Силният стрес отключва псориазиса

Твърдението, че псориазис не може да се лекува, просто не е вярно! Специалистите твърдят, че кожното заболяване може да се лекува.

Но трябва да се знае точната причина за възникването му.

Много медици смятат, че заболяването е наследствено. Но при 95 на сто от болните заболяването е възникнало на психологична основа, без да има други болни от псориазис в семейството.

КОЙ СЕ РАЗБОЛЯВА?

Доказано е, че причина за псориазиса е някакъв психологичен фактор – много силен стрес. В момента на стреса по кожата се появяват псориатични плаки. Този псориазис няма наследствена основа. Лечението му основно е външно с:

⇒ хормонални мазила;
⇒ специални препарати;
⇒ салицилова мас.

Но най-добре е лечението да се провежда комплексно, като вътрешно се приемат сорбенти и антихистаминови препарати.

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ЛЕЧЕНИЕ С ФРИКЦИИ ОТ НЕФТ?

Лечението с нефтени продукти и с нафтови мазила има страничен ефект – нарушава се работата на бъбреците. Затова, ако някой реши да провежда такъв вид лечение, трябва да е много внимателен. Ако засегнатите участъци са по-големи, не трябва да се мажете с мазила по цялото тяло.

А хормоналните мазила не трябва да се използват продължително време – това са препарати със строго определен период за лечение. Те не съдържат голямо количество хормони, не могат да провокират функцията на хипофизата, но при продължителното им приемане е възможно да се наруши функцията на бъбреците.

ИМА ЛИ ДРУГИ СРЕДСТВА, КОИТО ДА ПОМАГАТ?

Страдащи от псориазис споделят, че прочистването на червата и на черния дроб е въздействало положително и върху неприятната болест. Плаките се свиват и почти изчезват, сърбежът не е така изтощителен.

Дайте мнение и Вие тук!

СЛУЧВА ЛИ СЕ ДА ИЗЧЕЗНЕ ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ?

Разбира се, че се случва. И това става, когато болният се грижи за здравето си и изпълнява препоръките на лекаря. Трябва да се знае, че приемането на твърд алкохол и пушенето на цигари отключват механизма на псориазиса и той се обостря. Заболяването може да се обостри и от вирусна инфекция, както и от стрес.

Но човекът, който спазва препоръчаната му от лекаря диета и води здравословен начин на живот, винаги има по-малко проблеми, отколкото тези, които не спазват никакви препоръки.

Демир бозан за безсъние

Ако псориазисът се обостря в студено време, през есента и зимата, значи болният трябва да живее на топлото, на юг. А ако е възникнал през лятото, значи слънцето не е полезно за него. Но каквото и да говорим, при 90 на сто от случаите слънцето дава положителен ефект.

А на всички помага лечението край Мъртво море, защото там водата, пясъкът и калта имат особен състав.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

псориазис, симптоми и лечение с кремове и билки

Лечение на псориазис вулгарис, на главата и др.

Симптоми на псориазис вулгарис и другите видове. Лечение по обичайния начин. Особености на появата му на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *