Витилигото говори за срив на имунитета

Витилигото, или болестта на белите петна, завзема все по-големи територии. Хората, които имат такива петна, най-напред се мъчат да ги лекуват сами.

Опитват всички рецепти – кой каквото им каже, но полза няма. От това заболяване обикновено страдат хората, които работят в химическите заводи и цехове. Връзката между витилигото и химичните изпарения вече е официално доказана.

Появата на бели петна по кожата определено е от срив в имунната система, при който се нарушава прехода на аминокиселината – L-тирозин в пигмента меланин, който придава тен на кожата.

Защо в зоната на белите петна тирозинът не се превръща в меланин, никой не знае, и да се възстанови този процес е много трудно.

КОГА СЕ ПОЯВЯВА?

У млади хора – на 19-20 години. Ако у човек, навършил 40 години, се появят бели петна, в никакъв случай не трябва да прави опити да се лекува сам! Не бива да се предприема нищо без консултация с дерматолог.

Защото е напълно възможно белите петна да не са витилиго, а приличаща на него дерматоза.

Какви методи за лечение се прилагат?

За съжаление, единственият препарат (кубинско производство), който може да спре развитието на витилигото, е много скъп. Обикновените хора не могат да си позволят такива разходи. Става въпрос за особен вид лосион, който се нанася върху белите петна и предизвиква фотосенсибилизация.

Демир бозан за безсъние

Тоест – прави тези участъци от кожата много по-чувствителни към облъчването с ултравиолетови лъчи. Под контрол на лекаря (в никакъв случай без него) хората лежат под специални лампи, за да добият тен, и заедно с това изчезват белите петна на витилигото.

Грамотните хора разбират, че при лечението на витилиго козметичните методи няма да помогнат. Ако все пак успеят по такъв начин да изчистят едното петно, другото ще остане. Затова лечението трябва да се провежда комплексно.

Как точно?

• Най-напред трябва да се направи консултация с ендокринолог, защото понякога паралелно с витилигото се открива заболяване и на щитовидната жлеза. А на автоимунния тиреоидит облъчване с ултарвиолетови лъчи е противопоказано!

• В много от случаите на витилиго се открива заболяване и на черния дроб, което показва анализът на кръвта.

• И често става така, че започваш да лекуваш черния дроб, а изчезват и белите петна на витилигото. Така че конкретната причина за появата на витилигото все още не е изяснена.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ БОЛНИТЕ

При витилиго в никакъв случай не трябва да се добива тен на плажа, защото могат да се появят нови бели петна по тялото. Кожата на хората, които са болни от витилиго, по друг начин възприема слънчевите лъчи – реакцията към слънчевата светлина при тях е нарушена. Петната се образуват на тези места, където са попадали слънчеви лъчи. Това са лицето, гърдите, раменете и т.н. А там, където вече има петно, то може да започне да расте. Ако болният от витилиго не използва никакви средства за защита на кожата си от слънцето, увредената зона ще продължи да нараства.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ХРАНИ БОЛНИЯТ?

Той не трябва да приема заедно с храната препарати като мед и желязо, защото при витилиго съдържанието на тези елементи в кожата е намаляло.

НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ И ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, КОИТО СЪДЪРЖАТ ЖЕЛЯЗО

У някои хора те могат да предизвикат сериозни проблеми с червата. Най-добре е да се намери в аптеката някакъв витамино-минерален комплекс, в чийто състав влизат желязото и медта. В такива комплекси съставът е балансиран и няма предозиране на един или друг елемент.

КАКВО ПРЕПОРЪЧВАТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ?

Да се приемат витамини от групата В. В аптеките се продават достатъчно дорби комплекси, но трябва да се намери точно такъв, в чийто състав влиза и аминокиселината тирозин.

ПРОЧИСТВАНЕТО НА ОРГАНИЗМА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ

Всяко увреждане на кожата или дерматит, включително и витилиго, говори за вътрешни проблеми на организма. Прочистването му може да даде положителен ефект, макар че невинаги витилигото може да се излекува напълно. Но напълно сигурно е, че след прочистването ще се излекува себореята, косите ще станат лъскави и еластични. Кожата ще порозовее, малките бръчки ще изчезнат. Най-добре е да се започне с прочистването на червата и черния дроб. Ако те не работят нормално, ще започнат да се появяват и други заболявания.

Добре ли е организмът да се прочисти с лимонов сок и краве масло?

Ако сте навършили 50 или 60 години, и преди това не сте си правили такива процедури, просто не го правете. Ще понесете много трудно прочистването на червата и черния дроб с лимонов сок и краве масло. Човек, който цял живот не е живял здравословно и изведнъж е решил да си направи този “пълен ремонт”, може да провокира възникването на други болести. Но ако вие сте се грижили за здравето си и знаете как да прочистите организма си, направете го.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *