полезните храни
Пилешката супа е задължителна в списъка на полезните храни

Хранене при грип. Ето кои са полезните храни при простуда!

Как да се храним при грип и простуда? Кои са полезните храни – онези, които ще ни върнат апетита и ще ни помогнат да оздравеем?

При грип и простуда обикновено лигавиците на носоглътката са отекли и болезнени. Чувствителността на обонянието и вкусовите рецептори е намалена, обясняват от kp.ru. Лечебните блюда – всякакви пюрета и чайове, омръзват и още повече убиват апетита. Медицината няма да възрази на твърдението, че удоволствието от храната е съществен фактор на бързото оздравяване. Все пак ако изведнъж се събудите с вълчи апетит – не посягайте към нещо мазно и пържено. Ето кои са полезните храни в подобно състояние:

1. Смути от грейпфрут. Това е №1 сред полезните храни: ще ви зареди със сили от сутринта. Един грейпфрут съдържа дневната норма от най-важния за имунитета витамин С. Плодовите киселини активно извеждат от организма излишната вода, което нормализира кръвното налягане и снема отоците. Съставката йогурт пък активира обмяната на веществата. Ако боледувате – най-доброто начало на деня е една голяма чаша смути с грейпфрут. Ето как се прави: изчиствате един грейпфрут от кората и ципите, добавяте половин банан, лъжица мед, чаша йогурт; всичко това разбивате с блендер.

2. Печените ябълки също са в списъка на полезните храни. Те съдържат салицилова киселина, която е чудесен противовъзпалителен фактор. В най-голямо количество тя се съдържа в кората на плода. Не случайно отварата от ябълкови обелки в народната медицина се счита за добро лекарство срещу кашлица. Печете ябълките с канела – тя влияе потискащо на рефлекса за кашляне. Ето как да си направим печени ябълки: измиваме плодовете и изрязваме кладенче в средата – там поставяме по малко захар, канела и стафиди и печем половин час на 180 градуса.

3. Следващото блюдо е класика сред полезните храни: пилешки бульон! Пилешките кости и хрущяли съдържат особен вид протеини с противовъзпалителен ефект. Този ефект е доказан научно от изследователски екип в Осло, Норвегия. Проучването е установило, че бульоните от червено месо действат обратно – т.е. усилват възпалителните процеси. Точно по тази причина те не се препоръчват при хронични бронхити и артрити. Най-леката пилешка супа се прави с малко моркови, картоф и целина. Ако можете – снабдете се с “щастлива” кокошка или пиле от село – бульонът ще е целебен в по-висока степен. След като месото и зеленчуците са почти готови, добавете и хубаво узрял домат.

4. Сос или сок от боровинки – не забравяйте да следите състоянието на бъбреците си, които често понасят последиците от вирусните зарази. Бъбреците филтрират токсини от патогенните микроорганизми и от лекарствата, с които се тъпчем. Боровинките съдържат много биоактивни компоненти, които помагат на бъбреците да устоят на възпалителните процеси. С боровинки се приготвят сокове, приятен сос към леки меса, смути или нектар.

5. Сладолед и смокини за болно гърло. Няма грешка: сладоледът е сред полезните храни, но трябва да се разтопи и да се разреди с прясно мляко – половин чаша на 100 грама сладолед. В тази смес пускаме две нарязани пресни смокини и няколко капки пресен лимонов сок. Всичко това се затопля на слаб огън и се пие на бавни глътки.

Дайте мнение и Вие тук!

6. Полезните храни могат да са привлекателни и да будят апетит с вида си! Апетитът на един болен човек трябва да се стимулира ако щете и с цвета на храната. Така например бялото, кафявото и виолетовото убиват апетита. Обратно – червено, оранжево, жълто и грахово зелено го повишават. Как например да се откажеш от една пъстра салата с домат, чушка, рукола, краставичка, каперси и скариди! Сигурно е много вкусно да й добавим лъжица лимонов сок с горчица и две лъжици студено пресован зехтин?!

полезните храни, хранене при грип
Пилешката супа е задължителна в списъка на полезните храни

7. Анасоновият чай загрява! Ако ви е студено и нищо не може да ви стопли – направете си чай с анасон и канела! Това е важна точка от програмата с полезните храни.

На литър вода се слагат две чаени лъжички хубав черен чай, 2-3 “звездички” анасон, една пръчка канела и една шушулка ванилия, като поизстине запарката – мед на вкус. Когато чаят е готов и прецеден, към него се добавя половин чаша горещо прясно мляко. Наистина лекува – това е рецептата за популярен в северните страни коледен чай. Пийте го веднага щом усетите първите признаци на болестта!
http://youtu.be/KT1nDk3Ew-0

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

мехлем против изгаряне

Домашен мехлем против изгаряне – работи без грешка!

При изгаряния от различен характер бързата реакция е залог проблемът да се преодолее максимално бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *