Симптоми на цьолиакия. Какво не знаем за болестта?

Само допреди няколко години болестта цьолиакия се считаше за една от редките. Сега с всяка изминала година хората с такава диагноза се увеличават в прогресия!

Проблемът цьолиакия наистина е сериозен, признават от medikforum.ru. Тази опасна вродена патология е много коварна: тя се разпознава трудно и се диагностицира точно у пациентите едва когато вече са навлезли в зрялата си възраст.
Коварството на въпросната цьолиакия е в това, че тя често се маскира като друго заболяване.

Същността й се знае: непоносимост към глутена, който се съдържа в зърнените храни. Само че симптомите на тази непоносимост остават в пълна мъгла за родителите на едно болно дете, а често и за лекарите. Едва на 30-40 години човекът научава какъв е здравословният му проблем и че е можел да си спести много мъки само чрез спазване на подходящата диета.

Първите симптоми на цьолиакия се проявяват още в детска възраст – когато мъникът започне да похапва продукти с глутен. Признаците на непоносимост обаче погрешно се отнасят към други заболявания и за точната диагноза са необходими десетилетия. Вярната диагноза нерядко е предшествана от драматични обиколки при специалисти в какви ли не клиники, лечение с различни хапчета и сиропи и всичко това без положителен резултат.

“Фигурин

Диагнозата цьолиакия трябва да се постави колкото може по-рано, защото това отклонение във функциите на организма може да има летален изход. Макар заболяването цьолиакия да се проявява по различни начини, медиците предупреждават, че основен симптом за разпознаването й е постоянната болка в корема. При опит да се установи кое я причинява – пациентът не намира логично обяснение за появата й.

Както се знае, най-успешният начин за лечение на цьолиакия е безглутеновата диета. Това означава, че от менюто на пациент с цьолиакия се изключват пожизнено всички храни, съдържащи ръж, ечемик, пшеница и овес.

цьолиакия

При цьолиакия зърнените храни се изключват от менюто пожизнено

Цьолиакия – това е хронично заболяване на тънките черва, свързано с непоносимост към растителния протеин глутен. Той се съдържа в зърнените култури – пшеница, ръж, овес, ечемик. При цьолиакия хората често губят физическата си издръжливост, страдат от безсъние и хронична умора. 60% от пациентите с цьолиакия развиват анемия заради недостиг на желязо в кръвта – хронично възпалените тънки черва не са в състояние да го приемат от храните. Жените се сблъскват по-често от мъжете с проблема цьолиакия. При тези във фертилна възраст диагнозата цьолиакия е възможно обяснение за смущения в репродуктивните способности.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *