Всяка година умират над 2500 души

Откъснатият тромб може да доведе до смърт!

До какви последствия води т.нар. тромбофлебит (откъсване на тромб), кои са неговите симптоми и усложнения.

В превод от латински, “Thrombo” означава съсирек, а “Phlebitis” възпаление на стената на вената. Тромбофлебит възниква, когато съсирекът, намиращ се във вената, причини възпаление на една или няколко вени, обикновено на краката.

По-рядко тромболфлебитът може да засегне вените на ръцете или тялото.

КЪДЕ СЕ ПОЯВЯВА ПРОБЛЕМЪТ?

Засегнатата вена може да се намира близо до повърхността на кожата (повърхностен тромбофлебит) или да засяга дълбоките вени, разположени в мускулите (дълбока венозна тромбоза или ДВТ).

Появата на тромб (съсирек) в дълбоките вени увеличава риска от сериозни здравословни проблеми като белодробната емболия например. Тя възниква, когато парче съсирена кръв се откъсне от тромба.

То пътува нагоре по съдовете до сърцето и до белите дробове. Може да блокира артерията, която носи кръвта от сърцето към тях, за да се обогати с кислород. Това е спешно състояние, което може да застраши живота, особено ако тромбът е по-голям и кръвотокът напълно се прекъсне.

ЗАЩО СЕ ОБРАЗУВАТ ТРОМБИ?

Организмът има много добре организирана противосъсирваща система и никъде в съдовата мрежа не би трябвало да се образуват съсиреци. Необходима е комбинация от 2 или 3 от долуизброените фактори, които благоприятстват развитието на тромби.

И ТЕЗИ ФАКТОРИ СА СЛЕДНИТЕ

  • забавено кръвообращение;
  • увреждане на съдовата стена;
  • стеснен или разширен съд.

Тромбофлебитът често се причинява от продължително обездвижване, като продължително седене при пътуване в самолет или автомобил, както и при продължително залежаване поради други заболявания и травми.

При такова неактивно състояние кръвният поток от долните крайници към сърцето се забавя, което създава условия за образуване на тромби. Парализи, определени видове ракови заболявания и употреба на хормона естроген също могат да доведат до тромбофлебит.

ПОНЯКОГА ИМА НАСЛЕДСТВЕНА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНОСТ

По-висок е рискът за тромбофлебит при наследствена предразположеност към тромбообразуване. Вие можете да използвате собствени методи за облекчаване на болката и да намалите риска за образуване на тромби, като провеждате правилна профилактика.

За лечение са възможни различни лечебни методи, включващи медикаментозна и хирургична терапия.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ

  • затопляне;
  • повишена чувствителност и болка в засегнатата зона;
  • зачервяване;
  • отоци.
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Когато е засегната повърхностна вена, може да се забележи една зачервена, затоплена, плътна и болезнена връв, разположена точно под повърхността на кожата.

При засягането на дълбока вена кракът ви може да се подуе, да е болезнен и чувствителен на дразнене, като тези признаци се засилват, когато се изправите или вървите.

Възможно е да имате повишена температура. Възможно е също така и да нямате никакви симптоми.

Опасността идва, когато кръвният съсирек се разкъса и се носи от кръвта към сърцето, а оттам до белодробната артерия. Съществува опасност за живота, когато съсирекът е много голям и запуши цялата артерия или остане на мястото, където тя се разклонява.

Така се блокира кръвотокът към белия дроб, сърцето се изтощава, защото изтласква кръв при повишено налягане и не може да преодолее препятствието (тромба).

КОГА ДА ПОТЪРСИМ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ?

Посетете лекаря си когато имате подута, зачервена и чувствителна на допир вена, особено ако имате един или повече рискови фактори за тромбофлебит. Ако болката и подуването на вената е силно, имате температура и затруднено дишане, потърсете незабавна помощ.

Тези симптоми може да са признак за дълбока венозна тромбоза и повишен риск за откъснат тромб, пътуващ към белия дроб.

УСЛОЖНЕНИЯТА, КОИТО МОГАТ ДА ВЪЗНИКНАТ

Ако тромбофлебитът е на повърхностна вена, непосредствено под кожата, сериозните усложнения са редки. Ако тромб се образува в дълбока вена, рискът за сериозни усложнения е много голям. Възможните усложнения са:

БЕЛОДРОБЕН ЕМБОЛИЗЪМ.

Ако част от тромб на дълбока вена се откъсне, той може да достигне до белите дробове, да блокира артерията и да бъде потенциално опасно за живота състояние.

ИНФАРКТ ИЛИ ИНСУЛТ.

Ако имате междукамерен или междупредсърден дефект (вродено състояние, при което имате отвор между двете камери, респективно предсърдия на сърцето). Пътуващият тромб може да премине от венозната част на сърцето към артериалната.

Попадайки в аортата, може да запуши кръвоносни съдове на сърцето и да причини миокарден инфаркт, на мозъка – инсулт или стоп на кръвоснабдяването и инфаркт на други органи. Това усложнение обаче възниква много рядко.

Дълбоката венозна тромбоза може също така да увреди клапите на вените на долните крайници. Вените имат клапи, които възпрепятстват връщането на кръвта. Така тя по-лесно се придвижва нагоре към сърцето. Когато клапите на вените се увредят, се появяват следнитепроблеми:

РАЗШИРЕНИ ВЕНИ.

Повишеното налягане във вените, което се дължи на задържането на венозната кръв в долните крайници, води до балониране и до разширени вени (варици).

ОТОК.

В някои случаи застоят във вените може да стане значителен и да доведе до излив на плазма от вените към тъканите, което причинява подуване на краката.

ПРОМЯНА В ЦВЕТА НА КОЖАТА.

Вследствие на хроничния оток на тъканите и кожата на краката, както и поради повишеното налягане, може да настъпи потъмняване на кожата, наречено застойна пигментация.

Дайте мнение и Вие тук!

ЯЗВИ.

Понякога, поради намаленото кръвоснабдяване и излива на плазма, могат да се образуват язви, които трудно заздравяват.

ВЕНОЗНА ОБСТРУКЦИЯ (ЗАПУШВАНЕ).

Ако сте имали няколко епизода на дълбока венозна тромбоза, във вената може да се образува трайно препятствие от фиброзна тъкан около старите тромби и запушване.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ЛЕКУВА?

При тромбофлебит на повърхностните вени можете да правите следните облекчаващи процедури:

  • Поставяне на топлина върху болезнените места.
  • Повдигане на засегнатия крак.
  • Прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, които намаляват склонността към кръвосъсирване, болката и възпалението.
  • Състоянието обикновено се подобрява до една две седмици.

ЛЕКАРЯТ ВИ МОЖЕ ДА ВИ ПРЕПОРЪЧА И СЛЕДНИТЕ ЛЕЧЕБНИ МЕТОДИ:

Медикаменти

При дълбока венозна тромбоза е необходимо да се направи инжекция с антикоагулант, като хепарин, който да предотврати по нататъшното разрастване на тромба.

След хепариновото лечение е необходимо да се взема поддържащо антикоагулантно лечение през устата в продължение на няколко месеца. Има и медикаменти, наречени тромболитици, които разграждат образуваните тромби.

Еластични чорапи

Те помагат за намаляване на отока и шанса за поява на дълбока венозна тромбоза.

Филтър

Понякога може да се постави филтър в голяма вена в корема (vena cava inferior), който да възпрепятства движението на тромбите нагоре към сърцето.

Стрипинг на разширените вени

Вашият доктор може да отстрани хирургично разширените вени, които ви причиняват болка и повтарящи се тромбофлебити. Тази процедура се нарича стрипинг. Следоперативното възстановяване протича за по-малко от 2 седмици. Отстраняването на вената не нарушава кръвообращението на крака ви, защото вените, разположени дълбоко в крака, могат да поемат по-големи количества венозна кръв. Тази процедура често се прави и по козметични причини.

Отстраняване на тромб или байпас

Понякога е необходимо хирургично да бъде отстранен блокиращият вената тромб, особено когато става въпрос за блокирана вена в малкия таз или в корема.

За да се подобри състоянието ви при запушената вена, лекарят може да ви препоръча хирургичен метод, при който се правят обходни венозни пътища (байпас) или нехирургична процедура, наречена ангиопластика, при която вената се отваря. След отварянето на вената в нея се поставя специална метална тръбичка – стент, който остава там и поддържа вената широка.

Погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/10/26/%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D1%84%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82/

Първоначално публикувано на:11.07.2008 @ 23:09

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *