Видове домашно лечение на хемороиди. Крем с невен.
Компреси. Бял равнец, алое вера.

Домашно лечение на хемороиди

Видове домашно лечение на хемороиди. С чесън, с мед. Кой бабин лек за кървящи хемороиди е ок? Крем с невен. Компреси. Бял равнец, алое вера

Животните не получават хемороиди, дори маймуните. Само в човешката фигура центърът на тежестта е разположен на нивото на таза. Под влияние на земното претегляне кръвта се събира и застоява на това място и в краката. Ето я първопричината много от нас да изпитват болки и дискомфорт. Други фактори за хемороиди в таблицата.

По-важни провокатори на хемороиди
Фактор на рискаХарактеристика
наследственостСлаби съдови стени, висока проницаемост, недостатъчно развити клапани водят до разширяване при малък натиск
погрешно храненелюто и маринати причиняват прилив на кръв към дебелого черво и разтягат съдовете; бързото хранене нарушава чувствителността на нервните окончания в малкия таз, което също препълва с кръв
хиподинамия и офисна работаразвива се венозна недостатъчност, намалява кръвообращението в ректалните вени, възниква застой в малкия таз
възрастслед 40 г. съдовите стени губят еластичност, намаляват мускулният тонус и перисталтиката
нарушения в изхожданетодълги периоди със запек
вътрешни патологиимиоми, кистози при жените, простатит при мъжете, хроничен бронхит и др.
психологически факторнамалява се двигателната активност

Следващите рецепти са ефикасни в началните стадии. Първият им плюс е, че са винаги под ръка. Не се колебайте да предприемете нещо незабавно, за да се облекчите.

Домашно лечение на хемороиди с чесън

Чесънът оказва комплексно въздействие върху хемороидалните възли – намалява симптомите в първия стадий, обеззаразява като антибиотик, разширява съдовете и разрежда кръвта, локално обезболява и стимулира възстановяването.

  • Чеснов мехлем. 200 г чеснова кашица,  1 ч.л. мед, 50 мл мляко се нагряват на слаб котлон и се бъркат до сгъстяване. Престоява 3 часа и се премества в стъкло. Съхранява се в хладилника, но се затопля преди намазване. Нанася се върху възлите директно или с тампон. Процедурата се изпълнява през нощта, при парене се измива;
  • Чеснови свещи. Изчистени скилидки краве масло 1:1 се минават на месомелачка или блендер. Правят се неголеми фунии от хартия, в които се налива сместа. Заготовките се втвърдяват в хладилник. Готовите свещи трябва да имат консистенция на масло. Преди слагане се изваждат от хартията и се въвеждат в ануса за през нощта. Свещите са за вътрешни възпалени възли, те омекотяват и обвиват лигавиците;
  • Чеснова баня. Кашицата се размива в 5 л затоплена до комфорт вода. Сяда се в леген с нея и се седи 15-20 мин. до изстиване.

Мед при хемороиди

Медът сваля отока и болката, намалява размера на възлите, дезинфекцира и ускорява регенерацията.

Ремирта и Демир бозан 02
Прилага се вътрешно и външно
Бабин лек: Компрес с мед

По 50 г млян морков (краставица), цвекло и мед се събират + 1 с.л. масло от репей. Стриват се 10 таблетки мумие и се добавят приблизително в равно количество на готовата смес.

Компресът се налага върху възлите и се закрепя с бельото. Отстранява кървене, омекотява кожата, предотвратява прехвърляне на възпаляването към здрави тъкани.

Мед и сода за хемороиди

Приготвя се еднократна доза мехлем от 1 ч.л. свинска преварена мас, 1/2 ч.л. мед и 1/2 ч.л. сода. Съставките се разбъркват. Получава се еднороден състав, който се намазва на възлите.

Лечение с алое вера, гел

Гел и сок от алое облекчават сърбежа, паренето и болката в късните етапи. Намалява възпалителните процеси и ускорява възстановителните. Подобрява циркулацията на кръв и перисталтиката, препятства кървенето и укрепва стените на разширените съдове.

  • Рецепта с мед. Смесваме 3 с.л. мед и 3 с.л. сок алое. Изяждаме по 1 с.л. от сместа сутрин, 30 мин. преди закуската;
  • Отвара вътрешно + външно. Смиламе 5 листа, заливаме с 500 мл вода и варим на водна баня 15 мин. Охлаждаме, отделяме за компреси, а остатъка изпиваме наведнъж. В отварата се топят марли и се налагат върху възлите.

Домашен крем от невен

Невен ускорява регенерацията, намалява отока и възпаляването, потиска бактериите. Отличен е за открити рани при хемороиди.Ремирта и Демир бозан 01

  • Приготвяне: смлян цвят и зехтин 1:10. Стоят 8 часа и се местят на водна баня за 30 минути. След охлаждане цветът се отделя и добре се оцежда. Маслото се налива в тъмно стъкло и стои в хладилник.

Компрес с риванол при хемороиди

“Фигурин

Риванолът обеззаразява и леко успокоява. Дебел тампон от марля се напоява с течността и се притиска към възлите. Държи се 60 мин.

Смрадлика при хемороиди

В случая марленият тампон се напоява с отварка от смрадлика, приготвена по рецептата на кутията. Отново държим 60 мин. Смрадликата е силна при изразено възпаление.

Демир бозан за трайно лечение

Билковият сбор се отличава от домашните средства, които предимно облекчават симптомите. Демир бозан отстранява провокатора на венозното изменение. Ключово негово свойство е активизиране на кръвния оборот и борба със застойните явления. В допълнение билките разреждат кръвта и улесняват протичането й.

Втора посока на работа е укрепване на съдовите стени, повишаване на тяхната еластичност и непропускливост.

Шестте билки в чая са силни противовъзпалителни. Те успокояват симптомите. Най-полезен ефект е отрегулиране на чревната флора и нормализиране на фекалната консистенция. С премахване на запека се отстранява и главната причина за разраняване.

Като допълнение Демир бозан успокоява и хармонизира психическата сфера, борейки се с един от провокаторите на хемороидите – стресът.

Сода при кървящи хемороиди

При кисела среда (под рН 7.0) содата алкализира и премахва неприятните усещания в зоната на ануса. Работи като антисептик.

Отново обработваме с марлен тампон. Напояваме го с разтвор на сода – 2 ч.л. в 200 мл вода. Държим минимално 30 мин.

Прием на храни с много фибри

Твърдите изпражнения механично разраняват хемороидите и причиняват кървене. Целулозните храни се грижат отпадъчната маса да остане мека (напоена с вода) и да минава лесно през ануса. Всички растителни продукти подават фибри, най-много ги има в зеле, фасул, авокадо, броколи, ряпа, круши, смокини, моркови. Може директно да се приемат овесени трици.

Дайте мнение и Вие тук!

Други компреси при хемороиди

  • Сок от суров картоф. Напояваме марля и я закрепваме върху ануса. Намалява болката и сърбежа;
  • Лист от орех. Правим отвара от 20 г сух лист в 500 мл вода. Напояваме марля и налагаме върху хемороидите. Премахва възпалението и активизира кръвния поток;
  • Зеле на сок – прясно или кисело, леко нагрято. Намалява възпалението и температурата;
  • Зехтин с мед – хемороидите се мажат по 4 – 5 пъти дневно.
Ефикасен лек за спукан хемороид

При пукане на кр. съд се появява кървене. Веднага се приема хладна седяща вана за 5 минути. Студът компресира съдовете и редуцира кръвоизлива. Водата да е преварена.Ремирта и Демир бозан 03

Външен хемороид се обработва с кислородна вода и му се налага компрес, напоен в този антисептик. При вътрешни образувания се прави клизма с кислородна вода, разредена 1:1 с преварена вода.

Третото е да се въведе ледена свещ в аналния канал. Представлява замразена отвара от коприва, лайка, ж. кантарион, прополис, невен, бял равнец – антисептични средства.

Перорално се приема гинко билоба за свиване на съдовете.

Начини за облекчаване на хемороиди

При силна болка домашните средства са недостатъчни. За предпочитане е да се вземе противовъзпалително като ибупрофен, диклофенак или комбинирано обезболяващо. Местно се обработва с хепаринов мехлем или гел с троксевазин.

Лимон за хемороиди

При хемороиди помага изчистване с лимон.

4 големи плода се попарват, разрязват се с кората и се отделят семките. Изчистват се и 3 глави чесън. Всичко се минава през месомелачка. Кашицата се слага в 3-литров буркан и се залива с преварена и охладена вода до гърлото. Затваря се на тъмно за 3 дни, като се раздрусва през 12 часа. На четвъртия ден се прецежда и прибира в хладилника.

Употребява се по 50 – 100 мл.

Тази настойка може да се пие непрекъснато, без прекъсване. Изчиства червата, повишава имунитета, предпазва от тромби, облекчава изхождането. Отлично се съчетава с 3 – 4 дни плодова диета.

Мнение: Как си излекувах хемороидите

Пиша ви с желанието да споделя какво лечение ме отърва от хемороидите. Не правя реклама, защото съм използва единствено природни средства – пчелен восък и билки.

По наша семейна рецепта направих мехлем от пчелен восък. Добавих му сухи билки – невен, смрадлика и лайка. За лека консистенция – зехтин на око. С мехлема се мажат хемороидите всяка нощ, докато се приберат.

Заедно с мехлема пия чай за кръвообращението. Започнах с хималайски – Еверест се казва, после продължих с Демир бозан (нашите билки ги предпочитам). Отначало 4 чаши, после 3. След няколко дни възпалението спадна и хемороидите започнаха да се прибират. Сега са напълно свити, нямам болка, няма подпухване, всичко е точно!

Антон Тодоров, Велинград

Вижте и ТОВА: Домашно лечение на кървящи хемороиди. Видове бабин лек. Какво да пия? Първа помощ. Бабини рецепти.

Видео: Д-р Неделя Щонова за разширяването на вените.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се взема детралекс?

Как се пие детралекс – срещу хемороиди и разширени вени

Обичайното лечение с детралекс. При хемороиди. При разширени вени. При менструация. При бременност. При бодибилдинг. …

2 Мнения

  1. Mariana Lazarova

    Досега не съм направила нещо, което наистина помага на хемороидите ми. Благодаря за рецептите и за идеите!

  2. Руслан Николов

    Имам добри впечатления от билковото лечение и конкретно от Демир бозан. Вземам го за изчистване на кръвта и защото съм с атеросклероза, но имам и хемороиди, така че знам за какво става на въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *