лечение на астма

Алтернативно лечение на астма – възможно ли е?

Астма и нейното лечение. Какво е тя: Чести пристъпи на задушаване и хриптене, суха кашлица и стягане в гърдите, които обикновено се появяват нощем.

Силният пристъп предизвиква потене, сърцебиене и задушаване. Астмата се появява, когато дихателните пътища в белите дробове се свиват от спазъм в резултат на алергия, дихателни дразнители, инфекции на белите дробове или стрес. Острите пристъпи изискват специално лечение. Съветите по-долу допълват лекарската помощ.

Предотвратяване на астматичните пристъпи.

Отбягвайте цигарения дим и огньовите, запалени от дърва. Ако внезапно излизате навън в студено време, покривайте устата си и носа си с шал. Отстранете потенциалните причинители на алергии от интериора. Водете добра хигиена. Понякога аспиринът възбужда пристъпи, така че отбягвайте го, ако сте чувствителни към него.

Лечение на астма.

Хранене:

ако млякото, яйцата, орехите и морските деликатеси са причинители на алергии за вас, избягвайте ги; избягвайте обработени храни и подправки като натриев глуманат (621) и натриев метабисулфат (Е223), който се съдържа във бирата и виното и в някои сушени плодове. Избягвайте оцветения в жълто реактив тартразин (Жълт 5; Е102) Изследванията показват, че хора, които вземат дневно по 100 мл. витамин В6 намаляват честотата и силата на астматичните пристъпи. Витамин В6 се намира в покълналата пшеница, бирената мая, птичето месо, рибата, готвения сушен боб и в граха и фъстъците.

Ароматотерапия.

Маслото от кедрово дърво, евкалиптово дърво или мента облекчава дишането, когато се постави върху тъкан и се вдишва.

Билки против астма.

Бял оман – Inula helenium

Разпространение: Расте по влажни сенчести места в горите, из крайречни храсталаци и покрай планински потоци, по-често над 100 м. надморска височина, предимно в източните части на страната.

Употребяема част: Използват се корените с коренището (Radix Inulae, Rhizoma Inulae cum radicibus), събрани късно през есента или през ранна пролет.Действие: Коренището и корените на белия оман са популярни в народната медицина на много страни. Притежават отхрачващо, секретолитично и противовъзпалително действие.

Приложение: Корените и коренището се използват при различни възпалителни заболявания на дихателната система (бронхити, белодробни възпаления и др.), особено при такива с гъсти бронхиални секрети и кашлица. Прилагат се още и при възпалителни заболявания на стомашно чревния канал (диарии, язва, гастрит и др.), стимулират апетита и подобряват храносмилането.

Имат и жлъчегонно действие и могат да се използват при някои заболявания на жлъчните пътища. В българската народна медицина белият оман се препоръчва още при болезнена менструация, хемороиди, при кожни заболявания, при чревни паразити и др.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Начин на употреба: За вътрешна употреба се приготвя отвара от 1 супена лъжица ситно нарязани корени на половин литър вода. Вари се 10 минути. От прецедената и изстинала отвара се взема по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

Бял бор – Pinus sylvestris.

Употребяема част: За лечебна цел се използват боровите връхчета (Turiones Pini), събирани преди разпукването им. Представляват цилиндрични клонкови пъпки, дълги по 5 см. и дебели около 4мм. Притежават балсамична миризма и смолисто горчив вкус

Дайте мнение и Вие тук!

Действие: Поради богатото съдържание на етерично масло боровите връхчета упражняват противовъзпалително, пресушаващо бронхиалните секрети, слабо противомиктобно, антисептично, както и противогнилостно действие. Имат още известно спазмалитично, жлъгагонно и диуретично действие.

Приложение: Използват се при възпаление на горните дихателни пътища, при хроничен бронхит и бронхиална астма, бронхиектазии и гнилостни бронхити с гнойна секреция.

Начин на употреба: Съществуват различни начини на приготвяне и употреба на дрогата. При остри катари на горните дихателни пътища се правят инхалации, като 20 г. дрога се поставя в 250 кубически см. вряща вода. За вътрешна употреба се приготвя отвара от 100 г. борови връхчета и 2,5 л. вода, която се вари, докато течността остане 0,5 л.

Изстиналата и прецедена отвара се подслажда със захар или мед и се пие по 1 кафена чашка 3 пъти дневно. Подари богатото съдържание на винамин С от листата на бора се приготвя витаминозна напитка (50 г. борови иглички се варят с 250 куб. см. вода в продължение на 20 мин. и след изстиване се прецеждат). За подобряване на вкуса може да се прибави сок от лимон и захар.

Хомеопатия Ако астмата е непрекъсната и обезпокоителна:

бял арсеник (Arsenicum album) 6 с. по предписание. Симптоми, влошаващи се късно вечерта и нощем, влошаващ се от студеното време; симптоми, които връхлитат и са придружени с голямо безпокойство: самакитка 6 с. по предписание. Симптоми, влошаващи се между 3 и 5 следобяд, влошени от влажното време: натриев сулфат 6 с. по предписание.

Рефлектотерапия: Масажирайте областта между големия пръст и втория пръст на двата крака.

Масажирайте пръстите на краката, като ги разперите широко и отпуснете сухожилията.

Акупресура: Свийте ръцете в юмруци и ги положете на гърдите с палци, сочещи нагоре.

Сложете палците върху мускулите, които се намират под ключицата. Сигурно ще намерите чувствителни точки. Натискайте и дишайте дълбоко две минути.

Йога: Отпуснете се и изчистете съзнанието си от всичко останало, докато извършвате упражненията.

Правят се, когато пристъпът започва. – Седнете на пода с лице към седалката на стола. Оставете главата, гърдите и ръцете ви да се отпуснат напред към седалката. Вдишвайте и отпуснете главата назад, издишайте и отпуснете напред. Повторете 5 пъти. Нека главата ви се отпуска назад и напред, като при издишване отронвате “Ах”.

Бронхиална астма – симптоми; пристъпи и лечение

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кой е най-добрият инхалатор за дете и за възрастен. Инхалатор за бебе Омрон. Детски инхалатори Zano. На какви цени са в Лидл.

Най-добрите инхалатори за дете и бебе. 10 идеи

Кой е най-добрият инхалатор за дете и за възрастен. Инхалатор за бебе Омрон. Детски инхалатори …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *