аднексит и ендометрит

Аднексит, ендометрит. Инфекции могат да попречат на забременяването

Ще разгледаме основните инфекции, пречещи на забременяването като аднексит и ендометрит.

Да пазим като зеницита на очите си здравето или да живеем както дойде – това в края на краищата е личен избор на всеки от нас.

Но има едно изключение – няма нищо по-важно за семейството, за народа ни, за цялото човечество от здравето на жената и, по-точно, запазване на детеродните й функции.

В крехкото и нежно женско тяло е скрит невероятен по своята сложност механизъм за продължение на рода, който толкова лесно може да се увреди! Сред възможните “повреди” особено често се срещат възпалителните заболявания на органите в малкия таз – матката и придатъците й.

Как да ги предотвратим, а когато бедата е налице – как да ги излекуваме?

АДНЕКСИТЪТ НЕ Е ПРЕДВИДЕН ОТ ПРИРОДАТА

Възпалението на придатъците на матката (яйчниците и маточната тръба ) е болест, позната на много жени, при което ги сполетява в най-цветущата им възраст – 15-20 години. Това заболяване се нарича аднексит или салпингооварит (салпинг е маточна тръба, а овор – яйчник). То не е сериозна заплаха за живота на жените, а и протича почти незабележимо, но по статистика всяка пета жена, боледувала от аднексит, страда от безплодие.

Както често става, причина за възпалението са микроорганизми. Макар че на такова деликатно място като яйчниците и маточните тръби не трябва въобще да ги има.По природа придатъците на матката са стерилни и не съдържат микроорганизми. Въпреки всичко, при определени условия, все пак там попадат микроби и ако защитните сили на жената са отслабнали (което също е против природата), започва възпалителен процес.

КОГА АТАКУВАТ МИКРООРГАНИЗМИТЕ:

Дори и най-обикновените бактерии, населяващи влагалището, при определени условия може да предизвикат аднексит, тъй като използват всеки шанс, за да разширят зоната си. Обаче най-често причина за заболяването се явява инфекция, скрита или явна, предавана по полов път. Към скритите инфекции се отнасят хламидиите, мико- и уреаплазмите, за съществуването на които обикновено се разбира само при изследванията, а за наличието на гонококи и трихомони често можем да разберем и по някои външни признаци.

Всички тези бактерии се стремят да преминат от киселата среда на влагалището в областта на матката и тръбите, където се чувстват много по-комфортно. Те са въоръжени достатъчно добре, за да се противопоставят на имунната система, и при откриването им се налага лечение не само на жената, а също и на съпруга или партньора.

Провокирането на възпалителен процес или обострянето му може да се дължи на преохлаждане, преумора, хронични инфекциозни заболявания, стрес, като причината е в това, че всички те отслабват имунитета.

АДНЕКСИТЪТ СЕ ЛЕКУВА.

Самото лечение и лекарствата при възпаление на придатъците на матката се предписват от лекаря, изхождайки от конкретната ситуация.

“Фигурин

Така, ако жената е бременна, има много ограничения за прилагане на антибиотиците, противовирусните и някои други препарати. По-добре би било да се планира бременността за един по-късен етап, след приключване на курса на лечение на самата жена и на партньора й, когато контролната намазка и другите изследвания на влагалището покажат отсъствие на инфекция.

Разбира се, по време на лечението на аднексит трябва да се вземат мерки, с които жената да се предпази от повторно заболяване. Ето защо трябва да се лекуват и двамата партньори, а ако имат полови контакти – трябва да ползват презерватив.

При лечението на аднексит дори и самите лекари препоръчват на пациентите си да не се ограничават само с медикаментозните средства. Най-добър ефект се постига при използването на комплексни мерки, включващи физиотерапия, лечебно хранене, хирудотерапия, гинекологичен масаж, остеопатия.

КОГАТО МАТКАТА МОЛИ ЗА ПОМОЩ.

Едно от най-разпространените заболявания на матката е възпалението на лигавицата – ендометрит. Възниква, както и аднексита, вследствие на попадане на инфекция в матката, но не са редки случаите, когато може да проникне и чрез кръвта и лимфата.

Дайте мнение и Вие тук!

СИМПТОМИТЕ НА ОСТРИЯ ЕНДОМЕТРИТ СА ЯСНО ИЗРАЗЕНИ.

На 3-ия – 4-ия ден след заразяването започват гнойни или гнойно-воднисти секрети от матката, болки ниско долу в корема, повишена температура. Жената усеща болки и при хроничното протичане на заболяването, но тогава температурата е нормална, а отделените секрети са по-продължителни, кървави.

Ако аднекситът се причинява предимно от микроорганизми, които се предават по полов път, то причинителите на възпалението на матката често се оказват “обикновените” патогенни микроби: стрептококи, стафилококи, а също гъбички, вируси, като грип или букет от различни микроорганизми.

Но на практика ендометритът обикновено се развива след вътрематочни вмешателства (аборт, раждане, поставяне на спирала, при вземане на проби за диагностика), а също и при други процедури, чрез които попада инфекция в матката.

ХИГИЕНАТА НА ЖЕНСКИТЕ ПОЛОВИ ОРГАНИ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО.

Както вече изяснихме, невинаги предотвратяването на заболяването е по силите на жената. Обаче тя напълно може да ограничи риска от възпаления на матката, ако спазва стриктно правилата на личната хигиена. Най-важното е да не допускаме инфекции по време на менструалния цикъл, а това може да се постигне чрез въздържане от полови контакти в този период и ако не се употребяват плътни тампони.

И, разбира се, правилно и търпеливо да се лекуваме, изпълнявайки всички указания на гинеколога. Обикновено при остро протичане на ендометрита пациентката се хоспитализира. Заболяването се проявява след около 8-10 дни. За потвърждаване на диагнозата се взема проба от ендометриума (лигавицата на матката) и диагностика със съвременна апаратура.

При правилно лечение, съчетано с противомикробна терапия, физиотерапия, хирудотерапия, билколечение, укрепване на имунитета, лечебно хранене и т. н., жената се възстановява много бързо. В противен случай, ендометритът преминава в хроничен и е много близо до най-различни усложнения, най-лошите от които е прекъсване на бременността и безплодие.

Погледнете и тази статия:

https://www.lekar.bg/2014/12/09/%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *