рак на гърдата
Профилактиката срещу рак на гърдата включва и рационално хранене

Срещу рак на гърдата вземете тези храни!

В много научни изследвания се доказва, че здравословното хранене намалява риска от развитието на онкологични заболявания, включително рак на гърдата.

Ето няколко храни, които са изследвани в тази посока и дават надежда за намаляване на риска. Топ-10 на храните срещу рак на гърдата е класация на medikforum.ru:

Гъби. Пред 2010 година бе огласено изследване, според чиито заключения активната консумация на гъби намалява риска от рак на гърдата.

ВАЖНО: Имаме и обзорна статия ТУК: Главните симптоми на рак на гърдата и неговото лечение в България!

Гъбите заедно със стридите и още няколко храни реално предпазват от рак на гърдата.

Броколи. Този зеленчук е наситен с антиоксиданта сулфорафан, който потиска растежа на раковите клетки. За изследователите от Мичиганския университет например това е най-силната защита срещу рак на гърдата.

Нар. Този древен плод съдържа голямо количество елагинова киселина – антиоксидант, който потиска отделянето на особен вид ферменти в тялото. Тези именно ферменти играят съществена роля в развитието на рак на гърдата.

Леща. Според публикувано преди пет години изследване жените, които редовно имат в менюто си леща и изобщо бобови растения, са в най-слаб риск от рак на гърдата. В зърната на тези растения има много фолати, фибри и други полезни вещества, осигуряващи антиракова защита.

Орехи. В многочислени изследвания се твърди, че 60 грама орехови ядки на ден са чудесна профилактика срещу рак на гърдата. Този ефект е бил подробно изследван в университета на Западна Вирджиния.

Боровинки. Науката отдавна има доказателства за това, че съдържащият се в боровинките антиоксидант птеростилбен спира рака на гърдата. Той включва програма за самоунищожаване на раковите клетки – т.н. апоптоза.

Спанак. Жените, които преди менопаузата са яли редовно спанак, по-рядко с 40% развиват рак на гърдата. Това се дължи на диетичните фолати в спанака.

“Демир

Яйца. Съдържащият се в яйцата холин редуцира риска от рак на гърдата с 24%. Този извод е направен след пространно проучване върху храненето на 3 000 доброволки.

Сьомга. Сьомгата е сред тези храни, които съдържат значително количество витамин D. Водещи специалисти от Торонто уверяват, че чрез витамин D в оптимални дози също се намалява рискът от рак на гърдата.

Черен хляб. Според учени от Финландия консумацията на пълнозърнест черен хляб намалява чувствително опасността от рак на гърдата. Тази защитна функция на насъщния се дължи на съдържащите се в него фибри, витамини, минерали и особено на фитиновата киселина.

Дайте мнение и Вие тук!

Ето как да се предпазим от рак на гърдата!

За профилактика срещу рака на гърдата могат да се използват същите препарати, с които се лекува самото заболяване.

Тази методика е предложена от британска група, ръководена от Джек Кюсак от университета “Куин Мери” в Лондон. В момента най-често използваните препарати за лечение на тази злокачествена форма са тамоксифен и ралоксифен, пише thiswomen.ru.

рак на гърдата
Профилактиката срещу рак на гърдата включва и рационално хранене

Те блокират развитието на хормонозависими тумори на млечната жлеза, като не позволяват на женския полов хормон естроген да се свързва с рецепторите. Британското изследване е установило, че профилактичният прием намалява с 33% риска от развитието на най-често срещаните форми на рак на гърдата.

Във Великобритания в рисковата група към заболяването се числят жените, които имат родственици, боледували от същата форма на рак. Според Кюсак обаче има риск за всички жени, у които при мамография са диагностицирани уплътнени участъци в тъканите на млечните жлези.

Британският учен смята, че профилактичният прием на посочените препарати може да спаси до 10% от жените, които са в рисковите групи.

Всяка година във Великобритания от рак на гърдата се разболяват 46 000 жени. Тази болест е втората, причиняваща смърт от рак след злокачествените изменения на белите дробове. На година от рак на гърдата умират 12 000 англичанки. В САЩ посочените медикаменти вече се използват за антиракова профилактика.
http://youtu.be/hjEiG76WZ5o

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *