хламидия, хламидии

Хламидиите са коварно и труднолечимо заболяване

Хламидията е патогенен за човека микроорганизъм, чест причинител на уретрити и вагинити. Хламидии е много често срещано заболяване при млади хора, които имат различни сексуални партньори.

Предава се при полов акт със заразен партньор. Понякога няма симптоми, но ако те се проявят, това става от 7 до 21 дни след половия акт. При жените симптомите са течение от влагалището, кръвотечение между менструациите, парене или болка при уриниране, болки в корема, понякога втрисане и гадене.

Мъжете могат да подозират, че имат хламидии при воднисто бяло течение от пениса и пареща болка при уриниране.

Хламидиите са вътреклетъчни паразити, заемащи междинно място между вирусите и бактериите. За размножаването си задължително изискват жива клетка. Родът Chlamidia има два вида: Chlamidia trachomatis и Chlamidia psittaci. Chlamidia psittaci причинява грипоподобни състояния и интерстициални пневмонии, а Chlamidia trachomatis – интересуващата ни урогенитална хламидиоза.

Предават се при полов контакт и след инкубационен период от 7 до 14 дни предизвикват възпаления на мъжката уретра. Течение от уретрата може съвсем да липсва, щипането при уриниране да е слабо или съвсем да го няма. С една дума болестта протича подмолно.

Хламидиите се размножават, проникват все по-дълбоко в половата система, достигат простатната жлеза и я възпаляват.

По-нататък те възпаляват семенните канали, епидидима и тестиса, като предизвикват сраствания, водещи до безплодие у мъжа.

Лошото е, че всичко става без особени белези на заболяване, тихомълком. След определен период се засягат ставите (започват да болят) и се възпалява конюнктивата на очите. Оформя се типичен симптомокомплекс, лесно откриваем от опитния лекар, но често дори при правилно и незабавно лечение вече е късно и стерилитетът е налице.

За хламидиалната инфекция лечението е особено дълго и трудно. Най-подходящи са антибиотиците от групите на тетрациклините, цефалоспорините и полимиксините, които се изписват в няколко последователни курса.

Ако имате неясни притъпени оплаквания от смъдене, парене, дискомфорт при уриниране, болки по хода на уретрата, оскъдно течение от половия член, слаба болка в тестиса или въобще в половата област, потърсете помощта на лекар венеролог (кожен лекар) или андролог. Съществуват директни високонадеждни и бързи проби за определяне дали сте заразен с хламидии или не. Помнете: хламидията не е шега работа, а действа коварно, без да предизвиква големи оплаквания.

КАК СЕ ОТКРИВА ЗАБОЛЯВАНЕТО хламидии?

Изследването на хламидиен антиген от канала на маточната шийка дава възможност за откриване и лечение на прясна хламидийна инфекция. При наличие на хламидии веднага трябва да вземате от изброените по-горе антибиотици, тъй като при липса на лечение има сериозен риск да се увредят репродуктивните органи и при мъже, и при жени, което да доведе до стерилитет.

Дайте мнение и Вие тук!

Освен това майката може да предаде хламидии на бебето си по време на раждането.

Вижте и ТОВА:

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

https://www.lekar.bg/2015/02/19/%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%8F/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за Полижинакс и странични ефекти.

Полижинакс. Мнения и за какво се използва? Глобули за гъбички и др.

Мнения за Полижинакс и странични ефекти. За колко време се разтваря и за какво се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *