варицела
Варицела хващаш буквално от въздуха - стига наоколо да има носител на вируса

Варицела: Симптоми, първа помощ и лечение на дребна шарка

Шарката варицела. Симптоми и лечение на варицела. Варицела и бременност. Къпане при варицела.

Още в текста: ♣ Инкубационен период. ♣ При деца и възрастни. ♣ Диета, хранене и забранени храни. ♣ Лечение с чесън. ♣ Гаргара с чай. ♣ Какво се прави по време на карантина.

♣ Премахване и заличаване на белези от варицела (дребна шарка). ♣ Контрактубекс. ♣ Лечение на варицела с хомеопатия. ♣ Диета при варицела. ♣ Пъпки – какво трябва да знаем за тях. ♣ Препоръчвана ваксина. ♣ Вирусът варицела зостер. ♣ Имунитет след варицела – мит ли е? ♣ Какво изследване се прави? ♣ Гел против шарка. ♣ Лекарства. ♣ Джинджира алба спрей. ♣ Зиртек, Ксизал, Ериус. ♣ Нурофен. ♣ Фенистил. ♣ Усложнения. ♣ Енцефалит. ♣ Лечение с море. ♣ Етапи. При деца, бебета и възрастни. Карантина. Белези от варицела (шарка) – премахване и заличаване. Контрактубекс. Хомеопатия. Диета, хранене и забранени храни. Чесън. Пъпки. Ваксина. Вирусът варицела зостер. Имунитет след варицела. Изследване. Какъв гел препоръчват. Лекарства. Ацикловир. Джинджира алба. Зиртек. Нурофен. Ксизал. Фенистил. Ериус. Усложнения. Енцефалит. На море. Докога е заразна? Етапи

Шарката варицела е считана за болест, която всеки трябва да “изкара” до 10-12-годишна възраст. Причинява се от вируса варицела зостер, вид херпесен вирус. Силно заразна е: за шарката варицела казват, че пътува по въздуха и е достатъчно да минеш край стая, в която има заразен човек, за да се заразиш и ти.

Обикновено до две седмици инкубационният период на болестта, когато тя работи тихо в тялото, приключва и “избива” във вид на обрив. Възможно е този инкубационен период да продължи до 23 дни. По описание на puls.bg болестта варицела протича умерено тежко и изисква режим, но в повечето случаи без медикаменти.

Много е важно едно болно дете да бъде предпазено от разчесване и инфектиране на обривите, за да не се получат усложнения. Все пак има случаи, когато шарката варицела създава сериозни проблеми, особено по време на бременност или ако болният е излязъл отдавна от детската възраст.

Симптоми и лечение на варицела

Как да разберем, че едно дете се е заразило от варицела? Трябва да очаквате подобно събитие, ако мъникът ходи на детска градина и ако вирусът вече се вихри там. Заради дългия инкубационен период детето, което е донесло заразата, вече е успяло да я предаде “нататък”, преди някой да се усети.

Така че имайте едно на ум и внимавайте за първите симптоми, които почти сигурно ще се проявят. Ето кои са те по pharmacy-bg.com:

 • температура до 38.9 градуса: може да се появи с лека треска непосредствено преди обрива, обикновено след десетия ден от заразата или няколко дни по-късно;
 • обрив, който първоначално е “маркиран” с червени петънца по кожата на главата и лицето; след петънцата се появяват мехурчета, изпълнени с водниста течност – броят им по цялото тяло се увеличава на вълни и може да достигне до 300; в рамките на седмица мехурчетата се пукат и се превръщат в отворени ранички, които хващат коричка;
 • силен сърбеж, общо неразположение, раздразнителност, влошено качество на съня.
варицела
Обривът при варицела може да продължи около седмица

Общо е мнението, че при варицела лечението е с акцент върху облекчаване симптомите на кожното раздразнение. Първата работа след диагностициране на варицела все пак е изолирането на болния, най-често дете, и поставянето под карантина (ограничаване на контактите) на хората, които са били в контакт с него.

Най-мъчителното при варицела е сърбежът: желанието да се почешеш, пък каквото ще да става! Трябва много да се внимава с рефлексите за разчесване на обривите, защото това е пътят да се получи вторична зараза с патогени и усложнения. Ето и най-подходящите мерки за облекчаване на болестната симптоматика при варицела:

 • обривите се обработват със специални лосиони, охлаждащи гелове и антисептични пудри, има достатъчно добри продукти; класическо средство е ментоловият спирт;
 • болният се облича в меки памучни дрехи; практикува се дори бельото да се слага наопаки, за да се спести дразненето на кожата от ръбове и подгъви;
 • 2-3 пъти дневно се правят облекчаващи обливания или вани с билкови отвари и запарки, или вода с овесени ядки; подходящи билки са лайката и смрадликата; облекчават и билковите компреси, за които се използва памучен или ленен плат; в някои случаи се практикуват компреси с боров мед или стрити орехови ядки;
 • при температурни състояния се дават подходящи медикаменти за овладяване на треската. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Никога при варицела с висока температура не давайте на болното дете аспирин! Така рискувате да провокирате т.н. синдром на Рей, който е свързан с тежки увреждания на черния дроб и мозъка и може да доведе до смърт. Подходящите медикаменти в този случай са ибупрофен или парацетамол.
 • възможно е обривът от варицела да е по-масиран по слепоочията и клепачите; това е рискова ситуация – лесно може да бъде засегната роговицата на окото. Това налага консултация с офталмолог; обикновено засегнатото око се затваря с тампон от стерилен памук и локална превръзка. Дават се медикаменти, подкрепящи имунната система; подходящ е и медикаментът с противовирусно действие ацикловир.
 • при вторична бактериална инфекция на инфектирани ранички от обрива – антибиотици;
 • храненето при боледуване от варицела трябва да е леко, подкрепящо имунната система, с много витамини. Добри са пресните плодове и зеленчуци, леки супи, препечен пълнозърнест хляб. Ако обривът засяга лигавицата на устата, болното дете ще отказва да се храни – тогава трябва много внимателно да се следи дали поема достатъчно течности, за да не се получи обезводняване.

Варицела и бременност

варицела
Адският сърбеж е най-тежкиат симптом при варицела

Наистина е най-добре сърбящата варицела да се преболедува в детска възраст – големите понасят винаги по-тежко неприятните й симптоми.

“Фигурин

Особено важно е това за момичетата; ако една бременна жена не е боледувала от варицела и това й се случи, очакват я неприятности и тревоги, защото в тялото й липсват антитела срещу вируса.

Според puls.bg болната от варицела бременна жена е в повишен риск да развие усложнения, които провокират възпалителни процеси в бъбреците, белите дробове, средното ухо или причиняват проблеми на сърдечно-съдовата система.

Сериозни са и рисковете за плода, особено ако болестта се появи през първите три месеца от бременността. Не е изключено да се стигне до спонтанен аборт или да се провокират аномалии в развитието на бебето, които засягат крайниците и кожата. С повишен риск за бебето са също последните 4-5 дни преди раждането и също толкова след него.

Рискът от зараза винаги е налице и една бъдеща майка не може и не бива да живее в клетка, но едно на ум при контакти си струва. Внимавайте, когато срещате приятели с малки деца – особено ако шарката варицела е в активен сезон!

От зараза с вируса на варицела трябва да се пазят освен бременни – също и малки деца, възрастни с проблемно здраве, раково болни и ХИВ-позитивни.

Къпане при варицела

варицела
Варицела хващаш буквално от въздуха – стига наоколо да има носител на вируса

Някои майки и баби са на мнение, че къпането при варицела вреди и че така обривът се разпространява, а имунитетът отслабва. Нищо подобно! Ваните с хладка вода облекчават адския сърбеж, а това е най-мъчителната част при боледуването от варицела.

Къпането трябва да става без сапун и без търкане на кожата; след обливанията тялото се попива внимателно с мека хавлиена кърпа. Обривите могат след това да се намажат с някой от подходящите охлаждащи гелове, не и с кортикостероидни продукти (те активират кожната реакция).

При деца, бебета и възрастни

Болестта варицела се счита за детска, но от нея страдат и възрастни, които не са я прекарали като малки (framar.bg). Най-засегнатата възрастова група е от 3 до 10 години. След 14-годишна възраст неболедувалите от варицела могат да се заразят най-често от малки деца в семейството или от болни, които обгрижват. Здравната статистика сочи, че 95% от възрастните имат изграден имунитет срещу варицела.

Болестта варицела протича тежко и с повишен риск от смърт при новородени, които са недоносени или са родени от серопозитивна майка. В останалите възрастови групи тежко и с опасност за живота боледуват деца и възрастни с отслабена имунна система или злокачествени заболявания. Оказва се дори, че при възрастните опасната варицела протича с повече усложнения и опасността от смърт е извънредно висока. Най-често непосредствена причина за леталния изход е т.н. варицелна пневмония.

Карантина

Тъй като описваната варицела е силно заразна, при установени болни се налага ограничение в контактите – този режим, известен като карантина, средно продължава една седмица. Неприятната варицела има инкубационен, т.е. скрит период от 10 до 21 дни, най-често 14-16. Носителят на варицелния/херпесен вирус е заразен 1-2 до пет дни преди да се появи обрив, и 5 дни след това (framar.bg). В този срок се изолират деца или възрастни, които са били в контакт с него, и се наблюдава за възможна проява на болестните симптоми. Целта на карантината е да се прекрати предаването на вирусната зараза на нови хора и групи.

Белези от варицела (шарка) – премахване и заличаване

Боледуването от варицела при немалко хора оставя трайни следи: белези по лицето от варицела имат до 18% от преболедувалите.

Терапиите на белезите са доста затруднени – най-вече поради факта, че грижата за премахването им започва години след болестта. Дерматолози съветват в подобни случаи да се търси професионална намеса и лицензирана клиника. Има немалко съвременни методики и техника за успешно лечение на белези от варицела. Сред тях е пилингът с концентрирана трихлороцетна киселина (framar.bg). Този тип лечение освобождава проблемните зони от мъртви и вроговени клетки и стимулира регенерацията на епитела. Нужно е търпение, тъй като са наложителни повече процедури.

Контрактубекс

Контрактубекс е лечебен гел за премахване на белези. Белезите от варицела са с т.н. отрицателен дефект – т.е. образуват се вдлъбнатинки с ръбцово очертание. Препоръката на специалистите е лечението на белези от варицела да започне около 14 дни след падането на коричката. Ефектът се изразява в заличаване на ръба и стимулиране на регенеративните процеси. Друг ефект на гела е предотвратяването на вторична инфекция – често явление, което е причина за появата на локални възпалителни огнища и създаване на условия за по-дълбоки и неприятни следи от обривите на шарката (contractubex.bg).

Хомеопатия

Хомеопатичните продукти определено помагат да се облекчи симптоматиката при боледуване от варицела. Изборът на подходящ продукт позволява болестта да протече по-бързо и без усложнения. Важно е в коя фаза на боледуването се приема едно или друго хомеопатично средство: някои се приемат при първите симптоми, други при появата на корички върху обрива (homeohelp.eu). Добре е да се търси компетентно мнение в хода на болестта и да не се рискува със самодейно лечение!

Диета, хранене и забранени храни

Диетата при варицела – както при всяко заболяване, облекчава протичането на болестта. Препоръчват се супи и каши от зърна – овес, елда, заревица и ечемик, нискомаслени млека и извара, зеленчуков сок и супи – моркови, зеле, броколи, карфиол; краставици, тиква, тиквички, патладжан, явокадо, боровинки, банани, ябълки, печени ябълки и круши, билкови чайове.

Да се избягват цитрусови и кисели плодове, силни месни бульони, дразнещи подправки, пържено, мазни риби и тлъсти меса, мариновани храни, сладкиши, подсладени газирани напитки, чай и кафе, алкохол, яйца (framar.bg).

мнения, отзиви, коментари, форум

Чесън

Чесънът е отличен помощник при вирусните заболявания, каквото е и коментираната варицела (zdrave.ws). Препоръчва се прием на пресен чесън като добавка към основните блюда – ако не дразни стомаха. Може да се опита и вариант с капсули или таблетки от чеснов екстракт – така укрепваме имунната система и симптомите на варицела се понасят по-леко.

Пъпки

Типичен симптом при варицела са пъпките. Те “избиват” на няколко вълни, като могат да са концентрирани в няколко зони – корема, слабините, главата, или да обхванат цялото тяло. Първоначално пъпките от варицела приличат на ухапано от насекомо, но за няколко часа се превръщат в мехурчета с прозрачна течност. След това течността помътнява, а мехурчето се спуква и мястото се превръща в малка раничка. За 3 до 5 дни болният от варицела се сдобива с пъпки в различна фаза на узряване; възможно е в едно и също време вече да има обриви във фаза на оздравяване с кафява коричка, и току що образувани мехурчета с бистра течност. Независимо от фазите на обрива, той е силно дразнещ – болният чувства мъчителен сърбеж и естествената му реакция е да почеше проблемното място. Това трябва да се предотврати, за да не се усложни състоянието на разранената кожа или да не се развие вторична бактериална инфекция (sharka-bg.com).

Ваксина

Ваксина срещу варицела има – въпреки това тя не е вкарана в задължителния имунизационен календар у нас и се счита за нормално или дори задължително мъниците “да се ошарят”, за да придобият естествен имунитет. Специалистите поясняват, че причина за ситуацията е пропуснатият момент за регистрацията на тази ваксина у нас през 90-те години на миналия век. Сега такава ваксина може да се купи във всяка от съседните ни страни – свободно; дозата е на цена 130-150 лв.

Поставянето на ваксина е важно заради редките макар случаи на тежки усложнения, които болестта причинява. Има регистрирани тежки случаи на продължително боледуване при възрастни с белодробни проблеми. Има и смъртни случаи на деца със заболявания на кръвта, с левкемия (blitz.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Вирусът варицела зостер

Вирусът, който в детска възраст причинява варицела, след години може да се реактивира в организма и да причини мъчителното заболяване херпес зостер.

Човекът, преболедувал варицела, остава с неприятния вирус в тялото си въпреки изградения имунитет (puls.bg). Вирусът се настанява в коренчетата на периферните нерви и може да прекара там в латентно състояние десетилетия. Реактивирането става при стрес, отслабена имунна система, трансплантация на орган, заразяване със СПИН, химиотерапия – т.е. в случаите, когато имунната система е атакувана и отслабена. При реактивацията по тялото – най-често по хода на междуребрените нерви, се появява силно болезнен обрив. В рамките на 3-5 седмици той завяхва и изчезва, като през това време дерматолог може да препоръча облекчаваща симптоматиката терапия. В по-тежки случаи обривът може да е активен и до три месеца.

Преболедуването от херпес зостер не гарантира, че тази неприятна история няма да се случи отново.

Имунитет след варицела

Преболедуването от варицела създава имунитет. Антителата срещу вируса започват да се образуват още през първата седмица след заразяването (puls.bg). Организмът става устойчив при нови срещи с варицела-вируса, въпреки че в него остават латентни “представители” на патогена. Както вече стана дума, при определени условия вирусът се реактивира и причинява заболяването херпес зостер.

Изследване

Изследването за варицела зостер вирус включва два теста, които се провеждат в специализираните лаборатории. Целта е да се провери наличието на антитела за двата типа зараза, която вирусът е способен да причини – за варицела, и за херпес зостер.
Този вид изследвания се правят, когато е необходимо да се установи дали може да се направи имунизация против варицела или това е излишно. По желание изследване се прави и при бременни; потвърждаването на херпес зостер-антитела не е причина за прекъсване на бременността (lina-bg.com).

Какъв гел препоръчват

При варицела се прилагат охлаждащи гелове, с чиято помощ се преодолява неприятният, мъчителен сърбеж. Такива гелове например са осмофорс кидс, вирасут гел, спрей форма на вирасут гел. Принципът им на действие е свързан с хидратиране на повърхностния слой на кожата (framar.bg). По този начин се избягва опасността от разчесване и вторична бактериална инфекция, при която от локалните възпалени точки често остават неприятни белези.

Лекарства

Стандартно при варицела е поддържащото лечение, което трябва да овладее температурата и сърбежа (framar.bg). Температуропонижаващите се препоръчват от лекуващия в зависимост от състоянието: това може да са медикаменти като ибупрофен, парацетамол. Лекарите препоръчват също студени компреси, дуи с хладка вода и обливане с хладка вода, в която е добавена хлебна сода. За облекчаване на сърбежа се използват охлаждащи гелове, ментолов спирт и специална пудра с цинк и сулфатиацол.

При тежко протичаща варицела със симптоми на усложнения се прилага антивирусният препарат ацикловир. При положение, че пациентът е високо рисков, се прилага специална форма на имуноглобулин.

Антибиотици се въвеждат само при положение, че е налице вторична бактериална инфекция.

Ацикловир

Ацикловир е ефективният противовирусен препарат, необходим при тежко протичаща варицела (framar.bg). Предлага се под формата на таблетки от 200, 400 и 800 мг. Дневната доза и продължителността на лечението се определят от лекуващия в зависимост от възрастта и общото състояние на болния от варицела.

Джинджира алба

Джинджира алба е хомеопатичен продукт под формата на спрей. Полагането му хидратира и омекотява кожата , като ограничава сърбежа при варицела и други кожни обриви (framar.bg). Едновременно с това върху обработената зона се образува филм, който предпазва от изсушаване и инфекции. Подходящ е при обриви, подсичане, декубитус, ухапване от насекоми, акне и др. Продуктът има вариант за бебета и малки деца.

Зиртек

Ако обривът при варицела се понася трудно и локалните средства не помагат особено, може да се помисли за таблетките зиртек: функцията на това лекарство е да овладява и облекчава обриви от рода на уртикариите (framar.bg). Дозирането и продължителността на приема се определят от лекуващия.

Нурофен

Нурофен е една от възможностите за прилагане на медикамент, овладяващ температурата при варицела. Въздействието му се основава на ефекта от нестероидните противовъзпалителни средства – той е с активна съставка ибупрофен (framar.bg). Необходима е лекарска консултация за уточняване на дневната доза, която зависи от възрастта на пациента. Медикаментът е под формата на таблетки или суспензия; обикновено в детската възрастова група се избира течната форма.

При използването на нурофен трябва да се знае, че продуктът е за краткосрочно лечение. Не е подходящ при алергия към някой от съставящите компоненти, както и при заболявания на сърцето, бъбреците или черния дроб; при язва и склонност към стомашно-чревни кръвоизливи; при астма или дихателни проблеми след лечение с нестероидни противовъзпалителни средства.

Ксизал


Ксизал, фенистил и ериус са антихистаминови продукти, чието приложение при варицела е насочено към облекчаване на кожните проблеми – сърбеж от обрива и болки.

Ксизал е с успокояващо действие и приемът му неутрализира сърбежа и желанието да се разчесва (framar.bg). Медикаментът все пак не бива да се дава на деца под 6 години.

Фенистил

Фенистил също може да облекчи страданията от обрива при варицела. Медикаментът се използва като средство за вътрешен прием или гел за локално външно приложение. Популярен е повече като продукт, съдействащ за успокояване на кожата след слънчево изгаряне или ухапване от насекомо. Практиката го сочи и като добър вариант за овладяване на симптомите при засегнатата от варицела кожа (framar.bg).

Ериус

Ериус е още един антихистаминов препарат, съдействащ за преодоляването на неприятните симптоми при варицела. С помощта на медикамента се редуцират острите усещания от обрива от варицела – сърбеж, парене и болка. Дозата, която се приема с тази цел и за укрепване на имунната система, се определя от лекар (framar.bg).

Усложнения

Усложненията от варицела обикновено се проявяват при рискови пациентски групи – новородени и бебета под едномесечна възраст, хора от третата възраст с хронични заболявания, пациенти с отслабена имунна система, бременни.

Най-често регистрираното усложнение е вторичната бактериална инфекция – поява на локални гнойни огнища в мястото на травмирани пъпки. Изисква се антибиотично лечение. Развитието на усложнения може да причини менингит, пневмония, артрит и остеомиелит, сепсис или обща инфекция на организма, шок и смърт (framar.bg).

Енцефалит

Това мозъчно заболяване като усложнение от варицела може да се разпознае по мъчителното главоболие с гадене и повръщане, тремор, нарушаване на съзнанието, гърчове. Диагнозата се потвърждава с вирусологично изследване, а лечението се провежда задължително в болница (framar.bg).

На море

Ако болестта варицела вече е преминала, но по кожата – вашата или на детето ви – са останали неприятни белези от пъпките на шарката, трябва да идете на море. Морската вода, пълна със соли и микроелементи, в съчетание със слънцето, лекува травмираната кожа. Изчиства белези и зарасли ранички, насърчава реепителизацията, успокоява (framar.bg).

Докога е заразна? Етапи

Етапите на шарката са: първо – заразяване и инкубационен период, продължава 12 до 21 дни, но най-често е около две седмици.

Същински етап с появата на обрив – първоначално по корема и скалпа, постепенно по цялото тяло. Първо се появяват подутинки, пъпки като ухапване от насекомо. Те се изпълват с течност и сърбят ужасно. По едно и също време по тялото може да има пресни пъпки и такива, които вече са хванали коричка. Обривът се развива на вълни, през 2-3 дни се появяват ново множество пъпки. През цялото време се усеща силен сърбеж. Същинският етап трае 7-10 дни.

Последният етап е завяхване и успокояване на обрива. Преход към оздравяване (pramed.com).

Шарката варицела е заразна два дни преди появата на обрива и до пълното му завяхване и излющване (biberonbg.com).

 

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения от читатели за зелен чай за отслабване.

Зелен чай за отслабване. Мнения. Билков чай Сание и др.

Мнения от читатели за зелен чай за отслабване. Какво мислят хората за билков чай Сание. …

3 Мнения

 1. ako ne si prekaral 6arka kakvi sa podsledstviata

 2. sofi angelova

  sinat mi e na 4 god. roden e v Garcia i ne sa mu napraveni nikakvi imunizacii. vav momenta se namirame vav Francia i se zarazi sas drebna sharka . ima li opasnost che nqma napraveni vaksini.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.