Хапчета за аборт. Как да махна бебето без аборт?
Хапчета за аборт. Мифепристон, Мифегин, Топогин, Простин.

Мифепристон и медикаментозен аборт. Видове хапчета за аборт без рецепта и др.

Как да махна бебето без аборт? Цена на медикаментозен аборт и хапчета. Мифепристон, Мифегин, Топогин, Простин. Прекъсване на бременност с и без лекарска намеса

Аборт е прекъсване на бременността. По съвременните стандарти понятието се използва при прекъсване до 20 седмица на бременността или при тегло на плода до 400 грама (ако срокът на бременността е неизвестен).

Има два вида аборт – спонтанен и предизвикан (изкуствен). Предизвиканият бива планиран (по желание или по медицински показания) и по спешност.

Съвременни методи за прекъсване на бременност
МетодДо коя гестационна седмица е допустим
Медикаментозен (с лекарства)до 7-а седмица, безопасен период до 6-а седмица
Вакуумен (мини аборт)до 5-а седмица
Хирургичен (инструментален)по желание до 12-а седмица, по медицински показания – до 22-а седмица
Предизвикано раждане (с въвеждане на хипертоничен р-р на сол, стерилен риванол или простагландини)от 13-а до 20-а седмица

Методът за извършване на аборт се избира според срока на бременността.

До 7-та седмица се използват вакуумен или медикаментозен аборт. Мнозина специалисти отдават предпочитание на лекарствата, защото те са с висока ефективност, изключват употребата на хирургични инструменти и не оставят следа върху репродуктивната функция.abort-01

Вакуум аспирацията е златна среда между лекарствения аборт и кюртажа. Вероятността от усложнения е по-ниска спрямо хирургията, но съществува риск от повреждане на маточната лигавица от гинекологичното огледало.

След 8-а седмица се провежда класически аборт (абразио, кюртаж). В сравнение с него медикаментозният е в пъти по-безопасен. При необходимост да се прекрати бременността не трябва да се отлага, а да се „влезе“ в срока за неинвазивен медикаментозен аборт с минимален риск за здравето.

В късен срок се прави аборт само по медицинска необходимост. Той представлява раждане – предизвикват се контракции чрез инжектирани в матката разтвори. Плодът умира продължително време от отравяне, кръвоизливи, изгаряния и остро обезводняване. Ужасното усложнение на метода е детето да се роди живо, макар че живее едва часове.

Подобен аборт се предприема при рак, сифилис, жълтеница, усложнен диабет, порок в развитието на плода, установен след 13-а седмица и при други тежки обстоятелства.

Как работят хапчетата за аборт

За прекъсване на бременност се използват два вида лекарства.

“Фигурин

Първият вид таблетки са на основата на мифепристон (наименования: Мифепристон, Мифегин). Те се вземат в доза от 200 или 600 мг (1 или 3 таблетки).

1 – 2 денонощия по-късно на пациентката се дава мизопростол (наименование: Топогин). Дозата е 400 – 800 мкг.

Кога започва да действа Мифепристон?

Времето на задействане се различава – понякога проявите започват след 3-4 часа, а понякога – след 12 часа. Разликата се получава поради обменните процеси, които при всяка жена са индивидуални.

Какво усеща жената след взимането на Мифепристон?

В първия ден от провеждането на медикаментозния аборт нищо не се усеща. Много рядко се получава тъпа, дърпаща болка в най-ниската зона на корема и леко гадене.

Обикновено въздействието на лекарството е обратното – пациентките, които до момента са имали признаци на токсикоза, започват да усещат нейното отслабване. Изчезват гаденето, болката в млечните жлези, няма повръщане, подобрява се общото състояние. Това е знак, че бременността е прекъсната, защото именно тя до момента е влияела на организма отрицателно и е причинявала негативните усещания.

Често след приема на първата таблетка се наблюдава кървава секреция, която не се съпровожда със субективни оплаквания. Лекарството предизвиква гибел на ембриона, който остава в матката. При това матката не се съкращава. Няма нужда от безпокойство в този момент. След приема на втория препарат – мизопростол, ще се появи кръвотечение и плодното яйце ще излезе навън.

Защо се пие Мизопростол?

Два дни след изпиването на Мифепристон на пациентката се дава друг хормонален препарат на основата на мизопростол. Той провокира появата на маточни контракции. Те са необходими, за да се отдели плодното яйце от стените на матката и да се изведе навън.

abort-02
Някои лекарства с мифепристон. От тях само две са в продажба у нас

Ако не се изпълни този втори етап, абортът ще остане непълен. Загиналият ембрион остава вътре в матката, води до кръвоизлив и гноен процес.

Топогин (мизопростол) се приема в еднократна доза от 400 мкг. Неговото въздействие е бързо – почти веднага се появяват кръвотечение, което се усилва до вида и обема на менструация. Понякога обема на изтичащата кръв е по-голям от редовна менструация – това зависи от индивидуалните особености на жената.

Ако 4 часа след приемането на Топогин не настъпи кръвоизлив, на жената се дава още една доза от 400 мкг. Сумарната доза става максималната – 800 мкг.

Заедно с кръвта се изхвърля плодното яйце, което изглежда като червено кръгло образувание. Излизането му се съпровожда със спастични болки в ниската зона на корема, които се отдават към кръста, пъпа и слабините. Изразена болезненост не наблюдава при първа бременност на нераждала жена. Веднага след излизане на яйцето неприятните усещания стихват.

Причини за по-изразена болка при медикаментозен аборт

  • Късно провеждане, близо до пределната граница от 9-а седмица (според някои източници 7-а седмица);
  • Особености на репродуктивната система на пациентката като вродени аномалии или изместване на матката;
  • Възпаляване в половата сфера;
  • Скорошни маточни манипулации;
  • Нисък болеви праг.

При силна болка гинекологът назначава обезболяващи.

Рискове и сигурни вреди

Може ли медикаментозният аборт да не се състои?

Според различни автори, неудовлетворителен резултат се отбелязва в 5 до 15% от случаите. Това е в пряка връзка със срока на бременността – рискът от неуспех нараства с напредването на бременността. Колкото по-рано се проведе прекъсването, толкова по-успешно и безрисково е то.

  • В 1% до 3.5% от случаите бременността не се прекъсва;
  • В 3% до 7% от случаите абортът е непълен (плодното яйце не излиза от матката);
  • В 1% до 4.5% от случаите кръвоизливът изисква кюртаж.

Не е възможно да се определи по външни признаци дали абортът е успешен. Това се проверява с последващо ултразвуково изследване

Бременност, която не е прекъсната с таблетки, задължително се отстранява по друг начин. Приетите лекарства влияят на плода и има риск от тежки аномалии.

Усложнения от лекарствен аборт

Използването на хормонални препарати може да причини срив в изработката на хормоните и да наруши хормоналния фон. В такъв случай менструацията може да дойде с голямо закъснение. Първият цикъл може да е оскъден или кратък. Нужни са няколко месеца за нормализирането му.

В 1% от случаите се получава инфекциозно усложнение – ендометрит.abort-03

При непълен аборт яйцето се изважда с вакуум или по класическия начин, след което се прави хистологичен анализ на получения материал.

Има ли хапчета за аборт без рецепта?

Всички лекарства, които целенасочено или като страничен ефект биха могли да провокират прекъсване на бременност, се продават срещу рецепта.

Единствените безрецептурни лекарства са тези за спешна контрацепция. Хапчетата от типа на Ескапеле, ellaOne и Постинор-Дуо не прекъсват, а предотвратяват бременност – тоест закрепване на оплодената яйцеклетка в маточната лигавица. Те се приемат при неуспешна или пропусната редовна контрацепция веднага след интимния акт и максимално до 5-я ден от него.

Самостоятелното домашно прекъсване на бременността се класифицира от българското право като криминален аборт – защото е извършено извън лечебно заведение и в разрез с установената медицинска практика.

Криминален е и всеки аборт след 12-а седмица (3 месец), ако отсъстват значими медицински причини.

Цена на медикаментозен аборт при лекар

Цената на медикаментозната процедура варира от 200 до 350 лв в болниците заведения, като някои предвиждат в тази цена и избор на екип.

Няколко примера: в болница Токуда е 250 лв. В болница Шейново аборт по желание без избор на екип е 200 лв, медикаментозен аборт е 350 лв, а само избор на екип заедно с манипулациите е 250 лв. В Майчин дом цената само за избор на екип е 250 лв. МЦ „Евита“ – 200 лв. СБАГАЛ Варна – 200 лв. МЦ Асцендент – 350 лв.

Кои са най-известните

Общ принцип на медикаментите за прекъсване на бременност е промяна на хормоналния фон, присъщ за протичане на бременност. Загубвайки естествените условия за развитието си, ембрионът се откъсва от мястото си в маточната лигавица. Лекарствата не влияят върху яйцето пряко, а косвено, но все пак оказват въздействие и върху него.

Лекарствата са два вида:

Антагонисти на прогестерона като Мифегин и Мифепристон.

Дайте мнение и Вие тук!

Прогестерон е мощен хормон, който се изработва от яйчниците в големи количества по време на бременността. Той е активен в различни посоки, но най-общо създава условия за развитието на ембриона. Подготвя тялото за износване на дете – прави ендометриума по-рехав, за да приеме яйцеклетката, отпуска маточната мускулатура и намалява имунитета, за да не бъде отхвърлена яйцеклетката. С намаляване на нивата на прогестерон този процес на подготовка секва, организмът получава сигнал, че бременността е прекъсната.

Простагландини като Мизопростол и Топогин.

Това са вещества, които стимулират откъсването на ембриона от мястото му, Те въздействат върху гладката мускулатура на матката, провокирайки съкращения.

Отделен вид лекарства са тези с левоноргестрел, използване за предотвратяване на бременност до 5-я ден след акта.

Левоноргестрел е синтетичен прогестоген, който се влага в контрацептиви. Той потиска гонадотропната функция на хипофизата, снижава пика на ФСГ и ЛГ. Възпрепятства имплантацията като изменя ендоментриума до степен, че той става неподходящ за оплодената яйцеклетка. Следователно оплождане е осъществено, но яйцеклетката не се закрепя и бива изхвърлена.

Приемът на левоноргестрел прилича, но не се води аборт, а спешна контрацепция. Аборт е, когато се премахва имплантирана в матката яйцеклетка.

Мифепристон

Блокира действието на прогестерон на рецепторно ниво. Увеличава съкратителната способност на миометрията, стимулира освобождаването на интерлевкин-8 и повишава чувствителността на миометрията към простагландина. За усилване на ефекта се използва в съчетание със синтетичния аналог на простагландина – мизопростол.

Произвежда се от Linepharma. В кутията има само една таблетка от 200 мг. Цената й е 54.16 лв.

Според производителя, лекарството се препоръчва до 63 ден след последния менструален цикъл (брои се от първия ден на цикъла).

Мифегинabort-04

Мифегин е аналогично на Мифепристон лекарство, но от друг производител – Exelgyn. Съдържа същото количество активно в-во – 200 мг. Разликата е, че тук в кутията се продават 3 таблетки наведнъж, а цената е 133 лв.

Топогин

Това е основното лекарство, което причинява маточни контракции и изхвърля вече загиналото яйце. Използва се единствено за прекъсване на бременност. Указанията на производителя са да се използва до 49 ден от последната менструация (отново се брои от първия й ден).

В кутията има 1 таблетка от 400 мкг, която струва 15 лв.

Простин

Простин съдържа карбопрост – лекарство, което действа като Топогин и се използва като негов заместител. Разликата е, че досега разглеждаме само таблетирани форми, а Простин е на ампула – инжекционен разтвор.

Индексът на Простин за аборт е 15М. Има друго лекарство Простин Е2, което съдържа Dinoprostone и има друга цел – да предизвика раждане във времето около термина.

Простин 15М струва 54.16 лв.

Други лекарства за прекъсване на бременност

Ескапел (Ескапеле) е безрецептурно лекарство. Продава се само 1 таблетка в кутия, чиято цена е 33 лв. Хормона в това лекарство спира отделянето на яйцеклетки и оплождането на вече отделените такива. Работи във времеви отрязък от 12 часа след попадане на спермална течност във влагалището. Производителят специално отбелязва, че Ескапел не работи, ако вече е настъпило забременяване.

Постинор Дуо – две таблетки за 28 лв. Съдържа левоноргестрел като Ескапеле, но се различава от него, защото се приема до 72 часа след акта. Според производителя предотвратява бременност в 84% от случаите.

Въпроси и отговори

Как да махна бебето без аборт?

Това не е възможно. Всяко премахване на бебето се нарича аборт. Единственият начин е да се предотврати забременяване чрез редовна контрацепция или да се предотврати имплантиране на яйцеклетка чрез спешна контрацепция.

Мнозина смятат, че по-лекия вариант е предизвикването на спонтанен аборт. Но това е въпрос на терминология, която не променя същността на произтичащото в тялото. Спонтанен аборт е самопроизволно прекъсване на бременността. Аборт е изкуствено прекъсване. Ако приложим някакво средство, то значи сме извършили аборт.

Още информация и източници на английски: Хапчета за аборт без рецепта; * Медикаментозен аборт цена; * Как да махна бебето без аборт?

До коя седмица се прави аборт с вакуум

Вакуумна аспирация или вакуумен аборт или мини аборт – това е съвременен метод за прекъсване на ранна бременност. Използва се до 4 – 6-а седмица. Не поврежда шийката на матката и ендометриумът се възстановява по-бързо.

Вакуум аборт и медикаментозен аборт се провеждат в един и същ период от бременността. Въпрос на избор е кой от методите ще бъде използван.

Погледнете и ТУК:

Опасен ли е вакуум абортът? Последствия от аборт с вакуум

Как да направя аборт сама – опасности

Някои жени отказват да се отнесат до гинеколог и правят опити тайно да осъществят домашен аборт. Тези действия се класифицират като криминален аборт и са много опасни. Винаги при домашен аборт се поставя под риск здравето на майката.

Освен че подобни опити са опасни, много често те са и безполезни. Днес има квалифицирани лекари, достъпни заведения и сравнително поносими цени. Провеждането на домашен аборт е необоснован риск.

Домашен аборт се прави с билки и отвари от народната медицина – лукови люспи, магданоз, дафинов лист, вратига и др. В най-добрия случая опитът остава без резултат, а в най-лошия случай се провокират нарушения в развитието на плода, отравяне или кръвоизлив, които не може да се спре без лекарска помощ.

Друг метод е гореща вана с максимална температура, колкото може да издържи жената. Горещата вода, съчетана с горчица, разширява съдовете, усилва кръвообращението и провокира съкращаване на матката. Плодното яйце се изхвърля с ранните контракции. Започва кръвотечение. Този метод е сред най-опасните, тъй като излива на кръв е много силен и може да доведе до гибел.

По-рано жените са правили аборт с помощта на остри предмети. Те въвеждали остриета като дълга игла или спица, за да нарушат плодното яйце. Обаче по-чест изход от тази процедура бил изобилен кръвоизлив поради травма на матката и смърт. В по-лекия случай се провокира инфекция.

Домашен аборт с лекарства е съвременният прочит на самостоятелните опити за избавяне от дете. Това също е опасно, последствията – непредсказуеми. Дори и да бъде успешно, има риск в матката да остане частица от плодното яйце, което да доведе до тежки последствия – от кръвоизлив до безплодие.

Най-тежкото последствие от домашния аборт е плодът да продължи да се развива, но с тежки отклонения и аномалии.

По-честите последствия са инфекциозни и възпалителни процеси, сепсис, кръвоизливи, травма на половата система, безплодие.

Юридически последствия: правото разглежда бременната като невиновна при криминален аборт, дори и да е дала съгласие. Но ако получи помощ от медицински работник извън лечебно заведение, специалистът ще отговаря пред закона и го грози ефективна присъда.

Прекъсване на бременност с аспирин

Аспиринът в доза над 325 мг е забранен за бременни, защото се отразява зле върху плода. Оттук следва изводът, че с аспирин може да се прекъсне бременност. Разпространява се рецепта за еднократния прием на залпова доза от 6 – 8 таблетки.

Това упражнение е безсмислено. Първо, аспиринът е забранен през последните 3 месеца на бременността. В началото се приема в малки дози срещу спонтанен аборт. Той се изписва на жени, които вече са претърпели 1 или 2 спонтанни аборта. Приемът на аспирин започва отпреди зачеването и продължава до 36-а седмица.

В малки дози аспирин разширява съдовете, пречи на слепването на тромбоцитите, нормализира съотношението на простациклина и тромбоксана и подобрява протичането на кръвта. Освен това работи като антисептик, което благоприятства закрепването на яйцеклетката.

Вижте непременно и ТОВА:

Изпитанието аборт: Цена. С хапче и вакуум. Възможните му последици

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат.

Kак да се обличаме по време на бременност

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат. От …

4 Мнения

  1. Добрина

    Кажете най-евтините хапчета за аборт без рецепта? Засега намирам най-ниска цена на Простинор?

  2. Аз искам да знам как да махна бебето без аборт, не вярвам на писаниците, че всичко е криминално. Казаха ми отвара от магданоз, но дали се получава?

  3. Даниела

    Не е тази цена за медикаментозен аборт! Като сложат антибиотиците, системите, евентуално упойка и кюртиране, и отива двойно!

  4. 0893615531 моля обадете се

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *