хипофиза, хормони, окситоцин, лечение
Лечение на жлезата хипофиза, хормони, окситоцин, болести, аденом

Симптоми на болна хипофиза. Как се лекува нарушена функция на тази жлеза

Как се лекува болната хипофиза? Кои са нейните симптоми и какво да правим при нарушена функция на хипофизната жлеза?

Този въпрос вълнува много хора и темата е изключително търсена в интернет пространството. Това е обяснимо, тъй като нарушената функция на хипофизата може да причини редица заболявания.

Затова и отговорът на този въпрос не може да бъде еднозначен, а трябва първо да обясним подробно какви са заболяванията на хипофизната жлеза. Хипофиза (питуитарната жлеза) е с диаметър около 1 см и е разположена в основата на мозъка, в малка костна ямка, наречена турско седло.

Медиците я разделят на две части: аденохипофиза и неврохипофиза. Първата секретира растежен и тиреотипен хормон, който регулира секрецията в кората на надбъбречните жлези.

Неврохипофизата секретира вазопресин, който действа върху мускулния тонус на гладката мускулатура на съдовете, окситоцин, който стимулира маточните контракции по време на раждането. По-подробно ТУК: Значението на хормона окситоцин, а също и като лекарство.

КАКВИ БОЛЕСТИ СЕ РАЗВИВАТ?

Първо: синдром на хиперфункцията с повишена хормонална секреция. Второ: синдром на хипофункция с понижена секреция на хормони. Освен това могат да възникнат и болести като:

  • гигантизъм;
  • акромегалия;
  • хипофизен нанизъм;
  • безвкусен диабет.

Симптомите на тези заболявания са: слабост, апатия, понякога психични нарушения, кожата придобива старчески вид, може да се установи понижено ниво на кръвната захар, загуба на апетит и тегло.

Как се лекува болната хипофиза

Хипофункцията се лекува чрез хирургична интервенция или облъчване, ако заболяването се дължи на образувал се тумор. Медикаментозното лечение се провежда с екстракт от липсващите на организма хормони. Днес медицината разполага със синтетичен растежен хормон, който е продукт на генното инженерство. В 90 на сто от случаите и двата метода на лечение са ефикасни. Въпреки че са сериозни, операциите на хипофизата обикновено не крият рискове. Още ТУК: Ролята на жлезата хипофиза за нашия организъм!

При аденом на хипофизата изключително добри резултати дава ендоскопският ендоназален подход.

Тя е с диаметър около 1 см и се намира в малка костна ямка на мозъка. Според различните хормони, които секретира, се дели на две вида: аденохипофиза и неврохипофиза.

  1. Аденохипофиза. Тя отделя хормона на растежа, пролактина, както и други хормони, важни при процеса на оплождане и развитие на яйцеклетката.
  2. Неврохипофиза. Тук се секретира окситоцинът, който се активира по време на раждане и помага за свиването на матката, докато трае родилният процес. Неврохипофизата отговаря и за антидиуретичния хормон.

От какво боледува хипофизата?

Основно заболяванията на тази жлеза се разделят на две. Те могат да са в резултат на хиперфункция (свръх секреция на хормоните) или хипофункция (минимална или липса на отделяне на хормоните).

1. Хиперфункция на хипофизата

Тук заболяванията са много. Най-често срещаните са:

  • гигантизъм;
  • хиперпролактинемия – твърде завишени нива на пролактин;
  • акромегалията – свръх растеж на крайниците;
  • и др.

2. Хипофункция на хипофизната жлеза

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Причини за намалената функция на жлезата може да са тумори, претърпени операции или злополуки. Автоимунните заболявания също могат да са виновник. Тук наблюдаваме:

  • безвкусен диабет;
  • хипопитуитаризъм, който се характеризира с висока смъртност.

Какви са симптомите на проблеми с хипофизата?

хипофиза, хормони, окситоцин, лечение
Лечение на жлезата хипофиза, хормони, окситоцин, болести, аденом

В зависимост от заболяването, те могат да бъдат най-различни – от отслабване и главоболие до ускорен растеж и безплодие. Обърнете внимание на следните симптоми и се консултирайте с вашия лекар, особено при наличието на няколко от тях:

  • нарушена или липса на менструация;
  • главоболие;
  • секреция от гърдите;
  • еректилна дисфункция
  • болка в ставите;
  • рязко отслабване;
  • нарушено зрение;
  • ускорен растеж.

Лечение

Както споменахме по-горе, поради комплексните функции на хипофизата и различното естество на заболявания, лечението също не може да бъде едностранно.

В зависимост от заболяването, се назначава и лечение, като в повечето случаи е симптоматично и според това дали се наблюдава хипер- или хипофункция.

В повечето случаи изредените заболявания се причиняват от доброкачествен тумор. След оперативното му отстраняване, пациентът се връща към нормалния си начин на живот.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако пък се наблюдава хиперпролактинемия, се изписват лекарства, които да намалят секрецията на пролактин до реферетните му стойности.

По-специфично и трудно е лечението при акромегалията – уголемяване на крайниците. Освен медикаменти, болният трябва да се подложи и на лъчетерапия. Резултат дава и хирургичното лечение, при което с помощта на микроскопска апаратура през носа се оперира хипофизата.

Операция на аденом на хипофизата

Най-често срещаното заболяване – аденом на хипофизата, може да се лекува оперативно. Нещо повече – хирургичната намеса е задължителна и след нея пациентите могат да водят нормален живот.

За разлика от другите мозъчни операции, тази е една от най-безобидните. Извършва се през носа по изключително съвременен метод и пациентът още на първия ден е на крака.

След като аденомът на хипофизата се премахне, пролактинът влиза в своите референтни граници и пациентът е напълно здрав.

Много ендокринолози се придържат към по-консервативния метод на лечение с медикаменти и странични ефекти, но ендоскопският ендоназален подход е все по-предпочитан.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2018/05/15/%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B0-2/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

2 Мнения

  1. Велиана

    имам мигрена вече 8 години ,заради която се подложих на тотална хистеректомия но мигрената си продължава.
    Възможно ли е да е хипофизата

    • абсолютно сигурно е че е хормонално.свързано е със стрес ,кисти по яйчниците , психично натоварване,липса на достатъчен сън. Патила съм го в много тежко състояние. първия път на около 25-26 години. втория път след 10 години.Сега съм на 70. след приложеното лечение вече 34 г. няма и помен.Всички познати които опитаха, също потвърдиха 100 процента ефективност.Лекувайте причините!!!!
      В ония далечни времена на 70-тях години на миналия век личния ми гинеколог/лека му пръст/ ,потомствен лекар,завършил във Виена,ми предписа следното:ВАЛЕРИАН НА КАПКИ без етер/тогава нямаше таблетки/ който се вземаше по схема- 10 дни преди началото на менструация +1 булинка “Геритамин”.По време на менструация продължава само валерианата,която се спира след 10 я ден от началото
      след като излязоха таблетките ползвах 3х1 т дневно. Така се прави 1година, независимо от изчезването на главоболието.Ако след време се
      появи отново мигрена, лечението се повтаря. Пазете се от простуда,сле
      дете за 8 часов сън,овладявайте стреса, лекувайте кистите.
      1аспирин в началните симптоми на мигрената може да я стопира,но не е
      лечение. Всичко хубаво и постоянство в лечението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *