операция за вадене на подути или възпалени сливици
Какво да правим след една операция за внимателно вадене на популярните сред децата подути или още извстни като възпалени сливици

При възпалени сливици: 6 неща, които трябва да знаем ако са подути и при вадене

Благодарение на съвременните методи на лечение операцията по отстраняване на възпалени сливици сякаш остана в миналото. Но все пак в някои случаи се налагат тези радикални мерки.

Ако възпалените сливици нарушават работата на сърцето и бъбреците, по-добре да се отстранят, за да се запазят здрави жизненоважните органи. Как да се предпази от усложнения детето след такава операция?

След изрязване на сливиците, разположени близо до небцето, детето се изписва от болницата на 5-ия ден. А след изрязване на аденоид (трета сливица) – то си отива у дома няколко часа след операцията или най-късно на другия ден.

След отстраняване на сливиците нишата, в която са били разположени, представлява наранена повърхност, която се покрива с фиброзна ципа. Тази ципа е естествено “кръвоспиращо средство”.

Към 5-ия ден след операцията нишата самостоятелно се прочиства от фиброзния налеп. Периодът на заздравяване продължава около 2-3 седмици.

ПРАВИЛО ПЪРВО

През първите два дни след изписване на детето трябва да му осигурите режим на легло. Желателно е да става само при необходимост – до тоалетната, да се нахрани и т.н. След този период детето може да премине на домашен режим, като основно условие е дневният сън.

Той възстановява имунитета и помага на организма да се справи със стресовете, получени в резултат на операцията.

ПРАВИЛО ВТОРО

Силни болки в гърлото и трудно преглъщане. Режеща болка и др. Как да действаме?

Сутрин и вечер измервайте температурата на детето. След самата операция надвечер тя може да се повиши до 37 – 37,5 градуса. Това е нормално и не трябва да се безпокоите. След ден-два температурата се нормализира, без да се налага да приемате специални таблетки за това.

Но ако не спадне към 4-ия, 5-ия ден, и особено ако се повиши, извикайте лекар. Но за понижаване на температурата не използвайте препарати, съдържащи аспирин. Те влошават съсирваемоста на кръвта и могат да провокират кървене.

През първите дни след операцията не оставяйте детето без наблюдение. Ако се оплаче от слабост, прилошаване или главоболие, се обърнете към лекар.

Дайте мнение и Вие тук!

ПРАВИЛО ТРЕТО

“Демир

Не пропускайте да му давате препаратите, назначени от лекарите. За по-бързо и лесно заздравяване трябва да давате на детето поливитамини или аскорбинова киселина, за да се предотврати евентуален кръвоизлив.

След изрязване на сливиците е полезно да правите инхалации със съдосвиващи препарати. Има и подходящи инхалатори, които се продават в аптеките. Препоръчваме изплакване на гърлото с отвари на бактерицидни билки – лайка, невен, градински чай, жълт кантарион.

В никакъв случай не използвайте сода или сол, защото те изсушават лигавицата на гърлото, а това влошава заздравяването на следоперативната рана.След изрязване на третата сливица трябва поне пет дена да давате на детето съдосвиващи капки, а също и разтвори за сгъстяване на кръвта.

ПРАВИЛО ЧЕТВЪРТО

Първата седмица след изписването от болницата не давайте на детето продукти, изискващи интензивно дъвчене – твърд хляб, сухари, пържени картофки. Не му давайте пържени и лютиви ястия. Неговото меню трябва да е съставено от супи, каши, плодови и зеленчукови пюрета, айран, кисело мляко. Храната трябва да е леко затоплена – нито гореща, нито студена.

ПРАВИЛО ПЕТО

За оперираното дете са противопоказани горещите бани поне две седмици след изписването му, тъй като и те могат да провокират кървене. Ежедневно го обливайте под топлия душ. Може да започне да се занимава с физкултура и спорт чак един месец след операцията, и то ако лекарят позволи. Физическото натоварване увеличава натиска върху кръвоснабдяващите съдове и може да стане причина за кръвоизлив.

ПРАВИЛО ШЕСТО

След изписването от болницата детето трябва да бъде прегледано от специалист – уши-нос-гърло. Той ще провери дали е изчезнала фиброзната ципа и в зависимост от това ще реши дали детето трябва да остане у дома, или може да тръгне на училище. През първия месец се консултирайте с лекар всяка седмица.

Сливиците са бариера и пречка по пътя на инфекциите, затова тяхното отстраняване неизбежно води до понижаване на имунитета.

Дори и да не боледува детето, периодично трябва да се провеждат курсове на лечение с имуностимулиращи препарати. Добър ефект дават пчелните продукти. Закалявайте детето и следете за неговия правилен дневен режим и рационално хранене.

Сливици: възпалени и подути. Лечение или вадене?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Инхалации при гнойна ангина

Инхалации при гнойна ангина

Ще започнем с различните видове инхалации при гнойна ангина: С традиционни лекарствени средства, с хомеопатия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *