разделно хранене
При разделно хранене се комбинират храни с еднотипна химия и преработка

Ето как да се лекуваме с разделно хранене!

Всеки справочник може да ви обясни какво е разделно хранене и как модерният човек е достигнал до него. Замисляли ли сте се всъщност, че точно този тип хранене е естественият за човека изобщо?

Представете си далечния ни прародител, който живее в пещера и още не е опитомил храната си: т.е. храни се с това, което успее да убие или събере готово от природата.

Ясно е, че едно негово хранене едва ли е включвало едновременно протеини и въглехидрати, на “трапезата” му не е имало струпване на продукти от всички хранителни групи.

Какво всъщност е разделно хранене?

Такъв тип организация на менюто, при който не бива едновременно да се вкарват в храносмилателния тракт продукти, предполагащи различна химия на преработката.

Организмът различава храната по химичните й параметри, уверяват от bb-team.org.

В зависимост от това той включва различни програми за усвояването й.

Смесването го затруднява; метаболизмът се забавя и храненето не е пълноценно. Ето и какви са основните групи храни според една от популярните класификации:

 • въглехидратни – хляб и тестени изделия, ориз, всички зърна и продукти от тях, картофи, царевица, грах;
 • белтъчни – мляко и млечни продукти, меса, яйца, риба, морски дарове и ядки;
 • с преобладаващо съдържание на мазнини – растителни и животински мазнини;
 • бобови храни, в които и трите компонента са застъпени;
 • съдържащи захари – сладка и сладкарски изделия, плодове,
 • зеленчуци;
 • киселинни храни – лимони, шипки, всички туршии, черен чай и кафе, вино, газирана вода.

Според други класации е достатъчно да се знаят двете основни групи – протеинова и въглехидратна, които никога не бива да се смесват.

Кои са правилните комбинации от продукти при разделно хранене?

Ето няколко възможни варианта:

 • протеини с мазнини или протеини със зеленчуци;
 • протеини с друг вид протеини – мляко и айца;
 • протеини и зеленчуци;
 • въглехидрати със захари – традиционната филийка с мед или сладко!
 • зеленчуци с мазнини;
 • бобови с мазнини или бобови със зеленчуци.

Съществуват различни комбинации от посочените групи храни, като идеята е организмът да действа при преработката им само с една програма. Така хранителните компоненти и енергията ще се усвоят максимално бързо и пълноценно, без задържане на шлаки и без тровене от всевъзможни токсини.

Възможно ли е лечение чрез разделно хранене? При какви заболявания?

За “баща” на модерното разделно хранене е считан английският лекар д-р Уилям Хей, който имал бъбречно заболяване и чрез този тип прием на храна успял да се излекува. За официално начало на реализираната идея за разделно хранене се считат 20-те години на миналия век.

Демир бозан за безсъние

Всъщност нещата са тръгнали стотина години по-рано, през 1822-я. Тогава д-р Айзък Дженингс решава да се откаже лично и в практиката си от всякакви отрови от рода на хапчета, прахчета и отвари и атакува болестите чрез специфично хранене.

Дайте мнение и Вие тук!

Кои болести всъщност се повлияват от режима на разделно хранене?

разделно хранене
С разделно хранене се лекуват много заболявания

От разумно съставен хранителен режим на принципа разделно хранене се повлияват учудващо много заболявания: белодробни, на кръвоносната система, ставни, диабет хипертония, описват от blitz.bg чрез практиката на Донка Христова, пенсионирана фелдшерка.

В нейните препоръки например денят започва с две супени лъжици лимонов сок и две лъжици студено пресован зехтин – това предпазва от инсулт, инфаркт и рак. Забелязвате ли: смесват се мазнини с кисел продукт.

Вижте подробности на здравословно разделно хранене при диабет, предложени от razdelnohranene.com. Напълно се отрича познатата практика за преобладаващи животински протеини в менюто на диабетика. Ако в менюто на човек с диабет има много меса, заради заболяването преработването му ще създаде висока киселинност – предпоставка за съдово-дегенеративни заболявания, склероза.

Основни храни са зеленчуците – зеле, зелен фасул, краставици, целина. Никакъв хляб от бяло брашно: само пълнозърнест! Подслаждането да става с плодове като ябълки, боровинки и къпини. Доброкачествени протеини и мазнини се получават от ядките. При комбинирането на храните се спазват общите правила.

Може ли да се отслабне с разделно хранене?

Експертите на специализирания сайт razdelnohranene.com дават положителен отговор на този въпрос, но подчертават условията, при които може да се отслабва с разделно хранене: намалете мазнините, а сладкото се стремете да е осигурено само от плодове.

Условието за намаляване на мазнините се отнася и за млечните продукти, сирена и кашкавали. Акцентът е върху салатите и суровите зеленчуци, както и върху подходящата минерална вода в достатъчно количество. Отслабването с разделно хранене се подчинява на общите условия за редукция на теглото

Ето и примерно меню, което действа оздравяващо на организма и съдейства за стопяването на мастните депа в организма:

 • закуска: билков чай без захар в 7 часа и плод в 10;
 • обяд: салата – чаша рукола или маруля и още толкова див чесън, накъсани и смесени с дресинг от лимонов сок и зехтин по една супена лъжица; сурови зелени чушки с извара, магданоз и босилек;
 • вечеря – зелена салата от чаша накъсана маруля, толкова млада коприва и връзка магданоз; зелената маса се овкусява с две лъжици дресинг – зехтин и лимонов сок поравно.
разделно хранене
При разделно хранене се комбинират храни с еднотипна химия и преработка

Такава диета наистина гарантира отслабване!

И още едно меню, при което разделно хранене не означава само растителни компоненти:

“Закуска – ябълка или две кивита, овесени ядки с обезмаслено прясно мляко, чай или кафе без захар. Обяд – сварени пилешки гърди, броколи, две парченца кашкавал. Следобедна закуска – една круша. Вечеря – зеленчукова супа, омлет върху тефлонов тиган без мазнина” – виж gotvach.bg.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

fiz

Как да си направим физиологичен разтвор. Какво лекува натриев хлорид?

Съвети как да си направим домашен физиологичен разтвор. Точно какво лекува натриев хлорид (готварска сол)? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.