Болестта менингит и тежките й последици

Менингит – какво точно е това? Вирусен и бактериален менингит. Симптоми и лечение. Последствия при боледуване от менингит

Менингит винаги звучи стряскащо. С право се счита за сериозно заболяване, което може да доведе до трайни тежки последици за здравето.

Вижте и ТОЗИ БЕЗЦЕНЕН МАТЕРИАЛ: За лечението на менингит с домашни средства и в клиника!

Може да причини и смърт.

Това е инфекция, възпалителен процес, засягащ обвивките на главния и гръбначния мозък (puls.bg).

Вирусен и бактериален менингит

менингит

Точната диагностика определя най-подходящото лечение при менингит

За по-точен избор на лечение при менингит има значение причинителят, т.е. откъде е дошла инфекцията. Медицината различава два основни случая:

“Демир

1. вирусен менингит е по-разпространената форма, вирус се оказва причинителят в 80% от случаите;

2. бактериален менингит.

За вирусния менингит “заслуга” имат поне 50 типа вируси, но три от тях са най-често идентифицираните: коксаки, полиомиелитни и ЕСНО-вируси. Заразата се предава от човек на човек по въздушно-капков път. Възможно е заразяване и по чревен път (doctopbg.com).

Бактериален менингит се развива под действието на бактериите менингококи, пневмококи, хемофилус, стрептококи. Нерядко бактериален менингит развиват малки деца и възрастни пациенти в резултат на болничен престой и вътрешноболнична зараза. Възможно е например манипулация за лечение на синусите да причини стафилококова инфекция и тя да прерасне в менингит. Такъв тип менингит е възможно да развие и пациент след черепно.мозъчна операция.

Ето още няколко причини за менингит, при които няма директно въздействие на вируси или бактерии:

 • реакция при развитието на тумор в мозъка;
 • реакция след химиотерапия;
 • отравяне с олово;
 • реакция на организма след сложни изследвания с използване на контрастно вещество;
 • паразити, гъбични инфекции (по puls.bg).

Симптоми и лечение на менингит

Често началото на едно боледуване от менингит напомня грипно състояние и това е причината да се подцени специфичната опасност. В рамките на няколко часа до един-два дни се развива характерната за менингит симптоматика, която насочва към точната диагноза. Ето кои са симптомите на менингит:

 • висока температура – вдига се внезапно;
 • непоносимо силно главоболие със схващане, сковаване на врата – болният от менингит не може да наведе глава към гърдите си;
 • гадене и/или повръщане;
 • припадъци;
 • загуба на концентрация, объркване;
 • сънливост, трудно събуждане, усещане за безсилие;
 • липса на апетит, неутолима жажда;
 • болезнена чувствителност към светлината;
 • обриви – само при заразените с менингококи.

Ако видимите симптоми на менингит са налице и диагнозата клони към тази болест, обикновено се търси по-точно изследване за причинителя и се полагат още изследвания, включително ядрено-магнитен резонанс.

менингит

Висока температура, главоболие, „вдървяване“ на врата – със сигурност е менингит!

Изключително важна е лумбалната пункция: при нея се взема проба от гръбначно-мозъчната течност и чрез микробиологичен анализ се установява кой точно е причинителят. Тази манипулация за доста хора е депресираща, счита се за много болезнена и опасна, което не е точно така. Резултатите от изследването на гръбначно-мозъчната течност изискват около 72 часа време. За да не се допусне усложнение, обикновено в такъв случай се започва антибиотично лечение с обичайните за подобни диагнози продукти. След като излязат резултатите от микробиологичния анализ е възможно лекарството да бъде сменено за по-ефективно въздействие върху патогените.

Добре е да се знае, че поради специфичния характер на заболяването лечението се провежда в инфекциозни клиники и отделения. Бактериалните менингити могат да доведат до тежки усложнения и затова е важно лечението с антибиотици да започне колкото може по-бързо (puls.bg). При вирусните става дума по-скоро за поддържаща терапия; те са по-лекият вариант, но опасността не бива да се подценява. Най-често прилаганият лекарствен продукт при вирусен менингит е ацикловир.

менингит

Ваксината срещу менингит не е задължителна в имунизационния календар у нас

Боледуването от менингит, в зависимост от вида му и здравословното състояние на пациента, може да протече основно за две седмици, но може и да продължи два месеца. Най-често болестта се активира през зимата и пролетта и тогава опасността от заразяване е най-голяма: важно е спазването на добра лична хигиена и избягване на контакти в потенциално опасна среда. По време на лечението освен антибиотици се дават витамини, противооточни и ако е необходимо – обезболяващи продукти. Има специфични правила, които трябва да се спазват през възстановителния период – например оздравялото от менингит дете на следващото лято не е добре да ходи на море, тъй като е чувствително на слънце и такъв режим може да претовари нервната му система.

Какви са възможните усложнения от менингит?

При тежко протичащ, късно диагностициран или неглижиран менингит е възможно да настъпят сериозни усложнения. При някои от тях има опасност от инвалидизиране, дори от фатален край на пациента. Най-честите усложнения след менингит са следните:

 • временна или трайна загуба на слуха или зрението;
 • мозъчни увреждания с необратим характер, които засягат когнитивните способности, способности за движение и т.н.;
 • хидроцефалия;
 • енцефалит (по zdravbadi.com).

Най-доброто лечение от менингит е…като се предпазим от болестта. Профилактиката включва споменатата лична хигиена и полезни навици като предпазване с ръка при кашляне или кихане. Има и ваксини срещу менингит, но те обикновено се прилагат масово в страните, където често има епидемична обстановка от менингит. България не е сред тях.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *