болест на Крон
При болест на Крон един от симптомите е постоянна болка около пъпа

Болест на Крон – може ли да се лекува? 3 вида лечение

Лечението на Болест на Крон е трудно, тя често рецидивира. Помага се с лекарства и диета, оперативното лечение често е временно.

За много хора диагнозата болест на Крон е присъда. Признаците на това заболяване са ужасни, “късметлията” да го развие е обречен на мъчителни болки.

Какво е болест на Крон?

При болест на Крон се уврежда храносмилателната система: появяват се язви с последващи усложнения, разкриват от puls.bg.

Язвите могат да засегнат началото на тракта и да разранят устата и хранопровода, като е възможно да достигнат до финалните зони.

Най-често болест на Крон развиват тънките черва. Специалистите обясняват, че при това страдание в засегнатите участъци от тракта започват да се развиват трайни възпалителни процеси.

Образуваните язви могат да са на повърхността на чревния сплит – близо до коремната стена, или в дълбочина.

При усложнен статус между чревни гънки или черва и съседни органи се формират опасни фистули.

Диагностицирането на болестта изисква внимателно изследване, но първите симптоми, които насочват към Крон са тези:
 • болезнена дефекация, понякога кръв в изпражненията;
 • болки в корема в зоната около пъпа, честа диария;
 • температура;
 • лесна умора и постоянна отпадналост;
 • липса на апетит;
 • при децата с болест на Крон има видимо изоставане в развитието.

Дали тези симптоми отговарят на диагнозата болест на Крон, може да прецени само специалистът. За това са необходими изследвания с рентген или ендоскопия, кръвен анализ и анализ на екскремент.

От какво се причинява мъчителната болест на Крон?

болест на Крон
Болест на Крон може да се прояви във всеки сегмент на храносмилателния тракт, най-често в тънките черва

За медицината страданието – болест на Крон – не е все още разгадано докрай.

Дайте мнение и Вие тук!

Най-общо се счита, че то има автоимунен характер. Възпалителният процес ескалира в разраняване на лигавиците и образуване на язви поради генетичен фактор, но проявата на тези процеси се отключва обикновено при друго заболяване – тежка инфекция от различно естество, отслабена имунна защита, стрес, описват от medik.bg.

Диагнозата болест на Крон не може да се постави бързо и категорично, тъй като част от симптомите могат да насочат към друг здравословен проблем – например колити, апендисит, цьолиакия, злокачествено заболяване.

Лечение: Може ли човек да се излекува от болест на Крон?

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Искаме да бъдем оптимисти – но когато става дума за болест на Крон това е трудно. Според специалистите това заболяване е тежко, лесно преминава в хронична форма и изисква поддържане през целия живот – виж forummedicus.com.

Специализираният сайт на специалисти и пациенти за болест на Крон – babkuk.org предупреждава, че няма лесна формула и стандартен план за лечение на това заболяване.

Винаги следва припомнянето, че пълно излекуване от болест на Крон не съществува и че целта на лечението е поддържане на здравето през целия живот. Пациентите с болест на Крон преминават през различни фази и във всяка от тях – дали е остра или са в ремисия – лечението е специфично.

Все пак могат да се дефинират три възможни посоки за обгрижване на диагнозата:
 • с медикаменти (лекарства) – за потискане на възпалението и имунния отговор от рода на кортикостероиди, аминосалицилати, имуномодулатори, антибиотици и биологични продукти от рода на anti-TNF агенти;
 • оперативно – чрез максимално щадяща хирургична интервенция, след като медикаментозното лечение е изчерпало потенциала си. Здравната статистика обаче сочи, че дори при отстраняване на най-засегнатите части от тракта след време проблемът рецидивира;
 • диетата не може да излекува от болест на Крон, но може да облекчи дискомфорта и неприятните усещания. При това страдание често има загуба на апетит и това – при съчетание с повишените енергийни потребности заради болестта – прави поддържането на подходящо хранене доста сложно. Все пак е важно да се избягват храните с много фибри, пикантните храни, често – повечето млечни продукти.
болест на Крон
При болест на Крон един от симптомите е постоянна болка около пъпа

България не е от страните, в които тази болест е сред често срещаните. Според данни в медиите българите с болест на Крон са малко над хиляда.

Всяка година се потвърждават нови 4-5 диагнози с това заболяване. Пациентите са на възраст между 20 и 40 години и като рискови фактори за болестта им са определени стресът и тютюнопушенето.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

muskuli-03

Схващане на бедрения мускул. Втвърдяване и стягане на мускулите на краката

Какво да правим за и против стягане и втвърдяване на мускулите на краката. Крампи и …

16 Мнения

 1. Продължава експерименталната „ЗРХТ при Крон“/защитно-регенеративна хранителна терапия/.Публикувани са 5 статии/www.technochim-bg.com / -хронологично представящи терапията и резултатите от приложението и. Резултатите са изключително добри!!!

 2. Относно ЗРХТ при Крон и УК – публикувани са 11 части от развитието на терапията. Изчаква се -края на август ,контролна колоноскопия и хистолагия,потвърджд
  аща излекуването на А.Д от болест на Крон.

 3. http://www.technochim-bg.com – статия № 12 /раздел Разработки/ – напълно излекуван от Крон – първият приложил ЗРХТ – А.Д – 26 годишен

  • Лекар.БГ

   Благодарим ви, Анатоли Стоянов, за периодичната информация във връзка с лечението на Болест на Крон. Поздравяваме ви с успеха! Това със сигурност ще бъде ценно за нашите читатели!

 4. Надяваме се да бъде ценно за заболелите.В момента тече ЗРХТ и при Б.Б -болен от Крон и с изразена псевдополипоза в дебелото черво.Свръх активната фаза на ЗРХТ ще приключи в края на месец ноември.Състоянието му е много добро – статия № 13,предстоят контролни анализи,които ще публикуваме.

 5. nikolai kolev

  Благодаря ви, вдъхнахте ми надежда!

 6. От днес тече ЗРХТ и при трети заболял от Крон. Периодично ще публикуваме статии за състоянието му. Предстоящо е и публикуването на ст.№ 14 – Болест на Крон-състояние на Б.Б,както и част № 3 на Хеликобактер пилори.

 7. Прилагащите ЗРХТ вече са петима -Крон и УК .

  • Станкова

   Здравейте г-н Стоянов! Аз съм с диагноза Болестта на Крон ,установена през 09.2015г. в Александровска болница. Лекарите , с които споделих проблема си ми казаха, че болестта не се лекува. А Вие съвсем систематично и последователно сте се справили с този проблем. ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!! От тогава до сега не съм прилагала никакво лечение, докато веднъж по телевизията в предаването „На кафе“ , гост беше д-р Наташа Макбрайт, която вече има издадена книгата ГАПС, преведена на български език. Освен това една българка след операция от болестта на Крон , започнала да се храни по нейната система. Подобренията не закъсняли. Жив пример. Аз се вдъхнових от нея и започнах хранене по ГАПС диета. Вече- 2 седмици имам малки подобрения. Пъпките започнаха да заздравяват, вечният ми конюктивит – намаля. Апетитът ми се върна. Основното в храненето е: Без хляб и брашнени изделия, без картофи и без ориз. Ще продължа- но не знам до кога.

 8. Поздравления за подобрението!! Системата ни на терапия -ЗРХТ ,вече доказа високата си ефективност.,като не говорим за ремисии,а за излекуване -доказва се с колоноскопия,хистология и ПКК. В момента имаме публикувани 23 статии по темата „Болест на Крон и УК“

  • Здравейте! От 2010 г. съм с диагноза Б. на Крон. Г-н Стоянов как мога да се свържа с Вас за консултация относно тази нова терапия, която твърдите че напълно се излекува болестта. Благодаря!

 9. Анатоли Стоянов

  Отговор Yuner – вижте сайта ни http://www.technochim-bg.com . Свържете се по пощата или директно по телефона.Не само твърдим – вече има петима излекувани – трима от Крон и двама от УК.Подадени са 32 статии следящи и описващи този процес.

 10. Здравейте Господин Стоянов. Преминах курс по лъчетерапия и имам сходни симптоми като тези за болестта на Крон. Може и да не е, нищо не твърдя, но въпросът ми е може ли от лъчетерапия да развия болестта на Крон? и освен колоноскопия, има ли друго изследване, което може да се направи, за да се потвърди или отхвърли диагнозата?

 11. Анатоли Стоянов

  Отговор Мери – Най вероятно поражение – хиперпластичен или радиационен колит. Най точно ще се види с колоноскопия и естествено хистология.Кръвните изследванията съгласно нашата методика ще покажат преди всичко моментното състояние .

 12. За интересуващите се от ЗРХТ – към настоящия момент чрез ЗРХТ вече са излекувани общо 11 човека – 5от Крон и 6 от Улцерозен колит – http://www.technochim-bg.com раздел „Разработки“ .Публикациите ни по темата и развитието на ЗРХТ вече са общо над 50 .На активна терапия са 32 човека. /6 извън Крон и УК/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *