язва на стомаха

Язва! Какво да правим, когато ни заболи стомах?

Болестите на стомашно-чревния тракт са от най-разпространените. От тях страда всеки 10-и човек. Но най-често се среща болестта язва.

Смята се, че мъжете са по-податливи на тази болест, отколкото жените.

Забелязано е и това, че при мъжете с атлетично телосложение най-често се среща язва на стомаха, а при слабите – язва на дванадесетопръстника.

Болестта води до много усложнения.

Обострянията на язвената болест имат сезонен характер. Те напомнят за себе си най-вече през есента и пролетта.Промените на времето също влияят на язвената болест. Колкото по-ниско е атмосферното налягане, толкова по-силно са изразени киселините, оригванията и болките в стомаха.

Като усложнения може да се получи кръвоизлив и дори спукване на язвата. Има случаи на израждане на язвите в злокачествен тумор. Белезите и ръбците, които се образуват след зарастване на язвите, понякога предизвикват деформация на стомаха или на дванадесетопръстника.

Човек може да развие единична язва, но може да се сдобие и с много, при това язвичките са разположени в различни части на стомаха или на дванадесетопръстника. Те, разбира се, могат да бъдат разположени редом една до друга.

Причините за нейното появяване.

До неотдавна за основни причини за възникване на язвена болест са се смятали стресът, наследствената предразположеност, пушенето, злоупотребата с алкохол, нарушеният режим на хранене. Тези фактори действително водят до повишаване нивото на солна киселина в стомашния сок.

Причини за образуване на язви могат да бъдат също така и радиацията, изгарянето с киселини и основи, приемът на някои лекарствени препарати, особено хормони и нестероидни противовъзпалителни средства. Дори и аспиринът понякога може да предизвика образуване на язви. Тези препарати пречат не само ако се приемат вътрешно, във вид на таблетки, но и в каквато и друга форма да са, например свещички.

Наскоро учените открили още една причина за възникване на язвена болест. Според тях за развитие на язва спомага спираловидната бактерия, наречена Хеликобактер Пилори, която се е “заселила” в стомаха.

Много хора страдат от язва именно заради тази бактерия и докато тя не бъде унищожена, язвата не може да зарасне.

МЕТОДИКИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ НА СТОМАШНИТЕ БОЛЕСТИ.

Радикални методи за излекуване на язви няма. Дори след операция болестта може да се появи отново. По-рано за определяне състава на стомашния сок се използваше така нареченото сондиране. Но то отнемаше повече от три часа и болните бяха принудени да гълтат специална каша. Сега се провежда по-щадяща процедура – гастроскопия.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Чрез гастроскоп се прави биопсия, като се взема парченце от лигавицата за изследване. И досега за лечение на язвената болест се използват много препарати. Но всички те имат странични действия, затова лечението задължително се наблюдава от лекар. Освен това вътрешно се вкарват кръвна плазма и различни белтъчни препарати.

Дайте мнение и Вие тук!

Предписват се и витамини, сок от алое, кислородни и билкови коктейли, както и успокояващи препарати. Предписват се физиотерапия, диета, електросън и дори хипноза. Опитвали са се дори да залепят язвата с биоклей чрез гастроскоп. Прилагали са и лазерно лечение.

НОВИТЕ ТЕРАПЕВТИЧНИ МЕТОДИ ВКЛЮЧВАТ АНТИАЦИДНИТЕ ТАБЛЕТКИ.

Сега вече има разработена нова методика. Основа на тази методика е унищожаване на зловредните бактерии. Язвената болест на стомаха и на дванадесетопръстника, атрофичният гастрит, туморът на стомаха, операция по повод рак на стомаха – ето това са показанията за прилагане на тази нова методика.

Лечението е разделено на седем дни и включва прием на определени препа рати, между които и антибиотици. Ако през това време бактерията не е загинала, се назначават нови препарати. Някои от тях обаче предизвикват прилошаване, повръщане, болки в корема, виене на свят, безсъние, депресия и дори кашлица.

Сред препоръчваните средства са и тези на антиацидна основа. Приемат се час и половина преди ядене или по време на пристъпа на болките. Антиацидните таблетки се дъвчат или държат в устата до пълното им разтваряне. Противопоказанието е това, че понякога те предизвикват запек. Тези, които страдат от хронична бъбречна недостатъчност, не трябва да приемат антиациди.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/07/22/%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

еманера

Мнения: Еманера или Нексиум? Колко време може да се пие?

Колко време може да се пие Еманера 20 мг? Нексиум по-добро ли е? Мнения за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *