Десет признака, по които да разпознаваме анорексия. №1: Килограми!

Първото, което трябва да ви наостри вниманието към възможна анорексия у ваш близък човек, са “психо етюдите”: всякакви прояви на паника дори само при мисълта за възможно напълняване.

При анорексия човекът с проблем е убеден, че има наднормено тегло: “Аз съм дебела!”. Това убеждение е постоянно независимо от уверенията на приятели и роднини: “Всички лъжат! Знам, че все пак съм дебела!” Човекът с анорексия напук на здравия разум вярва, че има наднормени килограми.

Има и физиологически симптоми, които свидетелстват за вече “включена” програма за анорексия на организма. Колкото по-рано им обърнете внимание – толкова по-добре както за засегнатия от анорексия човек, така и за вас самите.

Странното е, че от анорексия често страдат целеустремени, образовани, с една дума – успешни хора, коментират от kp.ru. Никой не би помислил, че техен проблем е кошмарната анорексия и че имат нужда от помощ. Проявите на анорексия понякога имат временен, преходен характер, но могат да се превърнат в постоянен, съсипващ проблем.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ето за какво да внимавате:

Рязка загуба на тегло от порядъка на 3-5 кг за седмица.

При анорексия кръвното налягане се понижава, забавя се сърдечният ритъм.

Влошава се качеството на съня. 4. Засегнатият от анорексия човек изпитва вина; рони сълзи и се самобичува при хранене, дори когато е изял само парченце ябълка – наблюдава се повишена раздразнителност, обидчивост, истеричност.

Променя се тенът – кожата е неестествено бледа, косите и ноктите стават чупливи.

Лошото настроение е постоянно; проявява се депресия във връзка с въображаемите наднормени килограми.

Тялото е с температура под 36 градуса.

Нарушава се месечният цикъл; често той изобщо отсъства.

Липсва всякакъв интерес към секса.

Постоянно се търсят нови методи за отслабване – да се храним прави, да си сервираме миниатюрни порции, да ядем в чинийките от детско сервизче.

При всеки опит да се внуши, че така не бива, следват изблици на лют гняв.

анорексия

Страдащият от анорексия вярва, че наднормените килограми объркват целия му живот

Първият тревожен звънец за близките трябва да е постоянният интерес на човека, застрашен от анорексия, към техники на отслабването при липса на излишни килограми. Дори когато е изтощен, този човек ще настоява, че има наднормено тегло и че всъщност е съвсем здрав. Възелът на разбирането е в това, че според пациента излишните килограми са онова, което му обърква и пречи в живота. Ако ги премахне – всичко ще се подреди идеално.

Вижте и ТОВА:

Захранване при анорексия и хранителен режим. Как се прави?

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *