Пълнее ли се от колаген? В определени случаи приемът на колаген може косвено да доведе до покачване на теглото. Ето няколко сценария, при които това е възможно.

Пълнее ли се от колаген?

Пълнее ли се от колаген? В определени случаи приемът на колаген може косвено да доведе до покачване на теглото. Ето няколко сценария, при които това е възможно.

Нека да започнем със случаите, при които колагенът води до увеличаване на теглото, а после ще продължим и с други негови свойства:

Повишаване на костната плътност

С напредване на възрастта естественото производство на колаген в организма намалява. Това води до загуба на костна маса и понижена костна плътност, което от своя страна може да причини загуба на тегло.

Приемът на колагенови добавки може да помогне за възстановяване на костната плътност. В едно проучване жени на средна възраст, приемали по 5 грама колаген на ден в продължение на година, показали значително увеличение на минералната костна плътност. Тъй като костите са по-плътни от мазнините, покачването на костната маса може да доведе до леко повишаване на цялостното тегло.

Увеличаване на мускулната маса

Колагенът е основен структурен компонент на мускулите, съставляващ до 10% от мускулната тъкан. Приемът на колагенови добавки, особено в комбинация със силови тренировки, може да стимулира изграждането на чиста мускулна маса.

Мускулната тъкан е по-плътна от мазнините, така че покачването на мускулите често води до увеличение на теглото, дори при същия процент на телесни мазнини. Това обаче не трябва да се разглежда като нездравословно напълняване, тъй като по-високото съотношение на мускули спрямо мазнини всъщност подобрява цялостния метаболизъм и здраве.

Palnee Li Se Ot Kolagen 06

Още нещо супер интересно ТУК: Топ 10 класация за най-добрия биотин. Пълнее ли се от него? Кой е най-добър за коса и при оплешивяване?

Задържане на вода

Колагенът играе роля за поддържането на здрави капиляри и предотвратява изтичането на течности от тях. Това може да доведе до леко задържане на вода в организма и покачване на теглото.

Освен това, колагенът подобрява хидратацията на кожата, карайки я да изглежда по-стегната и еластична. Макар това да е позитивен ефект, той също може да причини леко задържане на вода в кожата.

Хранително поведение

Palnee Li Se Ot Kolagen 01Самостоятелният прием на колагенови добавки няма да причини напълняване, ако се вмества в дневните нужди от калории. Ако обаче добавите колаген към обичайната си диета, без да намалите приема на други храни, е възможно леко покачване на теглото поради увеличения калориен прием.

“Фигурин

Важно е колагеновите добавки да се приемат като част от балансирано и умерено хранене. Ако консумирате прекалено много калории, независимо от източника, това неминуемо ще доведе до напълняване с течение на времето.

В повечето случаи колагенът не причинява директно качване на килограми и дори подпомага контрола на теглото чрез засилване на ситостта и изграждане на мускулна маса. Ако все пак забележите нежелано покачване на теглото при прием на колаген, е добре да анализирате цялостното си хранене и да се консултирате с лекар или диетолог за персонализирани насоки.

Приемането на колаген все пак не води директно до наддаване на тегло. Колагенът е нискокалоричен протеин и бихте трябвало да приемете значително количество колаген, за да повлияе осезаемо на дневния ви прием на калории. Ако се придържате към препоръчителните дневни дози колаген, не би трябвало да качите килограми от него.

Ролята на колагена в намаляването на мазнините

Palnee Li Se Ot Kolagen 02Колагенът може да подпомогне процеса на отслабване по няколко начина. Първо, като протеин, той създава чувство за ситост и намалява апетита между храненията. Освен това, колагенът стимулира изграждането на чиста мускулна маса, а повече мускули означават по-ефективно изгаряне на калории и мазнини от тялото.

Второ, колагенът подобрява здравето на ставите и намалява болката в тях. Това позволява по-голяма подвижност и облекчава извършването на физически упражнения, които са ключови за управлението на теглото.

Накрая, колагенът подпомага здравето на червата и храносмилането. Здравото храносмилане е важно, тъй като чревната микрофлора при хора с наднормено тегло може да извлича повече калории от една и съща храна, сравнено със слабите хора.

Превръщането на мазнини в мускули чрез колаген

Колагенът сам по себе си не превръща мазнините в мускули, но може да подпомогне този процес косвено. Мускулите са изградени почти изцяло от протеини, особено колаген. Приемането на колагенови добавки, в комбинация със силови тренировки, може да увеличи мускулната маса и сила.

Изграждането на мускули е най-добрият начин да се отървете от мазнините, тъй като мускулите изгарят повече калории от мазнините. Едно проучване показва, че хора, приемали колаген по време на 12-седмична тренировъчна програма, са увеличили чистата си мускулна маса повече от тези, които не са приемали.

Palnee Li Se Ot Kolagen 05

Още по темата ТУК: Мнения за колаген “Колвита”. Кой е най-добрият колаген за лице според БГ Мама?

Дайте мнение и Вие тук!
Защо колагенът не изгражда мускули самостоятелно

Въпреки ползите на колагена за мускулната маса, самостоятелният прием няма да доведе до покачване на мускулите. Колагенът не съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, необходими за мускулен растеж. Затова е важно да се комбинира с разнообразна диета и силови тренировки.

Все пак, дори да не води директно до покачване на мускулите, колагенът подпомага тяхната сила и структура като изгражда сухожилията и съединителната тъкан. Това позволява по-добро представяне в залата и по-бързо възстановяване, което косвено спомага и за мускулен растеж.

Препоръки за дневен прием на колаген

Повечето експерти препоръчват между 2.5 и 15 грама колаген на ден. По-ниските дози от 2.5 г са достатъчни за здравето на кожата и ставите, докато по-високите дози от 10-15 г могат да подпомогнат телесния състав и мускулната маса.

Безопасно е колагенът да се приема ежедневно за период от няколко седмици или месеци. Препоръчва се да се започне с по-ниска доза и постепенно да се увеличава според индивидуалните нужди и цели. Важно е да се консултирате с лекар преди започване на добавка, особено ако имате алергии или здравословни проблеми.

Сравнение между колаген и креатин

Palnee Li Se Ot Kolagen 03Въпреки че и колагенът, и креатинът подпомагат мускулната сила и растеж, те действат по различни механизми. Креатинът увеличава производството на АТФ в мускулните клетки, осигурявайки повече енергия за по-интензивни тренировки. Колагенът от своя страна изгражда съединителната тъкан и сухожилията около мускулите.

Изборът между двете добавки зависи от индивидуалните цели. Креатинът е по-ефективен за бързо покачване на чиста мускулна маса и сила. Колагенът пък има по-широк спектър от ползи за здравето на ставите, кожата, косата и ноктите. При възможност е добре да се приемат и двете според нуждите.

Ползи от приема на колаген преди сън

Някои експерти препоръчват приема на колаген преди сън, тъй като тогава организмът е в анаболно състояние и по-лесно изгражда и възстановява тъканите. Колагенът преди лягане може да осигури на тялото градивните елементи нужни за регенерация на мускулите, ставите и кожата по време на сън.

Освен това, колагенът съдържа глицин – аминокиселина, която подобрява качеството на съня. Глицинът помага на организма да се отпусне и може дори да облекчи безсънието при някои хора. По-дълбокият и качествен сън на свой ред подпомага цялостното възстановяване и поддържането на здравословно тегло.

В заключение, приемът на колаген може да бъде полезна добавка към балансиран хранителен режим и активен начин на живот. Въпреки че няма да доведе директно до отслабване, той подкрепя изграждането на чиста мускулна маса, подобрява здравето на ставите и храносмилането и създава по-дълготрайно чувство за ситост. Комбиниран с разумна диета и редовни тренировки, колагенът може да бъде ценен съюзник в борбата с излишните килограми.

Palnee Li Se Ot Kolagen 04

Вижте непременно и ТОВА: Мнения за течен колаген “Допелхерц” 11000. Колаген комплекс от “Марешки” или онлайн да се поръча?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

хиалуронова киселина на таблетки и за стави

Хиалуронова киселина за пиене и инжектиране. Ползи и последици

Ползи от хиалуронова киселина. В устните. На таблетки, капсули и ампули (инжекции). За стави. Мезотерапия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *