рак на дебелото черво
Ранното разпознаване на рак на дебелото черво гарантира по-дълъг живот

Рак на дебелото черво – как да го разпознаем?

Рак на дебелото черво – това звучи като присъда. Дали е вярна статистиката, че всеки втори с рак на дебелото черво умира сравнително скоро след като научи диагнозата си?

Как да разпознаем, че имаме рак на дебелото черво – достатъчно рано, че да имаме шанс да поживеем по-дълго?

Какво е рак на дебелото черво и кой е най-застрашен

Злокачествено заболяване, смъртоносно поразяващо лигавицата – това е най-общото определение за рак на дебелото черво.

От тази онкологична форма страдат двата пола, преимуществено на възраст 40-60 години. При заболелите от рак мъже – рак на дебелото черво има всеки втори пациент, първото място е на белодробните форми.

При жените всяка трета пациентка с онкологично заболяване развива тази форма (след рак на гърдата и на матката). Категорично – диагнозата рак на дебелото черво означава преждевременна смърт, въпросът е колко ще живее един пациент и какво ще е качеството на живота му.

Счита се, че латентният период на болестта може да се развива 5-10 години. Ако онкологичните изменения са ограничени само в лигавицата – шансовете на болния човек да се излекува са високи. В случаи, че има прорастване в стената на червото или в съседни органи – пикочен мехур, матка, вагина, простата – нещата са фатални.

Ето кои са най-честите причини за рак на дебелото черво според определението на puls.bg. От тях може да се разбере кой попада в рисковите групи:

  • хранене: менюто с много месо и мазнини и с малко фибри предразполага към злокачествени изменения в лигавицата на дебелото черво;
  • генетични фактори – изменения, които при благоприятни външни условия могат да причинят рак на дебелото черво;
  • фамилна обремененост – ако в семейството ви е имало или има хора с рак на дебелото черво, заплахата за вас е няколко пъти по-голяма от нормалното;
  • прекарани заболявания – колит, полипи, болест на Крон;
  • затлъстяване, диабет;
  • тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Кои са симптомите за рак на дебелото черво?

рак на дебелото черво
Смъртността при рак на дебелото черво е толкова по-висока, колкото по-късно се постави диагнозата

Водещият специалист д-р Константин Зарков обяснява за trud.bg, че първите симптоми за рак на дебелото черво се появяват поне две години преди заболяването да започне истински да притеснява пациента. Тъжната истина е, че българинът или не си обръща внимание, или чака “това” да му се размине и търси помощ, когато вече е много късно или няма накъде. Помислете си например дали напоследък не сте необичайно отпаднали, да се изморявате лесно, непрекъснато да имате позиви за ходене по голяма нужда – а да не сте в състояние да изхвърлите каквото и да било. Подуването на корема, активното образуване на газове без да сте променили обичайното си хранене също са част от предупредителните сигнали на тялото. В подобни случаи човекът със здравословен проблем отива при лекаря едва когато види кръв в екскрементите си. За жалост това е вече във време, когато болестта е твърде напреднала.

рак на дебелото черво
Ранното разпознаване на рак на дебелото черво гарантира по-дълъг живот

За профилактиката на рак на дебелото черво – една от най-прогресиращите, агресивни форми с все повече жертви – трябва да има съответна държавна политика, смятат родните водещи специалисти. Хората над 50 години трябва да си правят фиброколонскопия на всеки пет години: включително и онези, които се чувстват напълно здрави и нямат никакви притеснителни симптоми.

Дайте мнение и Вие тук!

Ето и симптомите за рак на дебелото черво:

  • кръв в екскрементите – обичайно в случаите, когато карциномът е разположен в областта на ректума;
  • безпричинни състояния на запек, редуващи се с диария;
  • усилено образуване на газове с изпускане на екскременти;
  • интензивен кръвоизлив – не е типичен симптом, обикновено е нещо като предупредителен сигнал за назряващия здравословен проблем;
  • болка – в напреднал стадий;
  • остри състояния с температура и болка при запушване на червата – в напреднал стадий.

При рак на дебелото черво – колко време ми остава?!

рак на дебелото черво
Храните с фибри намаляват риска от рак на дебелото черво

Въпросът за преживяемостта събира в себе си отчаянието и надеждата на човека с рак на дебелото черво. Всеки знае, че животът има начало и край, но през целия си живот се опитва да забрави единия детайл и се прави на безсмъртен. В този случай истината му се стоварва без всякаква милост: няма място и време за илюзии, за корекции на живота и навиците, за “поправителен”.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

При рак на дебелото черво операцията е неизбежна. Дали тя ще е щадяща или при по-голямо образувание ще се наложи драстично рязане и прилагане на алтернативни техники за дефекация с тръбички и торбички – хирургът определя след скалпела. Следват лъчетерапия, химиотерапия.

Разбира се – най-добре е човек да не се разболее и това до голяма степен зависи от поведението му – като живее и се храни здравословно, преодолявайки условията за провокиране на рак на дебелото черво.

Друг момент е профилактиката, при която едно ранно откриване на рака гарантира пълно излекуване или добра преживяемост.

  1. По данни от jeliaskoff.com ако се отркие предраково състояние и се проведе съответната терапия – всички пациенти оздравяват.
  2. При рак на дебелото черво, открит чрез колоноскопия без оплаквания от пациента, 85% от пациентите живеят пет и повече години;
  3. Когато рак на дебелото черво се открие в напреднал стадий и при клинични оплаквания, до 5 години след диагностицирането доживяват едва 15% от пациентите.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *