Около 4 на сто от хората над 65 години и 20 на сто от навършилите 85 са с някаква форма на деменция

Деменция. Симптоми, по които да я познаете

Ще разгледаме основните симптоми и признаци, по които да познаете заболяването деменция, ако те започнат да се появяват.

Деменцията известна още като старческо оглупяване, засяга прогресивно паметта, уврежда интелекта и личността на болния и влияе сериозно на социалните и професионалните му дейности.

Съвременната неврология почти е обхванала това заболяване и има възможности за пълното му излекуване още в ранните му форми.

Какви са първите признаци на деменцията?

Първите прояви на това заболяване са свързани с намаляване на интелектуалните възможности на пациента. Той започва да забравя, не може да се справя добре със задълженията си, започват да се появяват празнини в паметта му.

Случва се така, че пациентът помни всичко преживяnо в детството си, но не може да си спомни имената на децата си. Не са редки и халюцинациите, които са шок за близките на болния. Промените в поведението му понякога са твърде необичайни и трудно обясними.

Те са:
 • депресия. Моментно осъзнаване на положението, в което болният се намира, което води до трайно отчаяние и не виждане на смисъл от продължаване на живота;
 • незаинтересованост към радостта и проблемите, тотална апатия;
 • потиснатост, лошо настроение, отчаяние;
 • безотговорност към важни неща и към собственото здраве. Приемане на вредни храни, защото били по-евтини, стремеж към „икономичен живот“;
 • говорна и двигателна агресия. Изпокарване с всички съседи;
 • възбуда и неприлични сексуални желания и постъпки – водещи отново до изпокарване с всички наоколо;
 • изпускане по малка нужда. В по-напредналите стадии – и по голяма;
 • повишен апетит и неприлично хранене, мляскане и оригване;
 • непредвидими постъпки и самонараняване, които притесняват всички близки.

Кои са най-честите видове деменции?

Това са:

 1. болестта на Алцхаймер от която страдат от 50 до 75 на сто от болните,
 2. мозъчносъдовата и
 3. паркинсоновата деменция.

Има подобни състояния причинени от обменни, психични, токсични увреждания на мозъка. При фамилните форми наследствената предразположеност е около 5 процента от случаите.

Дайте мнение и Вие тук!

ВНИМАНИЕ!

Напредналата възраст, женския пол, наличието на дементно болен в семейството, по-честото изпадане в различни депресивни състояния, някои заболявания на щитовидната жлеза, чести или многократни черепно-мозъчни травми увеличават значително риска от развитието на деменцията.

“Фигурин

Впрочем

Точното диагностициране на това заболяване изисква голямо професионално майсторство дори и за най-опитния невролог. Ако ви се случи да изживеете съмнение за такава диагноза винаги търсете второ, а защо не и трето мнение на специалист.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

донецепт при Алцхаймер Тест, последен стадий на деменция

Алцхаймер: Стадии, тест, последен стадий и деменция. Причини и лечение

Лекарства и билки за лечение на алцхаймер и деменция. Симптоми, стадии и тест на този …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *