или ще ви вкарат в гроба

Прием на лекарства, витамини или антибиотик с изтекъл срок на годност. Кога за последен път прегледахте домашната си аптечка?

Повярвайте, трябва да го направите за да не стане така, че вместо да излекувате простуда, да станете част от някой бюлетин. На първо място се простете с лекарствата, чийто срок на годност е изтекъл. Обикновено срокът на съхранение на лекарствата на таблетки е от 3 до 5 г.

С други думи, производителят на препарата гарантира че за указания срок действащото вещество в препарата ще остане непроменено, а значи и лечебния ефект от него не може да се прогнозира. Но след дълго или неправилно (на светлина, в хладилника, редом с батерии) съхранение таблетките могат да променят цвета си, като правило, от бял на жълтеникав), стават крехки и обвивката на дражето може да почне да се разпада.

Това най-често се случва с витамините. С течение на времето настойките и микстурите (особено, ако вече сте ги отворили) променят цвета си и се сдобиват с утайка, защото завъждат гъбички. Ако нстойката е направена от спирт след известно време той се изпарява, и препарат става непригоден за употреба. Работата е там, че в такива лекарства именно спиртът е консервант «проводник» на действащото вещество към органите и клетките.

Особено безжалостно се разправете със старите антибиотици. Ако са ви останали 3-4 таблетки или ампули от миналото изписване на лекаря, безсмислено е да ги пазите. Антибиотиците се пият на курсове на лечение по схема, обикновено от 7 -14 дни, иначе те няма да изпълнят предназначението си: няма да унищожат вредната бактерия, а само ще унищожат симптомите, ще я приучат към това лекарство. Така, че ако вземете само една таблетка/ампула, това няма да облекчи състоянието ви, а ще укрепи болестта в организма ви.

Второ, антибиотиците с изтекъл срок на годност променят химическата си формула и след като попаднат във вътрешността на човека, могат да образуват съвършено непредсказуеми съединения в организма. Подобна химическа бомба е способна да доведе до силни странични ефекти (особено страдат черния дроб, бъбреците и сърцето), сериозно отравяне, почти до гибел.

Освен това, ако лекарствата се съхраняват в нарушени опаковки, те могат да променят своите свойства даже в по-рано от указания на опаковката срок. С други думи, всички препарати с изтекъл срок на годност, като правило, губят своите качества и стават в най-добрия случай безполезни, а в най-лошият – опасни.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Старите лекарства или няма да помогнат, или ще ви вкарат в гроба
4 (80%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *