депресия
На човека с депресия трябва да помогне специалист

Ето кои са признаците за настъпваща депресия!

Много хора са убедени, че депресия – това е рядка болест, с която никога няма да се срещнат. Всъщност психичните разстройства са сред най-разпространените болести в световен мащаб.

Много е важно да се разпознаят признаците на настъпваща депресия, за да се вземат мерки навреме, коментират от medikforum.ru. Има седем симптома, които правят една депресия разпознаваема и които помагат да се разбере за какъв точно проблем става дума. Ето кои са категоричните признаци на депресия:

1. Промени в теглото.

Отключването на депресия може да стане причина за пълно изчезване на интереса към храната и жертвите й нерядко започват стремително да отслабват. Напълно е възможно обаче да се развие и обратният процес: за да запълнят емоционалната празнина, жертвите на депресия да се тъпчат без мярка и да започнат да трупат килограми.

2. Влошаване качеството на съня.

Човекът с депресия неочаквано започва да се усеща постоянно отпаднал, сънлив е през целия ден. Често жертвите на депресия се събуждат през нощта и не могат да заспят отново, и това продължава много нощи една след друга.

3. Болки.

Много хора не знаят, че едно психическо разстройство от рода на депресия може да предизвика физическа болка. Например болка в стомаха, главоболие, обостряне на артрит, а при отслабена имунна защита – и постоянно боледуване от настинки и грип, пристъпи на гняв и раздразнителност.

4. Раздразнителност, злоба.

Не си мислете, че депресия означава човекът да е флегматичен, индиферентен. Всяка депресия може да усили най-неприятните черти от характера на един човек. Ако един избухлив човек все по-често проявява дефектите на характера си, струва си да се замислим дали това не е депресия.

5. Алкохолизъм.

40% от жертвите на депресия се сблъскват с алкохолизъм. Същата е ситуацията и със забранените лекарства и дрогата. Понякога тягата към дрога и алкохол е категоричен симптом за депресия.

Дайте мнение и Вие тук!

6. Проблеми с концентрацията.

Страдащите от депресия хора с мъка се концентрират и за тях е истински проблем да задържат вниманието си върху някакъв проблем. Понякога не са в състояние да формулират мислите си; често им трябват три часа за дейност, която биха могли да изпълнят за 30 минути.

7. Намалено либидо.

Обикновено при депресия интересът към секса изчезва частично или напълно. Има обаче и обратни ситуации, когато възникват извънредно силни сексуални желания.

депресия
На човека с депресия трябва да помогне специалист

Ако забелязвате у ваш близък описаните симптоми, намерете начин да го свържете с психотерапевт.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Съвременната медицина разполага с достатъчно добри средства за овладяване на една депресия.

Според медицинската статистика 80% от пациентите с депресия се повлияват от тях и състоянието им се стабилизира.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

депресия симптоми маниакална следродилна тест 01

Депресия, това е болест. Ето нейните симптоми и причини

♠ Какво е депресия и следродилна депресия? ♠ Как започва ♠ Основни симптоми на силна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *