Защо забравям толкова? Лечение на забравяне

“Забравям много!” – Често с оплаквания за влошаване на паметта към психотерапевтите се обръщат така наречените “млади пенсионери”.

Добрата новина за тях е, че не страдат от някакво “старческо” помрачаване на съзнанието, а просто от нарушение, свързано с прекратяване на трудовата дейност. И нещата хич не са фатални, а много лесно поправими.

Нашата памет се състои от три части – запомняне на някаква информация от мозъка, задържането є в главата и възпроизвеждане на тази информация. С излизането в пенсия човек се освобождава от необходимостта да запаметява телефонни номера, няма вече служебни задължения и куп задачи за деня, не му се налага да запомня определени лица и т.н. Всички тези сведения вече не са му необходими, умът няма нужда от дисциплина и затова той става по-ленив.

Мозъкът започва да “стачкува” дори при най-малкото напрежение и човек разтревожено си казва “всичко забравям”.

Уплашени, тичаме при и питаме: “Аз склероза ли имам или си загубвам ума?”. Нищо подобно! Просто не “пенсионирайте” мозъка си и всичко ще бъде наред. Проявете настойчивост и упоритост.

Подобно състояние на умствена леност се нарича “фиксирана амнезия”. Не трябва да се притеснявате, това все пак не е болест. Затова човек може сам да си помогне и да излезе от това състояние. Съществуват няколко прости упражнения, които ще заставят вашия мозък да работи както преди. Единственото, което се изисква от вас, е да проявите настойчивост и упоритост.

Започнете с това да се отървете от калкулатора – той действа зле на съзнанието, защото атрофира способността на човек да се напряга, за да сметне нещо наум.

Заемете се с тренировка на паметта си, правете по няколко пъти на ден математически сметки – събирайте, изваждайте, умножавайте, делете и т.н. Спомнете си как, след като спрете да спортувате, вие не можете моментално да възстановите мускулите и да възвърнете формата си. Така е и тук – само всекидневните тренировки постепенно ще ви върнат към загубената способност да регистрирате в ума си за по-дълго време нови понятия и факти или да възпроизвеждате стари.

Проявете фантазия, като правите “мозъчна” гимнастика.

Другото упражнение също е елементарно. Сложете на масата пред вас някакви малки, дребни предмети, от които сте образували някаква сложна фигура или композиция и покрийте отгоре с лист хартия например. След това се опитайте на ум да възпроизведете всяка картинка и да можете да покажете точно на кое място какво се намира.

Ако и вашият съпруг страда от същото нарушение, можете да си устроите съревнование. Който от вас запомни по-малко неща от играта, той ще измие съдовете. Проявете фантазия, като си създавате все по-различни и интересни фигури и композиции.

Дайте мнение и Вие тук!

Гимнастиката на ума е много вярно и сигурно средство против забравянето.

Ето още един метод за потискане на деградацията на паметта.

Той се състои в системното възпроизвеждане в ума на всички състояли се през деня събития, като се опитате да запазите и тяхната последователност.

“Фигурин

Казват, че първи Питагор е обърнал внимание на полезността от редовен и постоянен анализ. Следвайте всекидневно неговия пример. Така сами ще се убедите в ефикасността на подобно “лекарство”. За целта си водете дневник. Така не само ще се научите да отчитате грешките си, но и да не ги повтаряте в бъдеще.

Неслучайно библейската заповед “душата е длъжна да се труди” съществува в различните религии по света. Лишеният от постоянна тренировка мозък наистина стачкува без нормалното за него подхранване – кръвоснабдяването. Той отвиква от работа и някои негови клетки атрофират.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства за паник атаки, хапчета за страхова невроза

Мнения за най-добрите хапчета за страхова невроза. Лекарства за паник атаки. Какво да пием? Билкови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *