аутизъм
При аутизъм чрез терапия се развиват социални умения

Аутизъм и аутисти: защо се случва, откъде се вземат?

Диагнозата аутизъм вече е достатъчно популярна – отчасти заради “възвисяването” на болестта чрез героя на Дъстин Хофман от “Рейнмен”. За жалост по-вярното обяснение е, че хората с аутизъм стават все повече и не от вчера се говори за световна епидемия от аутизъм.

Какво е аутизъм и какви са причините за него?

Аутизъм е повече или по-малко точно – заболяване, свързано с психически нарушения, обясняват от medikforum.ru. Около тази диагноза са натрупани твърде много мисловни стереотипи, които пречат да я разберем.
По същество аутизъм – това е симптом за психически нарушения, свидетелстващи за патологични процеси в мозъка. Тези процеси могат да засегнат интелекта в различна степен. Хората с аутизъм могат да са гениални в една област – и напълно неразвити в друга; могат да са способни на концентрация и вглъбяване или да не са в състояние да извършват и елементарни неща.

Има скептици, които са убедени: аутизъм винаги е имало и едва ли сега се раждат повече деца аутисти. Просто науката се е развила, специалистите са станали повече, спектърът на проявите се е разширил. Аутизъм е сред най-изучаваните болестни проблеми на човека и все повече изследвания се насочват към начините на преодоляването му. Преди време хора с аутизъм, които сега спокойно могат да се квалифицират с тази диагноза, просто са били смятани за чудаци или за луди. За пример – т.н. синдром на Аспергер днес се счита за високофункционална форма на аутизъм. С този синдром са били например Айнщайн и Вирджиния Улф, както и звездата от “Британия търси талант” Сюзън Бойл. Аспергерите са хора с таланти и дори гениалност, но социалните им способности хич ги няма.

Психиатрите си признават, че патологията аутизъм е една от най-загадъчните и че много от теориите за генезиса на страданието са си чисти хипотези. Ето някои от най-разпространените твърдения:

  • аутизъм е генетично заболяване;
  • аутизъм е придобито заболяване – най-често провокирано от пренатални фактори като диабет на майката по време на бременността, или рубеола, контакти с пестициди, дефицит на фолиева киселина, преживян стрес;
  • аутизъм поради постнатални фактори – преживени болести или токсикози след раждането: отравяне с живак или олово, автоимунни заболявания, вирусни инфекции;
  • сред най-често спряганите фактори за отключване на аутизъм са ваксините в ранна детска възраст – особено комбинацията против заушка, варицела и морбили.

Може ли да се излекуваш от аутизъм?

Въпреки всички приказки за успешно лечение на аутизъм, търсене на модерни или забравени стари методики – от аутизъм не можеш да се излекуваш. Същевеременно има начини за оздравително въздействие върху хората и особено – децата с аутизъм, което ги прави по-самостоятелни и способни да се самообслужват, и в някаква степен ги социализира. Задачата е аутистът да получи известна сигурност и облекчение за живеенето си в свят, който той възприема като враждебен.

Кои са сигналите за аутизъм, как се разпознава?

аутизъм, лекува ли се, лечение
Едно дете с аутизъм може да има гениални способности и нулеви умения за комуникация

Аутизъм не може да се диагностицира в периода на бременността или непосредствено след раждането. Когато детето започне да се развива, да пораства, признаците на аутизъм се проявяват, но родителите и близките обикновено не си дават сметка за това. Сложното е не само поради спецификата им, но и различната комбинаторика: те са достатъчно широк набор и вариантите на комбинирането им са на практика безброй. Ето ви един уникален пример за разпознаване на аутизъм. Шведската психоложка Ирис Йохансон е аутистка. Тя обаче е успяла да се интегрира в социума: образована е, омъжена и майка. Принос за това има собственият й баща – обикновен фермер. Когато Ирис била на три месеца една пчела я ужилила по носа; бебето не издало нито звук. Фермерът ужасно се притеснил – човекът разбрал, че нещо с момиченцето не е наред. И потърсил помощ.

  • Нарушени емоционални връзки – това е един от сигурните признаци за аутизъм. Аутистите плачат и се смеят по някакви техни си причини, които нямат никаква връзка с реалността. Ето още признаци, които могат да се окажат предупреждение за аутизъм:
  • Неспособност за комуникация: аутистите не поставят стъклена стена между себе си и другите, при тях просто не работят психичните механизми, които осигуряват умението за комуникация. Ако едно малко дете не фиксира поглед върху лицето и очите на майка си, ако не се гушка и усмихва, това наистина е притеснително.
  • Детето-аутист реагира слабо или изобщо не реагира на слухови и зрителни дразнители – затова понякога родителите си мислят, че то е сляпо или глухо.
  • Особени двигателни стереотипи – движения с ръцете пред очите, тичане в кръг, разтърсване на пръстите и китките на ръцете, “цъкане” с език.
  • Страх от котки и кучета, от високото и тъмното – като страхът се преживява с много тежки емоционални реакции. Някои деца реагират с такъв страх на внезапна светлина, автомобилен клаксон, звук от включена прахосмукачка.
  • Специфично развитие на речта. Някои деца изобщо не говорят; други проговарят рано, но речта им е като на роботи – механична и без емоции. При много аутисти се проявява ехолалия – автоматично, неконтролирано повтаряне на чутите думи.
  • Патологична привързаност към навици и вещи. Всяка промяна в тези неща ги тревожи, хвърля ги в паника. За да се чувстват сигурни, аутистите си изработват ритуали и настояват винаги да ги изпълняват. Помислете дали детето ви не иска винаги да минава по един и същ маршрут по време на разходка, да сяда на една и съща пейка и да облича едни и същи дрешки. Ако това продължи твърде много – време е да се разтревожите.
аутизъм, лечение с билки
При аутизъм чрез терапия се развиват социални умения

По-добре специалистът да ви каже, че си въобразявате – отколкото да пропуснете момента за въздействие. Колкото по-рано започне то, толкова по-добри шансове за социализация има аутистът.

Какво лечение съществува за аутизъм?

Информацията, до която един лаик може да достигне, а на двата полюса: “това” не може да се лекува – или може, разбира се. Теориите за лечението на аутизъм тръгват от причините за проявата му, а тези причини – както вече знаем – са изключително много и разнородни. Така например учени от Япония са убедени, че аутизъм развиват деца, в чийто организъм не достига цинкът. Логично е да си помисли човек, че щом съответният дефицит бъде попълнен – здравословният проблем ще може да се реши.

Дайте мнение и Вие тук!
аутизъм
Българчетата с диагноза аутизъм са над 16 000

Други възгледи насочват усилията към развитие на личностния потенциал – така че детето да придобие поведенчески умения (виж zdrave.bg). Работи се също за развитие на речеви умения, лекуват се с познати медикаменти депресивни състояния, проблеми с качеството на съня. Коментира се дори лечение на аутизъм с билки – препоръчва се например популярната “Малка шведска горчивка”, комбинация от 11 лековити треви. Кинезитерапевтът Роберто Моралес популяризира комплексно лечение на аутизъм в няколко стъпки: изчистване на организма от тежки метали, фитотерапия, диети, рехабилитация и обучение на деца и родители ( от zdravnitza.com).

От megavselena.com пък съобщават за варианта лекарство, създадено преди сто години, да се използва за лечение на аутизъм. Въпросният сурамин е медикамент, създаден в началото на миналия век за лечение на африканска трипанозомоза (сънна болест). Това лекарство е почти забравено от десетилетия, тъй като болестта е рядка. В днешно време обаче някой го изтупва от прахта и обявява, че то може да извърши революция в лечението на аутизъм.
А ако наистина е вярно?!

Вижте и ТОВА:

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

https://www.lekar.bg/2016/08/09/%D0%B0%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-93-2/

Първоначално публикувано на:02.11.2014 @ 12:09

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

Едно мнение

  1. Ваксината е за заушка, РУБЕОЛА и морбили,а не варицела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *