Хапче за аборт RU-486 блокира развитието на тумори

Химичното съединение мифепристон в хапчето, предизвикващо аборт – RU-486 – блокира образуването на тумори на гърдата при мишки.

Туморите се образуват под действието на мутантен ген, отговорен за раковите заболявания на гърдата и яйчниците у жените, пишат американски учени в сп. Сайънс. Изследването, осъществено от екипа на Ива Лий от Калифорнийския университет в Ървайн /САЩ/ подсказва, че е възможен нов подход към защитата от тези видове рак на жени с генетично предразположение.

На жените може да се дават лекарства, блокиращи хормона прогестерон. Изследването е показало, че съединението мифепристон предотвратява появата на тумори на гърдата, като блокира прогестерона в клетките от гръдната тъкан на мишки.

Учените са установили, че прогестеронът, който участва в женския репродуктивен цикъл, стимулира разрастването на гръдните клетки, които носят ген, свързан с рака на гърдата. За жени с мутирала версия на гена, известен като BRCA-1, има много по-висок риск от рак на гърдата и яйчниците.

До около 70-годишна възраст повече от половината от тях развиват една от двете форми на рак. Някои от тези жени хирургично отстраняват гърдите или яйчниците си, за да намалят риска. Новото изследване им дава надежда, че с помощта на лекарства ще могат да намаляват риска от въпросните две форми на рак.

Изследване с мишки е показало, че животни, на които е било дадено съединението мифепристон, не са развили тумор, докато навършат 1 година, докато мишки, на които не е било дадено съединението, развили тумори още на 8-месечна възраст.

Лекарството RU-486 се продава като Мифепрекс и е одобрено през 2000 г. за продажба в САЩ. Произвежда се от лабораториите Danco LLC и се използва за медицински аборти при жени със седеммесечна бременност.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Хапче за аборт RU-486 блокира развитието на тумори
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *