Раничка на шийката на матката може да доведе до безплодие

Да се опитаме да разберем кое е мит и кое истина за т.нар. раничка на шийката на матката.

МИТ: Жените, които не са раждали, не е необходимо да се лекуват от раничка на шийката на матката.

РЕАЛНОСТ: Такова мнение действително съществува, но повечето медици са убедени, че заболяването трябва да се лекува във всяка възраст. В противен случай последствията могат да бъдат много сериозни – от повишен риск от развитие на всевъзможни възпалителни заболявания до безплодие.След лекуване на раничката на шийката на матката (ерозията), от 8 до 15 на сто от жените благополучно забременяват.

МИТ: Раничка на шийката на матката – това е първият стадий на рак на шийката на матката.

РЕАЛНОСТ: Уви, взаимовръзка между ерозията и рака наистина съществува. По статистика до 80 на сто от онкологичните заболявания се развиват на фона на една или друга патология на шийката на матката.

Особено опасна е ерозия, при която се открива папиломен вирус. Често именно той впоследствие се трансформира в предраково състояние на организма. Но не всичко е толкова фатално. При навременно лечение и по-нататъшни наблюдения този риск значително намалява. А това само потвърждава факта, че болестта не трябва да се оставя на самотек с надеждата всичко само да мине от само себе си.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

МИТ: Раничката на шийката на матката е наследствено заболяване.

РЕАЛНОСТ: Това заболяване може да има различен характер и различни причини за възникването му.

Наследствеността, естествено, играе значителна роля – ако майката е имала ерозия, вероятността и момичето да я наследи, е голяма. Такива момичета трябва внимателно да следят здравословното си състояние, редовно да си правят изследване на шийката на матката.

Често обаче ерозия се развива вследствие травми – например при раждане, неправилно използване на вътревлагалищни контрацептиви или неумело впръскване на различни разтвори. Причина за това заболяване може да бъде и хормонален дисбаланс. Има случаи, когато по време на бременност на шийката се появява обширна ерозия, а след раждането тя сама изчезва.

МИТ: Раничката на шийката на матката минава от само себе си, ако жената забременее.

РЕАЛНОСТ: Това е крайно опасна заблуда. Бременността по-скоро засилва протичането на ерозията. Тя на свой ред повишава риска от развитие на вътреутробна инфекция и е способна да доведе до аборт.

МИТ: Лечението на раничка на шийката на матката означава само едно – тя да бъде обгорена.

РЕАЛНОСТ: По-рано действително е съществувал един-единствен метод за борба с раничката на шийката на матката – диатермокоагулация (електрическо обгаряне).

Но тъй като последствията биха могли да бъдат неблагоприятни за жената – образуване на ръбци и намаляване на еластичността на шийката на матката, не са назначавали въпросната процедура на жени, които не са раждали. Сега методите за лечение на това заболяване са доста повече.

Това са криодеструкция (въздействие с ниска температура) лазерна деструкция и електрорадиолъч (апаратът на Сургитрон). Този апарат притежава редица предимства – неговото “предпазливо” въздействие позволява не само да се ликвидира ерозията, но и едновременно с това да се вземе материал за хистологичен анализ.

Случва се жената самостоятелно да се опитва да лекува ерозията с помощта на свещи, тампони и др. Но трябва да имате предвид, че без унищожаване на основното огнище, прилагането на такива средства, както и приемът на различни таблетки на хормонална основа не оказват необходимия ефект.

Напълно безполезно е да се занимавате със самолечение! Необходима е консултация с лекар и спазване на дадените препоръки.

Погледнете и ТОВА:

След отстраняване на матката (хистеректомия) настъпват много промени

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *