Лек удар от ток, или пък тежък. До какви последствия се стига, когато те удари ток

При тежките случаи след електрически удар се стига до нарушаване на дишането и на сърдечната дейност. Лек или тежък удар от ток, последствия

Всички ние сме имали какви ли не случаи в детството си.

Нашите деца са още по-любопитни и често бъркат с пръстчета в електрическите розетки. Понякога дори намират гвоздеи или други метални предмети и бъркат с тях. Детето може да получи удар от електрически ток и от паднал на земята електрически проводник.

Под въздействие на електрическия ток в организма могат да се получат конвулсии в мускулите, пречещи на детето да се издърпа от електрическия източник. На мястото на съприкосновението с тока възниква електрическо изгаряне. В тежките случаи се стига до нарушаване на дишането и на сърдечната дейност.

• Първото, което трябва да направите, е да освободите детето от действието на електрическия ток. Ако нещастният случай е станал у дома, най-безопасно е бързо да развъртите бушона. Ако по някаква причина ви е невъзможно да направите това, трябва да си сложите гумена постелка под краката, дъска или някаква дебела тъкан. Можете да сложите и гумени чехли или галоши или гумени ръкавици.

• Тогава издърпайте пострадалия от източника на ток. Можете да се опитате да изтласкате и източника на тока. Направете това само с едната ръка, за да не позволите на тока да протече и през вашето тяло. Без да се бавите, извикайте “Бърза помощ”.

• Докато дойде линейката, сложете пострадалия да легне, увийте го топло, разхлабете дрехите му и при възможност му дайте топло питие.
На изгорения участък от тялото сложете стерилна превръзка от бинт или чиста тъкан, която предварително натопете в спирт или водка.

Дайте мнение и Вие тук!

• Ако детето е изгубило съзнание, му дайте да вдиша нишадърен спирт и напръскайте лицето му със студена вода.

• Ако пострадалият има нарушения при дишането, незабавно му направете изкуствено дишане “уста в уста”. За тази цел отметнете назад главата му и като стиснете ноздрите му, вкарвайте в устата му въздух на части.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

3 Мнения

 1. Теодора

  Здравейте, преди 2 дни ме удари ток, след това главата ми беше изтрпънала и пулсираше и тези два дни се чувствам доста неориентирана. Възможно ли е да има някакви психически последствия?

  • Лекар.БГ

   Зависи от много неща, например от силата на токовия удар. Не е изключено и стресът да допринесе. Ако това състояние продължи, не го подценявайте!

 2. Светослав

  Преди 2 дни ме удари 400 волта ток изгоря краками доста е исгорял несам ходил на лекар незнам какво да прая изгорялото неме боли толкова но мискулите ме стискат не мога да ходия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.