вирусен менингит, заразен ли е

Менингитът – наистина ли е толкова страшен. Вирусен. Заразен ли е?

Менингит е страшно заболяване, което често води до смъртен изход. За това сме слушали много. Обаче далеч не всеки знае какво всъщност представлява, кой може да се разболее от него и как се избягва заразяването.

Ще се опитаме да отговорим на някои от въпросите.

Най-често с менингит се заразяват децата.

Според определението, дадено в специализираните медицински справочници, думата “менингит” произлиза от гръцкото meninx, което означава мозъчна обвивка. Менингитът е възпаление на обвивката на главния и на гръбначния мозък.

Възпалението на меката мозъчна обвивка се нарича лептоменингит, а на твърдата – пахименингит.

Това заболяване се класифицира по вида възбудители – вирусни, бактериални, гъбични, туберкулозни, сифилистични и др.; по начина на протичане – остро, по-малко остро и хронично, и по характера на измененията в гръбначномозъчната течност – гнойни и серозни.

Медиците разделят менингита на групи – първичен менингит, възникващ като самостоятелно заболяване, и вторичен – развиващ се като усложнение след травми или вследствие инфекция от някакво гнойно огнище в организма. Заболяването най-често се среща при децата, обаче заразяване може да настъпи във всяка възраст.

Възбудители и начини на заразяване с менингит.

Менингитът може да бъде провокиран от така наречените инфекциозни агенти, по-известни като гъбички, вируси, бактерии и т.н. Според наблюденията най-честите възбудители са менингококите, туберкулозният бацил, а също и бацилът на Афанасиев-Пфейфър.

Сред останалите възбудители могат да се споменат пневмококите, хемофилните стрептококи, стафилококите. Вирусният менингит се причинява от полиомиелитния вирус, от вируса Коксак, от ентероцитопатичните вируси на човека.

Гъбичният менингит по принцип се предизвиква от криптококите. Възбудителите активно се размножават в мозъчната обвивка и в гръбначномозъчната течност. Първите симптоми се проявяват около 10 дни след заразяването. Съществуват няколко пътя на проникване на инфекциозните агенти.

Специалистите наричат най-разпространения път на проникване на агентите хематогенен. В зависимост от това дали заразяването е причинено от бактерии или от вируси, можем да говорим за генерализиран път на проникване и за регионарно-съдов.

Съществува още един път – лимфогенен. Ако човек има възпалително огнище в организма си, заразяването става по контактни пътища – при съприкосновение с мозъчната обвивка. Това може да се случи при мастоидит, гноен отит, абсцес на мозъка, фронтит, открита черепномозъчна или гръбначномозъчна травма, както и при редица други заболявания.

Симптоми и диагностика на менингит.

“Демир

Няма нищо по-опасно от това да се надяваш на късмет, да се лекуваш у дома, защото в случай на менингит е важен всеки един час. Заболяването започва с температура, силно главоболие, прилошаване и повръщане и отначало много прилича на простуда. Симптомите постепенно се засилват и по-късно към тях се прибавят сънливост, загуба на съзнание, бълнуване.

При малките деца понякога се наблюдават и конвулсии.

В редица случаи по кожата могат да се открият точкови кръвоизливи и малки червени петна. При много болни се забелязва затруднена подвижност на шията. Наличието на последния симптом позволява да се проведе малък тест: ако човек поради силна болка не може да изпъне шията си така, че брадичката да се допре до прегънатите колене, вероятно става въпрос за менингит.

Обаче подобна болезненост не се наблюдава при всички болни, затова в никакъв случай не трябва да се успокоявате, ако този симптом не съществува.

Запомнете, че всеки един от посочените по-горе симптоми е достатъчен, за да се извика “Бърза помощ”. За да се потвърди или опровергае диагнозата, се прави гръбначномозъчна пункция, като се взема течност от гръбначния мозък.

Тя веднага се изследва за наличие на изменения. Един от показателите за наличие на менингит е увеличаване количеството на лимфоцитите, наличието на бактерии (характерно е за бактериалния менингит), както и изменение на цвета на течността. Вземат се предвид и други показатели.

КАК СЕ ЛЕКУВА менингит.

Това трябва да се направи веднага щом се установи диагнозата. При избора на антибиотици специалистът не трябва да се ориентира от резултатите на бактериологичното изследване на кръвта, или от друг материал на възпалителните огнища. При назначаването на тези медикаменти е много важно да се имат предвид факторите, помогнали за възникването на заболяването, а също и възрастта на пациента.

Обаче при наличието на менингит с вирусен произход се провежда симптоматична терапия. Това се прави в случаите, когато на болния не може да се приложи лечение с антибиотици или с антивирусни препарати.

Заедно с това лечението включва и противоспазматична (антиконвулсивна) терапия, дехидратация, назначаване на антихистаминови препарати, рехабилитационна съдова и неотропна терапия, а също и други процедури.

Лекуващият лекар е този, който взема решение за лечението, като в зависимост от резултатите от изследванията може да внесе корекции във вече назначеното лечение. Менингитът е много опасно заболяване, но ако навреме се вземат мерки, шансовете за излекуване са доста големи.

Продължителността на лечението зависи от тежестта на заболяването, от общото състояние на организма, но средно продължава около един месец. След оздравяването се налага редовно посещение при лекаря поне през първите две години.Битува мнението, че човек, преболедувал менингит, става умствено непълноценен.

Но това не е съвсем така. Ако болестта е открита навреме, ако е диагностицирана и лекувана правилно, няма да има никакви последствия. Ако болният е постъпил в болницата по-късно от необходимото, рискът от последствия, естествено, се увеличава.

Затова още веднъж ще подчертаем, че при поява на симптомите, дори и на само един симптом, не се бавете, а викайте “Бърза помощ”.

Дайте мнение и Вие тук!

Профилактика и прогнози на менингит.

Тук може би малко ще ви разочароваме, защото не можем да препоръчаме кой знае какви профилактични мерки освен редовен прием на витамини и носене на топли шапки през зимата.

Единственото, което можете да направите, е да се предпазвате – и себе си, и децата си – от евентуално заразяване, от контакти със заразени. Разхождайте се по-често на чист въздух, проветрявайте помещението.

Но знае се, че съвсем стерилна атмосфера никой не може да постигне. В тази връзка ще посочим, че ако човек ходи без шапка през зимата, може да “пипне” менингит, само ако вече е носител на инфекцията.

Простудяването може само да създаде условия за активизиране на вируса. За да се предотврати разпространението на болестта, се прави изследване на всички, които са контактували с болния. Най-напред се изследват роднините. Това е много важно, защото носител на инфекцията може да бъде здрав човек, който е и източник на заразяването.

Някой може да пипне “зараза” от вече болен. Менингитът се открива чрез бактериологично изследване – носителите на вируса задължително се подлагат на лечение.

На останалите, намиращи се в контакт с носителите, задължително се поставя ваксина.

Ефектът от ваксината против менингит продължава три години.

Това е много ефикасен начин да се защитят хората от менингита. За съжаление обаче, в случая стопроцентова гаранция няма. И все пак, в случай на заразяване с менингит ваксинираният човек ще прекара по-леко заболяването и с минимален риск от усложнения.

Децата могат да бъдат ваксинирани, когато навършат две години. В по-ранна възраст имунната система на малчугана няма да реагира на ваксината.

Ефектът от ваксината продължава три години. Родителите могат да се откажат от нея, но не е желателно. Специалистите постоянно търсят нови форми на лечение и профилактика на менингита. Те се стремят да открият нови начини за идентификация на възбудителите и може да се каже, че прогнозите в момента са доста оптимистични.

Ранната диагностика позволява значително да се намали нивото на смъртността и усложненията вследствие менингит. Бъдете внимателни със себе си и с близките си и най-вече не провеждайте самолечение.

Вижте и тази статия:

https://www.lekar.bg/2014/11/13/%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B8%D1%82/

Първоначално публикувано на:01.08.2008 @ 9:36

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

менингит: Последствия и причини

Менингит. Причини, последствия и възстановяване

Менингит – какво точно е това? Вирусен и бактериален менингит. Симптоми и лечение. Последствия при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *