флеболити в малкия таз
Какво представляват така наречените флеболити в малкия таз

Флеболити. Венозният застой в малкия таз създава проблеми

Какво са т.нар. флеболити? Това заболяване дълго се скриваше под абстрактната диагноза “хронична тазова болка” или болки в малкия таз – състояние, при което жената изпитва чести болки ниско в корема.

Но преди време се установи виновникът на женските страдания. Това се оказа варикозно разширение на вените на малкия таз, обкръжаващи матката, яйчниците и пикочния мехур. Също понякога говорим и за флеболити, които са малки, съсредоточени на едно място и обикновено с кръгла, топчеста форма калцификати във вените. Нещо като камъни във вените.

Патологията е сродна с варикозата на краката и често се съпътства от нея. Ще напомним, че вените са уникален трафик, по който се движи кръвта в обратна посока – отдолу нагоре. За да не се стича назад под действието на силата на тежеста, природата е създала специални клапи, които пропускат кръвта само в една посока.

Но при определени причини (прием на орални контрацептиви, тежко раждане, хиподинамия) налягането на венозната кръв превишава възможностите на клапите.

Еднопосочният поток на кръвта се нарушава и възниква венозен застой.

Всичко това води до хронични тазови болки. Преди са предписвали на жените антибиотици, хормонални препарати, лекували са несъществуващо възпаление на придатъците и дисфункция на яйчниците.

Това лечение само задълбочава проблемите. Особено при прилагането на хормонални препарати, които подпомагат сгъстяването на кръвта. А прогресирането на болестта се съпътства с усложнения: вените на малкия таз са основен източник на образуване на тромби, при това венозният застой може да доведе до безплодие, неспособност да се износи бременността.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечението на патологията се състои в назначаване на средства, които намаляват гъстотата на кръвта и укрепват стените, както и лечебна физкултура, носене на стягащо бельо. При по-тежки случаи се прибягва до хирургична намеса. Например лапароскопската операция, при която хирургът превързва разширените вени.

В някои центрове се прилага още пощадяща методика – оклузия на вените на яйчниците: във вените се слага спирала, която нормализира кръвотока в увредения участък.И в двата случая не се нарушава общото кръвообращение, функциите на пломбираните вени се изземват от съседните съдове.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства за паник атаки, хапчета за страхова невроза

Мнения за най-добрите хапчета за страхова невроза. Лекарства за паник атаки. Какво да пием? Билкови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *