При лечение на астма е важно да се уверите, че стаята, в която живеете, е възможно най-чиста.

Домашни средства за лечение на астма

При лечение на астма е важно да се уверите, че стаята, в която живеете, е възможно най-чиста.

Децата прекарват по осем часа на нощ в леглата си и дом с прахови акари или мухъл може да увеличи тежестта на симптомите им. Снабдяването с покривало за прахови акари или прането на спалното бельо в гореща вода всяка седмица е лесен начин да намалите излагането на детето си на въздействието им през нощта. Друг добър начин да сведете до минимум излагането на детето на тригери на астмата е да ограничите престоя му на открито. Ако е възможно, закупете монитор за качеството на въздуха и следете за качеството на въздуха във вашия район. Нива на качество на въздуха над 100 се считат за нездравословни за децата.

Корен от горчива тиква

Коренът от горчива тиква е едно от най-старите домашни средства за лечение на астма. Той е добър източник на витамин D, който поддържа имунната система и забавя влошаването на белодробната функция. Също така е естествено противовъзпалително средство и помага за предотвратяване на стесняването на дихателните пътища. Много хора страдат от хроничен недостиг на този витамин, но е възможно да се набавят достатъчни количества витамин D чрез излагане на слънце и здравословна диета.astma (1)

Лавандулово масло

Маслото от лавандула може да помогне за облекчаване на симптомите на астмата, като намалява производството на слуз и възпалението. То също така подпомага имунната система и успокоява дихателните пътища. За този домашен лек просто трябва да разтриете лавандулово масло върху влажна кърпа и да вдишвате изпаренията. Повтаряйте при необходимост, докато симптомите изчезнат.

Смокини

Смокините са чудесно естествено домашно средство за лечение на астма и се използват от векове за лечение на респираторни заболявания. Те отводняват храчките и ви помагат да дишате по-лесно. Най-добрият начин да консумирате смокини е да ги накиснете за една нощ във вода, след което да ги консумирате на сутринта. Можете също така да си приготвите чай от смокинови листа, който да пиете, когато е топъл.

Кофеин

Едно от най-разпространените домашни средства за лечение на астма е кофеинът. Това вещество се съдържа в кафето и чая и има много ползи, включително отваряне на запушените дихателни пътища. Освен това то е химически свързано с теофилина – лекарство, което се използва за подпомагане на хората с астма да дишат по-лесно. Пиенето на кафе може да помогне на страдащите от астма да дишат по-лесно и да избегнат хриповете, които са друг често срещан симптом.

Дайте мнение и Вие тук!

Приготвяне на пара

Парата е чудесен начин за облекчаване на симптомите на астмата. Тя предотвратява изсъхването на лигавицата, а горещата мъгла помага за иницииране на производството на слуз. Освен това горещата мъгла намалява и стреса, който е често срещан отключващ фактор за астмата. Топлината на парната баня предизвиква отделянето на хормони и ендорфини, които намаляват стреса и тревожността. Това намаляване на нивата на кортизол оставя страдащите да се чувстват спокойни и релаксирани.astma (2)

Здравословна диета

Едно от най-добрите домашни средства за лечение на астма е да се храните здравословно. Много хора с астма получават обостряния, защото консумират храни, съдържащи алергени или химикали, които дразнят дихателните им пътища. Това може да е резултат и от излагане на замърсители, прах и изпарения в околната среда. За щастие има много храни, които са полезни за здравето на белите дробове.

Вижте и ТОВА:

Кое е най-доброто лекарство за астма и лечение без лекарства

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кой е най-добрият инхалатор за дете и за възрастен. Инхалатор за бебе Омрон. Детски инхалатори Zano. На какви цени са в Лидл.

Най-добрите инхалатори за дете и бебе. 10 идеи

Кой е най-добрият инхалатор за дете и за възрастен. Инхалатор за бебе Омрон. Детски инхалатори …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *