полезните храни
Пилешката супа е задължителна в списъка на полезните храни

Хранене при грип. Ето кои са полезните храни при простуда!

Как да се храним при грип и простуда? Кои са полезните храни – онези, които ще ни върнат апетита и ще ни помогнат да оздравеем?

При грип и простуда обикновено лигавиците на носоглътката са отекли и болезнени. Чувствителността на обонянието и вкусовите рецептори е намалена, обясняват от kp.ru. Лечебните блюда – всякакви пюрета и чайове, омръзват и още повече убиват апетита. Медицината няма да възрази на твърдението, че удоволствието от храната е съществен фактор на бързото оздравяване. Все пак ако изведнъж се събудите с вълчи апетит – не посягайте към нещо мазно и пържено. Ето кои са полезните храни в подобно състояние:

1. Смути от грейпфрут. Това е №1 сред полезните храни: ще ви зареди със сили от сутринта. Един грейпфрут съдържа дневната норма от най-важния за имунитета витамин С. Плодовите киселини активно извеждат от организма излишната вода, което нормализира кръвното налягане и снема отоците. Съставката йогурт пък активира обмяната на веществата. Ако боледувате – най-доброто начало на деня е една голяма чаша смути с грейпфрут. Ето как се прави: изчиствате един грейпфрут от кората и ципите, добавяте половин банан, лъжица мед, чаша йогурт; всичко това разбивате с блендер.

2. Печените ябълки също са в списъка на полезните храни. Те съдържат салицилова киселина, която е чудесен противовъзпалителен фактор. В най-голямо количество тя се съдържа в кората на плода. Не случайно отварата от ябълкови обелки в народната медицина се счита за добро лекарство срещу кашлица. Печете ябълките с канела – тя влияе потискащо на рефлекса за кашляне. Ето как да си направим печени ябълки: измиваме плодовете и изрязваме кладенче в средата – там поставяме по малко захар, канела и стафиди и печем половин час на 180 градуса.

3. Следващото блюдо е класика сред полезните храни: пилешки бульон! Пилешките кости и хрущяли съдържат особен вид протеини с противовъзпалителен ефект. Този ефект е доказан научно от изследователски екип в Осло, Норвегия. Проучването е установило, че бульоните от червено месо действат обратно – т.е. усилват възпалителните процеси. Точно по тази причина те не се препоръчват при хронични бронхити и артрити. Най-леката пилешка супа се прави с малко моркови, картоф и целина. Ако можете – снабдете се с “щастлива” кокошка или пиле от село – бульонът ще е целебен в по-висока степен. След като месото и зеленчуците са почти готови, добавете и хубаво узрял домат.

4. Сос или сок от боровинки – не забравяйте да следите състоянието на бъбреците си, които често понасят последиците от вирусните зарази. Бъбреците филтрират токсини от патогенните микроорганизми и от лекарствата, с които се тъпчем. Боровинките съдържат много биоактивни компоненти, които помагат на бъбреците да устоят на възпалителните процеси. С боровинки се приготвят сокове, приятен сос към леки меса, смути или нектар.

5. Сладолед и смокини за болно гърло. Няма грешка: сладоледът е сред полезните храни, но трябва да се разтопи и да се разреди с прясно мляко – половин чаша на 100 грама сладолед. В тази смес пускаме две нарязани пресни смокини и няколко капки пресен лимонов сок. Всичко това се затопля на слаб огън и се пие на бавни глътки.

Дайте мнение и Вие тук!

6. Полезните храни могат да са привлекателни и да будят апетит с вида си! Апетитът на един болен човек трябва да се стимулира ако щете и с цвета на храната. Така например бялото, кафявото и виолетовото убиват апетита. Обратно – червено, оранжево, жълто и грахово зелено го повишават. Как например да се откажеш от една пъстра салата с домат, чушка, рукола, краставичка, каперси и скариди! Сигурно е много вкусно да й добавим лъжица лимонов сок с горчица и две лъжици студено пресован зехтин?!

полезните храни, хранене при грип
Пилешката супа е задължителна в списъка на полезните храни

7. Анасоновият чай загрява! Ако ви е студено и нищо не може да ви стопли – направете си чай с анасон и канела! Това е важна точка от програмата с полезните храни.

На литър вода се слагат две чаени лъжички хубав черен чай, 2-3 “звездички” анасон, една пръчка канела и една шушулка ванилия, като поизстине запарката – мед на вкус. Когато чаят е готов и прецеден, към него се добавя половин чаша горещо прясно мляко. Наистина лекува – това е рецептата за популярен в северните страни коледен чай. Пийте го веднага щом усетите първите признаци на болестта!
http://youtu.be/KT1nDk3Ew-0

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *