Как да приемаме Дуспаталин 135 и 200? Мнения.
Дуспаталин За жлъчка и при СРДЧ (СДЧ). Дуспаталин или Стомахон?

Мнения: Дуспаталин или Стомахон? Или Спазмомен? Странични ефекти. Преди или след хранене?

Как да приемаме Дуспаталин 135 и 200? Мнения. Преди или след хранене? Странични ефекти. За жлъчка и при СРДЧ (СДЧ). Дуспаталин или Стомахон? Или Спазмомен? Еспумизан по-добър ли е?

Болки в корема – такъв здравословен проблем е имал всеки от нас. И всеки е реагирал на бедата с въпроса: как най-бързо да се спася? Дуспаталин е едно от възможните решения.

Дуспаталин помага при спазми и болки в коремната област, когато става дума за чревни смущения, дискомфорт, проблеми с дебелото черво, при заболяване на други органи, което причинява проблеми в стомашно.чревния тракт.

Лесно е да вземете подобна информация от мрежата – специализирани сайтове като framar.bg изчерпателно и подробно описват какво съдържа медикаментът дуспаталин, в какви случаи можете да си помогнете с него и кога не бива да го приемате.

Но понеже става дума за болки в коремната област, най-добре е първо да идете на лекар – причините за тези болки могат да са различни и дуспаталин да не е вашето лекарство.

Важно е все пак да знаете, че за разлика от други медикаменти дуспаталин успокоява спазмите и болките, без да променя тонуса и функциите на чревния тракт. Специалистите препоръчват дуспаталин за по-възрастни пациенти, тъй като при този продукт липсват някои неприятни странични ефекти от подобни лекарства: дуспаталин не причинява пресъхване на устата, задържане на урина или сърцебиене.

Приемът не се отразява на зрението – при някои лекарства се получава замъгляване; затова дуспаталин може да бъде приеман от потребители с глаукома.

Продължителност на приема на дуспаталин

Важно е да се запомни, че хапчетата се вземат 20 минути преди ядене и не бива да се превишава определената от лекаря доза! По-високата доза ще ви създаде проблеми, вместо да ви излекува по-бързо. Ако вземете повече хапчета, може да се наложи стомашна промивка!

Ако имате колебания – дали дуспаталин ще помогне да решите проблема си, поровете се във форумите и вижте отзивите на хора, които вече са го пробвали. Zdrave.rozali.com например проследява коментари на страдалци с описаните по-горе симптоми, които месеци и дори години са пробвали други медикаменти и билки за преодоляването им.

дуспаталин, мнения, продължителност на приема, жлъчка, гастрит
Вижте публикувания отзив на Eli, както и другите мнения по-долу в коментарите или ТУК! Оставете и вие своето мнение!!

Доверете се на Eli – по съвет на гастроентеролог за седмица с дуспаталин е облекчила проблемите си с хроничен запек, газове и мъчително подуване на корема. Медикаментът дуспаталин се оказва работещо решение при колит на дебелото черво и лениви черва. Форумът на puls.bg пък съветва дуспаталин да се взема поне 1-2 месеца, за да се постигне траен ефект. Още за продължителността на прием ще намерите по-долу в коментарите!

Странични ефекти на Дуспаталин

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Дуспаталин има сравнително малко странични ефекти, ако го поставим до другите лекарства, затова много лекари го предписват в комбинация с тях. Доста рядко може да се срещнат прилошаване и повръщане, болки в главата, подуване на лицето, по-лесна уморяемост, пресъхване на устата, развитие на ангиоедем или уртикария и възникване на обриви по кожата. Дава се и дори на бременни жени, но само под строг контрол от страна на лекаря.

Причини за подут корем и газове

Подут корем и газове – това е неприятно; може да създаде доста проблеми, както здравословни, така и свързани със социалните контакти.
На какво може да се дължи състоянието на подут корем и газове и как да го избягваме? Трябва да сме наясно с причините, поради които възниква, за да ги елиминираме предварително (puls.bg).

Има поне десет причини за това да сме с подут корем – освен дискомфорт, състоянието може да ни причинява и болка. Най-често това състояние е предизвикано от неправилно хранене: прекарване на дълго време без храна, последвано от преяждане, преглъщане на зле сдъвкана храна и неправилни комбинации на храната. При тези условия тя често се задържа в чревния тракт, ферментира и започва отделянето и натрупването на газове.

Подобно състояние причиняват и бобовите храни, зелето и ръженият хляб. Подуването на корема с увеличена продукция на газове може да е един от белезите на предменструалния синдром в резултат на хормонални колебания. Отслабнал имунитет и алергия към някои компоненти на храните са други възможни причини. Болният стомах, както и страдания от рода на колит, панкреатит и ентерит дават същата мъчителна симптоматика.

Има още по-сериозни здравословни причини за подут корем и газове: така е при синдром на раздразненото дебело черво, задържане на кръв или полипи в червата, цироза, тумори и чревна непроходимост.

Още в текста: Каква препоръчителна продължителност на приема има Дуспаталин? Какви мнения дават хората? Как се ползва при болки в корема, гастрит и жлъчка? Как взаимодейства със Спазмомен, Дегазин и другите и кое е по-добро?

Какво да направим; други лекарства.

Еспумизан или Дуспаталин?

Първата мярка, която се препоръчва при такива проблеми, е нормализирането на хранителния режим и балансирано хранене.

Дуспаталин не е единственият медикамент, овладяващ тези мъчителни симптоми; за някои от тях той направо не е приложим. Какви други лекарства се използват при подут корем? След лекарска консултация могат да бъдат препоръчани продукти от рода на еспумизан, дегазин, газекс, вердин ензим, ензимил, кармолис, иберогаст, както и билковите екстракти от рода на копър или бял равнец (afia-pharmacy.bg).

Приемът на такива продукти балансира преработването на храните и успокоява функционирането на стомашно-чревния тракт.

Дуспаталин или Стомахон?

И двете лекарства са против СРЧ, което има като симптоми болки в корема и свиване в тази област, усещане за подутост и прекомерно отделяне на газове, редуване на запек с диария (или двете поотделно може да се появяват), а също и втвърдяване на изпражненията.

Специално Дуспаталин се дава и когато болките в корема са причинени от заболявания на органите. Той няма ограничения в употребата, но ако симптомите ви не се подобрят за половин месец, трябва да си направите допълнителни изследвания.

Стомахон от своя страна е ориентиран към лечение на пациенти с преобладаваща диария. Той също намалява болката и премахва налягането, причинено от газове. И е почти двойно по-скъп. Някои лекари изписват и двете лекарства заедно за по-бързо облекчаване на симптомите.

Спазмомен или дуспаталин

Лекарите често предписват Спазмомен като заместител на Дуспаталин и обратното. Ако едното не ви действа, пробвайте с другото. Предимството на Спазмомен е в това, че е по-ново. Докато Дуспаталин е един вид класика. Специално Спазмоменът е предназначен за лечение на колон иритабиле, тоест на прословутия синдром на дразнимото дебело черво. Понякога е уместно да се използва точно той, когато искаме да се прицелим по-точно в специфичната причина. Но когато нещата стават там вътре, невинаги е лесно да се определи причината. Затова и има елемент на налучкване.

Дуспаталин или Дегазин?

Действието на двата продукта е различно и трябва за всеки конкретен случай да се избере най-подходящият.

Дуспаталин е лекарствен продукт, който действа адекватно при чревни спазми: именно стесняването, спазъмът на
червата причинява болезнено свиване, стесняване и влошаване на проводимостта. Задържането на съдържимото с последващи процеси на разграждане и газообразуване причиняват подут корем.

Дегазин действа целенасочено върху разпенването на съдържимото в червата, образуването на газови балончета и подуване на корема. Този процес се потиска чрез неутрализиране на процеса и се ликвидира опасността от развитието му (framar.bg).

Каква работа върши Мезим форте?

Мезим форте съдържа храносмилателни ензими, които съдействат за правилно и пълноценно усвояване на хранителните компоненти (framar.bg) . Те подпомагат функциите на панкреаса и балансират “химията” на храненето, като намаляват опасността от дефекти при разграждането и нежелателни странични ефекти като увеличено газообразуване, подут корем, диария или запек.

Кои билки помагат (чай)

подут корем, гастрит и жлъчка и прием на Дуспаталин
Билки и правилно хранене помагат при подут корем

Сигурно средство за спасение от подут корем и газове са билките. Подходящи са копър, анасон, кимион, мента, магданоз, маточина и лайка. Могат да се приемат като лечебна смес под формата на силна запарка или като чай.

Вижте как да си направите запарка срещу подут корем и газове:

30 г нарязан корен от билката пищялка се накълцва и се залива с половин литър вряла вода. Съдът се похлупва за 10 минути, след което запарката е готова за употреба. От нея се изпиват по две супени лъжици преди хранене (bb-team.org). Вместо да се прави запарка може да се дъвчат листа или парче корен от същата билка.

Дайте мнение и Вие тук!

След хранене е добре да се пият билкови чайове от посочените растения, като към тях се добавят канела или джинджифил.

Някои подправки като лют червен пипер и кимион потискат образуването на газове.

Приложима за описаните проблеми е и ароматерапията, като много добри резултати дава етеричното масло от чер пипер.

На супена лъжица олио се добавя една капка от него и със сместа се намазва и масажира коремът след хранене. За масажи вършат работа също маслата от карамфил, гроздови семки, карамфил и мента.

Твърд корем и жлъчка

Твърд корем е тревожно състояние, което изисква незабавна консултация с лекар (puls.bg). Възможно е да става дума за субективно усещане, което е предизвикано от съкращаване на коремната мускулатура. Това е вид защитна реакция при настъпили събития, застрашаващи здравето и дори живота на даден човек.

Твърд корем може да бъде опипан при перитонит, жлъчна криза – с възпаление или с раздвижване на жлъчен камък, апендицит, кървяща киста, разкъсване на далака, сепсис, некротизиращ колит.

Освен втвърдяването на корема има допълнителни симптоми, по които може да се състави първоначалната диагноза за състоянието. Така например при твърд корем поради остър перфоративен перитонит коремът е буквално като дърво, болката е нетърпима и чревната перисталтика е изцяло преустановена. Всичко това са застрашаващи живота състояния; при тях лечението не бива да се бави и минута.

Подут корем и запек

Запекът е сериозна заплаха за здравето, а понякога и за живота. Задържането на хранителни остатъци в тракта създава условия за гниене, за отделяне на токсини и за развитие на патогенни микроорганизми. Така организмът буквално се трови. Невъзможността на чревния тракт да изхвърли остатъците от храненето причинява неприятното състояние с подут корем.

Но дискомфортът не е всичко, което запекът, особено хроничен, причинява на организма. Задържането на храна в червата, претоварването им и опитите да бъдат освободени чрез напъни провокира образуването на нещо като джобове или торбички по стените на червата. В тях се задържат остатъци от храна и се създават условия за гниене.

Това са така наречените дивертикули; ако една или повече от тези кошмарни торбички се спукат, настъпва перфорация на червата, излив на чревното съдържание с всички токсини и патогенни микроби в коремната кухина, перитонит.

Известно е, че в Средновековието е било възможно един човек дори да почине от запек; наричали запека кралска болест, защото от нея страдали представители на висшето съсловие. Обяснението е в начина им на хранене; в менюто на аристократите липсвали достатъчно зеленчуци, варива и ръжен хляб.

Точно по тази причина и днес първата препоръка при подут корем и запек е да се нормализира храненето. Медикаментите и клизмите могат да решат проблема със запек един-два пъти, но това не може да е постоянно решение по много причини.

Противодействието на запека е в правилното хранене и физическата активност (tq-jenata.com).

Диета

Храненето при подут корем е добре да започне с оризов ден: оризът се разварява в повече вода и тя също се пие на глътки. Оризът нормализира секрецията на стомашни сокове и “обира” ферментиралите отпадъци в чревния тракт (gotnach.bg). До стабилизиране на кондицията е добре да се спазва диета с повече фибри. Откажете се за известно време от белия хляб и продуктите с нишесте.

Яжте повече блюда с ориз, зеленчуци на пара или печени, нетлъсти меса – пилешко, телешко. За свинското забравете; не се отказвайте от ябълките, но ги хапвайте печени. Изключете от менюто си също подсладените напитки, газираното; ограничете чая и кафето.

Ето още полезни за вашия корем храни (sun-bg.com): тиквички, банани, авокадо, ягоди, пъпеш и диня, краставици, аспержи, спанак, бадеми, ананас. За известно време откажете също прекрасни храни като броколи и карфиол, печен боб, лук и чушки.

Подут корем след аборт

Доста оживено обсъждан проблем във форумите за родители; обясненията за подут корем след аборт са най-малко две:

  • коремът е подут вследствие на интервенцията и извършените манипулации по прекъсването на бременността; всички тъкани на вътрешните полови орани трябва да преживеят оздравителен процес, да се възстановят ида се неутрализират локалните отоци; обикновено в такива случаи АГ-специалистите обясняват, че това състояние продължава до първия нормален цикъл след аборта (dar-center.com); касае се за нормализиране на хормоните;
  • подут корем може да се поддържа в резултат на възпалителен процес; ако паралелно с такъв симптом има болки, температура, ако ходенето по голяма нужда е проблемно или има други необясними неща, най-добре е да се направи консултация с гинеколог.
При мъжете – подут корем

Неприятните преживявания от подут корем се срещат по-често при жените, но и мъжете страдат достатъчно. Причината за тази статистика е в особеностите на женската физиология: подут корем при жените може да се получи поради хормоналните колебания при месечния цикъл, или след аборт, а също и при някои възпалителни заболявания на вътрешните полови органи (trud.bg).

Подут корем се проявява също при рак на яйчниците. Жените по-често от мъжете страдат от хроничен колит, а това състояние обичайно е свързано с подут корем. Все пак и мъжете не са пощадени: при неправилно хранене и болестни процеси в органите, разположени в коремната кухина, признакът подут корем е налице.

Дисбактериоза на червата

Дисбактериоза е състояние, при което правилният баланс между полезни и патогенни бактерии в червата е нарушен. Това води до непълноценно разграждане на хранителните компоненти, натрупване на токсини, условия за инфекции. Подут корем е един от признаците за дисбактериоза (puls.bg).

Дисбактериоза и подут корем могат да се получат след лечение с антибиотици, болести на храносмилателната система от рода на гастрит, зарази от типа на салмонелозата, хирургични интервенции в коремната кухина, нездравословно хранене.

Спасението от подобен проблем е спазването на диета и прием на подходящи медикаменти. Необходими са два-три месеца за възстановяване на нормалната чревна флора.

Дуспаталин и гастрит

Някои пациенти казват, че за тях Дуспаталин е възможно най-хубавото лекарство за успокояване на болки при гастрит. Те са пробвали всичко възможно и знаят най-добре. Други го комбинират с 30-милиграмов Ланзул и съобщават, че няма никаква полза от това. Така че вариантът проба-грешка не е толкова лош. Изпробвайте го в малко количество и преценете дали ви помага. Но и не се привързвайте към него! Спазвайте описаната по-горе продължителност на приема и не забравяйте да споделите с нас своето мнение!

Подут корем при бременност

Нарастването на корема при бременност е нещо различно от симптома подут корем. Естествено. Но подут корем може да има и в състояние на бременност и това не е свързано с развитието на плода, а е паралелно състояние – засяга същия тип подуване, както преди цикъл. Причина за този тип подут корем са хормоналните колебания (zajenata.bg).Важно е също да се знае, че в ранния етап на бременността трябва да се правят усилия за избягване на запек и смущения, причиняващи подут корем от лошо храносмилане.

Вижте и ТОВА:

Болки ниско долу в корема и кръста. Вдясно, вляво и другаде. Как се действа?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи …

7 Мнения

  1. Статията ми хареса, кратко и точно описан проблема и какви мерки да се предприемат при болки в корема подут корем и за лечението с дуспаталин. Благодаря.

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви, Надка Ценова, за добрите думи! Ще се радваме, ако и други читатели споделят за опита си с дуспаталин и за това, как са лекували своите болки в корема или пък ако знаят другите хора как се лекуват, ще бъде чудесно!

  2. краси въчев

    10 дни имах, болки в червата, освен това имам от години синдром на раздразнено дебело черво.Всичо утихна сле като започнах приема на Дуспаталин.Сега нямам нужда и от Дегазин
    Краси Въчев Плевен

  3. Елисавета Милушева

    Здравейте!
    След дългогодишни “мъки”-кисилини,гастрит,малка язва ,рефлукс,подут корем……се взех в ръце🤷‍♀️Личния ми препоръча гастроентеролог !След обстоен преглед едно от лекарствата ,които ми изписа беше Дуспаталин.Невероятен ефект,просто не можах да повярвам,че всички симптоми изчезнаха(Препоръчвам го и все пак след консултация със специалист🍀

    • Миналият петък бях при добър гастроентеролог.Изписа ми Дуспаталин за лечение на раздразнено дебело черво.Приемът му трябва да продължи 2 по 200мг-поне 6 месеца.Противопоказания няма.Допълни лечението с Омнибиотик 6- 2 по 1 прахче,за 8 седмици.

  4. Красимира

    При СРЧ дупаталин колко време може да се взема. Хи

    • Лекар.БГ

      По една таблетка Дуспаталин се пие 3 пъти на ден, около 20 минути преди хранене. В началото на употребата на лекарството продължителността на лечението трябва да бъде най-малко 6-8 седмици, за да се оцени адекватно ефективността на лечението. Продължителността на лекарството не е ограничена. Ако пациентът пропусне да приеме една или повече дози, лечението трябва да продължи със следващата доза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *